DeepSeek | שאלות ותשובות

סערה של יום אחד? מה עומד מאחורי שינוי הכיוון בשווקים

לאחר ירידות חדות בנאסד"ק ובמניות השבבים אמש (ב') בעקבות הודעה של חברת DeepSeek על מודל AI זול ומהיר, המסחר בוול סטריט נפתח בצורה רגועה יותר • מה עומד מאחורי הרגיעה בשווקים, האם אירועי אמש הסתכמו כטלטלה רגעית, אילו מניות נהנו מהסערה, ומה חושבים המומחים? • גלובס עושה סדר

אפליקציית DeepSeek / צילום: ap, Andy Wong
אפליקציית DeepSeek / צילום: ap, Andy Wong

הודעה אחת של החברה הסינית הטכנולוגית דיפסיק (DeepSeek) הצליחה לעורר סערה בשוק ההון העולמי. עם זאת, נראה שהשוק התייצב כאשר שוקי המניות הגלובליים נסחרים ביציבות. האם אירועי אמש היו בסך הכל בטלטלה רגעית שאפשרה למשקיעים לשפר פוזיציות או שמא מדובר בתחילתו של משבר? גלובס עושה סדר.

מחיקת השווי של אנבידיה: מי מהחוסכים הישראלים הפסידו הכי הרבה? 
בעיצומה של הטלטלה: ענקיות הטכנולוגיה מתכוננות לפרסום הדוחות 

איך מגיבים השווקים?

לאחר ששוק המניות העולמי מחק אמש כ-1.3 טריליון דולר מערכו, הבוקר נראה כי השמש חזרה להאיר על המסחר. החוזים העתידיים על הנאסד"ק עלו הבוקר בכ-0.5% ומדד S&P 500 הוסיף לערכו כ-0.3% בטרום המסחר. גם באירופה מדד הסטוקס 600 עולה ב-0.7%. הבורסה המקומית נסחרת בירידות קלות. 

בפתיחת המסחר בוול סטריט המדדים נסחרים אמנם בתנודתיות עם נטייה לירידות קלות, אך רחוק מהשערים האדומים של אתמול. 

לצד שוקי המניות, שאר השווקים מסמנים התאוששות: בשוק החוב האמריקאי תשואות האג"ח הממשלתיות עולות קלות לאחר שצללו בחדות אמש. בשוק הקריפטו, מחיר הביטקוין עולה קלות ונסחר סביב 102 אלף דולר למטבע כאשר אמש צנח למחיר של 99 אלף דולר. בשוק הפורקס העולמי הדולר מתחזק קלות מול שאר מטבעות העולם, ובמקביל, מדד הפחד שזינק אמש בכעשרות אחוזים יורד קלות בשעה זו.

גם מניות השבבים שצללו אמש בעשרות החוזים, נסחרות ביציבות יחסית כעת בוול סטריט: אנבידיה , שצללה בכ-17% אמש ומחקה כ-600 מיליארד דולר מערכה, עולה בכ-0.7%. ברודקום , שצללה בשיעור דומה לאנבידיה אמש, יורדת בכ-0.7%. טייוואן סמיקונדקטור , שאיבדה כ-13% מערכה, עולה קצת כעת בכ-0.6% ומארוול , שצללה בכ-19%, עולה ב-0.4%.

לאן נעלמה הדאגה בשווקים?

נראה כי הרגיעה בשווקים טמונה בעיקר בתגובות האנליסטים מהיממה האחרונה, כאשר רובם טוענים שהמפלה בשווקים הייתה תגובה יתר. 

סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, מסבירה בשיחה עם גלובס כי להערכתה, המגמה הבוקר נובעת גם מהעובדה שהמשקיעים מבינים שייקח זמן לאמוד את ההשלכות של המודל שחברת דיפסיק מציגה: "בסך הכל המידע שיש לנו עד עכשיו ביחס למודל פורץ הדרך הוא מוגבל יחסית, ואנחנו לא באמת מכירים את כל התמונה הכוללת. צריך להבין באמת עד הסוף את המשמעויות של האירוע, ויכול להיות שהתגובה החדה בשווקים אתמול נבעה גם מהחשש, מהפחות נודע, וגם מהעובדה שמניות הטכנולוגיה רשמו במשך תקופה ארוכה ביצועים עודפים, ונהנו מרוח גבית של טרנד ה-AI, שמאופיינת בסביבת מכפילים גבוהה ורף ציפיות גבוה. לכן מן הסתם כשמגיע אירוע שעלול להתפתח למשהו שלילי, השוק מגיב בחריפות". 

אלון לסט, אנליסט טכנולוגיות במיטב בית השקעות, מצטרף לדבריה של לוי: "בעוד קיימים תימוכים ראשוניים ליכולות המודל של חברת דיפסיק, קיים ספק מהותי בדבר כמות ואיכות המאיצים שנעשה בהם שימוש לפיתוח המודל".

גם מעבר לים הסבירו הבוקר כי התגובה החריפה אמש נבעה בין היתר מניצול הזדמנויות של המשקיעים במניות ה-AI. "בעיני, זו תגובת יתר", ציין טום לי, ראש מחלקת מחקר בחברת Fundstrat Global Advisors בראיון ל-CNBC. לי הוסיף כי: "התגובה החריפה של השוק למודל החדש של דיפסיק הסינית הינה מופרזת, וייתכן שאף תספק הזדמנות קנייה על מניות ה-AI".

במקביל, פול מרינו סמנכ"ל הכנסות ב-Themes ETFs התייחס למודל שהציגה דיפסיק: "האם מישהו מוכן יהיה לסמוך על חברה סינית ולספק לה מידע אישי, דאטה וקניין רוחני? כמו כן, הביקוש לחומרה עדיין איתן וחברות הענק האמריקאיות התחייבו לרכש משמעותי, וזה לא צפוי להשתנות. השבוע נוכל לקבל אומדן על היקף ההשקעות של החברות הללו, עם פרסום הדוחות של מטא, טסלה, אפל ומיקרוסופט. להערכתי, לא נראה שינויים משמעותיים באסטרטגיית ההשקעות של החברות הללו חרף הופעתה של דיפסיק".

מה אומרים בכירי תעשיית ההייטק?

גם בכירי עמק הסיליקון התייחסו להשקת המודל של דיפסיק וחלקם אף ציינו כי מדובר בחדשות טובות לתחום ה-AI. סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI לדוגמה, שיבח את המודל החדש וציין כי הוא "מודל מרשים, במיוחד לאור מה שדיפסיק מסוגלים לספק בעלות נמוכה". עוד הוסיף אלטמן כי "ברור שנספק דגמים הרבה יותר טובים ובמקביל נוציא כמה מהדורות". במקביל, מייסד קרן הענק אנדריסן הורוביץ צייץ כי "דיפסיק הוא רגע ה'ספוטניק' של הבינה המלאכותית". אנבידיה הסתפקה בתגובה טכנית ומדודה מאוד, לאחר שהתגלית הסינית החדשה מחקה יותר מחצי טריליון דולר משוויה.

גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס להודעתו של סטארט-אפ הבינה המלאכותית הסיני וטען כי המאורע צריך לשמש "קריאת השכמה" לתעשיות האמריקאיות: "הודעתה של החברה הסינית צריכה להוות קריאת השכמה לתעשיות שלנו שצריכות להיות ממוקדות בתחרות" עוד ציין כי: "במקום לבזבז מיליארדי דולרים צריך לצמצם הוצאות ולמצוא פתרון דומה לזה של החברה הסינית. אנחנו הולכים לשלוט בעתיד כמו שלא היה מעולם".

מרינו מ-Themes ETFs גם מעריך שמאורעות אמש מהווים קריאת השכמה לחברות האמריקאיות בכל הנוגע להשקעותיהן המסיביות בתשתיות AI. בנוסף ציין כי "סין לא מוותרת בקרב על המהפכות הטכנולוגיות, ובפרט הקרב על ה-AI. הדבר גם ממחיש שארה"ב צריכה לשנס מותניים ולא להיות שאננה במירוץ לדומיננטיות בתחום".

שינוי מגמה או הזדמנות לשיפור פוזיציות?

על פניו, הבהלה אמש בשווקים נבעה בעיקר מהעובדה שהמודל החדש והזול להפליא של דיפסיק ערער את הנחת היסוד שצריך כוח חישובי חזק כדי לפתח את הבינה המלאכותית הטובה ביותר, והבהיל את המשקיעים שמיהרו להיפטר ממניות בתחום. עם זאת, ישנם גם קולות בשוק שמעריכים כי החדשות של דיפסיק צפויות לתת דווקא רוח גבית למניות הטכנולוגיה.

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, הסביר בשיחה עם גלובס כי להערכתו אירועי אמש הינם תגובת יתר, המבוססת על הערכות פסימיות למדי לירידת השקעות גלובאליות בתחומי הבינה המלאכותית. "נציין כי הצלחת הסיניים בבניית המודלים של AI עשויה אף להגביר את השקעות חברות הטכנולוגיה המערביות, ולא ההיפך. בנוסף, הוזלת עלויות המודלים של AI אמורה להוביל לעלייה בביקושים למגוון מכשירים תומכי AI, ובכך להאיץ מחדש את שוק השבבים כולו, הסובל מחולשה כמעט בכל סגמנט למעט תחום ה-AI בדאטה סנטר. כפי שראינו בעבר - מצב הפאניקה בקרב המשקיעים עשוי להוות הזדמנות ארוכת טווח".

גם ב-UBS הדגישו כי להערכתם למניות ה-AI יש עוד מקום לעלות: "התנודתיות במגזר הטכנולוגי עשויה לעלות ב-2025. אך אנחנו גם מצפים להוצאות הון גדולות ולהתקדמות בפיתוחי ה-AI, כך שהחברות צפויות להציג רווחים חזקים שתומכים במניות המועדפות שלנו". עוד הרחיבו כי "אנו רואים במגזר ה-IT בארה"ב אטרקטיבי בשל היסודות המבטיחים שלו, וממליצים למשקיעים להשתמש בכל תנודתיות לטווח הקרוב כדי לבנות חשיפה מספקת למניות AI איכותיות". 

יניב פגוט, סמנכ"ל מסחר בבורסה לניירות ערך, מעריך כי אירועי אמש אינם מסמנים שינוי מגמה בשווקים: "מה שיקבע את המגמה בשווקים זה הרווחיות של החברות שהיו בכותרות אתמול. השבוע צפויים להתפרסם 102 דו"חות של חברות מה-S&P ו-4 דוחות של חברות הנכללות ב"ביג 7 של הטכנולוגיה" , שם נראה לדעתי צמיחה גבוהה שלא ראינו הרבה זמן. וזה צפוי ללוות אותנו קדימה ברבעונים הבאים ב-2025, כאשר הרווח וההכנסות צפויים לצמוח בדו-ספרתי אל מול רבעונים מקבילים. הדבר השני שיקבע את המגמה זה אופק הריבית של הבנק המרכזי. כמובן שיש להוסיף את זהות הנשיא החדש, שהמגמות בטווחים הקצרים יוגדרו ע"פ ההתבטאויות שלו- אך לדעתי בעוד כמה שבועות נסתכל על האירוע של אתמול ונבין שלא כצעקתה".

אילו מניות נהנו מהסערה?

למרות הטלטלה שנרשמה בשווקים אמש, היו גם מספר סקטורים שדווקא נהנו מהירידות החדות. בעוד שסקטור הטכנולוגיה במדד S&P 500 השיל מערכו כ-4%, הסקטורים הדפנסיביים, וביניהם מניות הצריכה הפרטית ומניות מתחום הבריאות עלו בכ-2.7% ו-2.3%. הסיבה המרכזית לכך היא ריצת המשקיעים אל עבר נכסים בטוחים יותר כאשר המניות המשתייכות לסקטורים הדפנסיביים נוטות להניב תשואה עודפת בשוק יורד. 

בבנק דיסקונט ציינו בסקירתם כי "ברמת תתי הסקטורים הגישה החדשה של דיפסיק עשויה לתמוך בחברות פרסום (גישה זולה יותר ל-AI ביישומי פרסום), חברות נסיעות ותיירות, חברות צריכה העושות שימוש בבינה מלאכותית, חברות למסחר אלגוריתמי/ טכנולוגיה פיננסית וככל הנראה גם סטארטאפים קטנים שיעשו שימוש במודלים/קוד של  דיפסיק". 

לצד זאת, באופנהיימר מסבירים כי האירועים אמש יצרו הזדמנות גם במניות שבבים ישראליות שצללו גם הן בעשרות אחוזים: "הוזלת המודלים של AI עשויה לשמש דווקא כמנוע צמיחה משמעותי, הודות לעליה דרמטית בביקושים למגוון מכשירים מבוססי בינה מלאכותית. נדגיש כי שוק השבבים הגלובאלי סובל מזה כשנתיים מחולשה ממושכת, כאשר תחום שבבי ה- AI מהווה נקודת אור בודדה בשוק זה.

"הרחבת השימוש ב-AI עשויה להאיץ את כלל הביקושים לשבבים, וכתוצאה
מכך - גם לציוד לשבבים. חשוב להדגיש כי תכניות ההשקעה, הן של חברות הענן
המובילות והן של יצרניות השבבים (בראשות TSMC הטייוואנית) הנן ארוכות טווח,
ואינן צפויות להשתנות בהתאם לתנודתיות שוקי ההון.

בכך, אנו רואים את המפולת במניות חברות השבבים הישראליות בתור הזדמנות מעניינת, וצופים תוצאות חזקות בעונת הדוחות הנוכחית, שיובילו לשיפור בסנטימנט המשקיעים ולהתאוששות במניות. אנו משמרים את המלצותינו Outperform על מניות קמטק  וטאואר סמיקונ' , ומעלים את המלצתנו על מניית נובה  ל-Outperform עם מחיר יעד של 250 דולר בהתבסס על מכפיל 25 לתחזית EBITDA ל-2026 בתוספת מזומנים".

עוד הסבירו באופנהיימר כי "שוקי השבבים והציוד לשבבים לא חוו עליות במהלך השנתיים האחרונות, למעט מוקדי צמיחה בודדים בסגמנט הבינה המלאכותית והדאטה סנטרס. עם זאת, שחקניות ישראליות של ענף השבבים נהנו משיעורי צמיחה גבוהים מהממוצע הענפי, תהליך שהשפיע לטובת תמחור מניותיהן.

נכון לעכשיו, מניות נובה  וקמטק  נסחרות בפרמיה לממוצע ענף הציוד לשבבים, אך הדבר מוצדק להערכתנו לאור פוטנציאל צמיחה מעבר לתחזיות הקוניצנזוס בשנים הקרובות, לאור מיקוד החברות בטכנולוגיות מתקדמות ויתרונות תחרותיים. לעומתן, מניית טאואר  נסחרת עדיין בתמחור נמוך במיוחד, במכפילי EBITDA חד-ספרתיים, תמחור שאיננו משקף את פוטנציאל הצמיחה העתידי, הן בתחומי דאטה סנטרס ו-AI (פעילות עדיין קטנה, אך צומחת בשיעורים גבוהים) והן בתחומים מסורתיים של ייצור שבבים אנלוגיים".