גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין רשות התחרות למנוי החודשי: גבולות הכוח של וולט עומדים למבחן

החודש הקרוב מעלה שאלות על עתיד וולט בישראל: ועדת הכלכלה דנה בהגבלת כוחה, ורשות התחרות בוחנת אם להותיר את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט ● וגם: כמה יסכימו לשלם דמי מנוי?

שליחי וולט / צילום: פביו טרופה
שליחי וולט / צילום: פביו טרופה

בחודש הקרוב ייבחנו גבולות הגזרה של וולט. מצד אחד, ברשות התחרות יבחנו האם להותיר על כנו את הפטור מהסדר כובל של וולט מרקט, כשמהצד השני יסתיים חודש ההתנסות שהעניקה פלטפורמת המשלוחים למשתמשיה בתוכנית הוולט פלוס. מדובר יהיה במבחן משמעותי עבור החברה - כמה לקוחות באמת יהיו מוכנים לשלם לה כמעט 50 שקל כל חודש.

באום אל־פחם נוצרה לוולט תחרות שבתל אביב יכולים רק לחלום עליה
ח"כ רון כץ בוועדת הכלכלה: "וולט הפכה למונופול, העלות בלתי אפשרית"
מתחרים נעלמו, ובשוק בטוחים: רשות התחרות תגביל את כוחה של וולט
בדיקת גלובס | החישוב שמראה כמה מקבלות המסעדות מכל הזמנה בוולט

במקביל, השבוע התקיים דיון ראשון של ועדת הכלכלה הכנסת, בו קראו להגביל את כוחה. בדיון, שעסק ב"דרכים למנוע ניצול לרעה של וולט על צרכני המשלוחים", נקבע כי בתוך שבוע תשלח רשות התחרות התייחסות כיצד בכוונתה לפעול לבחינת התחרותיות בשוק, וכן לבחון את ההסכמים של וולט עם מסעדנים וקמעונאים כדי לוודא שאינם כובלים.

הרשות לא תדון במחירים

רשות התחרות, שעדיין לא קיבלה את הבקשה הרשמית מהוועדה, לא צפויה להתמקד בהעלאת דמי התפעול עליה הכריזה פלטפורמת המשלוחים בחודש שעבר, שהייתה הזרז לקביעת הדיון. הבדיקות של הרשות צפויות להתמקד בטענות שעלו בנושא בלעדיות עם מסעדות, שבוולט מכחישים בתוקף, ובסוגיית וולט מרקט.

על אף הטענות בנוגע למחירי המשלוחים, דמי התפעול וההפרשים בין המחירים שמופיעים באפליקציה מול המחירים בבתי העסק עצמם, גם אם רשות התחרות תנקוט צעדים, לא ניתן יהיה לחייב את וולט להוריד מחירים - כפי שאין בסיס חוקי להכריח חברות אחרות.

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

המהלך של וולט בחודש שעבר, במסגרתו העלתה את דמי התפעול והשיקה את התוכנית בתשלום, גרר ביקורת רבה ואף ירידה רגעית בהורדות האפליקציה. עם זאת, אלה התאזנו מאז, ועל אף שוולט טרם חזרה לרמות ההזמנות שקדמו להתייקרות - יותר אנשים חוזרים לעשות שימוש באפליקציה.

בוולט גם מספרים על כמות גדולה של נרשמים לתוכנית הוולט פלוס (מנוי חודשי ב־49 שקל שמאפשר משלוחים בחינם מחלק מבתי העסק). המבחן הגדול כאמור יהיה כשתקופת ההסתגלות החינמית תיגמר בקרוב.

גם בעלי המסעדות ניצבים בפני דילמה: האם להמשיך לשלם את העמלות של וולט - או אולי לעבוד עם המתחרות או להפעיל מערך משלוחים משל עצמם. בענף, בינתיים, מחכים להתעצמות התחרות. אם חברות חדשות יחליטו להיכנס לשוק, או שהמתחרים הקיימים יצליחו לתעל את הסערה הנוכחית לטובתם, לא מן הנמנע כי וולט תיאלץ בסופו של דבר להוריד מחירים. בינתיים כמעט ולא נרשמו התבטאויות פומביות נגד הפלטפורמה מצד מסעדנים.

ההכרעה לגבי וולט מרקט

במרץ 2022 פרסמה רשות התחרות החלטה שלפיה היא מעניקה לוולט מרקט (שירות משלוחי מוצרי מזון ופארמה) פטור מהסדר כובל. זאת על רקע העובדה שהיא גם מתחרה בשוק המשלוחים הקמעונאיים בעזרת "חנויות רפאים" הפרוסות ברחבי הארץ, וגם מאפשרת ללקוחות להזמין דרך האפליקציה שלה משלוח מאחת מרשתות השיווק הקיימות, דרך שליח של וולט.

החשש שעלה אז היה שוולט, שמארחת באפליקציה שלה את רוב הרשתות הקמעונאיות הגדולות, אוספת מידע על ההזמנות מהן. אולם שלוש שנים עברו, המצב בשוק השתנה דרמטית, ובחודש הבא צפוי לפוג תוקף הפטור. וולט תפסו בשנים האחרונות מקום דומיננטי, והיום הם מעניקים שירותי משלוחים ל־450 סניפי סופרמרקטים, נוסף על 26 סניפים של וולט מרקט עצמה.

כעת, רשות התחרות בוחנת האם הפטור המקורי, שניתן כשוולט מרקט הייתה בחיתוליה, עדיין רלוונטי לאחר ההתחזקות המהירה שלה ולאור כך ששתיים ממתחרותיה (AVO וקוויק) פשטו את הרגל. בהתחשב בכל אלה, לא מן הנמנע כי הצעד הבא של רשות התחרות בנושא יהיה קביעת צעדים שיגבילו את פעילות וולט מרקט באופנים מסוימים.

בלעדיות? וולט מכחישה

זו לא הפעם הראשונה שרשות התחרות בודקת את התנהלות וולט. רק לפני שנה שילמה החברה קנס של 8.5 מיליון שקל לאחר שהפרה את חוק התחרות. וולט הודתה אז כי הבליטה באפליקציה מסעדות שעובדות רק עמה באופן שהיה עלול לפגוע בתחרות, וכי התנהלותה הייתה מנוגדת לחוק התחרות הכלכלית. עוד הודתה כי "בתקופה הרלוונטית וולט פעלה תחת רסנים תחרותיים מוגבלים, והתלות של מסעדות בשירותי השילוח שלה, בשים לב לגודלה ולהיקף ההזמנות באמצעותה, הייתה גבוהה". במילים אחרות, כבר אז הודתה וולט בכוחה הרב, שרק התעצם מאז.

מנכ"ל משלוחה, דניאל רחמים, טען בדיון השבוע בכנסת כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט, אולם בוולט מכחישים בתוקף את הדברים. "היו מסעדות שעזבו אותנו כדי לקבל הבלטה בוולט. כל המסעדות שלא עובדות עם משלוחה משלמות עמלה מופחתת ומקבלות לא מעט עבודה", אמר רחמים, אולם המשנה למנכ"ל וולט ישראל, עמרי שינפלד, הכחיש את ההאשמות ואמר כי אין הסכמי בלעדיות - לא למסעדות ולא לשליחים.

את אותו קנס של מיליוני שקלים שילמה וולט בעקבות קטגוריה שנקראה "רק בוולט" והוצגה באפליקציה באזור תל אביב עד לינואר 2022. הקטגוריה הופיעה במיקום גבוה בפלטפורמה שהעניק חשיפה מוגברת לאותן מסעדות, באופן שהעלה חשש לתמרוץ של המסעדות לעבוד עם וולט בלבד. וולט הפסיקה להציג את הקטגוריה בעקבות הבדיקה של רשות התחרות.

בענף יש מי שטוענים כי בשל כוחה העצום של וולט יש לשקול להתייחס אליה כמונופול, גם אם היא לא מוכרת ככזה עדיין, וטענות בנושא עלו בדיון בכנסת. "הייתה הרבה ביקורת סביב השולחן הזה היום, אבל זו זכות להיות במקום הזה", סיכם שינפלד בדיון. לדבריו, "לפני כמה שנים מי שיכול היה לנהל מערך משלוחים היו רק החזקים. להם יש עדיין אפליקציות עצמאיות, אבל ל־80% מהעסקים הקטנים לא היה סיכוי לשלוח מאות משלוחים ביום. אם הולכים אחורה, לשם חוזרים. החזקים ייהנו מזה, אבל אני לא בטוח שהחדר הזה רוצה להוביל לשם".

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט