גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה פסקי הדין שעשויים לשנות הכול בעולם הירושות

באופן חריג, בתוך כמה חודשים, ניתנו שלושה פסקי דין של בית המשפט העליון בתחום הצוואה ההדדית - שאותה עורכים בני זוג כדי להוריש זה לזה, ולאחר מותם לילדיהם ● מה אפשר ללמוד מהפסיקות האחרונות על תוקף הכלי המשפטי הזה, והאם הוא עדיף בכלל על צוואות אישיות?

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בחודשים האחרונים נתן בית המשפט העליון, באופן חריג, שלושה פסקי דין חשובים בתחום הצוואות ההדדיות. בשלושת המקרים מדובר במצבים שבהם בני זוג ערכו צוואה הדדית, אחד הצדדים נפטר או הפך דמנטי, ואז הצד השני שינה את הצוואה. לאחר שגם הצד השני הלך לעולמו, הילדים יצאו למאבק משפטי זה בזה על הירושה, ובית המשפט נדרש להכריע איזו צוואה תקוים.

מה קובע החוק, מה קבעו שופטי העליון, והאם בני זוג שערכו צוואה צריכים לבדוק את הצוואות בעקבות הפסיקות החדשות? מומחים לדיני משפחה ממליצים איך לנהוג. 

לא לטמון את הראש בחול: כך תעבירו את ההון לדור הבא
צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

צוואה הדדית היא צוואה שבני זוג עורכים כדי להוריש את עיזבונם זה לזה, ולאחר מותם לילדיהם או לצדדים שלישיים (צעד המכונה "יורש אחר יורש"). ב-2005 תוקן חוק הירושה, כך שנוסף סעיף 8א, המונע מבן הזוג שנותר בחיים לשנות את הצוואה לאחר מות בן הזוג הראשון, אלא בתנאים מוגדרים מאוד. לפי התיקון, ניתן לבטל צוואה הדדית במקרה שבן הזוג שנותר בחיים מסתלק מהצוואה שממנה הוא אמור לקבל את חלקו בירושה, או לחלופין, משיב את חלקו אם כבר קיבל אותו.

לצד זאת, החוק מציין כי ניתן לקבוע הוראה אחרת, אך אסור לשלול את הזכות לבטל את הצוואה כששני בני הזוג בחיים. שלוש הפסיקות החדשות מלמדות על החשיבות בעריכת צוואה כך שתבטיח את רצון הצדדים, ולא תבוטל בשלב מאוחר. 

 

תקפה רק לגבי האב

בפסק דין שניתן בתחילת דצמבר (1857/24) נפסלו חלקים בצוואה שסתרו את צוואת בת הזוג המנוחה. בני זוג ערכו צוואות הדדיות בשנת 1996, לפני התיקון לחוק, שלפיהן בן הזוג השני יירש את כל הרכוש, ולאחר פטירתו יחולק הרכוש באופן שווה בין ארבעת הילדים. לאחר מות האישה, בעלה שינה את ההורשה לילדיהם, כך שהרכוש כולו יועבר לשתיים מהבנות, למעט 700 אלף שקל לבן אחד ו-600 אלף שקל לבת אחרת. לאחר מות האב, הילדים נחלקו בשאלה איזו צוואה לקיים.

השופטים דוד מינץ וחאלד כבוב קבעו בדעת רוב כי יש לתקן את הצוואה של הבעל, מאחר שהוא לא יכול להוריש רכוש שירש מהמנוחה בניגוד לרצונה כפי שמשתקף בצוואה. נקבע כי הצוואה תקפה רק לגבי הרכוש של האב, בעוד שרכוש האם יחולק שווה בין הילדים.

השופט אלכס שטיין סבר בדעת מיעוט כי יש לבטל את הצוואה המאוחרת ולחלק את כל העיזבון באופן שווה.

הצוואה בוטלה כליל

כמה ימים קודם, בסוף נובמבר (130/24), ניתן פסק דין שביטל לחלוטין את הצוואה ההדדית. בני הזוג, הורים לשלושה, ערכו ב-2007 צוואה הדדית (לאחר התיקון בחוק), שבה ציוו את כל רכושם זה לזה, ולאחר מותם יירשו ילדיהם את הרכוש, באופן לא שווה: 80% לבן ו-10% לכל אחת משתי הבנות.

האב הלך לעולמו, ואשתו ביקשה להסתלק מהצוואה ולהוריש את עיזבונה באופן שווה לכל הילדים. בית המשפט העליון קבע כי צוואת האם תקוים והילדים יקבלו באופן שווה את העיזבון - כלומר ביטל לחלוטין את הצוואה ההדדית.

השופטים יעל וילנר, חאלד כבוב ויחיאל כשר נימקו זאת בכך שלפי חוק הירושה, אם יורש (האישה) הסתלק מהמגיע לו לפי הצוואה, ולא נקבע אדם אחר שיזכה במקומו (המכונה יורש במקום יורש), הוראת הצוואה ההדדית מתבטלת. מאחר שהאב לא קבע יורש חלופי לאם - ההוראה לגבי אופן ההורשה לילדיו מתבטלת, ובמקומה יחולו כללי הירושה על-פי דין. כלומר חלוקה שוויונית.

השופט בדימוס דניאל ארנסט, היום עורך דין בתחום הירושה, שייצג בהליך את עמדת הבן (שביקש להעדיף את הצוואה ההדדית), אומר כי "פסק הדין חיסל את מוסד הצוואה ההדדית. מתברר כי ההוראות בצוואה היו על הקרח. יוצא שבגלל שהאם התחרטה - אין יותר צוואה הדדית. היא התחרטה בשביל האב".

השופט בדימוס עו''ד דניאל ארנסט / צילום: איציק בירן

לדברי עו"ד בעז קראוס שייצג את הבנות בהליך שזכו: "צוואות הדדיות חייבות להיערך האופן רחב הצופה סיטואציות שונות בעתיד. דווקא משום מורכבותן המשפטית חובה להכליל בהן מנגנונים הצופים אפשרויות עתידיות שונות. במקרה זה בית המשפט העליון עשה צדק בכך שמנע הפליה בין בן לבנות ופירש את המציאות באופן שאפשר לאשה לשנות את צוואתה ולהשוות בין בנותיה לבנה".

בחזרה לערכאה הראשונה

בפסק דין שניתן בספטמבר (7884/23), בני זוג שערכו צוואה, לפני התיקון לחוק, קבעו כי לאחר מותם שלושה מתוך ארבעת ילדיהם יירשו אותם, לאחר שהבת הרביעית כבר קיבלה בחייהם נכס ששוויו עולה על שווי חלקה של אחת משלוש הבנות הנותרות. האישה לקתה בדמנציה, ולאחר מכן שינה הבעל את הצוואה כך שבנה של אחת הבנות יירש את כל הצוואה, בתנאי שישלם לשישה משאר הנכדים סכום של 100 אלף שקל כל אחד.

כשבני הזוג הלכו לעולמם - בני המשפחה היו חלוקים איזו צוואה יש לקיים, ובית המשפט נדרש להכריע האם הבעל יכל לשנות את הצוואה.

בתחילה נקבע כי הבעל לא יכול היה לשנות את הצוואה, אך בעליון קבעו השופטים נעם סולברג, יעל וילנר ואלכס שטיין כי לא ניתן להגביל את זכות ההורשה והיכולת של אדם לשנות את צוואתו. הדיון הוחזר לערכאה הראשונה, לבחון האם הצוואה החדשה נעשתה באופן הוגן.

"שהצוואה תהיה מורכבת"

בעקבות ההליך שבו ייצג, עו"ד ארנסט אומר כי "אני ממליץ לא לעשות צוואות הדדיות. שכל אחד יוריש ישירות למי שהוא רוצה. ואם כן עושים, יש לעשות צוואה מורכבת. להכניס הוראות של 'יורש אחר יורש' ו'יורש במקום יורש', שהיורש לא יוכל למכור, אלא להוריש למי שרצה בן הזוג".

ארנסט ממליץ לכל זוג שחתם עד היום על צוואה כזו "לבדוק עם מומחה לדיני ירושה את התיקונים הנדרשים בצוואה, כדי להבטיח חלוקת העיזבון לפי ההסכמות ההדדיות, גם במקרה של הסתלקות בן הזוג האחר מהעיזבון".

לדברי עו"ד ליאת שקלרז-תירוש, בעלת משרד שקלרז-תירוש, "תחום המשפחה אינו זוכה לעתים קרובות להכרעות עקרוניות של העליון. העובדה שניתנו פסקי דין בזמן כה קצר מעידה על ניסיון לשלוח מסר ברור: אם ערכתם צוואה הדדית לפני 2005, ייתכן שהיא לא מגינה על הרצון שלכם כפי שחשבתם. אנחנו למדים שגם אחרי התיקון, צוואה הדדית לא מוגנת תמיד, כי החוק עדיין לא קובע מה קורה אם בן הזוג מבקש לשנותה כשהצד השני כבר לא כשיר לשנות את שלו".

עו''ד ליאת שקלרז

עו"ד שקלרז-תירוש ממליצה לבני זוג שערכו צוואה הדדית לבדוק אם היא נכתבה לפני 2005. ואם כן, לבדוק באמצעות עורך דין האם היא כוללת הוראות המגינות על הכוונה ההדדית. "הוסיפו הגבלות ברורות: חשוב שהצוואה תקבע באופן מפורש את התנאים לשינוי או לביטול שלה, כך שתבטיחו שבן הזוג שנותר בחיים לא יוכל לשנות אותה ללא מגבלות".

"פסקי הדין החדשים בתחום הצוואות ההדדיות מדגישים את המורכבות של הנושא", אומר עו"ד ארתור שני, העומד בראש חברת עו"ד לירושה. "הם מהווים תמרור אזהרה חמור נגד עריכת צוואות הדדיות כלאחר יד, ובעיקר נגד עריכתן במסמך אחד".

עו"ד שני ממליץ, גם לפני הפסיקה, לערוך צוואות נפרדות. עוד הוא ממליץ לכתוב בצוואה פירוט של המנגנון ותנאים שיגנו על הרכוש וישקפו את הרצון המשותף האחרון של שני המצווים, ביחס למה שיקרה לנכסים לאחר מות בן הזוג הראשון. מסקנה נוספת: "חשוב להסביר את הרציונלים מאחורי החלוקה, ולא להסתפק ב'רשימת מכולת' של רכוש". 

עו''ד ארתור שני / צילום: מקס קובלסקי-מורון

עו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בענייני ירושה, ממליץ שלא להסתמך על הוראות הצוואה ההדדית בלבד, אלא שכל אחד מבני הזוג יורה את חלקו ברכוש לפי רצונו, וללא תלות או הסתמכות על בן הזוג השני.

לדבריו, "חשוב מאוד לקבוע בצוואה מנגנון חלופי למקרה שבן הזוג הראשון יבחר להסתלק או לשנות את הצוואה, שאם לא כן, ההסתלקות עלולה לסכל את רצונו של בן הזוג שהלך לו לעולמו ראשון".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר