גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יגאל לנדאו: "אלה שעיכבו את מתווה הגז מתלוננים שלא נכנס מספיק כסף לקרן העושר – זה יגיע. סבלנות"

מנכ"ל רציו אנרגיות יגאל לנדאו, שהשתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל", מעריך כי הגז בישראל יספיק ל-30-40 שנים ויותר, תוקף את הארגונים שעיכבו את מתווה הגז, אומר כי "כניסת חברת ענקית כמו סוקאר זו בשורה מצוינת למשק הגז הישראלי", ורואה ביצוא הגז למצרים "גורם מייצב לאזור"

יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי
יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

"יש עוד הרבה מאוד גז בים הישראלי, וללא אופק ליצוא, חברות זרות לא ישקיעו מיליארדי דולרים כדי להקים את תשתית ההפקה" - כך הזהיר היום (ב') יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו אנרגיות, בעקבות דברים שאמר יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, על האפשרות להפעיל התערבות ממשלתית בתחום הגז.

את הדברים אמר לנדאו שיחה עם בר לביא, ראש מערכת החדשות של גלובס, בכנס "עושים לונג על ישראל", כנס ההשקעות של גלובס, שנערך בבורסה לניירות ערך. רציו מחזיקה ב-15% ממאגר הגז הגדול בישראל, לוויתן, כאשר כ-80% ממנו הולך ליצוא.

כנס ההשקעות של גלובס| מנכ"ל בנק ONE ZERO: "למה ממשיכים להשקיע דרך הבנקים המסורתיים? זה יקר בצורה לא נורמלית"
כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "להשקיע באג"ח ממשלת ישראל זה הדבר הנכון עכשיו"
כנס ההשקעות של גלובס | אלונה בר און: "כשהאבק ישקע יישארו כמה מוסדות אמינים לחזור אליהם, גלובס יהיה אחד מהם"

לדברי לנדאו, "הציבור הישראלי הוא שותף מאוד גדול בשוק הגז. 60% מההכנסות הולכות לציבור הישראלי, וזאת כאשר הממשלה לא השקיעה שקל אחד בפיתוח, הכול זו השקעה של המגזר הפרטי במיליארדים. משקיעים זרים זקוקים לוודאות, וכל הדיבורים על מגבלות מייצרות חוסר ודאות.

"אחד הדברים החשובים בענף זה להביא ליציבות רגולטורית, אחרת חברות ענק שמסתכלות על המשק ומזהות חוסר יציבות נרתעות מלבוא. דיבורים כאלה, שאני לא תמיד בטוח כמה הם מדויקים, יכולים לגרום נזק אמיתי".

מה אתה אומר לאלה שחוששים שלא יישאר גז?
"מומחים מציינים שיש גז לעשרות שנים קדימה, ל-30-40 שנה, וזה לא כולל תגליות חדשות שאנחנו מקווים שיימצאו. ישראל צורכת 13 BCM גז בשנה (מיליארד מטר מעוקב). יש במאגר לוויתן 620 BCM גז. בשלושת המאגרים יחד יש יותר מ-1,000 BCM. ישראל מפיקה היום כ-24 BCM - חצי הולך ליצוא, אבל כדאי לזכור שבלי יצוא בכלל לא היו מפתחים את לוויתן, זה לא היה כלכלי לעשות אותו ולהשקיע את המיליארדים.

"הייתה תקופה ארוכה מאוד של חוסר יציבות רגולטורית, החל מוועדת ששינסקי, מתווה הגז, הבג"צים, ועדת צמח, ועדת אדירי, שהחליטו כמה יצוא מותר לעשות. כל הדברים האלה עיכבו את הפיתוח של לוויתן ב-7 שנים. זה הרתיע חברות בינלאומית מלבוא להשקיע בישראל.

"השנים האחרונות הראו התייצבות של הרגולציה, הצלחת לוויתן הדהדה בעולם, ולכן רואים את החברות הזרות מגיעות. כך ראינו את ניו-מד אנרג'י שהביאו את סוקאר ובריטיש פטרוליום וקיבלו אזור חיפוש גז בצפון הים הישראלי, ואנחנו ברציו גאים שהצלחנו לשכנע חברתה כמו ENI לצד דנה פטרוליום לקבל אזור בחלק הדרומי יותר".

יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בשיחה עם בר לביא בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

עלויות החשמל ירדו ב-50%

יש מי שטוען שמשקי הבית בישראל משלמים מאות שקלים עודפים במחירי החשמל כל שנה.
"מאז שהתחילו להפיק גז בישראל, עלויות החשמל למשקי הבית בישראל ירדו בקרוב ל-50% לעומת הפחם והסולר היקרים. אנחנו מוכרים ליצוא במחיר שהוא 50% גבוה יותר מאשר לשוק הישראלי. בנוסף, צריך לזכור שמתוך עלות ייצור החשמל, הגז מהווה בערך 35% מכלל עלות ייצור החשמל. השאר זה עלויות הון ושכר עבודה.

"במילים אחרות, אם מחיר הגז יירד ב-10%, ונניח שכל הירידה תשורשר למשק הבית, אז המחיר לצרכן יירד בערך ב-3.5%. מנגד, מאחר שהציבור הישראלי מקבל 60% מההכנסות, אז אם יורידו את מחיר החשמל ב-10%, זה יפגע מאוד בהכנסות המדינה, ובעקיפין גם באזרחים. לכן מבחינה כלכלית נטו המצב הנוכחי טוב יותר. ולבסוף, יש תחרות במשק הגז, יש שלושה מאגרים שמספקים גז, המחירים הם חצי מאשר באירופה, ולכן הטענה הזו לדעתי לא מחזיקה מים".

בקרן העושר נצברו רק 7.5 מיליארד שקל. זה לא קצת?
"לא הייתי מזלזל ב-7.5 מיליארד שקל, אבל הסכום הזה ילך ויגדל אקספוננציאלית. זה מס רווחי יתר, המצאה של ששינסקי. וכדאי גם לציין שמי שגרמו לעיכובים של 7 שנים עכשיו מתלוננים איפה הכסף בקרן העושר. אם היינו מתחילים לפתח מוקדם יותר, הסכומים בקרן העושר היו הרבה יותר גדולים, וגם כלל ההכנסות, אבל צריך קצת סבלנות.

"כולם מדברים על קרן העושר, אבל חלק הארי של ההכנסות מגיע מתמלוגים וממס חברות. זו הכנסה שוטפת למדינה. קרן העושר נועדה להבטיח את עתיד ילדינו, אבל ההכנסות הן קודם כל מתמלוגים וממס חברות".

בחודש ינואר חשף גלובס כי איש העסקים אהרון פרנקל מכר חצי מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת סוקאר, חברת הנפט והגז של אזרבייג'אן. לאחרונה חשף גלובס בנוסף כי סוקאר גם תחפש עוד גז במים הכלכליים של ישראל. לנדאו רואה בכך סימן לעוצמת הכלכלה הישראלית: "העובדה שחברה ענקית כמו סוקאר נכנסת פעמיים, זו בשורה מצוינת למשק הגז הישראלי וגם כבוד למשק הישראלי, שחברה כזו היא 'לונג' על האנרגיה בישראל. היא נכנסת בשני כובעים. בראשון היא לקחה פוזיציה משמעותי בתמר, ובשני היא גם הצטרפה לניו-מד ובריטיש פטרוליום לחיפושים נוספים למציאת גז בישראל. מה שמראה שגם הם מאמינים שיש פוטנציאל למציאת עוד הרבה יותר גז ממה שנמצא עד היום במים הישראלים".

"מקווה שהביקושים יגדלו"

הביקושים ילכו ויגדלו?
"אני מהפוזיציה שלי מאוד מקווה שהביקושים יגדלו. במקביל מתרחבת ההשקעה בישראל באנרגיות חלופיות, כמו אנרגיות שמש. יש יעד ממשלתי ל-2030 שהאנרגיות המתחדשות יהוו 30% מסך הצריכה בארץ. אנחנו רחוקים משם, אבל בסוף זה יגיע לכך, וטוב שכך".

אתם מתכוונים להרחיב את המאגר הקיים?
"כפי שדיווחנו, שותפות לוויתן בתכנון קרוב להכפיל את ההפקה ולהגיע מ-12 BCM בשנה ל-24. זה ידרוש השקעה מאוד מסיבית של 2.5 מיליארד דולר ו-4 שנות עבודה קשה. ההחלטות על כך התקבלו רק לאחרונה".

פעם היינו קונים גז ממצרים. היום אנחנו מוכרים להם. אבל מה לגבי הצינור והסכנה שיחבלו בו?
"אנחנו מספקים 15% מהגז במצרים, הם צריכים לפרנס 100 מיליון איש. הם קונים גז במחירים כפולים מאשר ישראל. זה גורם שהוא מייצב פוליטית, וזה נכון גם ביחס לירדן שמקבלת 100% מהגז מלוויתן.

"פעם צנרת הגז הייתה מוקד להתקפות. כשקיבלנו גז ממצרים, היו פיצוצים בצינור. היום כשאנחנו נותנים להם גז, הפלא ופלא - הצינור נשמר מכל משמר".

כמנכ"ל מאוד מנוסה וותיק. לאן הולכים מכאן?
"אנחנו 'לונג' על ישראל. יש בישראל כלכלה מצוינת, ציבור חזק, ואנחנו נתגבר על כל המכשולים".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה