גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשם התחרות, מקלים על יבוא מכוניות יוקרה במעל 300 אלף שקל

במשרד התחבורה מקדמים תקנות מקילות על יבוא זעיר ● המטרה הרשמית: להפחית את יוקר המחיה בענף ● בפועל, התקנות עשויות בעיקר לשדרג את שוק היוקרה ולפתוח ערוץ חדש ורווחי עבור היבואנים הרשמיים

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

בשבוע שעבר התבשרנו על שבירת שיא לאומי חדש. האוצר דיווח כי "חודש ינואר היה חודש גביית המסים הטוב ביותר של מדינת ישראל מאז ומעולם, בפער משמעותי מהשיא הקודם". האוצר אומנם לא הציג נתונים פרטניים, אולם אין ספק כי מסי הרכב תרמו תרומה מכובדת לשיא החדש.

דגמי הרכב החדשים שבדרך לישראל
שום יצרן מערבי לא יכול אפילו להתקרב להצעה של הרכב הזה. גם למחיר

על פי נתוני האוצר, המסים על רכישת רכב ועל השימוש בו מכניסים למדינה כ-50 מיליארד שקל בשנה, שהם כ-4.1 מיליארד שקל לחודש בממוצע. אם נחדד את נתוני הגבייה השנתית, ונחלק אותם בכ-3.55 מיליון כלי רכב פרטיים שמורשים כיום לתנועה בישראל (נתוני 2023), נגלה שכל רכב בישראל מכניס בממוצע לקופת האוצר כ-14 אלף שקל בשנה.

אבל בשבוע שעבר קיבלנו סיבה לאופטימיות: על פי הבטחת משרד התחבורה, בקרוב נראה ירידה במחירי הרכב, וביוקר המחיה שנובע מהם. זאת לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את יוזמת משרד התחבורה "לחיזוק יבואני רכב זעירים, ועידוד התחרות בשוק יבוא הרכב", שכללה כמה הקלות נוספות ליבואנים זעירים, ובראשן אישור לייבא פי שלושה כלי רכב ממה שהותר עד כה, והרשאה לייבא רכב משומש.

בהודעת משרד התחבורה שליוותה את האירוע החגיגי נמסר, כי התחרות המוגברת "תביא להורדת מחירים ותתרום להפחתת יוקר המחיה... הגדלת המגוון וההיצע בשוק יעודדו תחרות בשירות, באבזור ובמחיר לצרכן".

אבל מכיוון שכבר שמענו בעשור החולף לא מעט הבטחות נכזבות להורדת מחירי הרכב, דחינו את פתיחת בקבוק השמפניה, וניגשנו לבצע להן "מבחן מציאות".

מעל 500 יבואנים זעירים כבר רשומים

המונח "יבואן רכב זעיר" מתייחס לקטגוריה חדשה יחסית של יבואני רכב, שנוסדה ב-2016 במטרה לייצר מעין "מסלול יבוא בוטיק". יבואן זעיר הוגבל ליבוא של עד 20 כלי רכב פרטיים חדשים בשנה, והבונוס היה דרישות סף נמוכות מאוד לקבלת רישיון יבוא. יבואן זעיר אינו צריך מוסך שירות, לא אולם תצוגה או אופרציית יבוא חלפים, והוא גם לא צריך לתת אחריות על כלי הרכב שהוא מייבא, כי זו חובתם של היבואנים הרשמיים של אותם מותגי רכב בישראל.

כתוצאה נרשמה בשנים האחרונות "אינפלציה" של מקבלי רישיון יבוא זעיר. בעדכון האחרון של משרד התחבורה, מדצמבר 2024, היו רשומים לא פחות מ-513 יבואנים זעירים בעלי רישיון יבוא. המספר הזה די עומד בסתירה לטענת משרד התחבורה שהסקטור הזה סובל מחוסר תחרותיות, ושיש בו "חסמים תחרותיים מהותיים שדורשים עידוד".

בתיאוריה, אותם מאות יבואנים זעירים יכולים כבר היום לייבא כ-10,000 כלי רכב בשנה, וכאשר ייכנסו התקנות החדשות לתוקף הם יוכלו לייבא, בתיאוריה, כ-30 אלף כלי רכב בשנה, ששקולים לכ-11% מסך מסירות הרכב בשנה שעברה.

אבל, בפועל, על פי נתוני משרד התחבורה, נמסרו בשנה שעברה ביבוא זעיר כ-2,500 כלי רכב בלבד. כלומר, עוד לפני שהוגדלו מכסות היבוא, הפוטנציאל היה רחוק מאוד ממיצוי.

מסלול המכשולים של היבוא

הסיבה העיקרית לכך היא, שבענף יבוא הרכב לישראל קיימים "חסמי כניסה טבעיים", ובראשם העלות הגבוהה של רכישת מלאי רכב, שדורשת הון עצמי לא מבוטל מצד היבואן, או לכל הפחות קו אשראי רציני.

חסם נוסף הוא צורך לאתר בחו"ל מקורות אמינים ויציבים לאספקת רכב חדש, או לאספקת רכב משומש שחלפו פחות מעשרה חודשים ממועד ייצורו. זו לא משימה פשוטה; אומנם בשוק הרכב האירופי והצפון-אמריקאי אפשר למצוא לעיתים עודפי מלאי בתקינה רלוונטית לישראל, אבל לא כולם תואמים את מפרט האבזור המקובל בישראל.

יבוא של עשרות כלי רכב לישראל דורש גם לוגיסטיקה ימית, שהיא די מורכבת ויקרה לאור המציאות הביטחונית ההפכפכה וחוסר היציבות בעולם התובלה הימית. ולמי שצלח עד כה את המסלול ממתין המכס, שנוטה להתייחס בחשדנות רבה לכלי רכב שמגיעים במסלולים עקיפים, ודורש ללוות אותם במסמכים ובאישורים, שלא תמיד זמינים ברכישות רכב "מזדמנות" בחו"ל.

אבל המכשול הגדול ביותר בסופו של דבר הוא השוק עצמו. גם בשנים נורמליות השיווק בישראל של כלי רכב חדשים או "כמעט חדשים" הוא משימה מאתגרת, אבל בתקופות לא יציבות האתגר בעייתי במיוחד.

יתר על כן, היבואנים הזעירים צריכים להתמודד כיום בסביבה תחרותית שכוללת לא רק עשרות יבואנים סדירים ועקיפים, עם מעל 70 מותגים, אלא גם מאות יבואנים זעירים כמותם, ועשרות יבואנים מקבילים מבוססים. זו זירה עתירת סיכונים גם בשנים רגילות, לא כל שכן בשנים "בעייתיות" כמו השנה שעברה.

לשם המחשה, ב-2024 הצטברו אצל יבואני הרכב הסדירים מעל 20 אלף כלי רכב שלא נמצא להם קונה בתום 12 חודשים ממועד ייצורם, ולפי התקנות הם נרשמו בתור "אפס קילומטר", תוך גרימת הפסד ניכר ליבואן. ספק אם לרוב היבואנים הזעירים יש משאבים שנדרשים כדי להתמודד עם בעיה של "מלאים תקועים" של עשרות כלי רכב.

הרווחיות בכלי רכב מוזלים אינה גדולה

וכאן אנחנו חוזרים לסוגיית הורדת יוקר המחיה בתחום הרכב. כדי להותיר חותם על יוקר המחיה של כלל הציבור, צריכים אותם מאות יבואנים לייבא אלפי כלי רכב מוזלים, שפונים למרכז השוק. אבל מכיוון שהרווחיות בכלי רכב כאלה אינה גדולה, וליבואנים הסדירים יש יתרונות לגודל, הדרך היעילה ביותר להקטנת הסיכון העסקי ביבוא זעיר היא להתמקד ביבוא דגמי יוקרה חדשים או משומשים, שבהם הרווח ליחידה גדול משמעותית.

על פי נתוני רשות המסים, זה כנראה גם מה שקורה בפועל. המחיר הממוצע לרכב שנמכר בערוץ היבוא העקיף, כולל הזעיר, עמד ב-2023 על כ-325 אלף שקל, לעומת ממוצע של 186 אלף שקל ביבוא הסדיר. סביר להניח שב-2024 הפער אף התרחב. קשה לראות את המהלכים האחרונים משנים את המצב הזה, ו"מורידים את המחירים ואת יוקר המחיה", כמובטח על ידי משרד התחבורה.

נוסף על כך, התקנות החדשות מעמיקות את התלות של לקוחות היבוא הזעיר במערכי השירות והחלפים של יבואני הרכב הסדירים. מכיוון שהיבואן הזעיר לא מספק שירות, ידע טכני או חלפים במקרה של תיקונים במסגרת האחריות או מחוצה לה (תיקוני תאונות למשל), נדרשים הלקוחות לגשת למקור השירות הזמין של היבואנים הסדירים. אבל על פי נתוני משרד התחבורה למקור הזה, ולרווחיות הגבוהה של העוסקים בו, יש תרומה משמעותית ליוקר המחיה בתחום הרכב. איך זה יוריד את יוקר המחיה? לרגולטור הפתרונים.

בשורה התחתונה, הרפורמה, שאושרה בשבוע שעבר, עתידה בעיקר לשדרג את התנאים העסקיים של יבואנים זעירים קיימים, ואולי גם "להרחיב את המועדון", ולהגדיל את היצע רכבי היוקרה בישראל. אבל נהמר, שהמרוויחים העיקריים ממנה יהיו דווקא היבואנים והמשווקים הסדירים, שכעת נפתחה בפניהם אפשרות להקים אשכולות של "יבוא זעיר", ולפתוח עוד מסלול יבוא משתלם ורווחי עבור מערכי הטרייד-אין שלהם. 

עוד כתבות

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

"הכי פחות שורי" על אנבידיה, ומאמין שגוגל צריכה להתפצל: הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

בורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; הביטקוין ממשיך לטפס

הניקיי מזנק ב-1.5%, בורסת שנגחאי מורידה מערכה 0.1%, ההנג סנג והקוספי נסחרים סביב רמות הבסיס ● מחיר הביטקוין עומד כעת על 102.7 אלף דולר, זינוק של 3.9% ● טראמפ קרא אמש למשקיעים "ללכת ולקנות מניות עכשיו"

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק