גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ניו-מד על הוצאת שברון מהמאגרים: "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לא לעמוד בהסכמים"

מנכ"ל ניו-מד יוסי אבו השתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל" ודיבר על הפקות הגז מלוויתן, על הלחץ להוציא את שברון מאחד המאגרים הגדולים, על השותפות עם חברת סוקאר מאזרבייג'ן ועל היחסים עם מצרים - שלדבריו הם נהדרים וחשובים לשני הצדדים

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי
יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

יוסי אבו, מנכ"ל ניו-מד השותף בהפקת מאגר הגז הגדול בישראל לוויתן, השתתף היום (ב') בכנס "עושים לונג על ישראל", כנס ההשקעות של גלובס, ושוחח עם כתב גלובס דין שמואל אלמס על הפקות הגז מלוויתן, על הלחץ להוציא את שברון מאחד המאגרים הגדולים, על השותפות עם חברת סוקאר האזרית ועל היחסים עם מצרים.

השיחה נפתחה בשתי שאלות לקהל: הראשונה - כמה מהגז הישראלי ב-2024 הופק מלוויתן? התשובה היא 41%. ושאלה נוספת - כמה ממנו הופנה למשק המקומי? התשובה היא 13.2% בלבד. השאר הופנה ליצוא, בעיקר למצרים והיתר לירדן.

כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל רציו: "אלה שעיכבו את מתווה הגז מתלוננים שלא נכנס מספיק כסף לקרן העושר - זה יגיע. סבלנות"
כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל הבורסה: "אני לא מבין למה חברות ההייטק הישראליות לא נסחרות בתל אביב"
כנס ההשקעות של גלובס| מנכ"ל בנק ONE ZERO: "למה ממשיכים להשקיע דרך הבנקים המסורתיים? זה יקר בצורה לא נורמלית"

לגבי הדאגה לאספקה למשק המקומי, אמר אבו כי "צריך להתחיל מהעובדות: עד היום נמצאו בישראל 1,000 BCM מוכחים ומחכים להפקה. המשק הישראלי כולו ב-2024 צורך 13.7 BCM בלבד, ואנחנו עדיין מסתכלים על חיפושים וקידוחים. למה זה דומה? אם היו לנו 1,000 דירות זמינות, והיו קונים 13 דירות השנה - מישהו היה משקיע בבניית עוד דירות? לכן אם רוצים להשקיע 100 מיליון בקידוח כדי לקבל את הסיכוי למצוא גז חדש, חייבים פרוספקט ליצוא".

לטענתו, "צריך לשמור 500 BCM למשק המקומי, ולאפשר לייצא את שאר ה-500. זה חלק מהאיזונים שאנחנו שומרים, כי בכל זאת הסיכון של מצרים וירדן גבוה יותר מזה של ישראל".

עוד הדגיש אבו כי "כל עסקאות היצוא זה הכול ביחד 140 BCM. ה-13% שראית מלוויתן נובע מזה שהמאגרים האחרים, תמר וכריש-תנין, תפסו את השוק הישראלי עד 2027-2030. לוויתן הוא הבאפר שלנו, והוא גם נותן את הערך הנוסף שאפשר להגיע אליו רק מיצוא".

"ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את הבושה לא לעמוד בהסכמים"

אלמס הזכיר את ההתבטאות של ראש אגף תקציבים באוצר, יוגב גרדוס, לפיה יש להשאיר בידי שברון, המפעילה של תמר ולוויתן כאחד, רק אחד מהמאגרים, ולחייב אותם לוותר על אחד המאגרים. על כך אמר אבו כי "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את הבושה של לא לעמוד בהסכמים, בטח מול חברות זרות. ישראל במתווה הגז השאירה את נובל (היום שברון) בתמר כדי שלא יחליפו מפעיל. ועכשיו אחרי שחתמו, אומרים לכו החוצה? זה לא יקרה, כי ברור שישראל לא יכולה להרשות לעצמה מול הממשל האמריקאי ומול חברה אמריקאית גדולה להפר הסכמים בכזאת בוטות".

אבו הזכיר ש"אנחנו אחרי שנה וחצי של מלחמה, לפני כן הייתה הרפורמה, וההשקעות בישראל נעצרו. שברון נלחמה במהלך המלחמה להפעיל את האסדות. זאת התודה שאנחנו נותנים לזרים שמשקיעים פה? איך אנחנו נראים גלובלית?".

אבו גם תקף את בכירי האוצר ואמר כי "יש רפרנט שלא זוכר מה קודמו עשה, ואומר 'בוא ננסה'. אבל גם לבלון הניסוי יש מחירים. בעיניי זה לא יקרה, זה ייבלם ברגע שזה יגיע לדיון אמיתי. אנחנו בכלל עומדים בפני הרחבה של ההפקה מלוויתן. אני חושב על צינור שהיה עצור במשך שנתיים, ואם נדע להתנהל נכון - נראה גל עצום של השקעות בישראל".

בשלב הזה הוקרן סרטון על מאגר לוויתן, ואבו סיפר כי "מאגר לוויתן נמצא 100 ק"מ מול חדרה, יש חמישה קידוחים של צנרת כפולה על קרקעית הים, 4.5 ק"מ בתוך הים. הצנרת עולה 10 ק"מ מול פרדיס לפלטפורמה, וכל הטיפול בגז נעשה שם. לאחר מכן הגז זורם דרך מערכת ההולכת הישראלית, גם לירדן".

בנקודה הזאת, אלמס הזכיר שישראל היא ספקית האנרגיה המרכזית של ירדן, כאשר 80% מהחשמל הירדני מקורו בגז ישראלי. על כך הוסיף אבו כי "אנחנו מספקים גז גם דרך צנרת EMG שיוצאת מאל-עריש. מערכות הולכת הגז של ישראל, ירדן ומצרים מחוברות לחלוטין ועובדות כמערכת אחת. בסופו של דבר, כמו שהסתכלו עלינו כחולמים כשדיברנו על ירדן ומצרים, גז ישראלי יגיע גם ללבנון ולסוריה. מחנה השלום בלבנון ובסוריה מביא לשולחן שגשוג כלכלי, ובשביל זה צריך אנרגיה שאנחנו יודעים לספק".

מה לגבי השגשוג של ניו-מד? איך אתה מסכם את 2024, עם כל האתגרים של המלחמה?
"שנת 2024 הייתה מאתגרת מבחינת תפעול המערכות, כדי להבטיח שלא תהיה דקה אחת של הפסקה בזרימת הגז. רוב הצוותים שלנו גויסו למילואים. גייסנו צוותים ישראליים ובינלאומיים, כולל אנשים מבוגרים שעבדו בזמנו בים תטיס. ממש מן מהגורן ומן היקב.

"הפעלנו את זה בצורה מדהימה. דווקא בשנה שהסיכון הגאו-פוליטי התממש, הייתה שנת שיא במכירות גז למצרים. אנחנו חפצים בשלום ובסביבה שיש בה מערכת אסטרטגית עם WIN-WIN לשני הצדדים. מערכת יחסים שבה כל צד מקבל ערך ורואה שגשוג, זו מערכת יחסים ששורדת גם ימים קשים".

"היחסים עם מצרים נהדרים"

אתה 14 שנה מנכ"ל ניו-מד. עברת כל-כך הרבה עם מצרים, עם האביב הערבי. אתה נפגש עם אנשים שם. אנחנו יודעים כמה משק האנרגיה של מצרים במצב חמור, אנשים בלי חשמל בבית. איך ישראל יכולה להשתמש בגז בצורה נבונה כדי להעמיק את האינטרסים?
לא אכנס לרמה הפוליטית. מערכת היחסים בין ישראל למצרים באלמנטים הביטחוניים ומתחת לרדאר היא חזקה. יש מערכת יחסים, ואנחנו מקבלים ונותנים. אני חושב על הגבול המצרי ועל השקט התעשייתי שיש שם".

לגבי הדיון על המתיחות הצבאית מול מצרים ועל היערכות הצבא המצרי בסיני, אמר אבו כי "אין שום מתיחות צבאית עם מצרים. ראיתי את כל הסרטונים כאילו מצרים נערכת. זה סרטונים מגבול לוב מלפני 5-6 שנים.

"ברמה האזורית, למי יש אינטרס לקלקל את היחסים בין ישראל למצרים? רק לאיראן. זו פעילות ניו-מדיה, ויש אנשים שהם לא מספיק אחראיים. מערכת היחסים חשובה לשני הצדדים. יש גופים שיעיים איראניים שרוצים לקלקל את מערכת היחסים מול מצרים ומול ירדן. תזכרו: ה-7 באוקטובר קרה על רקע הנורמליזציה עם ערב הסעודית. אני נמצא בקהיר כל שבוע, אין לי בעיה להגיד שאני ישראלי, ומערכת היחסים היא נהדרת".

"זיהינו הזדמנות באזרבייג'ן"

לגבי חיפוש הגז החדש במקבץ I, על-ידי קונסורציום שכולל את חברת הנפט והגז הלאומית של אזרבייג'ן סוקאר, יחד עם BP וניו-מד, אלמס שאל: "היית בבאקו, אתה מכיר את האנשים. מה האסטרטגיה של אזרבייג'ן להיכנס לקידוחי גז בישראל?".

"שים לב שזו פעם ראשונה שסוקאר יוצאת מחוץ לאזרבייג'ן כדי לחפש אקטיבית גז ונפט", אמר אבו. "אנרגיה היא הבסיס ליחסים אסטרטגיים. כמו שאנחנו זיהינו את ההזדמנות מול האמירויות, והבאנו את קרן ההשקעות הלאומית שלהם להשקיע בתמר - זיהינו את אזרבייג'ן כמדינה עם יכולת התפתחות דרמטית. הם במקום נפלא גאוגרפית, וכמו האמירתים הם רוצים לקדם מערכות יחסים עם ישראלים".

על-פי אבו, הצנרת של אזרבייג'ן המספקת גז לאירופה היא אסטרטגית: "אם יש גז, נתחבר אליהם ונספק עוד לאירופה. כדי לסגור את הפינה הזאת, לקחנו את BP והבאנו את סוקאר האזרים שיש להם את כל התשתיות דרך טורקיה, ואני מאוד שמח שזכינו. חברות בינלאומיות שמגיעות להשקיע רוצות מערכת יחסים עם ישראל. גם כשרואים את התמיכה האמריקאית בישראל, יש אינטרס. אבל הם באו עוד לפני טראמפ".

אבו גם הדגיש את צריכת האנרגיה הגדולה בישראל בשל חוות השרתים לצורכי בינה מלאכותית, ואמר: "יש לנו גז טבעי זמין וזול שיכול לייצר אנרגיה לחוות שרתים. אזרבייג'ן נמצאת בפוזיציה מדהימה. יש להם צנרת מאזרבייג'ן עד איטליה, וגם מתחברים לסטאניות. הם הניחו 64 כבלים אופטיים, מתוך תכנון לקישוריות של תקשורת. שמונה מהם עובדים ופעילים, הפוטנציאל שם הוא גדול. רק תראה מה קורה כשיש חשיבה לטווח ארוך".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות