המנהל המורשה של סלייס, רו"ח אפי סנדרוב, מוריד את הכפפות מול סוכנות הביטוח פינברט, אשר עשרות מיליוני דולרים שגייסה מעמיתי סלייס נוידו ל"קרנות אדומות" בחו"ל.
● רשות שוק ההון: על בעלי סלייס להזרים עשרות מיליונים לחברה
● בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח
● מתווה ההסדר של סלייס: המיליונים שנעלמו ואיך יחולק הכסף שאותר
● קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה
בבקשה שהגיש היום (א') לבית המשפט המחוזי, מבקש סנדרוב להורות לפינברט להעביר תוך 14 יום לקופת סלייס את הנכסים המוחזקים בלמעלה מ-20 קרנות השקעה של פינברט, הרשומות במישיגן, ארה"ב. היקף הנכסים באותן קרנות מוערך בעשרות מיליוני דולרים. מנוסח הבקשה עולה כי "פינברט עצמה הייתה מעורבת עד צוואר בהפעלת הקרנות". פינברט השיבה עד כה כ-15.4 מיליון דולר.
מהבקשה שהגיש סנדרוב עולה כי 1,143 עמיתי סלייס העבירו לקרנות פינברט למעלה מ-63 מיליון דולר. זאת, לאחר ש"פינברט הפעילה מערך פרסום, גיוס ושיווק של 'קרנות השקעה אלטרנטיביות', לרבות באמצעות סוכני ביטוח מטעמה".
"פינברט והקרנות נוהלו באופן מחריד"
הנכסים שאותם דורש סנדרוב מפינברט להשיב כוללים 20 מיליון דולר בכסף מזומן בפיקדונות בנקאיים, 25 מיליון דולר ב"הסכמי מימון ביניים לחברות שונות" וקרקע בגאורגיה. עוד נדרשת פינברט להעביר 9.7 מיליון דולר ששימשו לתפעול השוטף שלה, וזאת ככל שטרם השיבה אותם.
המנהל המורשה אף דורש מפינברט להעביר לטובת סלייס את הערת האזהרה הרשומה כיום על דירה בנתניה לטובת קרן נוספת המאוגדת בארה"ב.
בהקשר זה, סנדרוב קובע כי "פינברט והקרנות נוהלו באופן מחריד, המחייב את הוצאת השליטה בנכסי העמיתים מידם".
הבקשה מפרטת לגבי מה שעלה בגורל הכספים שאותם נדרשת כעת פינברט להשיב: כ-25 מיליון דולר "הועברו באופן מופקר לחברות עלומות כ'מימון ביניים', בהסכמים ללא ביטחונות", כ-20 מיליון דולר "היו מצויים כאבן שאין לה הופכין בחשבונות עו"ש ולא הושקעו כלל", וכ-9.7 מיליון דולר לא הושקעו כלל אלא הועברו למימון פעילותה של פינברט.
סנדרוב תוקף את הצהרת פינברט, ולפיה הסוכנות מעוניינת להחזיר לעמיתים את כספם, אך הוא זה שמונע זאת; ומכנה אותה "הפרחת כזבים". לדבריו, נכסי הקרנות של פינברט צריכים לעבור לקופת החברה, ומשם להיות מחולקים לעמיתים בהתאם לעקרונות של הסדר החוב שגיבש זה מכבר. זאת, בניגוד לטענת פינברט כי "הכסף קיים", אך הן אינן משיבות אותו מחשש שיועבר לעמיתים שאינם לקוחות פינברט.
לדברי סנדרוב, מתווה ההסדר מבטיח כי לא יתבצע סבסוד צולב בין עמיתים מ"אשכולות" שונים של קרנות, כך שהנכסים של קרנות פינברט מיועדים לחזור רק לאותם העמיתים שהשקיעו באמצעות פינברט. בכך מכוון סנדרוב למתווה ההסדר שפורסם בנובמבר, ולפיו החלוקה בין העמיתים תתבצע באופן יחסי, בהתאם לסכום ההשקעה של כל עמית, והחישוב יתבצע מתוך סך הכספים שהושקעו ב"אשכול מארגן הקרנות" - כלומר, הקבוצה הספציפית של הקרנות שאליהן נותבו הכספים של אותו עמית, בהתאם לזהות היזם המארגן שלהן.
סנדרוב הסביר אז במתווה כי "מארגני הקרנות ניהלו את קרנותיהם השונות כ'בריכה' אחת לכל מארגן קרנות; עמיתים שהשקיעו באמצעות מארגן קרנות מסוים נפגעו על-ידי אותו מארגן קרנות באופן דומה, גם אם כספו של כל אחד מהם הושקע בקרן שונה; ויכולים להיות הבדלים במאפייני ההשקעות ודרך ההתנהלות בין מארגני הקרנות וגורמים הקשורים אליהם, באופן שאינו מצדיק 'ערבוב' כל העמיתים לכדי 'בריכה' גדולה אחת".
בבקשה מהיום, סנדרוב אף הודף את טענות פינברט כי עד כה לא העביר לעמיתים את 15 מיליון הדולרים שהשיבה פינברט. לדבריו, מדובר "בנסיון להסיט את האש" אליו ואל סלייס, ו"רק לאחר שתהיה תמונה מלאה של נכסי הקרנות והשליטה בהם, ניתן יהיה להחזיר לעמיתים את השליטה בכספיהם באופן מרוכז ושוויוני".
לדברי סנדרוב, "העברת השליטה בנכסים תאפשר למנהל המורשה ולצוות המסייע לו להעריך את שווים של הנכסים, לנהלם ולממשם על-מנת לאפשר את חלוקת הכספים לעמיתים".
עוד מדגיש המנהל המורשה כי כספי העמיתים אינם פיקדונות או חשבונות עו"ש אלא כספי קופות גמל וקרנות השתלמות, שנוהלו במקור על-ידי גופים מוסדיים לפני ש"נוידו" לקופות גמל בניהול אישי של סלייס. משכך, סלייס היא לדבריו הגורם היחיד המוסמך על-פי כללי הרגולציה לקבל לידיו בחזרה את הכספים ולבצע פדיונות לעמיתים.
המידע בבקשה שהוגשה היום לבית המשפט מגיע בהמשך למידע שנכלל במתווה ההסדר מנובמבר. לפי אותו מידע, כ-10 מיליון דולר מהכספים שגייסה פינברט מימנו את פעילותה שלה עצמה, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקליני אירוח. 2.5 מיליונים נוספים ניתנו כהלוואה לחברה בגאורגיה, המצויה בבעלות חברו הקרוב של יו"ר דירקטוריון פינברט. סכומים נוספים שאינם ידועים הוענקו כהלוואות ללא בטוחות לתאגידים שזהותם, והשימוש שעשו בכספים, טרם נודע.
בקשת סנדרוב הוגשה באמצעות עורכי הדין ברק טל, שגיא שיף ובן נחשון ממשרד ארנון, תדמור-לוי.
פינברט: "הרשות פועלת לסיכול כל מתווה להבטחת כספי החוסכים"
מפינברט נמסר בתגובה: "נלמד את הבקשה, אולם על פניו ברור כי רשות שוק ההון פועלת לסיכול כל מתווה להבטחת כספי החוסכים ומתרכזת בקמפיינים תקשורתיים על-מנת לכסות על מחדליה שלה.
"לאור התנהלותו החד-צדדית של המנהל המורשה, החליטה סוכנות פינברט לפעול להשגת מתווה מוסכם עם נציגות המשקיעים הרשמית, במסגרתו יעמידו הקרנות ששיווקה החברה ביטחונות המבטיחים את כספם ואת זכויותיהם של החוסכים שהשקיעו באמצעות סלייס גמל. זאת, באופן שכספים אלה יושבו לכיסי המשקיעים מבלי שיעברו 'תספורת' כזו או אחרת לכיסוי חלק מה'בור' שהותירו אחריהם מנהלי סלייס ובעליה, ולא יעברו ללקוחות שגויסו באמצעות סוכנויות אחרות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.