גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשההפסד בעו"ש יכול להיות הרווח שלכם במניות: רציונל ההשקעה בבנקים

מניות הבנקים מהוות קרוב ל-20% מסך השוק המקומי, ויש שרואים בהן ברומטר למצב המשק ● האם שיאי הרווחיות של מערכת הבנקאות צפויים להימשך גם בעשור הקרוב, והאם איגרות חוב של הבנקים או דווקא של ממשלת ישראל יתגלו כאפיק השקעה מתגמל יותר?

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

שוק המניות בתל אביב הוא קטן ממדים במונחים בינלאומיים. שווי כל המניות הנסחרות בבורסה הוא כ-1,100 מיליארד שקל, שמתוכם מניות הבנקים מהוות שווי כולל של כ-220 מיליארד שקל, כלומר קרוב ל-20%. משקלן במדד ת"א 35 עומד על כ-31% ובת"א 125 על כ-22%.

שאלות ותשובות | סערה של יום אחד? מה עומד מאחורי שינוי הכיוון בשווקים 
יועץ ההשקעות שמזהיר: "אל תגדילו חשיפה למניות. סיכוי למיתון וירידות חדות" 

בבחינת כדאיות ההשקעה בכל אחת ממניות הבנקים, או בכולן יחד באמצעות קרן מחקה, קרן סל או קרן אקטיבית שמתמחה בהן, נדרש לבדוק מה קורה בענף כולו - סיכוייו וסיכוניו, ואז לבדוק באופן פרטני ביחס לכל אחת ממניות הענף.

הבנקים בישראל יודעים להרוויח, בכך כבר נוכחנו. אחרי שנים רבות שבהן הרווחיות שלהם "התנדנדה" (להוציא שנות מיתון) סביב 9%-10% על ההון, היא נסקה בשנים האחרונות לתשואה על ההון של בין 15% ל-20%!

לכך תרמו גם צד ההכנסות וגם צד ההוצאות: בצד ההכנסות, הבנקים נהנו מהעלייה המהירה בריבית שהגדילה את הכנסותיהם ממנה, כשגולגלה במלואה על הלווים, ישנים וחדשים. זאת בעוד שהריבית שהבנקים משלמים למפקידים עלתה בשיעור חלקי ונמוך בהרבה, ומרבית חשבונות העו"ש של הציבור שגדלו מאוד בהיקפם הכספי, לא זוכים כלל לתשלום ריבית.

בהיבט ההוצאות - הבנקים ביצעו תהליך התייעלות מאסיבי שכלל סגירת סניפים, מכירת הנדל"ן שברשותם וצמצום ניכר של כוח האדם (גם תודות ליכולות טכנולוגיות). מהלכים אלו לצד גידול בהכנסות, שיפרו מאוד את רווחיותם.

במונחים של ענף הבנקאות מדובר על "יחס הכיסוי" או "היעילות התפעולית", שמבטא את היחס שבין ההוצאות התפעוליות להכנסות נטו מריבית והכנסות אחרות. היחס הזה עמד על כ-65% ב-2018, ונכון להיום הוא כ-39%, מה שמבטא היטב את התהליכים שעברו הבנקים.

הנתונים הללו לא נעלמו מעיני המשקיעים כמובן. כך בשנת 2021 עלה מדד מניות הבנקים בכ-68%; ב-2022 שהייתה שנה של ירידות חזקות בכל שוקי המניות בעולם, הוא ירד בכ-4% בלבד; ב-2023 הוא שוב נסק בכ-10%, והמשיך בכך בשנת 2024 עם עלייה של כ-41%. ובמצטבר בארבע השנים האחרונות - טיפס מדד הבנקים ב-150%.

תחרות, רגולציה ובעיקר מיתון: האיומים על הרווח

אלה היו 4 שנים יוצאות דופן, וכעת אבחן את מניית בנק לאומי  וביצועיה בטווח זמן ארוך יותר - של 10 השנים האחרונות. כן אנסה להעריך מה היא ודומותיה יעשו ב-10 השנים הבאות.

בנובמבר 2014 התפרסם טור שלי בגלובס תחת השאלה: מה כדאי לרכוש כיום לטווח ארוך - אג"ח ממשלת ישראל, אג"ח בנקאיות או מניות בנקים בייצוגה של מניית לאומי. בדקתי אז כמה יניבו 1,000,000 שקל שיושקעו כסוג של תוכנית חיסכון ל-10 שנים בכל אחד משלושה אפיקי השקעה: אג"ח ממשלתית, אג"ח בנק לאומי ומניית לאומי (ראו טבלה).

והנה מה שעשתה מניית בנק לאומי מאז - הרבה יותר ממה שהערכתי: לא פחות מ-302% תשואה, כלומר 1 מיליון שקל הפכו לכ-4 מיליון שקל היום. ההסבר טמון בכך שהנחתי לצורך החישוב השמרני תשואה שנתית ממוצעת של 8% על ההון, אך בפועל, תודות בעיקר לרווחיות החריגה בשלוש השנים האחרונות, התשואה הממוצעת הייתה גבוהה בהרבה וזה התבטא במחיר המניה.

הנתונים האלה מיד מעוררים את השאלה אם כדאי להשקיע כיום במניות הבנקים? האם כך תיראה התמונה גם בהמשך או שלא בהכרח - כלומר האם הרווחיות הנוכחית של הבנקים היא זמנית בלבד ומה יכול להעיב ולפגוע בה?

הסיכונים לשיעור הרווחיות הנוכחי של הבנקים אורבים להם מכמה כיוונים עיקריים:

ראשית, גובה הריבית במשק - כשם שעליית הריבית בישראל פעלה עד כה לטובת הבנקים, כך ירידתה תפגע ברווחיות. שכן מרווח האשראי שלהם - הפער בין הריבית הדביטורית, על הלוואות, לבין הריבית הקרדיטורית שהם משלמים על פיקדונות - צפוי במקרה כזה להצטמצם.

ההכנסות מעמלות - אשר עלולות להצטמצם עקב התחרות ביניהם, והקלות היחסית שבה ניתן לעבור מבנק לבנק. תופעה זו עדיין לא צברה תאוצה, אבל צפויה להתגבר עם הזמן.

איום התחרות - רמת התחרות בין הבנקים בישראל נחשבת נמוכה בהשוואה בינלאומית. הרגולטורים, כולל אלה שמופקדים על יציבות המערכת הפיננסית, מעוניינים להגביר את התחרות אבל רק עד לרמה מסוימת.

איומים רגולטוריים - מזווית משרד האוצר דווקא, מאחר שהרווחיות היתרה של הבנקים מושכת אש וביקורת, ובמציאות של גירעון אדיר בקופת המדינה, מה יותר טבעי מלנסות לדחוף ידיים לרווחי הבנקים. צעד אחד כזה של הטלת מס יתר על רווחי הבנקים כבר נעשה.

מיתון - זהו הסיכון הגדול ביותר לרווחיות הבנקים ולמשקיעים במניותיהם. מיתון במשק מקטין את רמת הפעילות של הבנקים ואת הכנסותיהם ועלול להיות כרוך בעלייה משמעותית בשיעור פשיטות הרגל של גופים עסקיים ונוטלי הלוואות מהבנקים - אם כעסקים ואם כלווים פרטיים, לרבות משכנתאות. בראשית שנות ה-2000, בימי האינתיפאדה השנייה מניות הבנקים נסחרו בשווי ששיקף רק 0.3-0.5 מהונם העצמי. בתרחיש של מיתון מניות הבנקים מתנהגות גרוע גם בהשוואה לענפים אחרים, למעט אולי נדל"ן.

תחרות מצד האג"ח הממשלתיות - זהו כמובן לא סיכון ישיר גדול על הבנקים עצמם, אך סיכון תחרותי מסוים למניות הענף, שטמון בהערכת ותמחור פרמיית הסיכון שכדאי לשלם.

מקובל לחשוב שפרמיית הסיכון אמורה לעמוד על כ-4% לשנה. כלומר, כשאג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של נניח 5%, כדאי להשקיע בבנקים, אם מניחים שהתשואה הצפויה ממניותיהם בממוצע שנתי לאורך 10 השנים הבאות תהיה יותר מ-9%. זאת, בהנחה ששווי השוק שלהם הוא 1 ל-1 מול הונם העצמי.

גם 10 השנים הבאות יהיו "עשר" מבחינת הבנקים?

נקודת המוצא הנוכחית להשקעה במניות בנק לאומי והפועלים היא נוחה, אבל לא כמו לפני 10 שנים. זאת משום שמניית לאומי נסחרת ביחס שווי שוק של כ-1.1 ל-1 על ההון העצמי שלה, ולא בדיסקאונט של קרוב ל-30% על הון הבנק כפי שהיה לפני 10 שנים. כמו כן התחרות שמציבה לה האג"ח הממשלתית ל-10 שנים היא גדולה יותר, כשהתשואה שניתן להשיג עליה היא 4.5% ולא 2.1% כפי שהייתה לפני 10 שנים. ואילו באג"ח של בנקים ניתן להשיג כ-5.2% תשואה, ולא כ-3.1% שהניבו לפני 10 שנים.

מניית בנק פועלים נסחרת ביחס שווי שוק להון עצמי של 1.08, כך שהיא השקעה אולי מעט נוחה יותר, בהנחה ששני הבנקים יצגו תשואה דומה על ההון בעשור הקרוב. באזורים אלו, מניית בנק דיסקונט נסחרת ביחס שווי להון של בערך 1 ל-1, בעוד שמניות הבינלאומי ומזרחי נסחרות ביחס גבוה בהרבה.

אם נניח ששני הבנקים הגדולים ודיסקונט יידעו להרוויח 10% בממוצע רב שנתי על ההון העצמי, הנתונים ייראו כך: 1 מיליון שקל שיושקעו היום יהיו שווים בעוד 10 שנים בין 2.4 לכ-2.5 מיליון שקל, מול כ-1.55 מיליון שקל באיגרות ממשלתיות וכ-1.66 מיליון שקל באג"ח בנק לאומי ל-10 שנים.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים