גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיע הפרטי הכי מצליח בת"א: כך הרוויח אהרון פרנקל כ־2 מיליארד שקל

פרנקל מימש השבוע מניות בנק לאומי ברווח של כ־600 מיליון שקל, ובסביבתו אומרים כי "אף אחד לא פשט רגל אם יצא לפני השיא" ● עוד קודם לכן רשם סיבובים פיננסיים מוצלחים במניות גב־ים ובאירונאוטיקס ● וכמה מורווח פרנקל במאגר הגז תמר ובחברת הנדל"ן אלוני חץ?

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין
אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

ביום שלישי השבוע, בשעות הערב, בוצעה הפצה של 2% ממניות בנק לאומי  שהניבה למוכר תמורה של 1.4 מיליארד שקל. את המהלך הוביל בנק ג'יי.פי מורגן, ומי שמכר את המניות הוא איש העסקים אהרון פרנקל, שמשלים סיבוב רווחי במיוחד על מניות של חברה הנסחרת בבורסה בתל אביב. המימוש בלאומי מקבע רווח של כ-610 מיליון שקל לפרנקל (כולל דיבידנדים שקיבל מהבנק מאז רכש את המניות), בפחות משלוש שנים.

החשדות לתרמית מצד סוחר לשעבר בקסם נאמנות: הרשות לניירות ערך העבירה את התיק לפרקליטות 
המרוץ לרכישת כאל: השווי עשוי להגיע ל-4 מיליארד שקל, ויש מרוויחה מפתיעה 

פרנקל הוא כנראה המשקיע הפיננסי הבולט בבורסה המקומית בשנים האחרונות, עם שלושה סיבובים חלומיים שיצרו לו רכישה ומכירת מניות בסכומים גדולים ובפרקי זמן קצרים יחסית. מבדיקת גלובס עולה כי מכירת מניות בלאומי כעת, ועוד קודם לכן המימושים שביצע בענקית הנדל"ן המניב גב-ים  ובחברת המל"טים אירונאוטיקס, סידרו לו רווחים בסכום כולל של כמעט 2 מיליארד שקל - מאז "גילה" את הבורסה המקומית בשנת 2018.

מכירת המניות הנוכחית בבנק לאומי מגיעה כשנתיים וחצי לאחר שפרנקל רכש בקרוב למיליארד שקל כשליש מהמניות שהנפיק הבנק ביוני 2022, הנפקה בה לקחו חלק מלבדו גם ענקי השקעות בינלאומיים לצד אנשי עסקים מובילים בישראל. מניית לאומי עלתה מאז ההנפקה בכ-50%, בעיקר בשנה האחרונה. יש לציין כי לאחר המכירה עדיין מחזיק פרנקל כחצי אחוז ממניות לאומי.

מדוע מכר פרנקל את המניות בלאומי? בסביבתו אומרים: "החיים דינמיים. הוא מאוד מאמין בלאומי ולתפיסתו זה אחד הבנקים הטובים במשק. להערכתו יש למניות הבנק עוד 'דרך למעלה', אבל הייתה כאן ההזדמנות - הצעה מבנק ג'יי.פי מורגן, והוא החליט למכור. אף אחד עוד לא פשט רגל אם יצא לפני השיא".

90 מיליון שקל רווח בחברת המל"טים

פרנקל (68), המתגורר כיום במונקו, נולד בבני ברק ולמד בישיבת פוניבז'. את דרכו בעסקים החל בשנות ה-80 ברכישה של מפעלי מזון, ובהמשך הרחיב את עסקיו ופנה גם לתחומי התעופה והחלל, הנדל"ן והאנרגיה ברחבי העולם. הוא ידע לזהות הזדמנויות בשוק ההון המקומי, שכללו פוטנציאל השתלטות (אירונאוטיקס וגב-ים) או צפי נכון של מגמות בכלכלה (לאומי).

בגב-ים, האקזיט הרווחי ביותר שלו עד היום, הצליח פרנקל לבנות פוזיציה שאיימה על שליטתה של חברת נכסים ובניין (המשתייכת לקבוצת דיסקונט השקעות של צחי נחמיאס והאחים זלקינד). בסופו של דבר, במחצית שנת 2022, ולאחר שהמניה זינקה על רקע מאבק השליטה המתפתח, מכר פרנקל לנכסים ובניין את המניות שרכש (כ-37% מההון של גב-ים) תמורת 3.1 מיליארד שקל, בפרמיה של עשרות אחוזים על מחיר השוק. זאת, תוך שהוא משאיר לעצמו רווח של 1.25 מיליארד שקל - תשואה של 100% על השקעתו.

עוד קודם לכן ייצר לעצמן אקזיט נאה ביצרנית המל"טים אירונאוטיקס. החברה מיבנה מצאה את עצמה בשלהי העשור הקודם תחת חקירות בשל פרשה ביטחונית שבה הסתבכה, מניותיה התרסקו ופרנקל ניצל את ההזדמנות. הוא אסף במהירות פוזיציה של כ-30% במניות אירונאוטיקס, בזמן שמאבק על רכישתה החל להתפתח בין התעשייה האווירית מצד אחד לחברת רפאל ואביחי סטולרו מהצד השני, שהוביל לזינוק במניה. לבסוף, מכר פרנקל ב-2019 את מניות אירונאוטיקס לאחרונים, תוך קיבוע רווח הון שהוערך בכ-90 מיליון שקל.

האפסייד הטמון במאגר הגז תמר

לצד שלושת המימושים הללו מחזיק כיום פרנקל בעוד שתי חברות ענק בישראל. הפוזיציה הגדולה ביותר היא במאגר הגז תמר בים התיכון. פרנקל מחזיק באופן ישיר ועקיף (דרך מניות של תמר פטרוליום  הציבורית) בכ-20% מהזכויות במאגר שממוקם מול חופי חיפה - בהן השקיע כ-3.4 מיליארד שקל בסך-הכול.

הוא רכש עד כה ישירות כ-14.5% מהזכויות במאגר, דרך עסקאות מול מובאדלה פטרוליום שבבעלות ממשלת אבו דאבי, וכן מידי חברת הביטוח הראל וקרן תש"י (בסוף ספטמבר האחרון). בנוסף, הוא קנה כרבע ממניות תמר פטרוליום שחולשת על 16.75% מהמאגר. ייתכן שכאן מסתתר הרווח הגדול ביותר שלו עד היום, שכן שווי המאגר הוערך לפי העסקה האחרונה של פרנקל ב-8 מיליארד דולר (28 מיליארד שקל). שווי זה זה משקף לפרנקל רווח פוטנציאלי של מעל ל-2 מיליארד שקל.

עם רוח גבית מעסקת גב-ים, ביצע פרנקל באוקטובר האחרון עסקה נוספת לרכישת מניות בחברת נדל"ן מניב מובילה - אלוני חץ , החולשת על חברות נדל"ן מניב בארץ (אמות), בארה"ב ובריטניה, לצד שליטה בחברת האנרגיה הירוקה אנרג'יקס. מניות אלוני חץ, שמוביל המנכ"ל נתן חץ, צנחו טרם כניסתו של פרנקל לחברה ביותר מ-40% בשלוש השנים האחרונות, על רקע עליית הריבית שפגעה בשווי נכסיה בחו"ל.

בהשקעה, שסוכמה עם חץ, רכש פרנקל 10.2% מהמניות בדרך של הקצאת מניות (פרמיה של 10% על מחיר השוק), ובהמשך רכש מחברת הביטוח הפניקס עוד 2% ממניות החברה, שהגדילו את החזקותיו לכ-12.1% כיום (בידיו אופציות שמימושן יגדיל את החזקותיו למעל ל-14%). כל זה בהשקעה כוללת של כ-800 מיליון שקל.

מאמין בנתן חץ ובכלל בכלכלה הישראלית

אלוני חץ סבלה כאמור מעליית הריבית בעולם בשנים האחרונות, ונאלצה לבצע פעם אחר פעם מחיקות ערך של מיליארדים משווי נכסיה, בעיקר בארה"ב. מאז נכנס פרנקל להשקעה בחברה, המניה מדשדשת, ושווי החזקתו בה עומד על 827 מיליון שקל, "כסף כיס" עבורו.

מדוע השקיע פרנקל באלוני חץ? בסביבתו אומרים כי "הוא סבור שאלוני חץ היא חברה מעולה שבנו אותה במשך ארבעים שנה. החברות הבנות שלה הן מהגדולות והמוצלחות בתחומי הנדל"ן המניב והאנרגיה ירוקה. פרנקל בהחלט חושב שאלוני חץ מנוהלת נכון וטוב על ידי נתן חץ וצוות המנהלים שלו". ועדיין עם כניסתו להשקעה שם, אומרים בסביבתו, הוא יביא "רעיונות חדשים עם החזון לעתיד החברה. יש דברים מעניינים שאפשר להוסיף בכדי להשביח את הנכסים שלה".

אילו עוד תחומים מעניינים מבחינתו כיום? בסביבתו אומרים כי "ההייטק הישראלי מעניין את פרנקל, במיוחד נושא הבינה המלאכותית (AI). גם תחום חוות השרתים (דאטה סנטרס). ברמה המשקית, הוא סבור שיש עבודה לשיקום הצפון והדרום, וגם שיקום המורל של הציבור. פרנקל חושב שצריך לחזק את הכלכלה של ישראל. זה אזור עם פוטנציאל ענק להשקעות. עם כל המשברים והמלחמה שהייתה כאן, הוכח שיש לכלכלה הישראלית עמידות איתנה. הוא מאוד מאמין בישראל וממשיך להשקיע כאן".

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם