גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים נחשפים: הקרן שהשקיעה 6 מיליארד דולר בישראל

הענקית האמריקאית, הנחשבת לאחת מקרנות ההון סיכון הבולטות בישראל, הזרימה בשנים האחרונות כסף רב לסטארט־אפים מקומיים ● לגלובס נודע כי היא ממנה את מנהל ההשקעות הוותיק דניאל אהרונוביץ' לשותף בארץ ● בשיחה ראשונה הוא מסביר מה עומד מאחורי הירידה בהשקעות הקרן: "השוק צריך לעבור אתחול"

דניאל אהרונוביץ' / צילום: יוסף לאור
דניאל אהרונוביץ' / צילום: יוסף לאור

קרן אינסייט, אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי הבולטות בהייטק האמריקאי, ממנה שותף חדש להשקעותיה בישראל: כשלוש שנים אחר מינויו של ליעד אגמון, לשעבר מנכ"ל דיינמיק יילד, מונה מנהל ההשקעות הוותיק דניאל אהרונוביץ' לשותף מלא בקרן. הוא ינהל את השקעות הקרן בארץ לצדו של אגמון ומייסד הקרן, ג'ף הורינג.

החותר שהפך למהנדס ועזר להפוך את אנבידיה לחברה של 3 טריליון דולר 
למה המשקיעים מאמינים שמכירת אינטל תצא לפועל, והעובדים ירוויחו בגדול 

כאשר עלה אהרונוביץ' לישראל לפני חמש שנים למרות שחי חיים נוחים בלונג איילנד, הוא היה מנהל השקעות צעיר יחסית שבא בסך הכול לפתוח את המשרד הישראלי של קרן אינסייט בארץ. שום דבר ממה שעשה אהרונוביץ' עד אז - ילדות סטנדרטית בלונג איילנד, לימודי מנהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק, התמחויות קיץ בענקיות פיננסים במנהטן ותפקיד ראשון כאנליסט באינסייט - לא הכין אותו למה שיקרה רק שנה לאחר מכן.

הקרן, בניהולו של הורינג, הפכה למשקיעה הפעילה ביותר בהייטק הישראלי במשך מספר שנים, כשהיא רוכבת על גל השקעות הענק של שנות הקורונה והריביות הנמוכות. אחרי שנים של השקעה מרחוק, הפכה אינסייט, קרן פרייבט אקוויטי ששינתה עורה לקרן הון סיכון, למכונה משומנת של השקעות.

מקרנות ההשקעות הבולטות בישראל

הורינג, המשקיע בישראל מאז שנת 2000, היה ידוע כמי שחתום על הצלחות כמו וויקס, מאנדיי, סנטינל וואן, ג'ייפרוג ו־ווקמי. הוא היה מגיע לעתים קרובות לארץ ואף רכש דירה בהרצליה, ואהרונוביץ' היה זה שסייע באיתור החברות, במחקר עליהן ובסיוע בתפירת העסקאות. בשנים 2021 ו־2022 אינסייט וקרן נוספת בשם טייגר גלובל, שבינתיים נעלמה מהנוף הישראלי, היו למשקיעות האקטיביות ביותר בארץ.

בשנים האלה, אינסייט צברה לא מעט הצלחות: היא נחשבת לאחת מבעלי המניות הגדולים בוויז, יש לה מקום סביב שולחן המשקיעים באיילנד ובסמפריס והובילה השקעות בחברות שהכניסו לה רווח נאה באקזיט, בהם גרנולייט שנמכרה ב־650 מיליון דולר; און שנמכרה ב־2 מיליארד דולר; ודסי ואן איי.איי, שנמכרו לאנבידיה בכמיליארד דולר.

אולם, היו לקרן גם כמה נפילות: היא התרשלה בבדיקת הנאותות לפני שהשקיעה בסטארט־אפ ג'ונקו שהתברר כהונאה, הסתכסכה עם מייסד אופן ווב והשקיעה בחברת משלוחי מוצרי המרכולים אבו (Avo), שהבטיחה משלוחים מהירים למשרדים ופעלה בהפסדים עצומים.

סך הכול, אינסייט השקיעה ב־125 חברות, 100 מהן עדיין פעילות. אחרי שנתיים בפסגה, היא הורידה את הרגל מהגז וירדה מהמעמד של המשקיעה הפעילה בישראל. על פי סקר של IVC, KPMG וגורניצקי, אינסייט מוקמה ב־2023 רק במקום הרביעי בדירוג המשקיעות הזרות הפעילות בארץ ועל אף שהדירוג הרשמי לשנה שעברה טרם פורסם, מספר ההשקעות הראשונות שלה איננו עולה על זה של השנה הקודמת (חמש השקעות חדשות בשנה).

אחרי בולמוס של השקעות, משבר עליית הריביות שהחל במרץ 2022 הותיר את אינסייט עם צבר של חדי קרן שרגילות לגייס הון כמה פעמים בשנה, ללא אופק גיוס קרוב ושווי מנופח. כשליעד אגמון מונה לתפקיד שותף בקרן בשנת 2022, הוא הציג את עצמו כמי שבא "לחדר מבולגן לאחר שהמסיבה הסתיימה", כשהוא מתאר את ענף ההייטק בישראל.

 

השושבין באקזיט הענק עם אנבידיה

בראיון לגלובס מסביר דניאל אהרונוביץ', השליח הראשון של אינסייט לישראל, כי "בזמנים היותר קשים לקחנו צעד אחורה, אבל זו מגמה עולמית. התמקדנו בעזרה לפורטפוליו החברות הקיים ובתמיכה בצרכים שלהם. המשכנו להשקיע בחברות הקיימות ובשנתיים האחרונות הזרמנו מאות מיליוני דולרים לישראל. בסופו של דבר ראינו בשנה החולפת לא מעט אקזיטים אסטרטגיים, מה שגורם לנו להרגיש טוב לגבי 2025".

במונח "אקזיטים אסטרטגיים" מתכוון אהרונוביץ', ככל הנראה, לתפקיד ששיחקה אינסייט ברכישת שלוש חברות על ידי אנבידיה בשנה שעברה, מתוכן שתיים ישראליות. אהרונוביץ' שימש כחלק מצוות ההשקעה בסטארט־אפ ראן איי.איי (Run:AI) הישראלי, שפיתח מערכת הפעלה למעבדים גרפיים ונמכר בסכום מצרפי של כ־1.1 מיליארד דולר לענקית השבבים. לגלובס נודע כי בכירים מצוותי ההשקעות של אינסייט וחברות הפורטפוליו שלה נפגשו עם בכירי אנבידיה, מה שהוליד את הרכישה.

אקזיט נוסף בו היה מעורב אהרונוביץ' הוא של חברת און (לשעבר OwnBackup) מהשנה שעברה, שנמכרה לסיילספורס ב־1.9 מיליארד דולר.

 

"הזרמנו מאות מיליוני דולרים לכאן"

אילו טעויות עשיתם ומהם הלקחים שלמדתם?
"אנחנו, כקרן, הרבה יותר מסתכלים באופן ביקורתי על מחיר הכניסה להשקעה. אנחנו שואלים את עצמנו כמה גדולה יכולה אותה חברה להיות ומה בסוף יהיה המחיר שלה בעת המכירה", משיב אהרונוביץ'. "במקרים מסוימים, הסיבה לירידה בהשקעות הייתה לתת לשוק לעבור סוג של אתחול. אבל גם אם אתה בוחן את הפעילות שלנו בשנתיים האחרונות, עדיין הזרמנו מאות מיליוני דולרים לישראל.

"רק ב־2024 השקענו בסך כל מעל ל־25 חברות ישראליות. כמובן שזה כולל גם חברות פורטפוליו שלנו, אבל חלק גדול מהתזה שאנו מקדמים בישראל היא להמשיך להיות מעורבים בחברות ולא משנה באיזה שלב הן".

על מנת להדגיש את החלק של אינסייט בסיפור של ההייטק הישראלי, אהרונוביץ' חושף כי כשעבר לארץ בסוף 2019, אינסייט השקיעה עד אז 700 מיליון דולר בחברות מקומיות. "כעת, 5 שנים לאחר מכן, המספר הזה עומד על מעל 5.8 מיליארד דולר". על פי אתר המחקר PitchBook, הקרן גייסה עד היום כ־98 מיליארד דולר, כך שסך השקעותיה בישראל עומד על מעל ל־6% מכלל ההון שגייסה.

"לסטארט־אפים רבים אין אסטרטגיה"

מינויו של אהרונוביץ' כשותף שני במשרד הישראלי מסמל גדילה של הקרן בארץ, אך אולי בהכרח גם העדפה של ג'ף הורינג, עד לאחרונה שותף שהיה מגיע לעתים קרובות מאוד לארץ, להותיר יותר מהפעילות כאן בידיים אחרות.

ג'ף הורינג, מייסד קרן ההשקעות אינסייט / צילום: אינסייט

הורינג עצמו יושב בדירקטוריונים של חברות כמו וויז, איילנד, ארמיס, ברינג ואופן ווב. למרות ריבוי ההשקעות שלה גם בחברות צעירות, קשה שלא לשכוח שאינסייט היא במקור קרן השקעות פרטית. ככזו, מזכיר אהרונוביץ', היא מחפשת עסקאות לרכישת שליטה (buyout) בחברות ישראליות, כפי שעשתה במקרים של ארמיס וצ'קמרקס - שאותה רכשה ב־84 מיליון דולר ומכרה ב־1.15 מיליארד.

"יש הרבה סטארט־אפים ישראלים שרוצים לעבור אירוע נזילות, אבל אין להם אסטרטגיה ממשית. אך אם גורם פיננסי עם הון גמיש כמו אינסייט יכול להיכנס ולספק את הנזילות, אז אפשר לספק החזרים למשקיעים המוקדמים ולקחת את החברה לגבהים חדשים. זה יהיה מיקוד גדול שלנו בישראל בתקופה הקרובה".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד