בעיצומה של הטלטלה: ענקיות הטכנולוגיה מתכוננות לפרסום הדוחות

אפל, מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו לקראת סוף השבוע את הדוחות שלהן - והפעם, יהיה להן הרבה יותר קשה לרצות את המשקיעים • כשהסטארט־אפ הסיני שומט את הקרקע מתחת למהפכת ה־AI, כל דולר שענקיות הטכנולוגיה מוציאות ייבחן • הנה כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת השבוע הדרמטי בעונת הדוחות

מנכ''ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה, מנכ''ל אפל טים קוק, מנכ''ל מטא מארק צוקרברג ומנכ''ל טסלה אילון מאסק / צילום: AP: Chip Somodevilla ,Charles Rex Arbogast. Alberto Pezzali; Reuters: Manuel Orbegozo
מנכ''ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה, מנכ''ל אפל טים קוק, מנכ''ל מטא מארק צוקרברג ומנכ''ל טסלה אילון מאסק / צילום: AP: Chip Somodevilla ,Charles Rex Arbogast. Alberto Pezzali; Reuters: Manuel Orbegozo

זה אמור היה להיות השבוע של ענקיות הטק. ארבע מהן צפויות לפרסם בימים הקרובים את התוצאות שלהן: מיקרוסופט , מטא , אפל  וטסלה . אבל בזמן שבשוק ממתינים בדריכות לדוחות. הסטארט־אפ הסיני DeepSeek טרף את הקלפים ועשוי לשנות את ההתייחסות של המשקיעים לגבי התוצאות של הענקיות. DeepSeek, דיווח שהצליח לפתח מודלי בינה מלאכותית שמתחרים במודלים האמריקאיים שפותחו, אך בעלויות נמוכות משמעותית ועם שבבים חזקים פחות. לפי וול סטריט ג'ורנל, מומחים אומרים שהטכנולוגיה של DeepSeek עדיין בפיגור אחרי זו של OpenAI וגוגל, אך היא קרובה אליהן למרות השימוש בשבבים פחות מתקדמים. הסטארט־אפ השקיע בפיתוח המודל 5.6 מיליון דולר לפי הנתונים שמסר.

שאלות ותשובות | כל מה שכדאי לדעת על מודל ה-AI הסיני שמפיל את השווקים
מתקפת סייבר רחבה על חברת ה-AI הסינית שמטלטלת את השווקים

עם נתונים כאלה, הענקיות יתקשו השבוע להצדיק את העלויות הגבוהות שהן משלמות עבור טכנולוגיות AI. פיתוח מודל שפה כמו זה של מטא למשל, LLaMA, עלה מעל חצי מיליארד דולר. מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי DeVere, נייג'ל גרין, סבור שעבור המשקיעים מדובר גם באזהרה וגם בהזדמנות, כשלדבריו "זה הזמן לחשוב מחדש על ההקצאות בעולם הטכנולוגיה ולחפש אזורי צמיחה חדשים".

בפייננשל טיימס ציטטו ציוץ של משקיע ההון סיכון מארק אנדריסן, שהשווה את השקת המודל של DeepSeek לשיגור הלוויין ספוטניק על-ידי ברית המועצות ב־1957 - אירוע שתפס את ארה"ב לא מוכנה והיווה "קריאת השכמה" עבורה. עוד נכתב בפייננשל טיימס שהאפליקציה של DeepSeek עלתה לצמרת ההורדות בחנויות האפליקציות בארה"ב (זאת, למרות שלפי הדיווחים מודל קודם של החברה הסינית, V3, מסרב לענות על שאלות פוליטיות שקשורות לסין ולמנהיג הסיני שי ג'ינפינג).

בבנק ההשקעות ג'פריס כתבו כי "הלחץ על שחקני ה־AI להצדיק תוכניות הוצאות הון גוברות עשוי להוביל בסופו של דבר למסלול של הכנסות ורווחים נמוכים יותר בדאטה סנטרים". בדוחות הקרובים לא צפויה כמובן השפעה מידית, אבל ככל הנראה נרגיש את ההשפעה של "ספוטניק הסינית" כבר בשיחות המשקיעים השבוע.

כך או כך, הדוחות של ענקיות הטכנולוגיה יכולות לקבוע את הכיוון של וול סטריט כולה. "עונת הדוחות מתנהלת היטב עד כה", כתב הכלכלן אד ירדני בדוח שפרסם. "אנליסטים העלו את תחזיות הצמיחה שלהם לחברות S&P 500 מ־8.2% ל־9.1% בממוצע, ואנחנו מעריכים שהצמיחה תהיה 12%". מה צפוי ולמה כדאי לשים לב בדוחות השבוע?

מיקרוסופט: רואים בסין התפתחות חיובית

אחד מענקי וול סטריט הראשונים לעורר סערה סביב DeepSeek הוא סאטיה נדלה, מנכ"ל מיקרוסופט. הוא אמר בשבוע שעבר כי "אנחנו צריכים לקחת את ההתפתחויות מסין מאוד מאוד ברצינות" בהתייחסו לסטארט־אפ. ביום שני הוא הוסיף בחשבון הטוויטר שלו שמדובר בסימן חיובי: "פרדוקס ג'אבוס מכה שוב! ככל שה־AI נעשה יעיל ונגיש יותר, נראה את השימוש בו מרגיע השחקים". נאדלה התייחס לעיקרון שנוסח על ידי הכלכלן וויליאם סטנלי ג'אבוס לפני כמעט 200 שנה. לפיו, כאשר טכנולוגיה הופכת יעילה יותר בשימוש במשאבים, הצריכה של המשאב לא בהכרח תקטן, אלא להיפך - היא עשויה לגדול. מיקרוסופט משקיעה רבות ב־AI ויש לה הסכם עם OpenAI, שפיתחה את ChatGPT, בה היא השקיעה כ־13 מיליארד דולר. הצמיחה שלה בתחום הענן מגיעה בין היתר מתחום ה-AI.

מיקרוסופט

התשואה: 11.30%
למה לשים לב בדוח: הכנסות פלטפורמת מחשוב הענן Azurea

למה לצפות בדוחות מיקרוסופט ביום רביעי? קונצנזוס האנליסטים צופה הכנסות של 68.8 מיליארד דולר ברבעון, צמיחה של כ־11% לעומת הרבעון המקביל (שנת הכספים של מיקרוסופט מתחילה ביולי). האנליסטים צופים שהחברה בניהולו של סאטיה נאדלה תציג רווח נקי Non-GAAP בסך 3.11 דולר למניה, גידול של 6.1% לעומת הרבעון המקביל. החברה עקפה את התחזיות ברבעון הקודם גם בשורה העליונה וגם בשורת הרווח, בין היתר בזכות עלייה בהכנסות מתחום הענן שהסתכמו באותו רבעון ב־38.9 מיליארד דולר. בבנק ההשקעות קנטור ממליצים על המניה בהמלצת "תשואת יתר". מיקרוסופט נסחרת בשווי של 3.3 טריליון דולר אחרי עלייה של 11% במחיר המניה בשנה האחרונה. (נתוני התשואות והשווי לאורך הכתבה נוגעים למחירים שלפני פתיחת המסחר השבוע).

מטא: פאניקה במסדרונות והקדמת השקה

עבור מטא (לשעבר פייסבוק), בניהולו של מארק צוקרברג, הפיתוח הסיני החדש הוא לא עוד איום, אלא תחרות ישירה. מודל ה־AI שלה, Llama, פותח בעלות מאות מיליוני דולרים. למעשה, כבר בשבוע שעבר במטא החלו להרגיש בהשפעה של הסטראט־אפ מהמזרח. באתר החדשות דה אינפורמיישן צוין כי "מנהלי חלק מצוותי ה־AI בחברה הביעו בגלוי חשש שמודלי בינה מלאכותית חדשים, שפותחו על ידי DeepSeek, מעידים שמטא מפגרת במרוץ ה־AI".

בניסיון לתת מענה לתחרות המפתיעה, באותה כתבה צוין כי "מטא הקימה מספר חמ"לים, או קבוצות מיוחדות של חוקרים, כדי לנתח את DeepSeek ולהשתמש בתובנות לשיפור Llama, אמרו העובדים. מטא רמזה שהגרסה הבאה של Llama תשוחרר ברבעון הזה".

מטא

התשואה: 68%
למה לשים לב בדוח: ההוצאות על פיתוחים עתידיים CapeX
והשקות מודל LLAMA חדש

ביום רביעי צפויה מטא לפרסם את תוצאותיה לרבעון שהסתיים בדצמבר 24. הערכות האנליסטים צופות צמיחה של 17.1% בהכנסות הרבעוניות שלה, ל־47 מיליארד דולר, ובכך היא תסיים את שנת 2024 עם צמיחה של 20.8% ורמת הכנסות של 163 מיליארד דולר. בשורת הרווח הנקי למניה, קונצנזוס האנליסטים הוא לרווח נקי Non-GAAP של 6.75 דולר ברבעון ו־22.68 דולר ב־2024 - גידול בשיעורים דו-ספרתיים לעומת התקופות המקבילות.

אבל העיניים של המשקיעים יהיו נשואות להוצאות ההוניות של מטא, CAPEX. אלו, כוללות בעיקר את הכספים שמושקעים בפיתוחים חדשים. להערכת קנטור, מטא תדווח בין היתר על CAPEX בסך 39.1 מיליארד דולר ב־2024, נתון שיעלה ב־2025 ל־59.4 מיליארד דולר וב־2026 ל־65.7 מיליארד דולר (תחזית החברה הייתה ל־38־40 מיליארד דולר ב־2024 והיא צופה גידול משמעותי ב־2025). מניית מטא זינקה בשנה האחרונה ב־68% ושווי החברה הוא 1.6 טריליון דולר.

אפל: ההוצאות על AI צפויות רק לעלות

אפל צפויה לדווח גם היא ביום רביעי. ולפי קונצנזוס האנליסטים היא תציג הכנסות של 124 מיליארד דולר ורווח נקי Non-GAAP בסך 2.34 דולר למניה. המשמעות היא צמיחה של 3.7% בהכנסות ושל 7.3% ברווח למניה ביחס לרבעון המקביל. בבנק אוף אמריקה ממליצים על המניה בהמלצת "קנייה" אך הפחיתו מעט בשבוע שעבר את מחיר היעד שלהם למניית אפל, מ־256 דולר ל־253 דולר (פרמיה של 13.6% על מחיר המניה בסוף השבוע). בבנק העריכו שבעוד שברבעון הראשון הדוחות יהיו חזקים בזכות הביקוש לאייפון 16, התחזית שתספק החברה תהיה חלשה יותר מהצפוי - להערכתם, מכירות האייפון ברבעון השני יהיו נמוכות ממה שהשוק צופה, בין היתר בשל תנאי המאקרו.

אפל נחשבה למי שהצטרפה למירוץ ה־AI מעט מאוחר ורק לפני מספר שבועות הטמיעה שירותי AI מתקדמים באייפונים שלה ובפרט את ChatGPT בשירות של Siri. בנק אוף אמריקה צופה הוצאות הוניות (CAPEX) של 11.6 מיליארד דולר בשנה הפיסקאלית הנוכחית, עלייה לעומת כ־9.4 מיליארד דולר בשנה הקודמת, והצפי הוא להמשך עלייה בשנים הבאות. אפל, המנוהלת על-ידי טים קוק, נסחרת בשווי של 3.35 טריליון דולר אחרי עלייה של 14% במחיר המניה בשנה האחרונה.

טסלה: מה שווה יותר - קרבה לטראמפ או מכירות

יצרנית הרכב החשמלי טסלה של אילון מאסק תדווח גם היא ברביעי. ב־2024, לראשונה, טסלה רשמה ירידה במכירות. בוול סטריט ג'ורנל כתבו כי הירידה לא מפתיעה, משום שכל יצרני הרכב החשמלי חוו ירידות, אך היא מדליקה נורה אדומה על רקע שוויה של טסלה - שמהווה יותר משווי 20 יצרניות הרכב שבאות אחריה. בבנק קנטור סבורים שב־2025 תהיה עלייה במסירות הרכב של טסלה, מכ־1.8 מיליון לכ־2 מיליון. המלצתם למניה היא "נייטרלי" במחיר יעד של 365 דולר, שנמוך ממחיר המניה בנאסד"ק ב־10.2%. לעומת זאת, ב־Wedbush Morgan שחיובי על המניה העריכו לאחרונה שקרבתו של מאסק לנשיא טראמפ מהווה גורם חיובי לחברה.

טסלה

התשואה: 94.40%
למה לשים לב בדוח: תחזית מכירת הרכבים החשמליים

לפי קונצנזוס האנליסטים, החברה צפויה לדווח על הכנסות רבעוניות של 27.1 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה של 7.8% ביחס לרבעון המקביל, ועל רווח נקי Non-GAAP של 77 סנט למניה, עלייה מ־71 סנט ברבעון המקביל.