גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבקר: הממשלה לא מטפלת בריכוזיות הגבוהה בענף המזון

מדוח מבקר המדינה עולה כי בשנה האחרונה עלה מדד מחירי המזון בכ-25%, ופערי המחירים לעומת חו"ל מגיעים עד 380% ● ועדת השרים למאבק ביוקר המחיה נפגשה רק שבע פעמים נכון למועד הבדיקה, וחוק המזון לא נבחן כראוי ע"י אף אחד מהגורמים האמונים עליו

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock
מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

דוח מבקר המדינה מעלה תמונה מדאיגה לגבי יוקר המחיה בישראל, עוד טרום המלחמה וגם במהלכה, כאשר לא מעט ספקיות מזון הודיעו על העלאות מחירים - בהמשך להעלאות קודמות בשנים האחרונות.

לדוח מבקר המדינה המלא 

"מדינת ישראל מתאפיינת בריכוזיות גבוהה בתחום המזון", מציין מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדוח, ומצביע על כך שבשנה האחרונה מדד מחירי המזון עלה בכמעט 25%. לפי המבקר, "אין לקבל את חוסר המעש של גורמי הממשלה בעניין הריכוזיות בענף המזון. בשנה החולפת חווינו התייקרויות, ואזרחי ישראל נאנקים תחת יוקר המחיה. על ראש הממשלה והשרים להיאבק ביוקר המחיה".

דוח מבקר המדינה 2024 | הפסקות חשמל ונזקים במילארדים: דוח חמור של מבקר המדינה על משק החשמל
דוח מבקר המדינה 2024 | 7 עובדים בלבד מפקחים על הליכי חדלות פירעון במיליארדי שקלים
דוח מבקר המדינה 2024 | 3 מיליארד שקל אבודים: רשות המסים לא פועלת למיסוי תחום הקריפטו
דוח מבקר המדינה 2024 | מבקר המדינה: מטיל ספק בנחיצות המשרד לשיתוף פעולה אזורי

הדוח בוחן כיצד מתמודדת המדינה עם הריכוזיות והמונופולין בענף המזון ומוצרי הצריכה, ומצביע על כך שבשלושת החודשים שאחרי ה-7 באוקטובר 2023 נרשמו עליות מחירי מזון בשיעור של 3%-6% ברשתות המזון, בזמן שלא הייתה חקיקה שאפשרה לרשות להגנת הצרכן להתמודד עם עליות אלה, שלכאורה היו "ללא הצדקה כלכלית".

השמנת המתוקה כמשל

המבקר שם דגש על חוק המזון, שנועד להגביר את התחרות בענף המזון ובתחום מוצרי הצריכה, במטרה להוריד את המחיר לצרכן. לפי הדוח, מיום כניסתו לתוקף של חוק המזון ב-2015 ועד מועד סיום הביקורת לא בחנו משרד הכלכלה, רשות התחרות והרשות להגנת הצרכן את השפעתו הכוללת על המחירים לצרכן ועל התחרותיות בענף המזון ובתחום מוצרי הצריכה. עם זאת, מצוין כי הם בחנו דרכים נוספות לקידום מטרות חוק המזון.

אנגלמן קובע כי על ראש הממשלה, שרי האוצר, הכלכלה, הבריאות והחקלאות, וכן שרים נוספים, לעקוב אחר יישום הרפורמות. עליהם גם לפעול להשלמתן ולעדכונן, ולוודא כי פעולות הממשלה להפחתת יוקר המחיה מתואמות ועדכניות, כדי להתמודד באופן מיטבי עם יוקר המחיה ועם עליית מחירי המזון.

לפי המבקר, נתח השוק של חמשת הספקים הגדולים בשוק המזון והצריכה הצטמצם מעט במשך השנים, כך שבשנת 2022 הם החזיקו בכ-37.5% מהשוק לעומת 42.7% בשנת 2017. עם זאת, רשות התחרות קובעת כי השוק עדיין ריכוזי מאוד.

ביקורת רבה עולה מהדוח על רשות התחרות, שמתקשה לבסס התנגדויות למיזוגים של חברות מענפים שונים הפוגעים בתחרות בשוק. נכון לשנה שעברה, רשות התחרות לא בחנה את הצורך להכריז על קבוצות ריכוז בענף, למרות הצמצום בתחרות, ולא הורתה לקבוצות שונות על צעדים שעליהן לנקוט על-מנת להגביר את התחרות.

המבקר מותח ביקורת על הרשות גם בכל הנוגע לטיפול במונופולים. ברקע נמצאת העובדה שלמעט פעילותה בשוק התה ב-2023, אז הכריזה לראשונה זה שנים על ויסוצקי כמונופול, הרשות לא בחנה קטגוריות נוספות שיש בהן ריכוזיות גבוהה מבחינת הספקים.

בדוח מצוין כי ב-2023 פעלו בישראל לפחות 13 חברות וקבוצות מסחריות שהן קונגלומרט בתחום המזון ומוצרי הצריכה, כלומר פועלות בו-זמנית בכמה קטגוריות בתחום המזון. ב-36 מתוך 38 קטגוריות בענף המזון נותרה ריכוזיות גבוהה (מעל 50% מהשוק), וב-20 מתוכן חלקן של שלוש החברות המובילות גבוה מ-85%. כך, למשל, בקטגוריית השמנת המתוקה מחזיקות שלוש החברות הגדולות 99% מהשוק, ובקטגוריית הקפה הנמס הן מחזיקות 93% מהשוק.

יתרון העיצומים הכספיים

המבקר מציין לחיוב את פעולות האכיפה של רשות התחרות בעקבות ממצאי הדוח הקודם, ביניהם ההכרזה על ויסוצקי, ביצוע מיפוי חסמי יבוא בכמה מועדים, ייזום תיקוני חקיקה ובחנה התקשרויות בין ספקים וקמעונאים.

עוד צוינו לחיוב החקירות בעניין הפרות חוק המזון, שבמסגרתן בשלוש השנים האחרונות נחקרו ספקים גדולים ורשתות שיווק, והוכרז על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד ויקטורי, יוחננוף ושטראוס. השבוע המשיכה הרשות בקו השלמת החקירות, כשיו"ר שופרסל לשעבר איציק אברכהן נחקר במשרדיה, ככל הנראה בהמשך לפרשת תיאום המחירים בענף.

כל אלה הן פעולות שעשויות לתרום ליוקר המחיה לא פחות מאשר הכרזות על חברות כמונופול. הכרזה כמונופול היא מהכלים החלשים של הרשות, והוא אינו משיג אפקט הרתעתי כמו עיצומים כספיים או כתבי אישום. אפקט כזה הוא משמעותי במדינה בה יוקר המחיה מאמיר ופוגע ביכולת של צרכנים לרכוש מוצרים בסיסיים.

לשם המחשה, המבקר מצביע על הפרשי מחירים של יותר מ-100% ברוב מוצרי הירקות הקפואים לעומת מדינות נבחרות בחו"ל. למעשה, המכסים הגבוהים לצד הריכוזיות של "ספק דומיננטי בשוק" (הכוונה היא לסנפרוסט), מובילים לפער מחירים ממוצע של כ-160%, כשבמקרים מסוימים מדובר גם על 380% (מחיר ברוקולי קפוא לעומת גרמניה). דוגמה נוספת, מקטגוריית המזון הבריא, היא הלחם מקמח מלא, עם פערי מחיר של 82% לעומת מדינות נבחרות באירופה.

גם בתחום התמרוקים, הרפורמה לא סייעה להוזלת מחירים שיקרים ביותר מ-400% לעומת מדינות אחרות באירופה. בדוח מביאים לדוגמה את תחום מוצרי האיפור - מחירו הממוצע של מייק-אפ של חברת רבלון בנפח 30 מ"ל במדינות שנדגמו באירופה עומד על 25.4 שקל, לעומת 102.4 שקל בישראל.

בעיית המותג הפרטי

מהדוח עולה כי נתח המותג הפרטי של הקמעונאים נותר נמוך, בוודאי בהשוואה למדינות אירופה - שם נתח המותג הפרטי מכלל השוק הוא כ-36%, בעוד בישראל מדובר בכ-7% בלבד.

לפני כחודש וחצי פרסמה מחלקת המחקר של בנק ישראל ניתוח שלפיו המותגים הפרטיים של הרשתות יכולים להפחית את עליות המחירים של ספקי המזון הגדולים. למרות זאת, אומר המבקר, רשות התחרות לקתה בחסר ולא בחנה מספיק את הנושא כדי להורות על דרכי פעולה ראויות.

נקודה נוספת שעולה מהדוח היא שוועדת השרים למאבק ביוקר המחיה, שהוקמה ביוני 2023, נפגשה רק שבע פעמים עד למועד הבדיקה של המבקר. בזמן זה יבואנים וספקים הכריזו על עליות מחירים של עשרות אחוזים, גם במקביל להשפעות המלחמה, ולכן המבקר מצביע על כך שהוועדה לא באמת ממלאת את תפקידה.

גם רפורמת החקלאות, שנועדה להסדיר את מכסי היבוא של פירות וירקות, לא קודמה על-ידי הממשלה, ובוצעה באופן חלקי בלבד. מצב זה, קובע המבקר, פגע בהשגת המטרה הצפויה - הקלה על יבוא הפירות והירקות והורדת יוקר המחיה.

הדוח מבקר בחריפות את צמרת הממשלה, החל בשר החקלאות וביטחון המזון וכלה בשר האוצר ובראש הממשלה עצמו. "עליהם לעקוב אחר יישום הרפורמות ולפעול להשלמתן ולעדכונן אם נדרש, ולוודא כי פעולות הממשלה להפחתת יוקר המחיה מתואמות ועדכניות, כדי להתמודד באופן מיטבי עם יוקר המחיה ועם עליית מחירי המזון".

מרשות התחרות נמסר בתגובה: "תחום המזון והשפעתו על יוקר המחיה בישראל עומד בראש סדר העדיפויות של הרשות, והיא משקיעה משאבים רבים בטיפול בו. פעילות הרשות מתאפיינת באכיפה במישור הפלילי והמינהלי, בעצירת מיזוגים שעלולים לפגוע בתחרות ולתרום ליוקר המחיה ובהעמקת הבדיקות בבקשות למיזוגים.

"לצד החקירה הפלילית בענף המזון, הרשות הטילה עיצומים בסך של כ-100 מיליון שקל בגין הפרות חוק המזון, ניתנו המלצות על צעדים לטיפול בריכוזיות הענפית בקטגוריות מזון, ונערכה פעילות בנושא איסור סידור מדפים של ספקים גדולים אצל קמעונאים גדולים". 

המועצה הלאומית לכלכלה: רפורמת היבוא פותחת את השוק לתחרות 

מהמועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "ועדת השרים למאבק ביוקר המחיה בראשות ראש הממשלה יזמה את רפורמת 'מה שטוב לאירופה - טוב לישראל', שכללה חקיקה המשנה סדרי בראשית ביבוא מוצרים לישראל. הרפורמה קודמה תוך כדי המלחמה ועברה סופית בכנסת, והיא תיכנס לתוקף ב-1.1.2025.

"הרפורמה פותחת את השוק הישראלי לתחרות אמיתית אחרי עשרות שנים של ריכוזיות ושליטת המונופולים, הקרטלים והיבואנים הבלעדיים שנהנו מהגנה בדמות של תקינה ישראלית ייחודית. הרפורמה משנה באופן משמעותי את תהליכי היבוא לישראל והופכת אותם לקלים מאד, מה שמאפשר לשחקנים חדשים רבים להיכנס לתחום היבוא ומעודדת יבוא מקביל.

"בכוונת ראש הממשלה להמשיך ולכנס את ועדת השרים למאבק ביוקר המחיה כדי לקיים מעקב אחר יישום הרפורמה עם כניסתה לתוקף בתחילת השנה, ולהמשיך להוביל רפורמות דומות בענפי המשק השונים שטרם טופלו במסגרת הרפורמה הנוכחית".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא