גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירה של אלקטרה צריכה: סגירת מפעל מזגנים והקמת פרויקט נדל"ן גדול

החברה צפויה לפטר בחודשים הקרובים בין 120 ל-150 מעובדי המפעל, לאחר שהפסיקה את ייצור המזגנים בשל חוסר כדאיות כלכלית מול היבוא הזול ● חלק קטן מהפעילות התעשייתית יועבר עד סוף השנה הבאה למפעל חדש שיוקם באשקלון

מפעל אלקטרה / צילום: אייל פישר
מפעל אלקטרה / צילום: אייל פישר

חברת אלקטרה מוצרי צריכה  צפויה לסגור עד סוף 2026 את מפעל ייצור המזגנים שלה במערב ראשון לציון, ולהעתיק חלק מפעילותו למפעלה באשקלון. על קרקע המפעל התעשייתי מתוכנן לקום פרויקט נדל"ן רחב-היקף. 

"הצעד החריף ביותר זה כ-100 שנה": למה המט"ח רועד ממכסי טראמפ?
אופנועים בשווי מעל 300 מיליון שקל: האקזיט הענק של חן למדן וגדי אבירם

במפעל של אלקטרה צריכה מועסקים כיום כ-300 עובדים, ש-120-150 מהם צפויים להיות מפוטרים בזמן הקרוב. עד לאחרונה יוצרו בו מזגנים מיני-מרכזיים, לצד מערכות חימום ומשאבות מים.

עובדי המפעל למדו בתחילת השבוע כי בתוך ארבעה חודשים מתכננת החברה להפסיק את פעילות ייצור מערכות החימום, שעד כה יוצאו לאירופה. ייצור המזגנים המיני-מרכזיים, שהיוו כ-50% מכלל הייצור במפעל, הופסק כבר לפני מספר חודשים, והחברה החלה לייבא מזגנים אלה מסין.

הפעילות היצרנית היחידה שבכוונת אלקטרה צריכה לשמר מהמפעל התעשייתי היא זו של ייצור משאבות מים, הנמכרות בישראל. כוונתה להעתיק את הפעילות למפעל שהיא מקימה באשקלון, אשר צפוי להתחיל לפעול בסוף 2026. פעילות זו היוותה בחודשים האחרונים, מאז הופסק ייצור המזגנים, כמחצית מהייצור שנותר במפעל.

לעובדים יוצעו תפקידים אחרים בקבוצה

לפי תוכניות החברה, כ-100 עובדים ימשיכו בתפקידיהם בתחום ייצור משאבות המים. אליהם יצטרפו חלק מהעובדים במערכות שנסגרות. כ-120-150 עובדים יסיימו כאמור את תפקידם, ולחלקם יוצעו תפקידים בסקטורים אחרים של הקבוצה, ביניהם ברשת קמעונאות המזון קרפור, ברשתות מחסני חשמל ובמגזר הספורט והפנאי ברשתות קולומביה ואדידס.

כבר בדוחות לסיכום שנת 2023 מסרה הנהלת אלקטרה צריכה כי שינויי הרגולציה בארץ ובאירופה (שם היא מוכרת משאבות חימום מתוצרת המפעל) משפיעים על המפעל, כמו גם על הכדאיות הכלכלית של חלק מפעילויות הייצור בו. נכון לסוף אותה שנה עמד כושר הייצור במפעל על 65%, והוא ייצר 120 אלף יחידות מיזוג אוויר בשנה.

יבוא המזגנים הפך זול משמעותית מהייצור

נוסף על כך, הורדת המכס גרמה לכך שיבוא מזגנים הפך זול משמעותית מהייצור שלהם בארץ. עדות לכך ניתן היה כבר למצוא בדוחות הכספיים של הרבעון השלישי של השנה, שבו מחזור המכירות של מגזר מוצרי החשמל הסתכם ב-346 מיליון שקל, ירידה של כ-5% לעומת התקופה המקבילה, שבחברה הסבירו אותה בעיקר בקיטון במכירות בתחום מערכות החימום ליצוא - "כפועל יוצא של שינוי רגולציה והורדה של סובסידיות באירופה".

כאמור, על הקרקע שתתפנה מתכננת אלקטרה צריכה להקים פרויקט נדל"ן גדול. לפני ארבע שנים (2021) מכרה אלקטרה צריכה מחצית מהקרקע המפעל, המשתרעת על כ-56 דונם, לידי קרן הנדל"ן ריאליטי תמורת 138 מיליון שקל, והיא ממשיכה להחזיק ביתרת השטח. שני הגופים ציינו במועד העסקה כי בכוונתם להקים במתחם שיפונה מיזם נדל"ן גדול ולקדם, בשיתוף-פעולה עם עיריית ראשון לציון, תוכנית המשביחה את הנכס באמצעות הגדלת זכויות הבנייה ותוספת שימושים.

לפי הערכת השמאות המעודכנת שהזמינה אלקטרה צריכה (נכון לסוף 2023), שווי המגרש עומד על כ-328 מיליון שקל - עלייה של כ-60 מיליון שקל בתוך שנתיים. לפי הודעות אלקטרה בעבר, התוכנית המאושרת על הקרקע מאפשרת בנייה של כ-181 אלף מ"ר עילי וכ-85 אלף מ"ר תת-קרקעי, לשימושים של מסחר, משרדים, תעשייה נקייה, מבני תרבות ותעשייה עתירת ידע.

בעוד שאלקטרה צריכה לא פרסמה דיווח למשקיעים בנושא, מניית החברה נסחרה בירידה חדה היום (ב') בצהריים של כ-3%, מחיר שמגלם לחברה שווי שוק של כ-2.7 מיליארד שקל.

בארץ יישאר רק מפעל אחד לייצור מזגנים

אלקטרה מוצרי צריכה, המנוהלת על-ידי צביקה שווימר, נמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים דניאל ומיכאל זלקינד. החברה פועלת בעיקר בתחום הרשתות הקמעונאיות, והיא מחזיקה בין היתר את רשת המזון קרפור, לצד רשתות בתחום מוצרי החשמל (מחסני חשמל ושקם אלקטריק) וההלבשה. 

צביקה שווימר, מנכ''ל אלקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

המפעל שייסגר בראשון לציון הוא פעילות היסטורית של החברה, שמייצרת במשך שנים ארוכות מערכות אקלים שונות, בהן כאמור מזגנים ומערכות חימום. הוא ממוקם ברחוב ספיר במערב העיר, ושטחו הבנוי הוא כ-20 אלף מ"ר.

כבר לפני חמש שנים איתרה אלקטרה צריכה שטח חלופי להקמת מפעל באזור התעשייה הדרומי של אשקלון לצורך העתקת פעילותו. לאחר הפסקת הפעילות של ייצור המזגנים המיני-מרכזיים בראשון לציון, נותר בישראל רק מפעל אחד לייצור מזגנים, בעפולה, של תדיראן גרופ, בשליטת ובניהול משה ממרוד. 

מכירת המגרשים: מקור לרווחי ענק לחברות

נזכיר כי לא אחת מכירת מגרשים "מסדרת" למפעלים תעשייתיים רווחים חלומיים. בין העסקאות הבולטות מהשנים האחרונים הייתה מכירת מגרש בבית שמש על-ידי מנועי בית שמש, מגרש אחר באלון תבור של חברת זנלכל ועסקה של מאפיית אנג'ל בלב ירושלים.

באלקטרה צריכה מכרו כאמור לפני ארבע שנים (מרץ 2021) מחצית מהקרקע שעליה עומד המפעל הנוכחי לקרן ריאליטי, בראשות מיכאל ורדי, אסף ורדי ואוהד רוזן.

חלק גדול מהמיקוד של אלקטרה צריכה כיום נוגע לרשת קמעונאות המזון שהיא מפעילה בארץ, קרפור. החברה פרסמה מצגת למשקיעים שבה ציינה כי היא ממוקדת כיום בקמעונאות ובמוצרי צריכה. החברה השיקה את סניפי קרפור בארץ במאי 2023, פעילות שהסבה לה הפסדי ענק בשנתיים האחרונות. נכון לדצמבר האחרון היא מפעילה 126 סניפי קרפור בארץ וסיימה הסבת 85% מסניפיה למותג הצרפתי. 

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד