ח"כ אושר שקלים, הליכוד ("הנבחרים", רדיוס, 21.2.25) / צילום: דוברות מד''א
אחד הנימוקים של מתנגדי ועדת החקירה הממלכתית לאירועי 7 באוקטובר הוא שיש לחקור עשורים אחורה ולבדוק איך מהלכים כמו הסכמי אוסלו או ההתנתקות תרמו לטבח. כך סבר ח"כ אושר שקלים, שהזהיר ברדיו רדיוס מפני הפלת האשמה על ראש הממשלה בנימין נתניהו לבדו. כשתוזכר שגם נתניהו תמך בהתנתקות, שקלים טען אחרת, שכן היו "12 מורדים, שאחד מהם זה היה נתניהו. אומנם הייתה הצבעה טכנית כביכול שהוא הצביע בעד, אבל הוא התנגד לאורך כל הדרך". האומנם?
● המשרוקית | האם רק הממשלה יכולה להקים ועדת ממלכתית ל־7 באוקטובר?
● המשרוקית | כמה משאיות סיוע הומניטרי נכנסו לרצועה כשבן גביר ישב בממשלה?
נתחיל במסגרת: בסוף 2003 ראש הממשלה דאז אריאל שרון הודיע על תוכניתו לפנות יישובים מרצועת עזה וצפון השומרון. מי שהיה שר האוצר שלו היה אחד, בנימין נתניהו.
ביוני 2004 הממשלה קיבלה את החלטה 1996 שאישרה את התוכנית, ובאוקטובר אותה שנה התקיימה על ההחלטה הצבעה שמית בכנסת. בהצבעה נתניהו נתן את קולו בעד ההתנתקות, ומאז ועד היום התיעוד לכך משמש את יריביו הפוליטיים של נתניהו, וניתן להניח שאליה שקלים התכוון. באוגוסט 2005 נתניהו התפטר מתפקידו במחאה על ההתנתקות, שהחלה כשבוע לאחר מכן.
מהסיפור הזה אפשר להבין ששקלים סיפר את הדברים כהווייתם, אבל רצוי למלא את המסגרת הזו. בתחילת הדרך נתניהו אכן התנגד להתנתקות, אך לאחר שהובטחו לו השלמת גדר ההפרדה לפני ההתנתקות, הכרה אמריקאית בגושי ההתיישבות ועוד, הוא התרצה והצביע בממשלה בעד החלטה 1996.
באוקטובר 2004, יומיים לפני ההצבעה המפורסמת, נתניהו גם הצביע בממשלה בעד חוק פינוי־פיצוי, שהסדיר בחוק את ההתנתקות. הצעת החוק התקדמה לתהליכי החקיקה בכנסת, ונתניהו הצביע בעדה בשלוש הקריאות.
בנוסף, גם התקציב שהכין ל־2005, שגם בעדו הצביע, הכיל סעיף מיוחד למימון ההתנתקות. רק שבוע לפני ההתנתקות, כשהיה צורך להצביע בממשלה על סדר פינוי היישובים, נתניהו הצביע נגד והתפטר.
אז נתניהו הצביע בעד ההתנתקות יותר מבהצבעה "טכנית" אחת. אבל אולי הוא התנגד בדרכים אחרות? עניין אותו ניסה לקדם היה משאל עם, אך שוב ושוב הבהיר כי אין בכוונתו להכשיל את הפינוי עם אמצעי זה. "אני אפעל לשכנע בעד התוכנית", אמר במליאת הכנסת. "במשאל העם אני אתמוך בתוכנית", חזר על הדברים טרם ההצבעה בכנסת על החלטה 1996.
לאחר ההצבעה נתניהו, יחד עם שרים אחרים, הציב אולטימטום שיתפטר מהממשלה אלא אם יתקיים משאל עם. שרון לא התרשם, ובזמן ששרי המפד"ל התפטרו, נתניהו נשאר בממשלה.
וגם, בניגוד לטענת שקלים, נתניהו לא נחשב לחלק ממורדי הליכוד. המורדים אכן סברו כי הם זקוקים לחבירתו של נתניהו אליהם, ואולם לא בזמן אמת ולא בדיעבד נמצאו התייחסויות לנתניהו כאחד מהם.
מח"כ שקלים נמסר בתגובה: "ההתניה במשאל עם הופכת את כל ההצבעות שקודמות לה להצבעות טכניות בלבד". לכך הוא צירף סרטון עם עדויות ותחזיות של פוליטיקאים אחרים לגבי התנגדות נתניהו להתנתקות. ניתן לראות את התגובה המלאה ואת הסרטון בבדיקה המלאה.
בשורה התחתונה: דבריו של אושר שקלים לא נכונים. נתניהו הצביע בשורת הצבעות בממשלה ובכנסת בעד ההתנתקות, וכמו כן הבהיר שיפעל לטובת התוכנית במסגרת משאל עם. בנוסף, הוא לא נחשב לחלק מהמורדים בליכוד.
תחקיר: עדין קליין