גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההנחיה החדשה של היועמ"שית שתקשה על העלאת שכר למנכ"לים, והסערה בשוק

בשבוע שעבר פרסמו היועצת המשפטית לממשלה ורשות ני"ע כללים חדשים לגבי האפשרות של דירקטורים לאשר שכר גבוה לבכירים בניגוד לעמדת המוסדיים ● בחברות יש הסבורים כי זו מכת מוות למנגנון האובר־רולינג, בעוד שהמוסדיים מברכים על הכוח ששב לידיהם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מאז סוף השבוע סוערות הרוחות בשוק ההון. סוגיית האובר־רולינג על שכר בכירים, שיצרה בשנים האחרונות מתח רב במשולש היחסים שבין חברות ציבוריות, דירקטורים חיצוניים (דח"צים) ומשקיעים מוסדיים, קיבלה תפנית, כאשר היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב־מיארה, ורשות ניירות ערך פרסמו, זו לצד זו, כללים חדשים שתיאמו ביניהן בנושא.

המשטרה ורשות המסים: חשד להונאת קרקעות בהיקף 30 מיליון שקל
סלייס: המנהל המורשה דורש מפינברט להשיב עשרות מיליוני דולרים מהקרנות בחו"ל

האובר־רולינג מלווה את השוק בישראל מאז 2012, כאשר הושק במסגרת תיקון 20 לחוק החברות. אותו תיקון הגדיר לראשונה קווים מנחים לקבלת החלטות בנושא שכר בכירים בחברות ציבוריות. לפי החוק, אישור מדיניות התגמול של החברה, כמו גם השכר שיקבל המנכ"ל, מחייב את תמיכתם של רוב מקרב בעלי מניות המיעוט, שאינם בעלי שליטה ושאין להם עניין אישי באישור השכר (כלומר, הגופים המוסדיים).

עם זאת, סעיף האובר־רולינג קובע כי אם המוסדיים התנגדו לשכר, ועדת התגמול והדירקטוריון רשאים להפוך את החלטתם, אחרי שבחנו את ההתנגדות ועל בסיס נימוקים מפורטים. החלטה כזו יכולה להתקבל לגבי שכר המנכ"ל ונושאי המשרה הבכירים ב"מקרים מיוחדים", או לגבי מדיניות התגמול אם הדבר נעשה "לטובת החברה". לא ניתן לבצע אובר־רולינג על החלטת המוסדיים לגבי שכר דירקטורים או בעל השליטה.

הדגש בכללים החדשים הוא הקפדה על כך שהשימוש באובר־רולינג אכן יוגבל למקרים חריגים, וכן פירוט של אותם מקרים. לפי עמדת היועמ"שית, אסור שהמנגנון יהפוך להיות הכלל. לדוגמה, ניתן יהיה להשתמש בו אם למנכ"ל כישורים או ניסיון יוצאי דופן, אם קיים היצע מצומצם של מנכ"לים פוטנציאליים, או אם חשוב לחברה להימנע מחילופי הנהלה - למשל, סביב עסקה משמעותית או תקופה רגישה, המחייבת את שימור המנכ"ל. וככל שאחוז המתנגדים לשכר בקרב המוסדיים גבוה יותר, כך תיחלש ההצדקה לבצע אובר־רולינג.

החברות ידווחו מיידית

העמדה הוגשה לבית המשפט הכלכלי במסגרת הליך המתנהל לגילוי מסמכים לקראת הגשת תביעה נגזרת נגד הדירקטורים שאישרו אובר־רולינג בחברות דלק, מטריקס, אלקטרה וניו מד אנרג'י. יוזמי ההליך הם משה קאשי מארגון לובי 99 וד"ר הראל פרימק מארגון צדק פיננסי, המיוצגים על ידי עו"ד גולן קאשי.

רשות ניירות ערך דורשת מצידה שחברות ידווחו מיידית למשקיעים לגבי אובר־רולינג. בין היתר, הן יידרשו לגלות כיצד בחנו את התנגדות המוסדיים, והאם ניהלו איתם משא־ומתן. הדיווח יצטרך להתמקד בסיבות להפוך את החלטת בעלי המניות, ולא בהצדקות שהעלה הדירקטוריון מראש לשכר.

הרשות גם דורשת מחברות לגלות את זהות הדירקטורים שקיבלו את החלטת האובר־רולינג בוועדת התגמול ובדירקטוריון, האם מי מהם התנגד לאובר־רולינג, והאם התקבלו החלטות דומות בשלוש השנים האחרונות. לא פחות חשוב מכך - הרשות קובעת כי ההחלטה של דירקטורים האם לתמוך באובר־רולינג היא שיקול רלוונטי בהחלטת המוסדיים האם להצביע בעד הארכת כהונתם.

"עמדת הרשות משקפת היטב את דעתנו ותסייע לוודא שהשימוש באובר־רולינג יפחת", אומר אילן רביב, מנכ"ל מיטב בית השקעות. לדבריו, השימוש במנגנון "צריך להיות במקרים חריגים ביותר ומנומק היטב. על החברה להתייחס בשקיפות רבה לתהליך ולשיעורי ההצבעה נגד ההחלטה באסיפה הכללית".

מנכ"ל של גוף גדול נוסף צופה כי "הכללים לא יחסלו את האובר־רולינג, אבל יצמצמו אותו". לדבריו, "יהפוך להיות מאתגר יותר לדירקטוריון להפוך החלטה על שכר ככל שיותר בעלי מניות מתנגדים לה, וזה הגיוני".

"המוטיבציה תפחת"

רו"ח ארז ברק, המייעץ כעצמאי לגופים מוסדיים, ובהם אלטשולר שחם, בנושאי הצבעות באסיפות כלליות, שותף להערכות הללו. "בעקבות הכללים, המוטיבציה לבצע אובר־רולינג צפויה לפחות מאוד בחברות שבהן למוסדיים יש רוב מקרב המיעוט", הוא מעריך.

לדבריו, "השימוש באובר־רולינג התאפשר בעבר בזכות פרשנות מוטה ומתחכמת של יועצים משפטיים פנימיים בחברות, שטענו כי החוק צפה מראש את התנגדות המוסדיים, ולכן העביר את ההכרעה לדירקטוריון".

בפועל, היקף השימוש באובר־רולינג צנח עוד לפני פרסום הכללים החדשים. לפי מחקר שערך ברק ביחד עם עו"ד ורו"ח אלה תמיר־שלמה מארגון לובי 99, מאז תחילת השנה ועד אוקטובר 2024 התקבלו בסך־הכול שתי החלטות על אובר־רולינג בחברות ציבוריות. זאת, בהשוואה ל־20 החלטות ב־2023 ול־17 החלטות ב־2022.

סיבה מרכזית לחריקת הבלמים שבה נעצר האובר־רולינג בשנה החולפת מיוחסת לקו התקיף שנקטו המוסדיים כלפי דח"צים שהשתתפו בהחלטות בנושא. על רקע זה לא הוארכו כהונתם של נגה קנז־ברייר כדח"צית בביג ושל איתיאל אפרת כדח"ץ במטריקס. במיטב אף הודיעו לדח"צים בחברת אלקטרה כי יצביעו נגד הארכת כהונתם אם יתמכו באובר־רולינג.

רביב מברך גם בהקשר זה על הכללים החדשים, ומציין כי "טוב שנאמר בפירוש שאובר־רולינג יובא בחשבון בהצבעה על חידוש כהונת דירקטורים, כפי שאנו במיטב נוהגים ומשקפים בפרסומים".

ברק מציין אף הוא לחיוב את המהלך האחרון של מיטב. "מראש לא היו אמורים להטיל על המוסדיים את המעמסה של קביעת השכר, כי אין זה מתפקידם, ואין תשובה אחת נכונה. היה צריך להיות שיווי־משקל, שלא לומר מאזן אימה, בין המוסדיים ודירקטוריונים שמבצעים אובר־רולינג".

גורמים בשוק מזכירים כי בארה"ב מקובל שהמוסדיים מתנגדים למינוי דירקטורים שאישרו שכר גבוה לבכירים בניגוד לדעת בעלי המניות. בניגוד לישראל, דעתם של המוסדיים בארה"ב אינה מחייבת, והיא נשמעת כחלק מהליך המכונה Say on Pay, אך ההצבעה נגד דירקטורים שהמרו את פי המוסדיים היא הסנקציה המרכזית בידיהם של המשקיעים מהציבור.

בבית ההשקעות אלטשולר שחם בירכו על עמדת היועמ"שית, שלדבריהם "מתחילה לעשות סדר בנושא האובר־רולינג". באלטשולר סבורים כי "רוב התאגידים אינו מעלה על דעתו לבצע אובר־רולינג, אשר יותר מכל עלול להעיד על חולשה בממשל התאגידי של חברות המשתמשות בו".

ד"ר קרן בר־חוה, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית, צופה כי "לפחות בטווח הקצר תימשך המגמה של הפחתת השימוש באובר־רולינג". בר־חוה, המשמשת כדח"צית בחברות במשק ובעבר אף שימשה כדירקטורית במגדל, פרסמה באחרונה מחקר שערכה עם רו"ח ארז ברק בקרב כ־100 דירקטורים בישראל, שלפיו 72% מהם סומכים על שיקול־הדעת המקצועי של המוסדיים. המחקר גם העלה כי 57% מהדח"צים התנגדו לאובר־רולינג, בעוד ש־43% תמכו במנגנון. "חייבים להקפיד שהאובר־רולינג ייושם רק כשאין חלופה אחרת", אומרת בר־חוה.

"דרישה מכבידה מאוד"

מנגד, בחברות הציבוריות מותחים ביקורת על הכללים. "כשמשלבים את עמדת רשות ניירות ערך יחד עם מדיניות המוסדיים ש'מענישה' דירקטוריונים על אובר־רולינג, ויחד עם האקלים הנוח בישראל לתביעות נגד דירקטורים - נוצר אפקט מצנן משמעותי, ש'הורג' דה־פקטו את האפשרות להשתמש בכלי", אומר עו"ד יונתן חיימי ארנייך, שותף במשרד ארדינסט בן נתן טולדאנו (EBN) ולשעבר ממונה על הממשל התאגידי והתגמול בחברות הציבוריות ברשות ניירות ערך.

לדבריו, "הדרישה לגילוי מכבידה משמעותית ומחייבת גילוי רחב מאוד". עוד הוא סבור כי "האובר־רולינג נועד לאזן במעט את העובדה שהרגולציה בישראל על תגמולים היא מהמחמירות בעולם, אם לא המחמירה מכולן. ישנם גם מצבים שבהם אובר־רולינג לא יעיד בהכרח על ניצול של בעלי המניות מהציבור. למשל, בחברה עם בעל שליטה, לא בטוח שהמשקיעים מהציבור צריכים לקבל את הכוח להחליט לגבי שכר המנכ"ל".

ביקורת נשמעת גם מצד הארגונים החברתיים. תמיר־שלמה מציינת כי "בניגוד לעמדת היועמ"שית, אין הצדקה לתת משקל נמוך להצבעת המוסדיים רק בגלל שהיא בהתאם למדיניות ההצבעה הכללית שלהם - בעצם החלטתם שלא לסטות ממדיניות ההצבעה הם מביעים עמדה המשקפת את השיקולים הספציפיים של החברה ולכן בהחלט יש להתחשב בה".

לנוכח הביקורות הללו, גורמים בשוק מדגישים כי לא בטוח שהכללים החדשים יובילו כשלעצמם לשינוי כה דרמטי. לצורך המחשה, הנטל להוכיח שהאובר־רולינג צריך להיפסל ימשיך גם כעת להיות על כתפי התובעים בבתי המשפט. המבחן, כמו תמיד, יהיה ביישום.

עוד כתבות

כמה עולה לגור במרחק הליכה מהים / צילום: Shutterstock

7 מיליון שקל בנהריה, 58 מיליון בתל אביב: כמה עולה לגור ליד הים בישראל?

2025 סיפקה שלל עסקאות בלתי שגרתיות על קו החוף. יצאנו לבדוק את המובילות שבהן ● הסקירה כוללת מדגם של עסקאות שבוצעו לאורך חוף הים התיכון - מנהריה שבצפון ועד לאשקלון שבדרום

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל, וזאת לקראת תחילת פעילותה שצפויה כבר ברבעון הראשון של 2026

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

האם הנכס שנקנה ב־10 מיליון שקל שווה 25 מיליון? תביעה נגד קבוצת לוזון

בעל מניות בקבוצת לוזון הגיש תביעה נגד החברה בטענה כי לוזון רכש באופן פרטי פרויקט בבאר יעקב, בלי להציע אותו קודם לחברה שבבעלותו ● ועדה בלתי תלויה שהוקמה לבקשת הקבוצה קבעה כי קיימת אפשרות סבירה להפרת חובתו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היועץ הפיננסי ישלם מאות אלפים בגלל שלא מנע מבעל עסק להקים אותו

העליון קבע כי זכותם של עורכי דין לשכר־טרחה אינה גוברת על האינטרס הציבורי שבחילוט כספי נאשמים ● ביהמ"ש דחה תביעה לפיצול משק חקלאי בין שתי אחיות ● יועץ פיננסי חויב לפצות בעל עסק שקרס, לאחר שנקבע כי היה עליו לייעץ לו שלא לפתוח את העסק מלכתחילה ● 3 פסקי דין בשבוע

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

כשאמא משתלטת לך על פרופיל הדייטינג

רווקים מותשים לוקחים הימור ונותנים לבני המשפחה לקחת פיקוד על אפליקציות כמו באמבל ו־Hinge

צחי ברוורמן / צילום: תמר מצפי

האקרים איראנים טוענים שפרצו לצחי ברוורמן, והחלו להפיץ חומרים

קבוצת הנדלה, המזוהה עם איראן, טוענת כי פרצה למכשירו הסלולרי של ראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו ● לפי שעה, הופץ מידע שכולל פרטים אישיים אודות ברוורמן, אך טרם ברור מה מקורו

משרד הפנים / צילום: איל יצהר

משפחות ברוכות ילדים ייפגעו: הנחות הארנונה מתעדכנות לקראת שנת 2026

משרד הפנים הפיץ טיוטת תקנות חדשה אשר מעדכנת את הקריטריונים ואת המשכורות הממוצעות המזכים בהנחה בארנונה • השורה התחתונה: שיעור ההנחה יורד לכלל הזכאים, אך טווחי המשכורות מורחבים

גביע העולם בשלוש מדינות / עיצוב: אלישע נדב

מחירי הכרטיסים למונדיאל שברו שיא היסטורי. איזו נבחרת היא היקרה ביותר?

המשחקים האחרונים של רונאלדו ומסי, אורחים כמו מאסק, צוקרברג וטראמפ ופריסה על פני שלוש מדינות הפכו את מונדיאל 2026, שייערך ביוני, לאירוע חריג בכל קנה־מידה ● לראיה: מחירי הכרטיסים שברו שיא היסטורי ● בפיפ"א צופים 6.5 מיליון מבקרים, שייצרו 185 אלף מקומות עבודה למקומיים ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

שני הנרצחים בפיגוע המשולב - אביב מאור ושמשון מרדכי

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

ח'אלד משעל / צילום: ap, Osama Faisal

חמאס הכריע: תוך ימים או שבועות יתקיימו בחירות בארגון

דיווח סעודי: חמאס מתכוון לקיים בחירות לראשות הלשכה המדינית "בתוך ימים או שבועות" ●  המשטרה באיטליה עצרה תשעה חשודים בגין גיוס כספים עבור חמאס ● נתפס המחבל החשוד בירי ליד מחסום חשמונאים ● שמשון מרדכי בן 68 ואביב מאור בת 19 הם הנרצחים בפיגוע המשולב בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים, קטאר וטורקיה גינו ● עדכונים שוטפים

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בחברת הדירוג הגדולה מעריכים: מי הכלכלה שתצמח הכי הרבה ב-2026?

המשך צמיחה בשוק המניות האמריקאי ופוטנציאל רווחים למרות תנודתיות, כך צופים בחברת ניהול הנכסים פידליטי ● בסיטי אופטימיים לגבי יציבות הכלכלה העולמית, אך זהירים לגבי התמחור של השוק האמריקאי, וב-S&P צופים צמיחה בהובלת השווקים המתעוררים והאטה בצמיחה בארה"ב ובסין ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים, והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי־פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב-2026 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כל מה שצריך לדעת על השינויים שישפיעו על הכסף שלנו לקראת 2026 ● מה ההבדלים בין פוליסות חיסכון וגמל להשקעה ואיפה מרוויחים יותר ● זו השנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021 בבורסה בת"א - ואלו ההנפקות הגדולות ● וגם: למה כדאי לכם להשקיע בזהב?