גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם התנפלו השנה על מכוניות חשמליות. לא בטוח שזה ימשיך להיות משתלם

הביקוש לכלי רכב חשמליים בישראל בהאטה, בין השאר בשל מהלכי "המיסוי הסביבתי" של 2025 וחוסר הוודאות לגבי הגזירות שיגיעו בהמשך ● ההכנות למס הנסועה נמשכות, אגרות הרכב החשמלי מכות בכיס, ובאוצר עדיין לא משחררים מידע על הטבות שווי השימוש הסביבתיות

רכב חשמלי בחניון של בניין. תוספת המסים מורידה את האטרקטיביות / צילום: Shutterstock
רכב חשמלי בחניון של בניין. תוספת המסים מורידה את האטרקטיביות / צילום: Shutterstock

כלי הרכב החשמליים תפסו ב־2024 כמעט רבע מהמסירות בישראל, ולקראת סוף השנה גם נרשם גל מחודש של ביקוש לרכבי פלאג־אין והייבריד. זו מגמה מוכרת מהרבה מדינות מתפתחות, שזוכה לעידוד ממשלתי. אבל מתחילת 2025 נראה שהמגמה בישראל נבלמה, ובענף מדווחים על האטה משמעותית במכירות כלי רכב חשמליים.

ניתוח | האם כדאי לקנות עכשיו דירה? 6 סימנים שייתנו לכם תשובה
בלעדי | באוצר יעניקו סוכריה של 100 מיליון שקל לבעלים ההודי של נמל חיפה

לתופעה הזו יש הסברים שיווקיים, כמו עודף ההיצע שמבלבל את הצרכנים, מחירים גבוהים, המתנה להנחות וכדומה. אבל היא קשורה ללא ספק גם לחוסר הוודאות של הצרכנים ביחס למדיניות המיסוי של כלי רכב "ירוקים". לא רק שמס הקנייה על רכב חשמלי זינק והטבות "המס הירוק" פחתו, אלא שהאוצר ממשיך לשדר שכלי הרכב ה"ירוקים" עדיין נמצאים "במרכז המטרה" מכיוון שהם סובלים מ"מיסוי חסר".

קצת קשה להבין את הטענה הזו לנוכח הזינוק הדרמטי בהכנסות המדינה ממיסי רכב, שנחשף בגלובס בשבוע שעבר. נזכיר, שלמרות המעבר המהיר לרכב חשמלי ומחושמל, היקף גביית מיסי הרכב הסתכם בכ־50 מיליארד שקל ממס קנייה על רכב וחלפים, אגרות רכב, בלו דלק, מס שווי שימוש ומע"מ, עלייה של כמעט 25% מתחילת העשור. ההכנסות ממס הקנייה בלבד כמעט הוכפלו תוך שש שנים ואילו ההכנסות מאגרות רכב זינקו ביותר מ־40% בתוך שלוש שנים. אבל זו רק ההתחלה.

לטובת המתלבטים ביחס לרכישת רכב חשמלי או מחושמל, ננסה לפזר כאן חלק מהערפל סביב מהלכי המיסוי שבדרך.

מס הנסועה מתקדם

רוב המדינות המפותחות בעולם מתייחסות לכל קילומטר של נסועה ברכב חשמלי כאל "משאב ירוק", שמפחית את הזיהום הכולל ואת פליטת המזהמים מתחבורה. בישראל הגישה שונה. וכך נכתב בסקירות (רבות) של האוצר: "נכון להיום, נסועת כלי רכב חשמליים לא ממוסה, בניגוד לנסועת רכבי מנוע בעירה פנימית המשלמים מס בלו עבור הדלק הנצרך על ידם. זאת למרות שכלי רכב חשמליים זהים לרכבי בעירה פנימית מבחינות רבות בהשפעותיהם החיצוניות. מצב זה, בו ההשפעות השליליות של הרכב אינן מתומחרות, עלול לעודד שימוש רב יותר ברכב, וכך להעצים את ההשפעות הללו ואת העלויות לחברה ולמשק בגינן".

אומנם התאוריה הזו לא כל־כך מתיישבת עם העלייה המתמדת בהכנסות המדינה מבלו דלק בשנים האחרונות למרות המעבר לרכב חשמלי ומחושמל, אבל מס הנסועה ממשיך להתקדם. במרץ אשתקד פורסם "תזכיר חוק מס נסועה", שבו מוצע לקבוע מיסוי של 15 אגורות בגין כל קילומטר נסועה של רכב חשמלי או פלאג־אין.

החוק הזה כבר "תפור" היטב מכל הכיוונים והוא מפרט את שיטת הגבייה, קובע מנגנון לבדיקה בפועל של הקילומטרז' בעת הטסט השנתי, מצמיד את הגבייה למדד ומאפשר למדינה לעדכן מעלה את גובה המס על פי הצורך ואפילו מפרט את העונש לעבריינים, שיתחמקו מתשלום המס (מאסר עד חמש שנים, כפל קנס וכו').

המשמעות של המס בפועל תהיה תוספת תשלום שנתי שתנוע בין כ־2,500 שקל בממוצע לרכב חשמלי או פלאג־אין בבעלות פרטית, שהנסועה השנתית שלו היא כ־16 אלף ק"מ, ועד כ־5,000 שקל בשנה ברכבי ציים שהנסועה הממוצעת שלהם כפולה.

הבעיה היחידה של החוק כרגע היא מועד התחולה. במקור נקבע שהוא ייכנס לתוקף בינואר 2026, אבל הוא דורש היערכות משמעותית, שחלקה תלויה במכרזים חיצוניים, כך שהסיכוי שההכנות יושלמו תוך עשרה חודשים לא גבוה.

אפשר להמר שזו רק דחייה זמנית. ההכנסות הצפויות מהמס הזה כבר מתומחרות בתקציבים העתידיים. מס הנסועה צפוי להכניס 1.53 מיליארד שקל ב־2026, 1.93 מיליארד שקל ב־2027 ו־2.4 מיליארד שקל ב־2028.

תיאורטית ההכנסות ממס הנסועה אמורות לממן מתווה "מתון" של העלאת מס קנייה על רכב חשמלי בשנתיים הבאות. אבל מס הקנייה כבר גבוה, 45% במקרה של רכב חשמלי, ואם הוא יטפס בשנה הבאה "רק" ל־60% במקום 83% זו עדיין תהיה מכה שתתווסף למס הנסועה, ולא "תפצה" עליו. ובמקרה של רכבי פלאג־אין זו תהיה תוספת מס נטו.

מהאוצר נמסר בתגובה כי המשרד "ממשיך בהיערכות לקידום מס נסועה כפי שהוחלט בהחלטת הממשלה ומגבש מענה לכלל הסוגיות המקצועיות הנובעות מהפעלת המס. אם לוח הזמנים יתעכב, יהיה צורך בדחיית מועד יישום המס".

האגרות יתייקרו בחדות

אגרות הרכב השנתיות הן מקור הכנסה "שקט" אבל פורה. הנתונים מגלים כי ההכנסות מהן ממשיכות לצמוח בעקביות וב־2024 הן הסתכמו ב־6.2 מיליארד שקל (אומדן מקורב) לעומת כ־5.4 מיליארד שקל ב־2023.

אבל, התיאבון רק מתגבר. על פי ניתוח התקציב לשנת 2025 ההכנסות מסעיף האגרות צפויות להסתכם בשנת 2025 ב־7.6 מיליארד שקל ולהשלים זינוק של 43.5% לעומת הגבייה מהסעיף הזה בשנת 2022.

אחד ההסברים לזינוק העתידי הוא שהחל מינואר 2025 מקבל הסעיף תוספת הכנסות שמקורן בביטול הטבת האגרה לכלי רכב חשמליים, שנהנו עד כה מאגרה של כ־500 שקל בלבד. המשמעות היא התייקרות של כ־2,500 שקל בממוצע לרכב לשנה, כאשר התוספת חלה גם על בעלי רכב חשמלי משומש.

בענף הרכב טוענים שלביטול ההטבה כבר יש השפעה פסיכולוגית שלילית על רוכשים פרטיים של רכב חשמלי חדש ומשומש ועל מקבלי רכב צמוד, שצריכים להכריע האם לעבור לחשמל או להישאר עם בנזין.

כמו במקרה של מס הנסועה, גם כאן גביית היתר של האגרות עלולה להרוג את האווזה, שעל ביצי הזהב שלה בונה האוצר בשנים הבאות, ולפגוע בצמיחת הרכב החשמלי. אבל אם תהיה הגמשה בסעיף הזה היא עשויה להגיע מבחוץ.

ארגון ה־OECD מגביר כיום משמעותית את הפיקוח והמעקב על המהלכים הסביבתיים של המדינות החברות בו, בהן ישראל. כרגע רקורד המיסוי התחבורתי על רכב מופחת זיהום בישראל בהחלט לא נראה טוב בעולם. במיוחד אם מוסיפים למס הנסועה גם עלייה של פי שלושה במס הקנייה על רכב חשמלי בתוך שלוש שנים ואת הפחתת הטבות "המס הירוק" של תחילת 2025. לפיכך האוצר עשוי לנסות לשפר את ה"נראות" שלו בעיני העולם והאגרות הן כלי גמיש יחסית.

האור בקצה המנהרה

עוד גורם שמערפל את אופק התכנון של המעבר לרכב חשמלי ופלאג־אין בישראל הוא הטבות שווי השימוש לרכב צמוד מופחת זיהום, שאמורות לפקוע בתחילת 2026. כיום הן מסתכמות בהפחתת מס של כ־1,200 שקל בחודש לרכב חשמלי, כ־1,050 שקל לרכב פלאג־אין וכ־550 שקל לרכב היברידי, ויש להן משקל לא מבוטל בהחלטות של נהגי הציים לעבור לרכב ירוק.

אבל לפחות בסעיף הזה נראה, שהאופק פחות קודר ולהטבה תהיה המשכיות. ציי הרכב בישראל הם גוף לוביסטי רב עוצמה, וניתן להניח שהטבות שווי השימוש לא ייעלמו ובחודשים הקרובים יוארך התוקף שלהן, אולי אפילו עם הטבה מוגדלת. האם זה יספיק כדי לפצות על עליית המסים, ביטול הטבת האגרה והטלת מס הנסועה? נחכה ונראה. משרד האוצר מתכוון לבחון במהלך השנה את המשך ההפחתה בחישוב שווי השימוש ברכב, תוך מתן דגש לוודאות בשוק.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב