נמל חיפה | בלעדי

באוצר יעניקו סוכריה של 100 מיליון שקל לבעלים ההודי של נמל חיפה

הממשלה צפויה להיענות לבקשת בעלי נמל חיפה לקבל הקלות במשיכת דיבידנד, דבר שיניב להם רווח של כ־100 מיליון שקל • בנמל מתנגדים להסדרה, שצפויה להעמיק את התחרות העזה מול הנמלים הפרטיים האחרים בצפון • וגם: הסדר המימון החדש שבדרך נחשף

נמל חיפה. בעיגול: גאוטם אדאני / צילום: איל יצהר, אמיר כהן (רויטרס)
נמל חיפה. בעיגול: גאוטם אדאני / צילום: איל יצהר, אמיר כהן (רויטרס)

במשרדי הממשלה צפויים להעניק לנמל חיפה הטבה ייחודית כדי לשחרר את מתווה ההסדרה בנמלים. לגלובס נודע כי ההטבה כוללת הקלות שיאפשרו משיכת דיבידנד, שעל פי ההערכות בענף תניב לנמל יותר מ־100 מיליון שקל, זאת על רקע עלויות המימון הגבוהות שאפשרו את הרכישה, הירידה בפעילות והתחרות העזה מצד הסינים. מוערך שזו רק אחת מהדרישות שצפויות להיענות כדי שהנמל יסיר את התנגדותו ממהלך הסדרה כללי בענף.

הכלכלן שטוען: מחירי הדירות עומדים לרדת וזו הסיבה 
ראיון | מנכ"ל תעשיות מספנות ישראל: "ההודים נתנו לנמל חיפה מחיר גבוה מהשווי האמיתי"
המיזם הכלכלי החדש של הודו וארה"ב ומה הקשר הישראלי 

הסדר מימון חדש בדרך

בינואר לפני כשנתיים השלימה קבוצת אדאני־גדות את רכישת נמל חיפה תמורת 3.9 מיליארד שקל, רכישה שמומנה ברובה (כ־2.8 מיליארד שקל) בהלוואות. בימים אלה פועלת הקבוצה להשלים את גיבושו של הסכם מימון חדש, ארוך־טווח, במטרה להוריד את עלויות המימון ולפרוס אותו לזמן ארוך.

מההלוואות שנטלה, כ־1.1 מיליארד שקל מומנו ע"י קונסורציום מלווים מישראל בהובלת בנק מזרחי טפחות. ההלוואה הועמדה לתקופה של שנתיים בריבית שככל הידוע עמדה על פריים פלוס 2.75%, אשר עומדת כיום על כ־8.75%.

לגלובס נודע כי במסגרת המשא־ומתן המתקדם שמנוהל בימים אלה, צפוי היקף ההלוואה של הקונסורציום הישראלי לקטון ל־830 מיליון שקל ולהוות כ־30% מכלל המימון מחדש, המשקף את חלקה של גדות (השותפה הישראלית) בחברה המחזיקה בנמל. באדאני־גדות שואפים על פי ההערכות להפחית את הריבית שיישא החוב לריבית פריים עד פריים פלוס 1% (6%-7% ריאלי).

ההלוואה החדשה תועמד לתקופה ממושכת של עד שבע שנים וצפויה ברובה הגדול להיות הלוואת "בולט", שבה תשלום הקרן משולם רק בסוף תקופת ההלוואה. שאר המימון מחדש (כ־2 מיליארד שקל) צפוי להגיע מידי בנקים זרים וגאוטם אדאני עצמו, כאשר הריבית צפויה להיות דומה להלוואה ממזרחי טפחות.

פקק האוניות מהווה הזדמנות פז עבור נמל חיפה | אסף זגריזק, פרשנות


בממשלה מוכנים לתת לנמל חיפה סוכריה ששווה 100 מיליון שקל לכל הפחות, כדי שיסיר את התנגדותו להסדרה הענפית בנמלים. כך, הנמל יוכל למשוך דיבידנד מבלי שתכרסם בו עלות מהלך הפרישה מרצון שהוא מבצע.

 

כזכור, הנמל נרכש בסכום עתק שהיה מעל תחזיות המדינה וגבוה ביותר ממיליארד שקל מההצעות המתחרות, אבל החלומות על מיזמי נדל"ן ופריצת דרך אסטרטגית התחלפו באווירה דרוכה ועכורה: הבעלים אדאני ההודית וגדות הישראלית החלו להסתכסך כשהשיא הגיע עם פיטורי המנכ"ל ברוב דחוק בדירקטוריון, לאחר שהוענק לו בונוס; התחרות הסינית גרפה במהרה את ההובלה; העובדים מסרבים להצעות הפרישה מרצון; ההסדרה מאיימת לשתק את יכולת הנמל להתחרות ועדיין לא דיברנו על הצרות של ההודים וההסתבכויות התדירות של הבעלים גאוטם אדאני בשערוריות ולאחרונה גם עם רשויות החוק.

אבל מבניין ההנהלה של הנמל אפשר להביט על הים ולמצוא נחמה - סחורות בשווי מאות מיליוני שקלים חזרו לצוף על המים בפקק אוניות. רק השבוע ניתן היה לספור מחוץ לנמלי הים בחיפה 26 אוניות, תור שיגדל עד להוצאתה לדרך של ההסדרה בנמלים. בנמל יכולים לראות בכך הזדמנות פז להעביר את הלחץ מכתפיהם לכתפי אנשי האוצר והתחבורה. ההתנגדות תוסר אם הבעלים יוכלו לגרוף עשרות מיליוני שקלים, כאילו שעלות הפרישה מרצון לא הייתה ידועה לפני העסקה ותוך שינוי ההסכם מול המדינה.

האמת היא, שכדי להוציא את ההסדרה לפועל לא נדרשת הסכמה. נדרשות רק שתי חתימות של שרת התחבורה מירי רגב ושל שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. אבל נראה שידיהם של אלו שמדברים על משילות רועדות כבר למעלה משנה, לפחות כל עוד בעלי הנמל לא ישלשלו לכיסיהם צ'ק יפה.

ברקע: משבר בנמל

מאז שהועבר נמל חיפה לידיים פרטיות, הוא נקלע למשבר. עלויות ההעסקה (בהתאם להסכמים שנחתמו מול ההסתדרות) גבוהות עד כדי כך שבנמל הציעו תוכנית פרישה מרצון, שבמסגרתה עובדים יכולים לקבל עד 4 מיליון שקל אם יפרשו. עלות המהלך נאמדת בכחצי מיליארד שקל, שבהם החברה מבקשת שלא להתחשב בבואה לחלק דיבידנד.

בעת רכישת הנמל "שכבו בו" 2.5 מיליארד שקל, כשלפי ההסכם מול המדינה משיכת דיבידנד יכולה להיווצר רק מהרווחים שהרוויח הנמל מאז העברת הבעלות - סכום שעלות מהלך הפרישה מרצון מכרסם בו. אם המדינה תקל עם הקבוצה בעניין, מדובר ברווח מוערך של 100-150 מיליון שקל לאחר ניכוי מס.

הנמל מתמודד גם עם תחרות אגרסיבית מצד נמל מספנות ישראל בתחום המטען הכללי ומצד נמל המפרץ בתחום מכולות המטענים. אפילו צים, שעבדה באופן מסורתי עם נמל חיפה, ערקה לנמל המפרץ הפרטי של המתחרה הסינית.

המשבר מצוי גם במנופי הצמיחה שאדאני הציגה למשקיעים. החברה תכננה באוגוסט 2022 תנופת פיתוח חסרת תקדים באמצעות השקעה בנדל"ן בחזית הים של חיפה, אך התוכניות לפתח מלונות, משרדים ודיוטי פרי נותרו בעיקר על הנייר.

ההסדרה המקודמת בנמלים על ידי משרדי האוצר והתחבורה רק תחריף את התחרות, שכן הנמל הסיני אמור לקבל רציף נוסף לפריקת מטען כללי. בנוסף, לאחרונה הוסרה מגבלת פריקה מעל נמל מספנות ישראל.

במסגרת מתווה ההסדרה המקורי, שנחשף בגלובס, נמל חיפה אמור היה לקבל הטבות בדמות הרשאה לעיסוק ביבוא ברזל ומלט, אבל בנמל לא הסתפקו בכך וניסו למנוע את ההסדרה. בשיא העימות יו"ר הנמל רון מלכא אף הואשם על ידי גורמים בממשלה כמי שמנצל באופן ציני את תפקידו הקודם כשגריר ישראל בהודו, וזאת לאחר שהשגרירות ההודית פנתה בתלונה למשרד החוץ הישראלי כתוצאה מההסדרה שנהפכה גם לעניין מדיני.

פתיחת האפשרות לעסוק במלט רק נשמעת אפורה: מתוך הסכום הצבור בקופה, מיליארד שקל "נצבעו" בהסכם מול המדינה להשקעה בתשתיות הנמל. אם הנמל יקבל אישור לייבא מלט, ייתכן שהוא יוכל להשתמש לטובת כך בסכום זה.

"דרישה שערורייתית"

בנוסף להקלות על חלוקת הדיבידנד בנמל ביקשו עוד שורת מהלכים שנמצאים בדיונים, כמו מינוי אזרחי הודו לתפקידי מפתח בנמל דוגמת יו"ר ומנכ"ל, העצמת בנייה בחזית הים ועוד.

חלוקת הדיבידנד מעוררת ביקורת בשוק. "מדובר בדרישה שערורייתית שצפויה לטלטל את השוק, משום שכל השחקנים המתחרים יידרשו ובצדק הטבה בערך זהה", אמר לגלובס גורם בענף. מנגד, יש גם מי שסבורים ש"שווה" לתת את ההטבה לנמל חיפה כדי לאפשר את ההסדרה הענפית מבחינה משקית.

בנמל חיפה סירבו להתייחס לנושא.