גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רופא שיניים השכיר 12 דירות. כמה מס הוא ישלם?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רופא השיניים טען כי מדובר בהכנסה פסיבית, עליה צריך לחול המס המופחת להשכרה פרטית, העומד על 10% ● בבעלותו חברה העוסקת בהשכרת נדל"ן להשקעה, והוא השתמש בשירותו של עורך הדין עמו התקשר במסגרת זו, לטובת טיפול בנכסיו האישיים ● בית המשפט קבע כי מדובר בעסק לכל דבר ועניין

ירושלים / צילום: Shutterstock
ירושלים / צילום: Shutterstock

רופא שיניים השכיר 12 דירות בירושלים במשך שש שנים וקיבל שכירות שנתית של מעל חצי מיליון שקל בשנה - האם מדובר בהכנסה מעסק או בהכנסה פרטית, שמזכה בשיעור מס נמוך יותר? בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי מדובר בהכנסה מעסק.

רשם המקרקעין התרשל, והנוכל מכר את הנכס. למה זכאים היורשים החוקיים?
לרוכשים נמאס מהאיחורים: גל תביעות בגלל עיכובים במסירת דירות חדשות
"תאונת מס": הגרוש ישלם לאישה 1.3 מיליון שקל בגלל מיסוי על מכירת בתים בשרון

השופט אילן סלע ציין כי רופא השיניים "קיים פעילות שיטתית ונמשכת באמצעות עורך דין, אשר כללה מנגנון של עובדים שביצעו את הפעילות, אשר איפשרו והטיבו את הפקת ההכנסות, כמו גם את הגדלת מצבת הנכסים שבבעלות המערער, באופן ישיר או דרך החברות שבשליטתו".

כמו כן, צוין כי השירות במסגרתו נוהלו 12 הדירות ניתן באמצעות חברה לייעוץ, יזמות וניהול נדל"ן בבעלות אותו עורך דין, עמה התקשר רופא השיניים לצורך הפעילות בתחום הנדל"ן - הן האישית שלו והן של החברות שבשליטתו - והיא זו שטיפלה בכלל הדירות.

השופט קבע כי מכלול הנסיבות האופפות את עסקאות השכרת הדירות מוביל למסקנה שמדובר בהכנסה מ"עסק".

תחלופת דיירים נמוכה

במקרה שהגיע לפתחו של בית המשפט המחוזי נדון עניינו של גדליה שטרן, רופא שיניים במקצועו והמנהל המקצועי של מרפאת שיניים המנוהלת על-ידי חברת ג. שטרן בע"מ, שעוסקת במתן שירותי רפואת שיניים בירושלים, בבאר שבע ובארה"ב. לצד פעילותה של החברה ברפואת שיניים, בבעלותה חמש דירות מגורים, מהן היא מפיקה הכנסה מדמי שכירות. שטרן מחזיק ב-100% מהון המניות של חברת סידני וויליאם ואנה בע"מ, אשר עיסוקה המוצהר הוא השכרת נדל"ן להשקעה שבבעלותה. בנוסף מחזיק המערער ב-100% ממניותיה של חברת M STERN DENTISITRY P.C, אשר התאגדה בארה"ב.

רשות המסים הוציאה לשטרן מספר שומות בגין הכנסותיו מעסקיו, ולאחר התדיינויות שונות מרבית התיקים הסתיימו, מלבד המחלוקת בדבר סיווגה של ההכנסה מדירות בבעלות שטרן שהושכרו. מדובר בתשע דירות שהושכרו בשנים 2012 ו-2013, וב-12 דירות שהושכרו משנת 2014 ואילך. שש דירות הן במבנה אחד ברחוב ביבאס בירושלים, שלוש דירות שנרכשו בשנת 2013 הן במבנה אחד ברחוב שריזלי, שתי דירות נמצאות במבנה אחד ברחוב אוסישקין, ודירה נוספת ממוקמת ברחוב קק"ל.

