בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:32
המסחר בת"א ננעל הערב במגמה שלילית וזאת על רקע המתיחות הגוברת בדרום ופיטורי ראש השב"כ. מדד ת"א 35 ננעל אמנם ללא שינוי אך מדד ת"א 90 ירד ב-1%, הבנקים ירדו ב-0.5% ומניות הנפט והגז בכ-2.7% בעיקר בגלל נפילת מניית אנרג'יאן על רקע סכנת ביטול עסקה למכירת נכסיה במצרים, איטליה וקרואטיה.
בשוק החוב המקומי, נרשמת היום ירידה חדה יחסית בתשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים, ירידה של 12 נ"ב ל-4.25% בעוד תשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים נסחרה ביציבות, 4.12%.
אל על ירדה במעל 4%, הבוקר דווח שמנכ"לית אל על דינה בן טל-גננסיה מכרה אתמול בבורסה מניות במחיר של 11.55 שקלים למניה ובהיקף כולל של למעלה מ-8 מיליון, וזאת אחרי שהמירה את רוב האופציות שלה למניות. אל על הציגה בשנה האחרונה תוצאות שיא על רקע שליטתה בשמיים בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ובפרט בקווים הרווחיים לצפון אמריקה.
16:45
לאחר הזינוק אתמול, הבורסה בתל אביב מושפעת היום מהמתיחות הגוברת בדרום, הפיטורים של ראש המוסד ומהירידות הצפויות בוול סטריט: מדד ת"א 35 יורד ב-0.15%, מדד ת"א 90 יורד ב-1.3%, הבנקים יורדים ב-0.5% ומניות הנפט והגז בכ-2.7% בעיקר בגלל נפילת מניית אנרג'יאן על רקע סכנת ביטול עסקה למכירת נכסיה במצרים, איטליה וקרואטיה.
15:44
בשוק החוב המקומי, נרשמת היום ירידה חדה יחסית בתשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים, ירידה של 12 נ"ב ל-4.25% בעוד תשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים נסחרה ביציבות, 4.12%.
14:12
המסחר בשוק המט"ח המקומי מתנהל בהיחלשות של השקל מול המטבעות הזרים. הדולר מתחזק ב-0.4% מול המטבע המקומי ונסחר סביב רמה של 3.663 שקלים. האירו מתחזק ב-0.3% מול המטבע הישראלי ונסחר סביב 3.98 שקלים.
רפי גוזלן, כלכלן ראשי של בית ההשקעות IBI מסביר בסקירתו ש"מגמת הייסוף בשקל, בעיקר במונחי סל, שנבעה מירידה בפרמיית הסיכון של המשק, נבלמה לאחרונה, כך שמתחילת החודש נרשם פיחות מהיר שהחזיר את השקל לרמות הממוצעות של השנה האחרונה מול האירו ומול הדולר.
לאורך מרבית 2024 ועד לתחילת הרבעון האחרון של שנה זו, עיקר ההשפעה על שער החליפין של השקל הגיעה מההשפעות הגאו-פוליטיות על פרמיית הסיכון של ישראל. לעומת זאת, לאחר שנרשמה ירידה מהירה בפרמיית הסיכון בעקבות ההצלחות המבצעיות בגבול הצפון וההכרזה על הפסקת האש, השקל חזר להיות מושפע יותר מההתפתחויות בשוק המניות האמריקאי, כך שהירידות החדות במהלך החודש האחרון הובילו לפיחות בשקל מול הדולר, למרות ההיחלשות של הדולר בעולם. ניראה כי השקל ימשיך באופן כללי לנוע בטווחים שאיפיינו אותו בשנה האחרונה (בהתאם להתפתחויות בפרמיית הסיכון), ובתקופה הקרובה עם פוטנציאל גבוה יותר להמשך פיחות.
13:14
מניית עשות אשקלון יורדת היום בכ-5% בעקבות הדוח הכספי שפרסמה הבוקר. החברה שבשליטת קרן פימי ושהכפילה את שוויה בשנה האחרונה, סיימה את הרבעון הרביעי עם צמיחה של 34% בהכנסות. אבל הרווח הגולמי של החברה ירד בכ-3% מ-22.6 מיליון שקל ברבעון השלישי וזאת כתוצאה מעלייה משמעותית בעלות המכר. בסך הכל החברה ייצרה רווח נקי של 11.27 מיליון שקל על הכנסות של כ-108 מיליון שקל וזאת לעומת הרבעון הקודם בו ייצרה הכנסות של 11.37 מיליון שקל על הכנסות של כ-100 מיליון שקל.
12:14
אל על יורד במעל 2%, הבוקר דווח שמנכ"לית אל על דינה בן טל-גננסיה מכרה אתמול בבורסה מניות במחיר של 11.55 שקלים למניה ובהיקף כולל של למעלה מ-8 מיליון, וזאת אחרי שהמירה את רוב האופציות שלה למניות. אל על הציגה בשנה האחרונה תוצאות שיא על רקע שליטתה בשמיים בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ובפרט בקווים הרווחיים לצפון אמריקה.
המימוש מגיע גם לאחר ששכרה של בן טל גננסיה זינק בשנה החולפת ב-10% לסכום של 6.5 מיליון שקל. השכר הורכב מעלות של 2.3 מיליון שקל, מענק של 3.6 מיליון שקל ועוד 600 אלף שקל בתשלום מבוסס מניות.
במקביל, גם המשנה למנכ"ל מכר מניות בהיקף של 4 מיליון שקל, סמנכ"ל המסחר וקשרים תעופתיים מכר מניות בהיקף של מיליון שקל וכך גם היועצת המשפטית וסמנכ"ל המבצעים של החברה.
11:25
המסחר בת"א נסחר כעת בירידות קלות, בעוד ת"א 35 נסחר ביציבות, מדד ת"א 90 יורד ב-0.2%. מדד נפט וגז יורד ב-0.8% בעיקר בגלל מניית אנרג'יאן.
ביוני 2024, חברת הגז אנרג'יאן, שמחזיקה במאגר הגז הפעיל "כריש" ובמאגר "תנין" העתידי ונסחרת בבורסה בלונדון ובמדד ת"א 35 בבורסה בתל אביב, הודיעה על מכירת מאגרי הגז בבעלותה במצרים, איטליה וקרואטיה לחברת הפרייבט אקוויטי קרלייל פרטנרס (Carlyle Partners). כעת, בעקבות בעיות רגולטוריות מצד הרוכשים - העסקה עלולה להתבטל.
10:27
המסחר בתל אביב עבר לירידות קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.2%. ת"א נפט וגז בולט לשלילה ויורד ב-1.4%.
השקל מוסיך להיחלש מול המטבעות הזרים. שער הדולר שקל נסחר כעת סביב רמה של 3.66 שקלים, ושער האירו-שקל עומד על 3.979 שקלים.
10:05
פתיחה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס.
בולטות לחיוב מניות פרטנר , דניה סיבוס , תדיראן גרופ , וסלע נדלן .
מנגד, אנרג'יאן , סלקום , טאואר , דלתא מותגים וחברה לישראל נסחרות בירידות.
09:02
בכירי נקסט ויז'ן מימשו אתמול (א') עוד מניות של החברה בהיקף של כ-230 מיליון שקל. לגלובס נודע, כי מדובר במשקיע זר ראשון שנכנס בכסף גדול למניית החברה. אותו משקיע רכש 2.5% ממניות החברה בהיקף של כ-192 מיליון שקל, אליו הצטרפה גם חברת הביטוח כלל שרכשה מניות נוספות בהיקף של 40 מיליון שקל (מעבר להחזקה הנוכחית שלה, כ-493 מיליון שקל, 6.4% ממניות החברה).
08:40
יום המסחר בשוק המט"ח המקומי נפתח בהיחלשות של השקל מול המטבעות הזרים. הדולר מתחזק ב-1% מול המטבע המקומי ונסחר סביב רמה של 3.668 שקלים. האירו מתחזק ב-0.3% מול המטבע הישראלי ונסחר סביב 3.98 שקלים.
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, התייחס למגמה: "המטבעות המרכזיים ממשיכים להתחזק מול השקל בימים האחרונים, על רקע חוסר הוודאות הגאו-פוליטית, העיכובים בהתקדמות עסקת החטופים והאפשרות לחידוש הלחימה בדרום. הדולר ממשיך להיסחר בטווח היציב של השנה וחצי האחרונות, בין 3.55 ל-3.85 שקלים, בעוד שהאירו והפאונד מתחזקים באופן משמעותי, בין היתר עקב העלייה החדה בערכם מול הדולר. האירו אף שב להיסחר בקרבת רף 4 השקלים. למרות התנודתיות הנוכחית, התחזיות לטווח הארוך נותרות ללא שינוי, וצופות התחזקות משמעותית של השקל מול המטבעות העיקריים".
08:20
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (א'), ראש הממשלה בנימין נתניהו, הודיע כי החליט לפטר את ראש השב"כ, רונן בר, בעקבות משבר אמון בין השניים, כך לטענתו. הפיטורים, שצפויים לעורר סערה פוליטית, מעלים שאלה משמעותית: כיצד יגיבו השווקים? האם מדובר רק בזעזוע פוליטי רגעי, או שאי-הוודאות סביב הפיטורים תוביל לתגובה חריפה מצד המשקיעים?
● המדד הפתיע לטובה, האם הורדת הריבית מתקרבת?
רפי גוזלן, כלכלן ראשי בבית ההשקעות IBI, מסביר כי: "לא ברור אם המהלך אכן יכול לצאת אל הפועל, וסביר מאוד שהוא ייאלץ לעבור דרך בג"ץ. השווקים מקבלים תזכורת למתיחות החברתית והפוליטית שראינו כאן בעקבות הרפורמה המשפטית". לדבריו, עד כה השווקים הגיבו בשלילה למהלכים שעוררו מחדש את המתיחות הפוליטית, והדבר ניכר בעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, היחלשות השקל וביצועי חסר של הנכסים המקומיים.
מנגד, אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי באג"מ לידרים, מסביר כי: "לא מדובר באירוע כלכלי ולכן אין ודאות מוחלטת בדבר השינוי שנראה בשווקים בעקבות פיטורי ראש השב"כ. השווקים מגלמים את הציפיות לסביבה הכלכלית, ולפיטורים של ראש השב"כ אין השפעה כלכלית ישירה. אם תהיה תגובה, היא תושפע בעיקר מהתגובה של הציבור הישראלי ומהחמרת חוסר הוודאות הפוליטית שהאירוע הזה מייצר".
אמש (א') נראה כי אנחת הרווחה שנרשמה בבורסות מעבר לים צבעה בירוק את המדדים המרכזיים בפתיחת שבוע המסחר כשמדד ת"א 35 עלה ביום א' ב-0.8% ות"א 90 קפץ בכ-2.1%.
מדד הביטוח המשיך לככב בראש טבלת התשואות בקרב המדדים הענפיים, כשחברות ביטוח נוספות המשיכו להציג רווחי שיא בשנת 2024 ודחפו את המדד הענפי מעלה בכ-4% ביום א'. בתוך כך, מנורה מבטחים עלתה במעל ל-6% לאחר שהציגה רווח שנתי כולל שהסתכם בכ-1.25 מיליארד שקל, הגבוה ביותר שהציגה הקבוצה מאז הקמתה. גם התשואה להון צמחה בשנה החולפת ועמדה על 19.3%. לצידה, ביטוח ישיר (איי.די.אי ) שבשליטת משפחת שינדמן, דיווחה על רווחי שיא שנתיים שהסתכמו בכ-260 מיליון שקל, מה שהוביל לעליות של כ-3% במניית החברה.
עוד בעונת הדוחות, מיטב טרייד , המספקת שירותי מסחר בניירות ערך ללקוחות פרטיים, סיימה את השנה עם צמיחה של 15.5% בהכנסות ל-187 מיליון שקל, מתוכם כ-103 מיליון שקל הכנסות ממתן שירותים (צמיחה של 28.3%) והיתר הכנסות מימון ואחרות (צמיחה של 3%). הרווח התפעולי השנתי גדל ב-13.3% ל-74.1 מיליון שקל, והרווח הנקי זינק בכ-20% ל-48.2 מיליון שקל.
המסחר במניית אירודרום הופסק היום (א') לשעה קלה בעקבות הודעת החברה כי לקוח ממשלתי החליט, באופן סופי, לבטל חלק מההזמנה מהחברה בסך כ-73.6 מיליון שקל. אותו לקוח ממשלתי, לפי גורם ביטחוני, הוא משרד הביטחון הישראלי. בסיום המסחר מניית החברה הביטחונית ירדה בחדות.
הבוקר באסיה, המדדים המובילים נסחרים במגמה חיובית. ניקיי עולה ב-1.1%, בורסת שנגחאי מוסיפה לערכה 0.3%, ההנג סנג קופץ ב-1.3% ומדד הקוספי מטפס ב-1.6%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בירידות קלות.
התנודתיות החריגה שדבקה בשוקי המניות הגלובליים בתקופה האחרונה נמשכה גם בסוף השבוע האחרון, אז המדדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות חדות. עם זאת, מדדי הדגל של ארה"ב סיכמו שבוע רביעי ברצף של ירידות שערים כשמדד ה-S&P500 ירד ב-2.3%, נאסד"ק ב-2.4% והדאו-ג'ונס ירד ב-3.1%, השבוע הגרוע ביותר שלו מאז מרץ 2023.
● "הקוסם" שבטוח: ה-S&P 500 נמצא "לגמרי" בסיכון לרדת הרבה יותר נמוך מכאן
מאז שנכנס אילון מאסק לבית הלבן מניית טסלה סופגת את אחת התקופות הקשות בתולדותיה. בסוף השבוע האחרון הנשיא דונלד טראמפ נחלץ לעזרת המיליארדר והציג דגמי טסלה במדשאות הבית הנשיאותי והודיע כי רכש רכב מהמותג עבור עצמו. יחד עם כמה תחזיות מעודדות, בשבוע האחרון התאוששה מניית טסלה בכ-16%, (עוד רחוקה בכ-48% מהשיא). אבל לא כולם מעריכים שההתאוששות תימשך. בבנק וולס פארגו למשל, הורידו את מחיר היעד שלהם למניה ל-130 דולר דולר וחזרו על דירוג החסר של המניה.
תחזית הבנק מעריכה ירידה של 48% במניה לעומת מחיר הסגירה בסוף השבוע וזאת לעומת תחזית הקונצנזוס בוול סטריט שצופה שטסלה תטפס למחיר של 372 דולר - עלייה של כ-49%. בבנק מציינים כי הירידה של מעל 40% במכירות של החברה באירופה בחודשים הראשונים של 2025 ותחזיות הרווח החלשות הם אלו שהיוו זרז לתיקון במניה בתקופה האחרונה ומעלים את הסיכויים לשנה נוספת ללא צמיחה בטסלה. לצד וולס פארגו אנליסטים נוספים בוול סטריט הפנו גב לטסלה בתקופה האחרונה כאשר UBS ו-Redburn Atlantic חזרו גם לאחרונה על המלצות חסר למניה.
ענקית טכנולוגיה נוספת שמדשדשת לאחרונה היא מיקרוסופט שכבר ירדה ב-18% מהשיא האחרון שרשמה בחודש יולי. כמו כן, בשנה האחרונה המניה ירדה ב-7% בזמן שמדד ה-S&P 500 עלה ב-9.5%. עם זאת, אנליסטים בוול סטריט עדיין מאמינים במניה. בבנק UBS, חזרו על דירוג קניה למיקרוסופט וציינו כי מחיר היעד שלה עומד על 510 דולר, מחיר המהווה אפסייד של כ-30% ממחיר הסגירה שלה ביום שישי האחרון. להערכתם, מיקרוסופט שומרת על יסודות עסקיים עם צמיחה של 15% בהכנסות ושווי שוק מרשים של 2.86 טריליון דולר. עוד ציינו כי אנליסטים בבנק כי הם מאמינים שלמרות הביצועים הפיננסיים של החברה בטווח הקרוב-בינוני שעשויים להיפגע מהאטה בכלכלה, הם נשארים בהמלצה חיובית על המניה.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו ביציבות ביום א'. התשואה ל-10 שנים נסחרה סביב 4.37% וזו לשנתיים על 4.13%. בלידר שוקי הון ציינו בסקירתם השבועית כי התחזקות הציפיות להורדת ריבית בישראל בחודש מאי עם שלוש הורדות ריבית השנה, תומכת להערכתם בהשקעה באפיק השקלי ארוך הטווח.
בשוק החוב האמריקאי, הבוקר (ב'), תשואות האג"ח הממשלתיות עולות קלות. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.3%, והתשואה לשנתיים עומדת על 4.02%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול המטבעות הזרים הבוקר. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.66 שקלים, ושער האירו-שקל עומד על 3.97 שקלים.
● מהפך שלילי: השקל הוא בין המטבעות הבודדים שנחלשו מול הדולר מאז ינואר
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, התייחס בסקירתו השבועית לשאלה "האם התרחיש של 2020 בשוק המט"ח יחזור?". זבז'ינסקי מציין כי בנק ישראל העריך בדוח היציבות הפיננסית החצי שנתי שפורסם בנובמבר 2024, שירידות דומות בשוקי המניות כמו בתחילת הקורונה עלולות להוביל לדרישות נזילות דולרית בהיקף של כ-40 מיליארד דולר. "לפי דברי הבנק, הנזילות הדולרית של המוסדיים מספיקה להתמודד עם ירידות ב-S&P 500 בהיקף של 5%-10%.
ההשוואה בין הירידות במניות ופיחות השקל שהתחילו בפברואר 2020 לאלו השנה מראה שהשקל פוחת הפעם בשיעור דומה לפרק זמן מקביל ב-2020, אך זאת על רקע ירידות מתונות הרבה יותר במניות שהיו עד עתה בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2020. עובדה זו ממחישה שאילו הירידות המהירות בשוק המניות האמריקאי ימשכו, השקל עלול לעבור לפיחות יותר מואץ מזה שהיה ב-2020. השאלה שנשאלת, האם גם הפעם בנק ישראל יתערב?", הסביר זבז'ינסקי. (עוד על היחלשות השקל בעמ' 7).
מחיר הזהב זינק לראשונה לרמה של 3,000 דולר לאונקיה בסוף השבוע האחרון. הרקע למגמה הוא מדיניות הסחר החדשה שמקדם הנשיא דונלד טראמפ שמטרידה רבים מהמשקיעים. הללו נוהרים לאפיקי השקעה בטוחים, כמו הזהב, כדי להתגונן מפני זינוק באינפלציה ומיתון אפשרי בארה"ב. הבוקר (ב'), הזהב נסחר סביב רמה של 2,993 דולר לאונקיה.
4. מאקרו
האירוע המרכזי השבוע יתמקד סביב החלטת הריבית בארה"ב ביום רביעי הקרוב, שם הפד צפוי להותיר את הריבית ברמה של 4.5%. בשאר השבוע צפויים להתפרסם בארה"ב נתוני התחלות ואישורי בנייה, ונתוני הייצור התעשייתי.
בישראל יתפרסם ביום היום (ב') מספר המשרות הפנויות לחודש פברואר וביום שלישי נתוני התעסוקה הרחבים יותר. ביום חמישי יתפרסמו התחלות וגמר בנייה לסוף 2024.
5. תחזית
כלכלני בנק הפועלים התייחסו בסקירתם השבועית להשפעות מלחמת הסחר על הכלכלה האמריקאית: "מדיניות המכסים של טראמפ משתנה כל יום, ומעלה סימן שאלה אם מישהו יודע מה המטרה. הברחות של פנטניל, הגירה לא חוקית, צמצום גירעון מסחרי, הגורמים משתנים בהתאם למס שמוטל (ולרוב מושהה). התזזיתיות במדיניות העלתה אפילו הערכות לפיהן אולי הצעדים מוכוונים לגרום להאטה בפעילות הכלכלית בתחילת הקדנציה, בכדי להציג צמיחה בשלב מאוחר יותר. בעוד שהמכסים הגורפים על קנדה ומכסיקו הושהו עד סוף החודש, הועלו המכסים על יבוא פלדה ואלומיניום לארה"ב, ומכסי הגומלין לא איחרו להגיע. המכסים בגובה 25% שהטיל הנשיא טראמפ על יבוא פלדה ואלומיניום, מכל המדינות כולל קנדה, מקסיקו וסין נכנסו לתוקף ב-12 מרץ. האיחוד האירופי הודיע שיטיל מכסי גומלין על מוצרים בשווי של 26 מיליארד יורו.
"המכסים של האיחוד מכוונים כלפי תעשיית הביגוד והאלכוהול, וכנגד מוצרים תעשייתיים המיובאים מארה"ב. גם קנדה הודיעה כי תטיל מכסים של 25% על סחורות אמריקאיות בשווי של יותר מ-20 מיליארד דולר. טראמפ כבר הגיב באיום להטיל מכסים נוספים של 200% על מוצרים מאירופה, כמו שמפניה ומשקאות אלכוהוליים נוספים. חלק מהמכסים עדיין לא נכנסו לתוקף וצפוי לכן משא ומתן בין הצדדים. החרפת מלחמת הסחר מעלה את החששות מפני האטה כלכלית והתגברות הלחצים האינפלציוניים ואלו באים לידי ביטוי בירידות בשוקי המניות וגם בירידה חדה במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ועלייה בציפיות האינפלציה שעולות מהסקר".