גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הצבא האירופי מתייצב מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב

המתח בברית הטרנס-אטלנטית מעלה את השאלה הבלתי נתפסת: האם צבאות היבשת יכולים להילחם בכוחות מוסקבה?

חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis
חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis

בחודש שעבר, כ-10 אלף חיילי נאט"ו ערכו תרגילים במרחק קילומטרים ספורים מגבול אוקראינה כדי לבחון כוח תגובה מהיר שנוצר בעקבות הפלישה רחבת ההיקף של רוסיה לשכנתה. הפגנת העוצמה הצבאית הייתה יוצאת דופן במיוחד בגלל מי שנעדר ממנה: ארה"ב.

מלחמת הסחר נכנסה לתוקף, ובאירופה מכוונים למוצרים "רפובליקאים"
המכס של טראמפ על פלדה ואלומיניום נכנס לתוקף. איך הגיבו באירופה?

כעת, אנשים בתוך נאט"ו ומסביב לה תוהים האם האירופאים יכולים להתמודד לבדם עם יותר מסתם תרגיל צבאי. מחויבותה של ארה"ב לערבויות הביטחון של נאט"ו מוטלת לפתע בספק, גם לאחר שארה"ב חידשה השבוע את התמיכה הצבאית באוקראינה בעקבות קבלת הפסקת האש על ידי קייב ואיתותה של מוסקבה כי היא אינה ממהרת לסיים את הלחימה. הדיפלומטיה האמריקאית כלפי רוסיה והקרירות של ממשל טראמפ כלפי אירופה מעוררות דאגה.

המצב המטריד מוביל לשאלה שבעבר נחשבה בלתי נתפסת: אם הקשרים הטרנס-אטלנטיים יתערערו עוד יותר, האם אירופה תיאלץ להגן על עצמה מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב? בכירים בצבא האמריקאי ופקידי ממשל ששירתו באירופה אומרים שבתרחיש כזה אירופה תוכל להנחית מכה חזקה.

לאירופה חסרות יכולות חשובות בהגנה האווירית ובתחום המודיעין, אך צבאותיה יחד מהווים חיל אוויר מסיבי, צי ענק וצבא יבשה מרשים. כוחות היבשה, שהתכווצו לאחר המלחמה הקרה, בונים עצמם מחדש בהדרגה ומוסיפים ציוד מתקדם.

העימות יהיה קטלני והרסני ביותר - כפי שהוכיחה הפלישה הרוסית לאוקראינה - ויעלה את הסיכון למלחמה גרעינית. אך במלחמה קונבנציונלית, אסטרטגים אומרים שרוסיה תאבק מול אירופה.

האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים

חברות נאט"ו הצהירו כי בעוד מספר שנים, רוסיה עשויה להיות חזקה מספיק כדי ליזום מתקפה מסורתית על אירופה, במיוחד אם הסכם שלום עם אוקראינה יאפשר למוסקבה לבנות מחדש את כוחותיה המזוינים. השאלה היא האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים.

"מה שראינו מהצבא של פוטין הוא שהם בהחלט אינם 'ענקים בעלי עשרה רגליים'. הם נאבקו קשות בלחימה מול אוקראינה", אמר גנרל חיל האוויר האמריקאי בדימוס פיליפ ברידלאב, לשעבר המפקד העליון של נאט"ו.

ראש ממשלת לטביה וראש ממשלת בלגיה בטקס המציין את שילוב גדוד החי''ר הממוכן השבדי בחטיבה הרב-לאומית של נאט''ו / צילום: Associated Press, Roman Koksarov

לדבריו, 11 שנים לאחר התקיפה הרוסית הראשונה על אוקראינה, שבה כבשה את חצי האי קרים, ושלוש שנים לאחר הפלישה רחבת ההיקף, "הצבא שלהם הושמד" על ידי כוח אוקראיני קטן יותר.

ברידלאב ואחרים אופטימיים לגבי סיכוייה של אירופה בעימות מול רוסיה, בין היתר בשל הנסיבות האפשריות: מתקפה רוסית על אירופה. לאירופה אין כוונה לתקוף את רוסיה. הגנה על שטח קלה יותר מאשר כיבושו, כפי שהוכיחו הכוחות האוקראינים המפוזרים לפני שלוש שנים כשעצרו את ניסיונה של רוסיה לכבוש את קייב.

"אני חושב שהצבאות האירופיים מותאמים היטב לכל בעיה שעלולה להתעורר עם רוסיה", אמר ברידלאב.

האם ארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו?

הסתייגות אחת שעלתה בימים האחרונים, בעקבות חסימת הסיוע לאוקראינה על ידי הנשיא טראמפ, היא האפשרות שארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו האירופאיות. "זה כבר לא בלתי נתפס לחלוטין", אמר ג'וזפה ספאטאפורה, לשעבר מתכנן בנאט"ו וכיום חוקר במכון ללימודי ביטחון של האיחוד האירופי.

החולשות הצבאיות של אירופה מתועדות היטב. הכוחות שלה תלויים בארה"ב עבור מודיעין, מעקב וזיהוי, מטוסי תובלה, שליטה ופיקוד. החולשה הקריטית ביותר בלחימה אפשרית מול רוסיה היא היעדר מערכות ההגנה האווירית של אירופה. רוסיה החריבה ערים ועיירות אוקראיניות בטילים וברקטות.

ובכל זאת, הצבאות האירופיים מחזיקים יחד יכולות הגנה משמעותיות, שמתפתחות באמצעות אימונים בלתי פוסקים. היקף התרגילים גדל והמיקוד שלהם עבר להגנה קולקטיבית. היעדרותה של ארה"ב מתרגיל כוח התגובה בפברואר הייתה במידה רבה בשל סבבי חילופי כוחות ויוזמה אירופית להוביל את המאמץ, לפי בכירי נאט"ו.

באביב שעבר, 32 חברות נאט"ו ערכו את התרגיל הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה, כולל כ-90 אלף חיילים, יותר מ-80 מטוסי קרב ו-1,100 כלי רכב משוריינים - חלק משמעותי מהם הגיע מארה"ב. השנה, נאט"ו מתכננת כמעט 100 תרגילים נפרדים, אמר בינואר האחרון, הגנרל כריסטופר קאבלי, המפקד העליון של נאט"ו באירופה. רובם יתקיימו באירופה או בסמוך לה.

"זה לוח זמנים אינטנסיבי, הוא שאפתני, אך הוא הכרחי לחלוטין כדי לוודא שכוחותינו מאומנים ומוכנים להגן על אזרחינו", אמר קאבלי.

התרגילים מאפשרים לכוחות הקרביים להתרגל ללחימה לצד בני בריתם ועוזרים למפקדים ללמוד כיצד להוביל כוחות רב-לאומיים. הם גם מאלצים קצינים זוטרים, המובילים חיילים בקרב, לתרגל קבלת החלטות תחת לחץ ובמצבים משתנים במהירות.

היתרון של נאט"ו על הכוחות הרוסים

נאט"ו גם אימנה חיילים אוקראינים בגישתה לפיקוד קרבי, הידועה בשם "פיקוד משימתי", שעזרה להם לנצח את התקיפה הרוסית על קייב, לפי קצינים אוקראינים ובכירי נאט"ו. לעומת זאת, מפקדי הקרב הרוסים מתקשים לאלתר ולהסתגל, כפי שהוכיחו שלוש השנים האחרונות.

לצבאות נאט"ו האירופיים יש גם כמויות גדולות של ציוד, אם כי רבים מהם זקוקים להכנה לפעולה. ביחד הם מחזיקים בכ-5,000 טנקים ויותר מ-2,800 מערכות ארטילריה מתנייעות.

לרוסיה נותרו עד 3,000 טנקים, לפי אנליסטים, אם כי קשה להעריך את המספרים המדויקים לאחר שאיבדה אלפי טנקים באוקראינה. לרוסיה יש כמחצית ממספר מערכות הארטילריה המתנייעת בהשוואה לאירופה, לפי המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (IISS) בלונדון.

למדינות נאט"ו האירופיות יש כ-2,000 מטוסי קרב ומטוסים צבאיים נוספים, והן מרחיבות ומחדשות את הציים שלהן. עד 2030, אירופה תחזיק ביותר מ-500 מטוסי קרב חדישים מדגם F-35 מתוצרת ארה"ב.

לרוסיה יש כ-1,000 מטוסי קרב, מפציצים ומטוסי תקיפה קרקעית, אך ביצועיהם היו ירודים בשדה הקרב, לפי IISS, שמעריך כי רוסיה איבדה בערך אחד מכל חמישה מטוסים שהפעילה בקרב.

ללא ארה"ב, אירופה תצטרך להסתמך על תוכניות ההגנה של נאט"ו, אם כי הן מבוססות על מעורבות אמריקאית. פיתוח יכולות שיגשרו על הפערים הללו ידרוש השקעות מסיביות.

"אתה חייב להשתמש בכלים הטובים ביותר שקיימים", אמר ספאטאפורה. "התוכניות של נאט"ו הן מודל טוב, מכיוון שהן משלבות כוחות לאומיים למבנה אחד".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

יום המסחר באירופה נפתח במגמה חיובית; האינפלציה בבריטניה ירדה בחדות

הדאקס והפוטסי מוסיף לערכם כ-0.4% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● היצוא היפני עקף את ציפיות השוק; זינוק של כ-25% במשלוחים למערב אירופה ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; ארית יורדת בעקבות חקירת רשות ני"ע

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5%, ת"א 90 מטפס בכ-0.2% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"