גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות שהיה כוכב התשואות של 2024 עושה זאת שוב גם בינואר

קרנות ההשתלמות נהנו מתשואה של 1.4% במסלול הכללי בחודש ינואר ● בית ההשקעות אנליסט, שכיכב גם בשנת 2024, ניצב בצמרת לצד בית ההשקעות מור וחברת הביטוח מנורה מבטחים, ואילו חברת הביטוח הראל המשיכה את המומנטום השלילי ● עם זאת, המסלול שמחקה את מדד ה-S&P 500 סיפק תשואה חלשה עקב התחזקות השקל מול הדולר

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

חודש ינואר המשיך את המגמה החזקה של השנתיים האחרונות בשוק הגמל והפנסיה, וגם בו נרשמו עליות שערים נאות. כתוצאה מכך החוסכים באפיקים אלו נהנו מעוד חודש חיובי, כאשר התשואה הממוצעת במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות עמדה על 1.4%. זאת לאחר שהמסלולים הללו רשמו תשואה חיובית של 13% בשנה שעברה - שהייתה אחת השנים החזקות ביותר מאז 2010.

המוסדיים כבר מצביעים ברגליים: המדד שמפתיע עם ביצועים חזקים 
הפעם לא מדובר במחירי הטיסות: זה הסעיף שקפץ בצורה חריגה במדד 

העליות בשווקים תדלקו עוד יותר כמובן גם את המסלולים המנייתיים, שרשמו חודש חיובי במיוחד עם עלייה של 2.8% בממוצע, לאחר זינוק של יותר מ-21% בשנה שעברה. מנגד, התחזקות השקל מול הדולר בינואר פגעה בתשואות של המסלולים מחקי מדד S&P 500 האמריקאי, שעלו בממוצע ב-1% בלבד. בשנה שעברה הניבו המסלולים האלה תשואה פנטסטית של 25.7%, ובשלוש השנים האחרונות המסלול מככב עם תשואה של 56%.

התשואות היפות של ינואר הגיעו למרות שני זעזועים שחוו השווקים במהלך חודש זה: החששות ממודל הבינה המלאכותית הסיני דיפסיק (Deepseek) שהפילו את שוקי העולם ליום אחד, ושבוע לאחר מכן הטלת המכסים על ידי נשיא ארה"ב החדש טראמפ. אנליסט, בית ההשקעות שכיכב בשנת 2024, המשיך להוביל את הטבלה גם בינואר 2025 ורשם במסלול הכללי עלייה של 1.9% (אחרי 14.5% בשנה קודמת). במקום השני נמצא בית ההשקעות מור עם תשואה חיובית של 1.6% ואחריו חברת הביטוח מנורה מבטחים עם 1.5%. התשואה של אנליסט מרשימה גם בטווח של שלוש שנים - 21%, כמעט כמו ממוצע המנהלים במסלול המנייתי.

את הטבלה של ינואר נועלות קבוצת הביטוח הראל עם תשואה של 1.1% בלבד ומעליה מגדל ואינפיניטי הקטנה עם 1.2%. הראל כזכור היא גם זו שהניבה את התשואה החלשה ביותר בשנת 2024, עם 10.9% בלבד, וגם בשלוש השנים האחרונות היא די בתחתית הטבלה עם 14.5% בלבד, כשמתחתיה נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם.

המובילות במסלול הכללי הובילו גם במנייתי

שלושת הגופים המנהלים שניצבו בראש דירוג התשואות במסלול הכללי בינואר מובילים גם במסלול המנייתי, אך הסדר מתחלף. כך, בית ההשקעות מור בראש עם תשואה של 3.3%, במקום השני מנורה עם 3.2% וצמוד אליהם נמצא אנליסט עם תשואה של 3.1%. במקום הרביעי - כלל ביטוח עם 3%. בתחתית הטבלה במסלולים המנייתיים נמצאת אינפיניטי עם תשואה של 2.3%, מעליה ילין לפידות עם 2.4% ומיטב עם 2.5%.

בטווח של שלוש השנים האחרונות מוליכת הטבלה היא אנליסט עם 32.7%, ומיד אחריה ילין לפידות עם 32.1%. בתחתית הטבלה לשלוש שנים נמצאים כלל ביטוח עם תשואה של 20.7%, ומעליה אלטשולר שחם עם 21.4%.

גם קרנות הפנסיה נהנו מחודש ינואר חיובי עם תשואה ממוצעת של 1.5% במסלולים עד גיל 50. קרן הפנסיה הקטנה של מור בלטה לטובה עם תשואה של 2.1%. מבין הגדולות בלטו מנורה מבטחים ואלטשולר שחם (1.6% כל אחת) ואחריהן נמצאת מיטב. מנגד, בתחתית הטבלה נמצאות קרנות אינפיניטי ומגדל עם תשואה של 1.3%. בשלוש השנים האחרונות בולטות לטובה הפניקס עם תשואה של 26.3%, מיטב מעט מתחתיה עם 25.9% ואחריה מנורה מבטחים עם 25%.

"רואים רוטציה השנה בין המדינות והסקטורים"

"ינואר היה חודש חיובי בשווקים, כאשר בלטו במיוחד השוק האירופי וגם הישראלי", אומר ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל ומנהל אגף ההשקעות בבית ההשקעות אנליסט. באירופה בלטו בחודש שעבר מדד הדאקס הגרמני עם עלייה של 9.1% והקאק הצרפתי עם 7.6%. בשוק המקומי מדד ת"א 35 עלה ב-2.2% בעוד מדד ת"א 90 שמייצג יותר את הכלכלה המקומית קפץ ב-5.7%. בארה"ב מדד ה-S&P 500 עלה ב-3.2% והנאסד"ק רק ב-1.9%.

גולדרינג מציין כי ת"א 35 פיגר בחודש החולף, "בעיקר בגלל הנפילה הגדולה במניית טבע אחרי הדוחות. גם השוק האמריקאי היה פחות טוב, ובעיקר מניות הביג טק שרשמו ירידה מסוימת". לדבריו, "אנחנו מרוכזים בגרמניה וישראל. האלוקציה של יותר מניות במדד ת"א 90, כמו נאוויטס, מנועי בית שמש, נאייקס ואחרות, לצד משקל חסר בטבע, עבדה טוב.

"גם שוק האג"ח מתפקד יפה, כשהאיגרות הממשלתיות עלו בינואר ב-0.3%. למרות שהתשואות לא ממש יורדות, התשואה השוטפת עובדת".

אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים במנורה מבטחים, מחדד ומבליט כי "רואים שינוי מגמה ביחס לשנת 2024. מתחילת השנה מתרחשת רוטציה בין המדינות והסקטורים. למשל, מדד הטכנולוגיה בארה"ב שטס בשנה שעברה 35% היה היחיד שירד בינואר (ב-3%) - ובתוכו סקטור השבבים שהיה חלש, ובפרט מניות אנבידיה וברודקום. דווקא ענפים אחרים כמו פיננסים ושירותי בריאות עלו ביותר מ-6% בינואר.

"אפשר לראות זאת גם במדד ה-S&P 500 שבנטרול הטכנולוגיה קפץ ב-5.5%. זה מספר את הסיפור של שינוי בהעדפות המשקיעים, לפחות בחודש ינואר. זה הטיב איתנו כי הגדלנו לא מעט את ההחזקות באירופה וכי בסקטור הפיננסים יש לנו החזקות יפות.
"אחרי שנתיים מאוד חזקות בוול סטריט ייתכן שתהיה שם שנה פחות טובה. מנגד, אירופה מגיעה עם פער גדול מאוד שהיא צריכה להדביק משנה שעברה. יש ציפיות שהנשיא טראמפ יצליח להוביל לסיום המלחמה באוקראינה, והצפי הזה פוגש תמחור זול מאוד באירופה. מתחילת השנה הדאקס הגרמני עולה ב-13% בעוד ה-S&P רק ב-4%. כלומר דווקא מדדים שאינם עתירי טכנולוגיה מתפקדים טובים יותר. השינוי הזה מדגיש שוב את הצורך להשקיע לא רק בארה"ב או רק בטכנולוגיה".

ערן קלינסקי, סמנכ״ל השקעות במור גמל ופנסיה מתמקד בעיקר בישראל: "בחצי השנה האחרונה שוק המניות בישראל סיפק ביצועי יתר משמעותיים ועלה מאוד חזק, בעקבות השיפור במצב הביטחוני והירידה בפרמיית הסיכון. ישראל הייתה בתמחור מאוד זול ופער קיצוני. גם כעת ישראל בסדר אבל כבר אין פער תמחור קיצוני כל כך, ולכן צריך להתמקד בחברות האיכותיות, הזולות שמנוהלות טוב וגם צומחות. אנחנו נמצאים כעת בחשיפה מאוזנת של 30% לישראל והשאר לחו"ל.

ומה קורה עד כה בחודש פברואר?

מתחילת חודש פברואר, גם אחרי הטלת המכסים של טראמפ שהסעירה לרגע בתחילת החודש את השווקים, שוקי ההון בינתיים ממשיכים לספק תשואות יפות. בבורסה המקומית, מדד ת"א 35 עלה עד כה ב-1.7% ומדד ת"א 90 ב-5.2%, כשמדד ת"א נפט וגז מנתר בכמעט 12%. גם בארה"ב נרשמות בינתיים תשואות נאות כשמדד S&P 500 עולה ב-1.2%, בעוד מדד נאסד"ק הוסיף 2%.

באירופה גם כן נרשמות עליות שערים נאות כאשר מדד דאקס הגרמני מטפס ב-3.5% ומדד קאק הצרפתי ב-2.9%. אלא שהתחזקות השקל ב-1% מתחילת החודש עלולה לפגוע בתשואות של ההשקעות בחו"ל גם בחודש פברואר.

גולדרינג מאנליסט אומר כי מתחילת פברואר "בולט במיוחד מדד האנג סנג (של הונג קונג) עם מניות הטכנולוגיה הסיניות. אחרי פיגור עצום בשנים האחרונות הוא חזק לפוקוס ועלה על הרדאר של המשקיעים, כנראה בגלל Deepseek. מתחילת פברואר המדד זינק ב-12%".

קלינסקי ממור מציין כי בהסתכלות קדימה, "מה שיקבע את המצב של ישראל זה האם הולכים לשלב ב' בעסקת חטופים ונורמליזציה עם סעודיה או חזרה למלחמה. בארה"ב השאלה תהיה עד כמה טראמפ יילך קדימה עם המכסים, האם האינפלציה תעלה בעקבות כך - מה שיעצור את הורדות הריבית, וגם האם הוא יצליח לסיים את מלחמת רוסיה-אוקראינה".

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

תיקון והתנצלות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום