גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת רואי החשבון הפסידה. זה המעמד החדש שלה

בתום 80 שנה כחברה פרטית: ביהמ"ש המחוזי דחה את עתירת לשכת רואי החשבון, שתהפוך לחברה לתועלת הציבור בהתאם להחלטת משרד המשפטים ● המשמעות: החלת חובת דיווח שנתי וביקורות

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

לשכת רואי החשבון הפסידה במאבק נגד כוונת משרד המשפטים לפקח עליה ולהחיל עליה חובות דיווח ושקיפות: בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את עתירת הלשכה לבטל את החלטת רשמת העמותות לחייב את הלשכה להירשם כחברה לתועלת הציבור.

פסק הדין בתביעה נגד EY משרטט את גבולות אחריותו של רואה החשבון
הפירמה הישראלית הגדולה חטפה קנס של 2.7 מיליון דולר. זו הסיבה

בלב העתירה עמד הטיעון כי ללשכה בראשות רו"ח חן שרייבר אין מטרות ציבוריות, ולכן היא אינה עונה לתנאים הנדרשים לרישומה כחברה לתועלת הציבור. נטען כי בעוד שהלשכה הוקמה בשנת 1931 כדי לשמש כגוף האחראי על נושאים מקצועיים לטובת כלל רואי החשבון, מטרות אלה "הפכו אות מתה", והמטרה הראשית של הלשכה היא לדאוג רק לחבריה, מקצועית ואישית.

השופט דוד זילר דחה טענה זו וקבע כי "גם אם המטרות מתייחסות בעיקרן למקצוע ראיית החשבון, וחלקן (אך לא כולן) מתייחסות לחברי הלשכה בלבד ולא לכלל הציבור - אין הדבר הופך אותן לכאלה שאינן ציבוריות".

הוא הוסיף כי "גם הלשכה אישרה בעת הדיונים שקיום מטרה ציבורית אינו מחייב שהיא תיעשה לטובת כלל הציבור במדינת ישראל. די בכך שהמדובר בציבור בלתי מסוים, שאין חולק גם כי הוא גדול, על־מנת שלא תהיה מחלוקת אמיתית בנוגע לאופיין הציבורי".

חשופה לסנקציות

מקצוע ראיית החשבון מפוקח ומוסדר על־ידי מועצת רואי החשבון משנת 1955. לשכת רואי החשבון היא עדיין לשכה וולנטרית, התנדבותית. בלשכה חברים היום למעלה מ־19 אלף רואי חשבון, מתוך כ־38 אלף רואי חשבון רשומים (לא כל רואי החשבון הרשומים הם פעילים, וכפי הנראה גם לא כל מי שהם חברים בלשכת רואי החשבון, הם רואי חשבון פעילים). בסך־הכול רשומים בלשכה כ־50% מרואי החשבון הרשומים בישראל (וייתכן כי אחוז גדול או קטן יותר מאלה הפעילים).

כפי שנחשף בגלובס, באוקטובר האחרון הורה משרד המשפטים ללשכת רואי החשבון, באמצעות יחידת רשם העמותות שברשות התאגידים, להירשם כחברה לתועלת הציבור (חל"צ) בתוך 30 יום - מועד שהוארך עד 31 בדצמבר 2024. בהחלטת ראש רשות התאגידים ורשמת העמותות, עו"ד שולי אבני־שוהם, הובהר ללשכה כי אם לא תפעל להגיש בקשה לרישומה כחברה לתועלת הציבור, בסמכות הרשמת לבצע את רישומה בפנקס החברות באופן חד־צדדי.

משמעות הרישום כחברה לתועלת הציבור היא שלאחר יותר מ־80 שנה בהן התנהלה ללא פיקוח, הלשכה תחויב בשקיפות ובהגשת דוחות שנתיים, ותהיה נתונה לביקורות ולפיקוח יחידת רשם העמותות.

בין היתר מוסמכת היחידה לערוך ביקורות פתע או בתיאום מראש בחברות לתועלת הציבור, לבחון את פעילותן, להציג שאלות לנושאי משרה ובעלי תפקידים ואף לקבל מסמכים לביקורת, הן כחלק מהטיפול השוטף והן בעקבות מידע המעלה חשש להתנהלות בלתי תקינה.

לרשם התאגידים יש גם סמכויות אכיפה ואפשרות להטלת סנקציות רחבות: למשל, להורות לחל"צ על תיקון ליקויים בהתנהלותה, ואף להמליץ על נקיטת הליכי פירוק של החל"צ במקרים חמורים.

החלטת הרשמת ניתנה בעקבות עתירה מינהלית שהגישו חברי לשכת רואי החשבון, איילת שחר ודן רבין, לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים. השניים מנהלים כבר שנתיים מאבק להפיכת הלשכה מחברה פרטית לחברה לתועלת הציבור. רו"ח שחר נבחרה בבחירות למוסדות לשכת רואי החשבון שנערכו בספטמבר האחרון כחברת הוועד המרכזי בלשכה, ורו"ח רבין מכהן כחבר בית הדין של הלשכה מינואר 2024.

בספטמבר, על רקע הבחירות בלשכה, הגיע המאבק לשיאו, כאשר השניים הגישו, באמצעות עורכי הדין אורי כהנא, אורי קידר וניר דורבן ממשרד נבו קידר בלום ושות', את העתירה לבית המשפט. במסגרת בירור העתירה, הודיעה רשמת העמותות לבית המשפט על החלטתה לחייב את לשכת רואי החשבון להירשם כחל"צ, והעתירה נמחקה.

פעילות ציבורית

בחוות־הדעת של רשמת העמותות שצורפה להחלטתה לחייב את הלשכה להירשם כחל"צ, צוין בין היתר כי חלק ממטרות הלשכה הן מתן שירותים לחברי הלשכה בלבד. עם זאת, הוסבר כי בכך אין הפעולות האמורות הופכות לכאלה שאינן ציבוריות. זאת, כיוון שמדובר גם בפעילות ציבורית ענפה לטובת ציבור בלתי מסוים של נהנים רבים, שהם לא רק חברי הלשכה.

על החלטת הרשמת הגישה הלשכה עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עורכי הדין אייל נייגר, גלית בונה ונועה כרמל ממשרד פרל צדק כהן לצר ברץ. בעתירה טענה הלשכה כי על־מנת שחברה תעמוד בדרישות המחייבות אותה להירשם כחברה לתועלת הציבור, צריך שיחולו שני תנאים מצטברים: האחד - שבתקנונה נקבעו מטרות ציבוריות בלבד; והאחר - שבתקנונה חל איסור על חלוקת רווחים או חלוקה אחרת לבעליה מניותיה - אך ללשכה אין מטרות ציבוריות.

לשכת רוארי החשבון ציינה כי תקנונה שונה לפני מספר שנים, כך ששונו המטרות הישנות של הלשכה שהיו ציבוריות יותר באופיין, למטרות שאינן ציבוריות אלא נועדו לשרת את חברי הלשכה בלבד.

עוד נטען בעתירה כי חברי הלשכה שביקשו את רישום הלשכה כחל"צ פעלו "ממניעים פוליטיים ערב הבחירות למוסדות הלשכה".

השופט זילר ציין בפסק הדין כי בשנת 2022 אכן שונה תקנון הלשכה, אך לא היה בכך כדי להוציא את לשכת רואי החשבון מתחולת הכללים החלים על חברה לתועלת הציבור. "אין זה סביר כי עת שהוגדרה חברה ככזו, באופן המחיל עליה מסגרת פיקוח זו, וזאת בין אם נרשמה היא בפועל כחברה לתועלת הציבור ובין אם לאו, תוכל היא להוציא עצמה חד־צדדית מתוכה, באמצעות התנהגות בפועל שאינה תואמת את העולה מתוך מטרותיה כפי שהוגדרו בתקנונה", אמר השופט.

"מכוח החוקים שחלו עליה לאורך הדרך, העותרת מוגדרת כיום כחברה לתועלת הציבור", קבע השופט, וציין כי "מעת שזהו מצב הדברים, קמה כאמור סמכות לרשמת ההקדשות להורות על רישומה הכפוי של הלשכה, וזאת מעת שהיא לא פעלה לעשות כן באופן יזום".

לשכת רואי החשבון: "נשקול פנייה לערעור בעליון"

מלשכת רואי החשבון בישראל נמסר בתגובה: "עד כניסת החלטת הרשמת כפי שנקבעה ל-1.7.25, אנו מתכוונים לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי לשנות את ההחלטה. בין היתר, הלשכה תפנה לשר המשפטים הממונה על המקצוע, שיפעיל את סמכותו למען שימור אופיה והגדרתה של הלשכה, וכן גם תשקול פנייה לערעור בעליון בנושא, משום הפגיעה הבלתי הפיכה במקצוע וברואי החשבון המאוגדים בלשכה לעומת אלה שאינם.

"החלטה זו למעשה קובעת דה־פקטו כי לשכת רואי החשבון אינה גוף וולנטרי רגיל, ולכן אנו מאמינים שנגיע להבנה עם השר שהלשכה תישאר כפי שהיא כיום או שתהפוך לסטטוטורית.

"צר לנו, לכל הנהגת הוועד המרכזי, ששני חברים מתוכנו, אשר מסרבים לקבל את הכרעת החברים בבחירות ומעוניינים להזיק ללשכה ממניעים פוליטיים גרידא, חברו לרשמת העמותות נגד אינטרס הלשכה ולא משלימים עם ההכרעות הדמוקרטיות של 20,000 חברים".

עו"ד אורי כהנא, המייצג את רואי החשבון איילת שחר ודן רבין שיזמו את המהלך, מסר בתגובה: "אנחנו שמחים מאוד על התוצאה ההיסטורית, שהושגה לאחר מאבק משפטי ארוך. בית המשפט קיבל היום את עמדתנו, וקבע כי על הלשכה להירשם כחברה לתועלת הציבור ולקיים את הוראות החוק החלות על חברה לתועלת הציבור, ושם סוף לעיוות הקיים שבו לשכת רואי החשבון, שצריכה לעמוד בחזית הנאותות הציבורית, מתנהלת כגוף פרטי שלא חייב בשקיפות ובכללי ניהול תקין".

רואי החשבון איילת שחר ודן רבין הוסיפו כי "זהו יום חג ללשכת רואי החשבון בישראל ולציבור רואי החשבון. אנו מאמינים שפסק הדין יביא לשינוי יסודי בממשל התאגידי ויאפשר לשכה שקופה יותר ויעילה יותר. נמשיך לפעול ללא לאות לטובת ציבור רואי החשבון שכה יקר ללבנו".

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"