בית המשפט העליון קבע אתמול (ג') כי עיזבון אב, שערך צוואה הדדית עם אשתו לחלוקת רכושם לשלושת ילדיהם, יחולק באופן שווה בין הילדים - ולא בהתאם לחלוקה שנקבע בצוואות ההדדיות: 80% לבן ו־10% לכל אחת מהבנות. זאת, לאחר שהאב הלך לעולמו, ואשתו ביקשה להסתלק מהצוואה ולהוריש את עיזבונה באופן שווה לילדיה.
צוואה הדדית היא צוואה שעורכים בני זוג כדי להוריש את עיזבונם זה לזה, ולאחר מכן לילדיהם או לצדדים שלישיים.
● האם הורישה לבן אחד את דירתה כי השני "מסודר". מה קבע בית המשפט?
● ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה נפסק?
בני הזוג, הורים לשלושה, ערכו בשנת 2007 צוואה הדדית, בה ציוו את כל רכושם האחד לשני. הם קבעו גם הוראת "יורש אחר יורש", לפיה אחרי פטירת בן הזוג שנותר בחיים, יירשו ילדיהם את הרכוש, כאמור באופן לא שווה.
הבעל הלך לעולמו אחרי שנה, ואז החליטה האישה להסתלק מהצוואה ולהוריש את רכושה באופן שווה בין שלושת הילדים. לאחר מות האם בשנת 2018, ביקשו בנותיה לקיים את הצוואה החדשה, ואילו הבן ביקש לקיים את הצוואות ההדדיות.
השאלה, שהגיעה עד לפתחו של בית המשפט העליון, היא כיצד יחולק עיזבון האב לאחר מות האישה: האם יחולק לפי צוואתו או באופן שווה, לפי הוראות כללי הירושה?
הבן, המיוצג על־ידי השופט בדימוס דניאל ארנסט, טען כי יש לכבד את רצון המת, אביו, שביקש להוריש לו 80%, זאת במקביל להסתמכות ההדדית של בני הזוג החתומים על צוואות הדדיות.
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי העיזבון יחולק באופן שווה בין הילדים. ערעור למחוזי נדחה, והבן הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.
עו"ד ארנסט טען בערעור כי "פסק הדין (של המחוזי) מנוגד להלכה הקיימת ומשנה את ההלכה. אם בן הזוג השורד מסתלק מחלקו בצוואה ההדדית, הרי למרות שלא ניתן לרשת את מי שהסתלק, קיימת אפשרות לרשת במקומו".
עוד טען ארנסט כי בצוואה ההדדית שנחתמה, קיימת הוראה האוסרת לבטל את צוואת האב, גם אם האישה רשאית להסתלק מחלקה ולהוריש את חלקה כרצונה.
השופט בדימוס עו''ד דניאל ארנסט / צילום: איציק בירן
בהיעדר הסדר "יורש במקום יורש", יחולו כללי הירושה על־פי דין
השופטים יעל וילנר, חאלד כבוב ויחיאל כשר החליטו לדון בבקשה לאור השאלה העקרונית, אך דחו את הערעור. הם קבעו כי לפי חוק הירושה, אם יורש (האישה) הסתלק מהמגיע לו לפי הצוואה, ולא נקבע אדם אחר שיזכה במקומו, הוראת הצוואה ההדדית מתבטלת. מאחר שהאב לא קבע יורש חלופי לאם, באמצעות הסדר המכונה "יורש במקום יורש", ההוראה לגבי אופן ההורשה לילדיו מתבטלת, ובמקומה יחולו כללי הירושה על־פי דין. בכך, צומצם חלקו של הבן מ-80% ל-33%, בניגוד לצוואות ההדדיות.
ישנה הצעה לתקן את חוק הירושה, כך שאת חלקו של מי שהסתלק, יירש מי שלפי הצוואה ההדדית זוכה לאחר מותו. שופטי העליון קבעו כי במצב החוקי הקיים, כאשר הצעת החוק לא אושרה, יש לחלק את העיזבון בהתאם לדין הכללי הקבוע בחוק הירושה.
לדברי עו"ד ארנסט, שייצג את הבן: "הפועל היוצא מפסיקת העליון בנושא הוא שצוואות הדדיות קיימות מאבדות את העיקרון היסודי שלהן - המחויבות ההדדית של שני בני הזוג, במקרה שאחד מהם נפטר, והאחר מסתלק מהעיזבון. ההמלצה המתבקשת מכך היא לכל בן זוג שחתם עד היום על צוואה כזאת - למהר ולבדוק עם מומחה לדיני ירושה את התיקונים הנדרשים בצוואה, כדי להבטיח חלוקת העיזבון על־פי ההסכמות ההדדיות, גם במקרה של הסתלקות בן הזוג האחר מן העיזבון".
את הבנות ייצגו עורכי הדין ברק ובעז קראוס, שמסרו: "פסק הדין עשה סדר בסוגיה שהייתה בספק מזה שנים רבות, בכל הנוגע למשמעות הוראת 'יורש במקום יורש' בצוואה הדדית. זאת, כאשר פסק הדין מיישר קו עם גישת בית המשפט העליון שלא לאפשר יציאה מהקווים המאוד ברורים שמתווה חוק הירושה".
עו''ד בעז קראוס / צילום: משה טסלר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.