גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלי הבכיר בענקית התרופות מרק: "מעכשיו נשקיע בישראל עוד יותר"

ד"ר אליאב בר, סמנכ"ל רפואי ומנהל תחום הפיתוח הקליני במרק האמריקאית, מתבטא בעד ישראל ברשתות, מקדם כאן שיתופי פעולה חדשים ונערך לאתגר הגדול של ענקית הפארמה: פקיעת הפטנט של קייטרודה, התרופה החלוצית לסרטן שאחראית לכמעט מחצית מהכנסות החברה

ד''ר אליאב בר / צילום: אתר MERCK
ד''ר אליאב בר / צילום: אתר MERCK

לפני חמש שנים כמעט, ימי הקורונה, דיבר איתנו ד"ר אליאב בר, בכובעו כראש מחלקת המחלות הזיהומיות של חברת מרק האמריקאית (MSD), על המגפות הבאות שהעולם צריך להיזהר מהן. מאז הוא קודם לאחד התפקידים הבכירים במרק, אחת מחמש חברות הפארמה הגדולות בעולם, וכיום הוא מכהן כסמנכ"ל הרפואי ומנהל תחום הפיתוח הקליני בחברה. במסגרת תפקידו, הוא שומר על קשר חם מאוד עם ישראל, ולא רק בגלל ציונות, הוא אומר בראיון בלעדי לגלובס.

חדשות ההייטק | הישראלי שנחקר בארה"ב, ותחום הפעילות החדש של מטא
הישראלי מאפל או הדירקטור שעזב: המרוץ למנכ"ל ענקית השבבים האמריקאית נפתח

לפני כשבועיים, ביקר בארץ במטרה לחזק שותפויות עם בתי חולים ומרכזים אקדמיים בעריכת ניסויים קליניים, וגם כדי לחפש חדשנות ישראלית בתחום של ייעול ושיפור ניסויים קליניים. כמה חברות כבר סומנו על ידיו כפוטנציאל לשיתוף פעולה עם חברות שמפתחות מולקולות חדשות או כלי אבחון חדשים.

 

"דיברנו עסקים, ואז הגיע כטב"מ"

מרק נמצאת זה כמה שנים בצמרת החברות המשקיעות בניסויים קליניים בישראל. ב-2023 היא השקיעה כאן 79 מיליון שקל, פער עצום ממספר שתיים ברשימה, Abbvie עם 50 מיליון שקל. לדברי בר, הטלטלות שעוברות על המדינה בשנתיים האחרונות לא שינו את מדיניות החברה.

"הסניף הישראלי שלנו הוא מוביל עולמי מבחינת מהירות גיוס החולה הראשון לניסוי ומספר הגיוסים לניסויים קליניים פר נפש", אומר בר. "כשהתחילה המלחמה, ישראל הראתה לנו במהירות שאין ירידה באיכות ולכן גם אנחנו לא שינינו כלום".

היו אמנם קשיים לוגיסטיים, הוא אומר, "אנחנו צריכים שתרופות ייכנסו ודגימות יצאו בפרקי זמן קצובים, בזמן שטיסות מתבטלות, אבל הצוות של MSD ישראל? נו פרובלם. מצליחים לעשות את זה איכשהו. גם בתי החולים הדהימו אותנו. יצאתי נפעם מהביקור ברמב"ם. דיברנו עסקים, ואז הגיע כטב"מ, הלכנו למרחב המוגן והמשכנו לדבר שם, הכול בהומור ובאהבה. זה חוסן. מרק מתכוונת להשקיע כאן עוד יותר מעכשיו".

האם אתה רואה עדיין יתרון לישראל במאגרי המידע הקליניים שלה?
"הפער לא נסגר. מאגרי המידע טובים, ומשום שמערכת הבריאות בישראל סוגרת מעגלי טיפול בתוך הקופה, קל יותר לאתר בעיות. אנחנו לומדים כאן על מחלות דברים שאי-אפשר ללמוד בשום מקום אחר, ואני באמת מאמין שלישראל אין תחליף בקידום של MSD ושל המדע העולמי. החברות שנפגשתי איתן מתבססות על מאגרי מידע עמוקים ומסודרים מאוד והאלגוריתמים שלהן מאוד חזקים".

התבטאת באופן אישי ברשתות החברתיות בעד ישראל. זה לא טריוויאלי לעובד בתאגיד אמריקאי.
"מערכת היחסים שלי עם ישראל ברמה המקצועית היא מבוססת הצלחות. אבל כשאני מגיע לפה, אני רואה את רמת האכפתיות מכל האנשים. יהודים, ערבים, דתיים ולא דתיים. וכולם נכנסים ויושבים יחד. חייבים לשדר את זה לעולם כי יש דיסאינפורמציה ומיסקונספציות על המדינה. אפילו להגיד 'הייתי בישראל, העסקים היו טובים' זה חשוב, כי אנשים מדמיינים שהכול מתפרק".

נפגשת בביקור הזה גם עם נציגי הממשלה. מה חשוב לך לבקש מהם?
"השיחה הייתה דומה לשנים קודמות. שאלנו על הרגולציה, אם ישתנו החוקים. די מדהים שהממשלה מצליחה להתייחס גם לזה תוך כדי מלחמה, אבל הם יודעים שיהיה גם יום אחרי".

חברות תרופות נוטות לקטר על רגולציה על ניסויים קליניים.
"לא אני. מצאתי כאן רגולציה שהיא פרו-עסקים ולא אנטי-אנשים".

והרפורמה המשפטית מטרידה אתכם בהקשר הזה?
"חשוב שתהיה לנו יכולת לנבא שינויים ברגולציה, יציבות, אמינות. לאורך השנים הממשלות השתנו אבל אנשי המקצוע הם ששמרו על יציבות. הם הגיבורים שלנו. נקווה שכך ימשיך".

 

"קייטרודה גרמה לנו להתמקד בסרטן"

מרק מזוהה היום יותר מכול עם קייטרודה, תרופה חלוצה ומובילה בקטגוריית האימונותרפיה לסרטן שאושרה לשיווק ב-2014 וב-2023 רשמה הכנסות של כ-25 מיליארד דולר, יותר מהתמ"ג של כמה מדינות בעולם בתרופה אחת.

סך הכנסות החברה עומדות כיום על 60 מיליארד דולר בשנה, והאתגר ברור: כמעט חצי מההכנסות הן מקייטרודה, והפטנט עליה יפוג בהדרגה לקראת 2030, תחילה בארה"ב ואחר כך במדינות נוספות. מנכ"ל מרק, רוב דיוויס, אמר השנה שהוא לא מחפש את הקייטרודה החדשה כי "זה לא מודל בר קיימא", אז איך בכל זאת נערכים לאובדן הבלעדיות?

"בעקבות הצלחת קייטרודה, היינו ממוקדים בסרטן בשנים האחרונות", אומר בר. "כעת נכנסנו לתחומים חדשים, כמו אימונולוגיה ומחלות עיניים. בשנה שעברה אושר לנו מוצר בשם Winreview ללחץ דם תוך-ריאתי, מחלה קטלנית לנשים צעירות, ואנחנו חושבים שנוכל לשנות את חייהן".

מרק גם מתחרה בטבע במוצר למחלות מעי דלקתיות ויש לה מוצרים נוספים בצנרת, כמו חלופה לסטטינים, להפחתת כולסטרול; חיסון לדלקת ריאות שיותאם לראשונה ספציפית למבוגרים ומוצר נגד RSV שצפוי להינתן כטיפול מונע לתינוקות מתחת לגיל שנה כתחליף לחיסון פעיל. הוא צפוי לצאת לשוק כבר בשנה הבאה.

מרק השתמשה בהר המזומנים האדיר שקיבלה מקייטרודה כדי לבצע כמה רכישות, אך אלה לא היו רכישות ענק כפי שלעתים עושות חברות לקראת צוק פטנטים. "יפתיע אותי אם נבצע פתאום רכישה גדולה", אומר בר.

מה לגבי תחום ההשמנה?
"יש לנו תרופה במנגנון ה-GLP1 שמורידה משקל, אך הייעוד שלה כרגע הוא טיפול בכבד שומני. השוק רווי מאוד, ואנחנו לא טובים בלהיות המוצר ה-5-6 בקטגוריה. אם תהיה הזדמנות אדירה בשוק הזה, נלך עליה".

"קולות של דיכוי להט"ב עולים מחדש"

אתה פעיל למען זכויות הלהט"ב בעולם הפארמה. מה זה אומר?
"אני גאה ונשוי לבעלי כבר 30 שנה, וככזה אני נציג של קהילה שסבלה דיכוי וכעת הקולות הללו עולים מחדש. אני משתדל להזכיר את הנושא בשיחות כדי להנכיח גאווה ולנרמל אותה.

"אני יודע שרעיונות הגיוון וההכלה זוכים היום לביקורת, אבל מבחינתי מדובר בשילוב של שוויון לכל אדם עם גיוון פרספקטיבות למעסיק. זה חשוב במיוחד בחברה שפונה לכל כך הרבה סוגי צרכנים. אנחנו לא יכולים להיכנס למדינה ולהגיד: הנה הניסוי, בואו. אנחנו חייבים להבין מה יגרום לאנשים שונים להשתתף ולהרגיש בטוחים.

"הסוגיה הבריאותית המובילה בקהילה הגאה היא ביטוח. בעלי מבוטח בביטוח שלי וזה לא כך בכל מקום. סוגיה נוספת היא האם אני יכול לשוחח עם הרופא שלי בחופשיות, כי המחיר הוא טיפול גרוע או דחיית טיפול. ניסויים קליניים הם חלק מהחינוך לרופאים, כי הם מגיבים היטב לדאטה, למשל על האופן שבו השפה שהם משתמשים בה משפיעה על הטיפול.

"גאים לפעמים עלולים להידחק לשולי החברה ויש בעיות של נגישות לרפואה, בין היתר לתרופות למחלות מין. מרק פיתחה תרופה למניעת התפתחות של נגיף HIV לאיידס, שניטלת בבליעה פעם בחודש, וכך אפשר להימנע מלהגיע לקליניקה. לקהילת הטראנס יש בעיות ייחודיות לה. הרבה פוליטיקאים כרגע עושים על הקהילה הזאת סיבוב פוליטי".

איך כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב תשפיע לדעתך על שוק התרופות?
"אנחנו עובדים עם כולם. המינויים שלו לראשי הרשויות הם סבירים, ואני מקווה שנגיע איתם להסכמות".

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"