סך ההכנסות מהדירות שהושכרו, כפי שהוצהרו על-ידי שטרן, עמד על 540,000 שקל בשנה בממוצע לשנות המס שבערעור (450,288 שקל בשנת המס 2012, 603,962 שקל ב-2013, 529,452 שקל ב-2014, 552,307 שקל ב-2016, 580,937 שקל ב-2017 ו-511,726 שקל ב-2018).

שטרן טען כי מדובר בהכנסה פסיבית שאינה הכנסה מ"עסק", ועל כן שיעור המס עליה הוא המס המופחת להשכרה פרטית (10% מס). לטענתו, כמות הדירות אינה גדולה ואינה דומה לכמויות לגביהן התייחסו בתי המשפט ככאלה המלמדות על הכנסה מ"עסק".

עוד הוא טען כי הדירות הוחזקו על-ידו משך זמן רב, ומכאן כי אינן מהוות נכס עסקי. שטרן הוסיף כי העובדה שתחלופת הדיירים הייתה נמוכה, ושמדובר בדירות שהגיעו לידיו בירושה או ברכישה מהון אישי, תומכות במסקנה זו.

לטענתו, הוא רופא שיניים ולא היה מעורב בעסקי ההשכרה יותר משעה אחת בשנה. כמו כן, טען, הוא לא ביצע כל פיתוח או השבחה לדירות המושכרות, היקף הההכנסות מהשכירות ביחס לכלל הכנסותיו הוא נמוך, והוא ייעד את כספי התמורה מהשכרת הדירות לתרומות ולמטרות צדקה. כל אלה, נטען, מלמדים כי לא היה מדובר בהכנסה מ"עסק" לפי המבחנים שנקבעו בפסיקה.

מנגד, פקיד שומה ירושלים טען כי הכנסות אלה הן הכנסות מ"עסק", וכי שיעור המס עליהן הוא בהתאם למדרגות המס של הנישום, שיכולות להגיע לכ-50%. לטענתו, מספר הדירות שהושכרו, שוויין הגבוה והעובדה ששטרן שכר חברה לניהול כלל הדירות - הן אלה שבבעלותו הפרטית והן אלה שבשתי החברות הנוספות שבשליטתו - מלמדים כי מדובר בהכנסות הנובעות מיגיעה אישית והן הכנסות מעסק. כמו כן, צוין כי השקעת משאבים אישיים וכספיים להגדלת ההשקעה בנדל"ן, בדרך של רכישת נכסים נוספים, בין היתר, תוך מעורבות בעסקאות שונות בארץ ובחו"ל, יחד עם חברו, ממחישה כי מדובר בהכנסות מעסק.

"ניסיון להתחמק מתשלום מס אמת"

השופט סלע קיבל את עמדת פקיד השומה וקבע כי יישום מבחני העזר מביא למסקנה שאת הכנסתו של שטרן מדמי השכירות יש לשום כהכנסה מ"עסק".

בין היתר, נקבע כי מצבת הנכסים של שטרן גדלה בתקופה שבמחלוקת, אך היא החלה לגדול רק כאשר הוא מצא איש מקצוע שיש בכוחו ובמקצועיותו כדי לנהל את הנכסים - עורך דין שפועל בתחום ייעוץ הנדל"ן. אותו עורך דין, צוין, עבד עם שטרן כ-12 שנים כיועץ עסקי לנדל"ן, טיפל בכל ענייניו, בכלל זה הסדרת הנדל"ן שעבר אל המערער בירושה, גביית דמי השכירות וכלל פעילות הנדל"ן של החברות שבבעלות המערער ושל נכסיו הפרטיים.

"מדובר היה בפעילות משמעותית, שכללה עבודה מול הבנקים, טיפול בתביעות, עריכת חוזי עבודה וחוזי שכירות וטיפול בענייני תחזוקת הנדל"ן של הקבוצה, המבוצעת על-ידי בעלי מקצוע שונים. מדובר בשירותים המדגישים את האופי העסקי של הפעילות הנדל"נית", ציין השופט, "וכל זאת נעשה על-ידי עורך הדין והחברה שבבעלותו, מבלי שהייתה הפרדה כלשהי בין ניהול הפעילות הנדל"נית של נכסי המערער לבין נכסי החברות שבשליטתו".

בנוסף, השופט דחה את טענת שטרן כי יש לייחס משקל ממשי לכוונותיו הסובייקטיביות ולעובדה שלא התכוון לנהל עסק להשכרת דירות. "עיקרון היסוד הוא שיש לשום כל עסקה על-פי מהותה ותוכנה הכלכלית, ולא על-פי כוונותיו הסובייקטיביות של הנישום, או על-פי משתנים אחרים שעשויים להיות מנוצלים באופן מניפולטיבי על-ידי הנישום, מתוך ניסיון להתחמק מתשלום מס אמת", קבע.

שרגא בירן ו-24 הדירות

השאלה מתי יוגדרו השכרת דירות או שטחים שבבעלות פרטית כהכנסה אקטיבית מעסק, ומתי כהכנסה פסיבית הזכאית למס מופחת, הייתה בעבר אחת השאלות שעוררו מחלוקות רבות בין נישומים לרשות המסים.

המחלוקת נותרה פתוחה והיוותה מקור למחלוקות אזרחיות רבות עד ינואר 2018, אז ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון בעניינו של עו"ד שרגא בירן. בפסק הדין נקבע כי בירן, מעורכי הדין העשירים בישראל, ישלם מס בשיעור המוטל על "עסק" בגין הכנסותיו מהשכרת 24 דירות שהיו בבעלותו בתל אביב, בירושלים וברחובות - ולא מס מופחת בגין השכרת דירות באופן פרטי.

ההחלטה ניתנה במסגרת ערעור שהגישה רשות המסים על הכרעת המחוזי בעניינו של בירן, וערעור נוסף שהוגש בעניינם של האחים דפנה ודן לשם, שירשו 24 דירות וארבעה נכסים עסקיים מאביהם המנוח. האחים השכירו את כל הנכסים הללו תמורת כחצי מיליון שקל בשנה לכל אחד מהם - ובית המשפט המחוזי קבע כי גם הם ישלמו מס מופחת בשיעור של 10%, המוטל על אזרחים המשכירים דירות ונכסים באופן פרטי.

העליון קיבל את שני הערעורים שהגישה המדינה, וקבע כי גם בירן וגם האחים לשם ישלמו מס על השכרת הדירות כמי שמפעילים "עסק" - ולא כבעלי דירות פרטיים הזכאים למס המופחת.

בפסיקה נקבעו קווים מנחים לסיווג פעילות כעסקית. ככלל, נקבע כי יש לראות הכנסה מסוימת כעסקית לצורכי מס כאשר היא נובעת מפעילות ממשית, נמשכת, מחזורית ושיטתית, שמטרתה מוגדרת, ושלצורך הפקתה נדרשת יגיעה אישית ואקטיביות מצד בעל העסק, שלוחיו או מי מטעמו.

העליון ציין 12 קריטריונים שנקבעו לסיוע למתן תשובה לשאלה מתי השכרת דירות תחשב כעסק, ביניהם: סוג הנכס, משך תקופת ההחזקה, תדירות העסקאות והפעולות, ההיקף הכספי, אופן המימון, בקיאות ומומחיות, מנגנון עסקי מאורגן ושיטתי, פיתוח, טיפוח והשבחה וייעוד כספי התמורה.

עוד נקבע כי מעל לכל מבחני העזר "מרחף" מבחן הנסיבות המיוחדות האופפות את העסקה, אשר כונה בפסיקה ובספרות "מבחן-העל" או "מבחן-הגג".

בהמשך לפסיקה, רשות המסים פרסמה כללים ברורים בנוגע לסיווג ההכנסות בנוגע להשכרת דירות מגורים, הקובעים כי השכרת 10 דירות מגורים ומעלה מהווה "עסק", המחייב במס מלא, אשר עלול להגיע לשיעורים של 45%-50%; אזרחים המשכירים עד חמש דירות פרטיות בבעלותם, זכאים ליהנות ממס בשיעור מופחת של 10%; ואלה המחזיקים בין 5 ל-10 דירות, יצטרכו לשכנע את רשות המסים מדוע הם זכאים למס המופחת. 

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"