גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הצבא האירופי מתייצב מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב

המתח בברית הטרנס-אטלנטית מעלה את השאלה הבלתי נתפסת: האם צבאות היבשת יכולים להילחם בכוחות מוסקבה?

חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis
חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis

בחודש שעבר, כ-10 אלף חיילי נאט"ו ערכו תרגילים במרחק קילומטרים ספורים מגבול אוקראינה כדי לבחון כוח תגובה מהיר שנוצר בעקבות הפלישה רחבת ההיקף של רוסיה לשכנתה. הפגנת העוצמה הצבאית הייתה יוצאת דופן במיוחד בגלל מי שנעדר ממנה: ארה"ב.

מלחמת הסחר נכנסה לתוקף, ובאירופה מכוונים למוצרים "רפובליקאים"
המכס של טראמפ על פלדה ואלומיניום נכנס לתוקף. איך הגיבו באירופה?

כעת, אנשים בתוך נאט"ו ומסביב לה תוהים האם האירופאים יכולים להתמודד לבדם עם יותר מסתם תרגיל צבאי. מחויבותה של ארה"ב לערבויות הביטחון של נאט"ו מוטלת לפתע בספק, גם לאחר שארה"ב חידשה השבוע את התמיכה הצבאית באוקראינה בעקבות קבלת הפסקת האש על ידי קייב ואיתותה של מוסקבה כי היא אינה ממהרת לסיים את הלחימה. הדיפלומטיה האמריקאית כלפי רוסיה והקרירות של ממשל טראמפ כלפי אירופה מעוררות דאגה.

המצב המטריד מוביל לשאלה שבעבר נחשבה בלתי נתפסת: אם הקשרים הטרנס-אטלנטיים יתערערו עוד יותר, האם אירופה תיאלץ להגן על עצמה מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב? בכירים בצבא האמריקאי ופקידי ממשל ששירתו באירופה אומרים שבתרחיש כזה אירופה תוכל להנחית מכה חזקה.

לאירופה חסרות יכולות חשובות בהגנה האווירית ובתחום המודיעין, אך צבאותיה יחד מהווים חיל אוויר מסיבי, צי ענק וצבא יבשה מרשים. כוחות היבשה, שהתכווצו לאחר המלחמה הקרה, בונים עצמם מחדש בהדרגה ומוסיפים ציוד מתקדם.

העימות יהיה קטלני והרסני ביותר - כפי שהוכיחה הפלישה הרוסית לאוקראינה - ויעלה את הסיכון למלחמה גרעינית. אך במלחמה קונבנציונלית, אסטרטגים אומרים שרוסיה תאבק מול אירופה.

האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים

חברות נאט"ו הצהירו כי בעוד מספר שנים, רוסיה עשויה להיות חזקה מספיק כדי ליזום מתקפה מסורתית על אירופה, במיוחד אם הסכם שלום עם אוקראינה יאפשר למוסקבה לבנות מחדש את כוחותיה המזוינים. השאלה היא האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים.

"מה שראינו מהצבא של פוטין הוא שהם בהחלט אינם 'ענקים בעלי עשרה רגליים'. הם נאבקו קשות בלחימה מול אוקראינה", אמר גנרל חיל האוויר האמריקאי בדימוס פיליפ ברידלאב, לשעבר המפקד העליון של נאט"ו.

ראש ממשלת לטביה וראש ממשלת בלגיה בטקס המציין את שילוב גדוד החי''ר הממוכן השבדי בחטיבה הרב-לאומית של נאט''ו / צילום: Associated Press, Roman Koksarov

לדבריו, 11 שנים לאחר התקיפה הרוסית הראשונה על אוקראינה, שבה כבשה את חצי האי קרים, ושלוש שנים לאחר הפלישה רחבת ההיקף, "הצבא שלהם הושמד" על ידי כוח אוקראיני קטן יותר.

ברידלאב ואחרים אופטימיים לגבי סיכוייה של אירופה בעימות מול רוסיה, בין היתר בשל הנסיבות האפשריות: מתקפה רוסית על אירופה. לאירופה אין כוונה לתקוף את רוסיה. הגנה על שטח קלה יותר מאשר כיבושו, כפי שהוכיחו הכוחות האוקראינים המפוזרים לפני שלוש שנים כשעצרו את ניסיונה של רוסיה לכבוש את קייב.

"אני חושב שהצבאות האירופיים מותאמים היטב לכל בעיה שעלולה להתעורר עם רוסיה", אמר ברידלאב.

האם ארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו?

הסתייגות אחת שעלתה בימים האחרונים, בעקבות חסימת הסיוע לאוקראינה על ידי הנשיא טראמפ, היא האפשרות שארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו האירופאיות. "זה כבר לא בלתי נתפס לחלוטין", אמר ג'וזפה ספאטאפורה, לשעבר מתכנן בנאט"ו וכיום חוקר במכון ללימודי ביטחון של האיחוד האירופי.

החולשות הצבאיות של אירופה מתועדות היטב. הכוחות שלה תלויים בארה"ב עבור מודיעין, מעקב וזיהוי, מטוסי תובלה, שליטה ופיקוד. החולשה הקריטית ביותר בלחימה אפשרית מול רוסיה היא היעדר מערכות ההגנה האווירית של אירופה. רוסיה החריבה ערים ועיירות אוקראיניות בטילים וברקטות.

ובכל זאת, הצבאות האירופיים מחזיקים יחד יכולות הגנה משמעותיות, שמתפתחות באמצעות אימונים בלתי פוסקים. היקף התרגילים גדל והמיקוד שלהם עבר להגנה קולקטיבית. היעדרותה של ארה"ב מתרגיל כוח התגובה בפברואר הייתה במידה רבה בשל סבבי חילופי כוחות ויוזמה אירופית להוביל את המאמץ, לפי בכירי נאט"ו.

באביב שעבר, 32 חברות נאט"ו ערכו את התרגיל הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה, כולל כ-90 אלף חיילים, יותר מ-80 מטוסי קרב ו-1,100 כלי רכב משוריינים - חלק משמעותי מהם הגיע מארה"ב. השנה, נאט"ו מתכננת כמעט 100 תרגילים נפרדים, אמר בינואר האחרון, הגנרל כריסטופר קאבלי, המפקד העליון של נאט"ו באירופה. רובם יתקיימו באירופה או בסמוך לה.

"זה לוח זמנים אינטנסיבי, הוא שאפתני, אך הוא הכרחי לחלוטין כדי לוודא שכוחותינו מאומנים ומוכנים להגן על אזרחינו", אמר קאבלי.

התרגילים מאפשרים לכוחות הקרביים להתרגל ללחימה לצד בני בריתם ועוזרים למפקדים ללמוד כיצד להוביל כוחות רב-לאומיים. הם גם מאלצים קצינים זוטרים, המובילים חיילים בקרב, לתרגל קבלת החלטות תחת לחץ ובמצבים משתנים במהירות.

היתרון של נאט"ו על הכוחות הרוסים

נאט"ו גם אימנה חיילים אוקראינים בגישתה לפיקוד קרבי, הידועה בשם "פיקוד משימתי", שעזרה להם לנצח את התקיפה הרוסית על קייב, לפי קצינים אוקראינים ובכירי נאט"ו. לעומת זאת, מפקדי הקרב הרוסים מתקשים לאלתר ולהסתגל, כפי שהוכיחו שלוש השנים האחרונות.

לצבאות נאט"ו האירופיים יש גם כמויות גדולות של ציוד, אם כי רבים מהם זקוקים להכנה לפעולה. ביחד הם מחזיקים בכ-5,000 טנקים ויותר מ-2,800 מערכות ארטילריה מתנייעות.

לרוסיה נותרו עד 3,000 טנקים, לפי אנליסטים, אם כי קשה להעריך את המספרים המדויקים לאחר שאיבדה אלפי טנקים באוקראינה. לרוסיה יש כמחצית ממספר מערכות הארטילריה המתנייעת בהשוואה לאירופה, לפי המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (IISS) בלונדון.

למדינות נאט"ו האירופיות יש כ-2,000 מטוסי קרב ומטוסים צבאיים נוספים, והן מרחיבות ומחדשות את הציים שלהן. עד 2030, אירופה תחזיק ביותר מ-500 מטוסי קרב חדישים מדגם F-35 מתוצרת ארה"ב.

לרוסיה יש כ-1,000 מטוסי קרב, מפציצים ומטוסי תקיפה קרקעית, אך ביצועיהם היו ירודים בשדה הקרב, לפי IISS, שמעריך כי רוסיה איבדה בערך אחד מכל חמישה מטוסים שהפעילה בקרב.

ללא ארה"ב, אירופה תצטרך להסתמך על תוכניות ההגנה של נאט"ו, אם כי הן מבוססות על מעורבות אמריקאית. פיתוח יכולות שיגשרו על הפערים הללו ידרוש השקעות מסיביות.

"אתה חייב להשתמש בכלים הטובים ביותר שקיימים", אמר ספאטאפורה. "התוכניות של נאט"ו הן מודל טוב, מכיוון שהן משלבות כוחות לאומיים למבנה אחד".

עוד כתבות

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק דירות לאנשי קבע: כמה הן עולות ומי יכול לרכוש?

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק כמעט 500 דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה