גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחלוקת בתוך הממשלה: מאחורי הקלעים של מאבק חולדאי בחניוני הענק

בחודשים האחרונים מוביל ראש עיריית ת"א מאבק ציבורי ומקצועי נגד הקמת חניוני חנה וסע בפאתי העיר, שאף הצליח לסדוק את הקונצנזוס שהיה סביבם במשרדי הממשלה ● על מה המחלוקת, מה נימוקי התומכים בפרויקט, ומה האינטרסים של השחקנים השונים? ● גלובס עושה סדר

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון; צילום: שלומי יוסף
החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון; צילום: שלומי יוסף

בשנים האחרונות מוביל ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, מאבק הציבורי נגד הקמת חניוני חנה וסע בפאתי העיר, מהם אמורים לצאת שאטלים על הנתיבים המהירים שנבנים בכניסות לתל אביב. מדובר בנושא שנוי במחלוקת, שהצליח אפילו לסדוק את הקונצנזוס במשרדי הממשלה שמעורבים בפרויקט. מחר (ג') ייערך דיון בנושא במועצה הארצית לתכנון ולבנייה. על מה המחלוקת, ומה עושה חולדאי כדי לחסום את המהלך?

למשך 3 לילות: איילון ייחסם לתנועה השבוע. כך זה יעבוד
מה אפשר ללמוד מהפקק שסותם את אחד הרחובות העמוסים בישראל

מה נמצא במוקד המחלוקת?

פרויקט הנתיבים המהירים המוערך ב־5 מיליארד שקל מבוצע בשיתוף המגזר הפרטי, במטרה להוסיף נתיבי אגרה, שאטלים ותחבורה ציבורית בכניסות לגוש דן. זאת, בדומה לפרויקט שכבר קיים בכביש 1, שכולל את חניון שפירים ו"הנתיב המהיר" בכביש. הפרויקט ייפתח בשני שלבים, כשהשלב הראשון כולל את כביש 2 וכביש 20, והוא צפוי להיפתח השנה.

השלב השני, שנגדו יוצא חולדאי, כולל את כביש 5. לפי התוכנית, לצד הכבישים יוקמו חניונים עם אלפי מקומות חניה בצומת מורשה שבחלק הצפוני של תל אביב. הפרויקט שנוי במחלוקת מזה שנים, כאשר התומכים סבורים כי זו דרך לספק תחבורה לאזורים מבודדים ופרבריים שלא יכולה לפעול בהם תחבורה ציבורית יעילה, בעוד שהמתנגדים מסבירים כי שהפרויקט ימשיך את מגמת התלות ברכב הפרטי, יעודד רכישה של עוד כלי רכב ויגביר את הגודש בכבישים.

מדוע חולדאי מגביר כעת את המאבק?

כאמור, מחר ייערך דיון במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, במסגרתו ידונו בהקמת שלושה חניוני חנה וסע לאורך כביש 5 - בקסם, בתקווה ובמורשה. זהו כאמור השלב בפרויקט לו מתנגד חולדאי, והוא כתב כך בפוסט ברשת החברתית X.

"יותר ממיליארד שקל מקופת הציבור עומדים לרדת לטמיון. למה? כי מדינת ישראל רוצה להקים חניון חנה וסע ענק ובלתי נחוץ בצומת מורשה. החניון הזה לא רק שלא יסייע לפתור את בעיות הגודש במרכז הארץ, אלא אף יחמיר אותן.

"במקום לעודד את אזרחי ישראל להשתמש בתחבורה ציבורית, החניונים האלה יחייבו את הציבור להחזיק רכב ולצאת איתו מהבית מדי יום עד לחניון. מהלך כזה דווקא יגביר את בעיית הגודש עד לחניון ויפגע בתחבורה הציבורית הקיימת", כתב חולדאי.

מה עושים בתל אביב כדי לבלום את המהלך?

הציוץ של ראש העירייה הוא רק חלק ממהלך רחב יותר. בראיון לגלובס בדצמבר האחרון אמר חולדאי כי "באיילון נוסעים כמיליון איש ביום. נניח ש־400 אלף ייכנסו לתל אביב. מה יועילו המכוניות שחונות שם? זה טיפול בגודש? בשביל זה המפלצת שפוגעת בנוף? שהמדינה הוציאה עליה הון? ועוד אומרים שזו תרומה לתחבורה ציבורית?".

גם בכנס של גלובס שהתקיים בחודש שעבר, חולדאי תקף מתכננים ולאנשי ממשלה שישבו בקהל, ודרש לבטל את הפרויקט. על טענותיו חזר גם במכתב ששלח לשרת התחבורה מירי רגב וכינה את הפרויקט ככזה ש"דגל שחור מתנוסס מעליו" ומהווה הוצאה לא אחראית.

ואלה רק המהלכים הפומביים. העירייה מנהלת פעילות ערה ומקיימת שיחות רבות מול נציגי המועצה הארצית בניסיון להשפיע על עמדתם. חולדאי שוחח ארוכות בשבוע האחרון עם החשכ"ל יהלי רוטנברג, שתחת אחריותו מפורסמים מכרזי הביצוע של הפרויקט, והצליח לסדוק את הקונצנזוס במשרדי הממשלה.

למה חולדאי עומד בראש המאבק?

מדובר על המאבק המקצועי הגדול ביותר שניהל חולדאי בשנים האחרונות, בעיריית תל אביב לא זוכרים תקדימים רבים כאלה. בענף תוהים מדוע, לנוכח העובדה שהחניון יוקם מחוץ לעיר וככל הנראה לאחר סיום תקופת כהונתו. עיריית רמת השרון למשל תוכל להפשיר את הקרקע לבנייה אם לא יוקם חניון, אבל מה האינטרס של חולדאי?

אחרים טוענים כי חולדאי רוצה להותיר אחריו מורשת, וכי התחום שנבחר לשם כך הוא התחבורה. על כך יכולים להעיד המאמצים שעושה העירייה והעובדה שהעיר הייתה "הפוכה", שבורה ואפופת אבק גם לפני הבחירות המקומיות כדי להביא לקידומם של פרויקטי התחבורה העירוניים.

ייתכן גם שמאבקו הזה של חולדאי קשור במאבק אחר - על השליטה במטרופולין נוכח ניסיונות הממשלה לקדם רשויות מטרופוליניות שהנהלתם בגוש דן תיקבע בהצבעת החברים, ולא של ראש לראש העירייה הגדולה ביותר כפי שנוסחים קודמים של הצעות החוק כללו.

מי בעד הפרויקט, מי מתנגד ומה הנימוקים?

המתכננים מחברת נתיבי איילון שאמונה על הפרויקט סבורים כי הפרויקט הכרחי בגלל מבנה השכונות בשרון שלא מאפשרים פיתוח של תחבורה ציבורית איכותית באופן שגזר על התושבים שימוש ברכב פרטי בלבד.

מנגד, הרשות לתחבורה ציבורית ואגף התקציבים ניסו לגבש בדיקה מקיפה על הצורך בחניונים, לנוכח העובדה שמתכננים ומומחי תחבורה רבים מצטרפים לעמדת העירייה. גם בדיונים שנעשו במשרד התחבורה לא הייתה תמימות־דעים, כשהרשות לתחבורה ציבורית לא הצדיקה את הפרויקט לעומת מנהל התשתיות.

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, הכריע לטובת הפרויקט וכתב לרב נתן אלנתן, יו"ר מטה התכנון הלאומי, לקראת הדיון השבוע כי "חניון מורשה מהווה חלק בלתי נפרד מהפרויקט, ואישורו הכרחי להצלחתו", וכן כתב כי "חוות־הדעת המקצועיות שנערכו לרבות על־ידי חברת נתיבי איילון מצביעות על נחיצות הפרויקט, כדאיותו והתרומה הישירה שלו להפחתת הגודש".

המתנגדים לפרויקט מזכירים את החניון שנבנה בשפירים ליד הנתיבים המהירים בכביש 1, בתחילה שווק כהצלחה מסחררת. עם זאת, לאחר הקמת קו הרכבת המהיר לירושלים הפרויקט התברר כפחות מוצלח מהמובטח. דוח מבקר המדינה האחרון אף הראה שהשאטלים נזנחו, ונוסעים רבים לא משתמשים בהם, מספר הנוסעים צנח ב־34%, ושיעור המשתמשים מדי יום ביומו צנח מ־50% ל־14% בלבד. גם מספר הנסיעות בנתיב לא ממריא - ולכן למרות שהפרויקט נבנה בשיתוף המגזר הפרטי, הציבור מסבסד את הנסיעות בכביש האגרה, שלא כל הציבור נהנה ממנו, באמצעות קופת המדינה, כדי לפצות על הנסיעות החסרות בסך של 170 מיליון שקל במשך חמש שנים.

המאבק העקרוני נהפך גם למאבק כמעט אישי על יוקרה מקצועית. גם המתכננים הורידו את מספר מקומות החניה מ־6,000 ל־3,000 וכבר תומכים בהקמת מסוף אוטובוסים סמוך לחניון.

ניסיון העבר מלמד שבסוף תיווצר פשרה, אלא שביטול החניונים לחלוטין למעשה חותר תחת המודל הכלכלי של הפרויקט ויסכן את קיומו של מכרז הביצוע, ויתכן שזו סיבה אחת לחוסר הנכונות לרדת מהעץ.

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד