גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד הצבא האירופי מתייצב מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב

המתח בברית הטרנס-אטלנטית מעלה את השאלה הבלתי נתפסת: האם צבאות היבשת יכולים להילחם בכוחות מוסקבה?

חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis
חיילי נאטו בתרגיל צבאי ביוון / צילום: Associated Press, Thanassis Stavrakis

בחודש שעבר, כ-10 אלף חיילי נאט"ו ערכו תרגילים במרחק קילומטרים ספורים מגבול אוקראינה כדי לבחון כוח תגובה מהיר שנוצר בעקבות הפלישה רחבת ההיקף של רוסיה לשכנתה. הפגנת העוצמה הצבאית הייתה יוצאת דופן במיוחד בגלל מי שנעדר ממנה: ארה"ב.

מלחמת הסחר נכנסה לתוקף, ובאירופה מכוונים למוצרים "רפובליקאים"
המכס של טראמפ על פלדה ואלומיניום נכנס לתוקף. איך הגיבו באירופה?

כעת, אנשים בתוך נאט"ו ומסביב לה תוהים האם האירופאים יכולים להתמודד לבדם עם יותר מסתם תרגיל צבאי. מחויבותה של ארה"ב לערבויות הביטחון של נאט"ו מוטלת לפתע בספק, גם לאחר שארה"ב חידשה השבוע את התמיכה הצבאית באוקראינה בעקבות קבלת הפסקת האש על ידי קייב ואיתותה של מוסקבה כי היא אינה ממהרת לסיים את הלחימה. הדיפלומטיה האמריקאית כלפי רוסיה והקרירות של ממשל טראמפ כלפי אירופה מעוררות דאגה.

המצב המטריד מוביל לשאלה שבעבר נחשבה בלתי נתפסת: אם הקשרים הטרנס-אטלנטיים יתערערו עוד יותר, האם אירופה תיאלץ להגן על עצמה מול רוסיה ללא תמיכת ארה"ב? בכירים בצבא האמריקאי ופקידי ממשל ששירתו באירופה אומרים שבתרחיש כזה אירופה תוכל להנחית מכה חזקה.

לאירופה חסרות יכולות חשובות בהגנה האווירית ובתחום המודיעין, אך צבאותיה יחד מהווים חיל אוויר מסיבי, צי ענק וצבא יבשה מרשים. כוחות היבשה, שהתכווצו לאחר המלחמה הקרה, בונים עצמם מחדש בהדרגה ומוסיפים ציוד מתקדם.

העימות יהיה קטלני והרסני ביותר - כפי שהוכיחה הפלישה הרוסית לאוקראינה - ויעלה את הסיכון למלחמה גרעינית. אך במלחמה קונבנציונלית, אסטרטגים אומרים שרוסיה תאבק מול אירופה.

האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים

חברות נאט"ו הצהירו כי בעוד מספר שנים, רוסיה עשויה להיות חזקה מספיק כדי ליזום מתקפה מסורתית על אירופה, במיוחד אם הסכם שלום עם אוקראינה יאפשר למוסקבה לבנות מחדש את כוחותיה המזוינים. השאלה היא האם הצבא הרוסי המחודש יוכל לכבוש שטחים אירופיים.

"מה שראינו מהצבא של פוטין הוא שהם בהחלט אינם 'ענקים בעלי עשרה רגליים'. הם נאבקו קשות בלחימה מול אוקראינה", אמר גנרל חיל האוויר האמריקאי בדימוס פיליפ ברידלאב, לשעבר המפקד העליון של נאט"ו.

ראש ממשלת לטביה וראש ממשלת בלגיה בטקס המציין את שילוב גדוד החי''ר הממוכן השבדי בחטיבה הרב-לאומית של נאט''ו / צילום: Associated Press, Roman Koksarov

לדבריו, 11 שנים לאחר התקיפה הרוסית הראשונה על אוקראינה, שבה כבשה את חצי האי קרים, ושלוש שנים לאחר הפלישה רחבת ההיקף, "הצבא שלהם הושמד" על ידי כוח אוקראיני קטן יותר.

ברידלאב ואחרים אופטימיים לגבי סיכוייה של אירופה בעימות מול רוסיה, בין היתר בשל הנסיבות האפשריות: מתקפה רוסית על אירופה. לאירופה אין כוונה לתקוף את רוסיה. הגנה על שטח קלה יותר מאשר כיבושו, כפי שהוכיחו הכוחות האוקראינים המפוזרים לפני שלוש שנים כשעצרו את ניסיונה של רוסיה לכבוש את קייב.

"אני חושב שהצבאות האירופיים מותאמים היטב לכל בעיה שעלולה להתעורר עם רוסיה", אמר ברידלאב.

האם ארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו?

הסתייגות אחת שעלתה בימים האחרונים, בעקבות חסימת הסיוע לאוקראינה על ידי הנשיא טראמפ, היא האפשרות שארה"ב תפריע באופן פעיל לפעולות נאט"ו האירופאיות. "זה כבר לא בלתי נתפס לחלוטין", אמר ג'וזפה ספאטאפורה, לשעבר מתכנן בנאט"ו וכיום חוקר במכון ללימודי ביטחון של האיחוד האירופי.

החולשות הצבאיות של אירופה מתועדות היטב. הכוחות שלה תלויים בארה"ב עבור מודיעין, מעקב וזיהוי, מטוסי תובלה, שליטה ופיקוד. החולשה הקריטית ביותר בלחימה אפשרית מול רוסיה היא היעדר מערכות ההגנה האווירית של אירופה. רוסיה החריבה ערים ועיירות אוקראיניות בטילים וברקטות.

ובכל זאת, הצבאות האירופיים מחזיקים יחד יכולות הגנה משמעותיות, שמתפתחות באמצעות אימונים בלתי פוסקים. היקף התרגילים גדל והמיקוד שלהם עבר להגנה קולקטיבית. היעדרותה של ארה"ב מתרגיל כוח התגובה בפברואר הייתה במידה רבה בשל סבבי חילופי כוחות ויוזמה אירופית להוביל את המאמץ, לפי בכירי נאט"ו.

באביב שעבר, 32 חברות נאט"ו ערכו את התרגיל הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה, כולל כ-90 אלף חיילים, יותר מ-80 מטוסי קרב ו-1,100 כלי רכב משוריינים - חלק משמעותי מהם הגיע מארה"ב. השנה, נאט"ו מתכננת כמעט 100 תרגילים נפרדים, אמר בינואר האחרון, הגנרל כריסטופר קאבלי, המפקד העליון של נאט"ו באירופה. רובם יתקיימו באירופה או בסמוך לה.

"זה לוח זמנים אינטנסיבי, הוא שאפתני, אך הוא הכרחי לחלוטין כדי לוודא שכוחותינו מאומנים ומוכנים להגן על אזרחינו", אמר קאבלי.

התרגילים מאפשרים לכוחות הקרביים להתרגל ללחימה לצד בני בריתם ועוזרים למפקדים ללמוד כיצד להוביל כוחות רב-לאומיים. הם גם מאלצים קצינים זוטרים, המובילים חיילים בקרב, לתרגל קבלת החלטות תחת לחץ ובמצבים משתנים במהירות.

היתרון של נאט"ו על הכוחות הרוסים

נאט"ו גם אימנה חיילים אוקראינים בגישתה לפיקוד קרבי, הידועה בשם "פיקוד משימתי", שעזרה להם לנצח את התקיפה הרוסית על קייב, לפי קצינים אוקראינים ובכירי נאט"ו. לעומת זאת, מפקדי הקרב הרוסים מתקשים לאלתר ולהסתגל, כפי שהוכיחו שלוש השנים האחרונות.

לצבאות נאט"ו האירופיים יש גם כמויות גדולות של ציוד, אם כי רבים מהם זקוקים להכנה לפעולה. ביחד הם מחזיקים בכ-5,000 טנקים ויותר מ-2,800 מערכות ארטילריה מתנייעות.

לרוסיה נותרו עד 3,000 טנקים, לפי אנליסטים, אם כי קשה להעריך את המספרים המדויקים לאחר שאיבדה אלפי טנקים באוקראינה. לרוסיה יש כמחצית ממספר מערכות הארטילריה המתנייעת בהשוואה לאירופה, לפי המכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (IISS) בלונדון.

למדינות נאט"ו האירופיות יש כ-2,000 מטוסי קרב ומטוסים צבאיים נוספים, והן מרחיבות ומחדשות את הציים שלהן. עד 2030, אירופה תחזיק ביותר מ-500 מטוסי קרב חדישים מדגם F-35 מתוצרת ארה"ב.

לרוסיה יש כ-1,000 מטוסי קרב, מפציצים ומטוסי תקיפה קרקעית, אך ביצועיהם היו ירודים בשדה הקרב, לפי IISS, שמעריך כי רוסיה איבדה בערך אחד מכל חמישה מטוסים שהפעילה בקרב.

ללא ארה"ב, אירופה תצטרך להסתמך על תוכניות ההגנה של נאט"ו, אם כי הן מבוססות על מעורבות אמריקאית. פיתוח יכולות שיגשרו על הפערים הללו ידרוש השקעות מסיביות.

"אתה חייב להשתמש בכלים הטובים ביותר שקיימים", אמר ספאטאפורה. "התוכניות של נאט"ו הן מודל טוב, מכיוון שהן משלבות כוחות לאומיים למבנה אחד".

עוד כתבות

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

האחים שקיבלו תיק השקעות לבר מצווה מגיעים לנאסד"ק אחרי שנים של דחיות

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אילוסטרציה: Shutterstock

ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון

ליורשים מותר להגיע ביניהם להסכמה על חלוקת נכסים מעיזבון, גם אם היא שונה ממה שנכתב בצוואה • חשוב להגיע להחלטה כזו עוד לפני שמושכים כסף או דמי שכירות מהעיזבון - אחרת תחויבו במס כבד

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנין אמפא בת''א / צילום: תמר מצפי

צמרת אמפא נהנתה מחגיגת שכר ורוצה להנפיק בבורסה

מלבד האחים נקש שמחזיקים בכמחצית מהקבוצה שעיקר פעילותה בנדל"ן מניב, נטלו חמשת בעלי המניות הבולטים שכר בעלות מצרפית של 35 מיליון שקל אשתקד ● טיוטת התשקיף שפרסמה, חושפת גם את ביצועי WeWork ישראל שבידיה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים