גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל הפגנות: הנזק הכלכלי ליהודים בארה"ב נאמד ביותר ממיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המחקר שמעריך כי 17% מהישראלים יסבלו מפוסט-טראומה לאחר המלחמה, הפרעות ממושכות גרמו לנזק שמוערך במיליארדים לעסקים יהודים בארה"ב, הלחץ על לבנון לפרק את חיזבאללה מנשקו, והתפיסה הביטחונית החדשה של ישראל ש"נולדה מטראומה" • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הדיל של ארגנטינה עם הגופים הכלכליים: רפורמה במט"ח תמורת 42 מיליארד דולר
הפקק הצהוב כבש את אמריקה: קוקה-קולה כשרה לפסח הפכה ללהיט בעולם
הצוללת | המומחית שבטוחה: קטאר עובדת לטובת חמאס, מצרים נמצאת במקום ההפוך

1 כך הפכה ישראל לאומת הפוסט-טראומה

לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר היקף הפוסט-טראומה בישראל מדאיג במיוחד, ומצביע על מגמה מתמשכת של פגיעה נפשית נרחבת באוכלוסייה. לפי דוח מבקר המדינה מפברואר, כ-3 מיליון מבוגרים בישראל חוו חרדה, דיכאון או תסמינים של פוסט-טראומה בעקבות ה-7 באוקטובר והמלחמה שהתפרצה. כ-580 אלף סובלים מתסמין חמור. לא זאת בלבד, מחקר נוסף של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת קולומביה מצא כי מאז ה-7 באוקטובר 5% מהישראלים צפויים לפתח פוסט-טראומה - כלומר מעל 500 אלף איש. מי שנפגעו ישירות מהאירועים כמו תושבי העוטף ושורדי הפסטיבלים כ-31% מהם צפויים לפתח פוסט-טראומה מלאה.

למרות שבישראל שיעור המתמודדים עם פוסט-טראומה ממשיך לעלות, "ההבנה והטיפול בפוסט-טראומה בישראל עדיין מוגבלים, וכי יש צורך דחוף בגישה קהילתית, פתוחה ולא שיפוטית, שתפחית את הסטיגמה ותתמוך במתמודדים", נכתב.

שיר פלד, לוחמת לשעבר שהתראיינה למדיה ליין, אמרה כי 16,500 חיילים ישראלים מוכרים רשמית כסובלים מפוסט-טראומה. אם ההערכות יתממשו, כמעט 17% מהישראלים יחיו עם ההפרעה - יותר מפי שלושה מהממוצע האמריקאי (כ-5%) ופי ארבע מהממוצע העולמי (3.9%).

מערכת בריאות הנפש בישראל מתקשה לעמוד בביקוש לטיפול. מנכ"ל מועדון הלם, ירון אדל, אמר למדיה ליין כי התמיכה הקיימת מוגבלת לפסיכולוגים ותרופות, "אבל אין מספיק פסיכולוגים, ואין מספיק תרופות". בנוסף, רבים מהסובלים מהססים לפנות לעזרה.

פלד אמרה למדיה ליין "אני חושבת שאם יותר אנשים יתמודדו עם פוסט-טראומה ויספרו, בלי בושה, ויבקשו עזרה - אז הידע יתרחב. בישראל, כמעט אין בית או מקום עבודה בלי מישהו עם פוסט-טראומה".

מתוך המדיה ליין. לקריאת הכתבה המלאה

21.51 מיליארד דולר: זה הנזק הכלכלי שנגרם לעסקים יהודיים בארה"ב בגלל הפגנות

דוח חדש של פורום המזרח התיכון חושף את הנזק הכלכלי שנגרם לעסקים יהודיים עקב המחאות האנטי-ישראליות בארה"ב. מאז ה-7 באוקטובר והלחימה של ישראל בעזה, ההפגנות נגד ישראל יצרו לא רק סערה פוליטית אלא גם נזק כלכלי מתמשך לעסקים בבעלות יהודית. "ההפגנות הללו נמשכות לעיתים קרובות שבועות או חודשים באזורים מסוימים. כתוצאה מכך, השפעתן הכלכלית הצטברה לאורך זמן ולא הגיעה לשיא בודד של שיבוש. ההשפעה הכלכלית הכוללת הגיעה ל-1.51 מיליארד דולר בעלויות בפריסה ארצית, עם פוטנציאל לעלייה ככל שהמחאות יימשכו", נכתב בדוח של Middle East Forum, מכון מחקר אמריקאי.

"גורמי העלות המרכזיים כוללים אובדן הכנסות עסקיות של 1.19 מיליארד דולר כתוצאה מהפרעות ממושכות לפעילות מסחרית וקמעונאית, שפגעו במיוחד בעסקים בבעלות יהודית ובאלו הנתפסים כתומכים בישראל. עלויות אכיפת החוק הגיעו ל-97.3 מיליון דולר עקב שעות נוספות, פריסות מיוחדות והוצאות ביטחון במספר תחומי שיפוט", נכתב בדוח.

בנוסף נכתב כי "אובדן השכר נאמד ב-178.5 מיליון דולר כתוצאה מהכנסות שאבדו לעובדים בעקבות שיבושים וסגירת עסקים. נזק לרכוש בסך 33.1 מיליון דולר היה מתון יחסית למחאות הרסניות היסטוריות, אך עדיין משמעותי, במיוחד עבור עסקים קטנים בלתי מבוטחים. קטגוריות נוספות כוללות שדרוגי ביטחון (1.65 מיליון דולר), עליות בפרמיות ביטוח (2 מיליון דולר), ועלויות פציעה ומוות (6.5 מיליון דולר)".

מי שנפגעו מההפסדים הכלכליים מוגנים בחוק RICO (ראשי תיבות של Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) שמטרתו להלחם בפשע מאורגן. החוק מאפשר לעסקים שנפגעו לקבל פיצויים על הנזק הכלכלי.

מתוך ה-Middle East Forum. לקריאת הכתבה המלאה

3זאת הסיבה שללבנון קשה לפרק את חיזבאללה מנשקו

לאחר משבר פוליטי כלכלי וביטחוני של שנים, לבנון הקימה ממשלה חדשה בפברואר שעליה הוטלה המשימה הקשה - לפרק את חיזבאללה מנשקו על מנת להשיג יציבות דיפלומטית ואזורית. ניתוח חדש של העיתונאי מאלק ג'דעה ל-New Arab מציע כי פירוק הארגון מנשקו הוא משימה עצומה, שאם תנוהל בצורה שגויה עלולה להוביל הן לחוסר יציבות פנימית והן לפעולה צבאית מצד ישראל".

למרות שרוב האתרים הצבאיים של חיזבאללה הועברו לשליטת הצבא הלבנוני, ארגון הטרור עדיין מחזיק בנשק. "למרות שחיזבאללה מראה לאחרונה מידה מסוימת של פתיחות לדיון בנושא הנשק, אין זה בהכרח מעיד על נכונות למסור את כל הארסנל בעתיד הקרוב".

הממשלה הלבנונית זוכה ללחץ רב לפרק את חיזבאללה מנשקו הן מארה"ב והן מישראל. פירוק הנשק נותר אתגר מהצד של לבנון משום "שהנשק הוא חלק בלתי נפרד מזהותו של הארגון"."חיזבאללה טוען כי הסכם הפסקת האש מתייחס רק לפירוקו מדרום לנהר הליטני - כלומר, לטענתו, מותר לו להחזיק נשק מצפון לנהר", נכתב.

ישראל הזהירה שאם לבנון לא תבצע את המשימה, היא תעשה זאת בעצמה. ממשלת לבנון נמצאת בין הפטיש לסדן משום שהיא חוששת מסכסוך פנימי עם חיזבאללה. "השתלטות הצבא הלבנוני על אתרי חיזבאללה מדרום לליטני התבצעה לכאורה ללא אלימות, מה שמרמז על תיאום מסוים בין הצבא לארגון, שכן לא דווח על עימותים".

אך התרחיש הזה לא יחזור על עצמו באתרים נוספים כפי שהזהיר ארגון הטרור. "יש גבולות למה שחיזבאללה יסכים לקבל. פירוקו בכפייה איננה אפשרות שחיזבאללה יקבל. לכן, הדרך היחידה האפשרית שלא תוביל לאלימות היא באמצעות משא ומתן דיפלומטי - אזורי או מקומי".

"בהתחשב בדינמיקה הנוכחית, ממשלת לבנון נמצאת בעמדה קשה, מנסה להימנע מהסלמה ישראלית מחד, ומעימות פנימי מאידך", נכתב.

מתוך ה-New Arab מאת מאלק ג'דעה. לקריאת הכתבה המלאה

4 הפייננשל טיימס: זו תוכנית הביטחון החדשה של ישראל

ישראל שינתה את הדוקטרינה הביטחונית, וזו הפכה ל"אגרסיבית יותר". כעת, צה"ל "משתלט על שטחים ומשטח כפרים כדי לבנות אזורי חיץ ותוקף את שכנותיה של ישראל", נכתב בפייננשל טיימס.

לדברי העיתון, לאורך גבולות ישראל התמונה הזו חוזרת, חיילים מחזיקים בעמדות אסטרטגיות, מפנים שטחים והורסים בתים. "זוהי ההתגלמות של דוקטרינה צבאית ישראלית חדשה שמעצבת מחדש את המזרח התיכון לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 ופריצת המלחמה האזורית", נכתב.

גורם צבאי בכיר אמר לפייננשל טיימס "זה עולם חדש". ישראל לא מסתפקת יותר בגדרות התרעה אלא "משתלטת על שטחים של שכנותיה, בונה אזורי חיץ ומפציצה איומים נתפסים עד ביירות ודמשק, בהפגנות עוצמה מסיביות".

בכירים ישראלים אומרים כי התפיסה הביטחונית החדשה "נולדה מהטראומה והלקחים של 7 באוקטובר". גורם בכיר בצה"ל שביקש להישאר בעילום שם אמר לפייננשל טיימס "אי-אפשר לתת לצבא טרור לבנות מול הדלת שלך".

התוכנית הביטחונית החדשה של ישראל זוכה לביקורת מבפנים ומחוץ "ומסלימה את המתיחות האזורית", נכתב.

הלחימה המחודשת של ישראל בעזה, לצד מדיניות ההתרחבות בסוריה וכן הפעילות בלבנון וביהודה ושומרון גורמת למתיחות עם מנהיגים אזוריים וזוכה לביקורת בינלאומית. "מנהיגי לבנון הצהירו כי 'לא תיתכן שלום' אם צה"ל לא ייסוג מהמדינה, בעוד הממשלה החדשה בסוריה גינתה את 'התוקפנות המתמשכת של ישראל בהפרה בוטה של ריבונות לאומית והחוק הבינלאומי'", נכתב.

מנגד, בכירים ישראליים טוענים כי שמירה על נקודות אסטרטגיות חיונית לשמירה על ביטחון המדינה. כעת, נראה שהתוכנית של ישראל רחוקה מסיום. צה"ל ממשיך להחזיק בשטחים ולהרחיב את אזורי הביטחון בגבולות, "שלא זוכה כמעט לביקורת פנימית".

מתוך הפייננשל טיימס מאת נרי זילבר, סטיבן ברנרד וג'אנה טאושינסקי. לקריאת הכתבה המלאה

עוד כתבות

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Yves Herman

הדיון באיחוד האירופי על סנקציות, והאם בישראל "נזכרו" מאוחר מדי?

בנציבות האירופית יתכנסו היום כדי לגבות את הצהרת הנשיאה להמליץ צעדים משמעותיים נגד ישראל, ובראשם דרישה להשעות את הסכם הסחר החופשי ● אלא שהיא זקוקה לרוב מיוחס שעד כה לא התגבש ● הפוקוס על איטליה, שעד כה הביעה התנגדות למהלכים כאלה והייתה לצד גרמניה הבלם האחרון ● כך או אחרת, בממשלה לא יכולים לטעון שמדובר בהחלטה "חפוזה ומפתיעה"

אילוסטרציה: Shutterstock

עונשי מאסר ממושכים לאחים שהורשעו בהעלמת הכנסות והלבנת הון במאות מיליונים

עונשי מאסר ממושכים נגזרו על שני אחים שהורשעו בהעלמת הכנסות והלבנת הון במאות מיליונים מספסור כרטיסים לאירועי ספורט ומוזיקה בעולם ● במסגרת הטיעונים לעונש הדגישה הפרקליטות את התחכום, השיטתיות, פרק הזמן הארוך שבו ניתנו דיווחי שקר, ריבוי הגורמים הפיננסיים שנוצלו והנזק המשמעותי לקופת המדינה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

השותפות בלוויתן הבטיחו את הקמת צינור יצוא הגז למצרים

לאחר שחתמו על הסכם אספקה בשווי 35 מיליארד דולר מול מצרים, השותפות במאגר לוויתן התחייבו לקחת לפחות שליש מהקיבולת של צינור יצוא הגז ● השותפות אף הסכימו לקחת את הקיבולת המלאה של הצינור - ובכך הבטיחו את הקמתו ● עדיין לא התקבל אישור סופי ליצוא, ושר האנרגיה מאיים למנוע יצוא אם מחירי הגז לחברת החשמל יעלו

סניף של רשת אושר עד. 39% בחרו בה כרשת הזולה ביותר / צילום: תמר מצפי

לא רק המחיר קובע: רשתות השיווק המועדפות בחברה החרדית - והפוטנציאל

קמעונאית המזון יש חסד היא המועדפת על החברה החרדית, בעיקר הודות לסניפים השכונתיים - כך עולה מסקר של אסקריא המתמחה במגזר זה ● במקום השני נמצאת אושר עד, הכוללת סניפי דיקסאונט באזורי תעשייה; ובמקום השלישי רשת רמי לוי, שעשויה לגדול אם תשפר את פריסתה

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

הניסיון להוריד את המחיר, והנסיגה: מדוע בוטלה עסקת הענק של קרן אלומה ובזק?

קרן אלומה ובזק הודיעו על ביטול העסקה המתוכננת לרכישת חברת הכבלים התת־ימיים של הקרן, אקסלרה, תמורת 160 מיליון דולר ● בבזק ניסו להוריד את מחיר הרכישה, מה שגרם להתפוצצות המגעים ● כעת נראה כי באלומה מחפשים רוכש חדש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסה בתל אביב; נייס וארית תעשיות קופצות בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5% ● המסחר בת"א נפתח אתמול בירידות חדות בתגובה לנאום ספרטה של נתניהו, אך התאושש במהירות ● מיקרוסופט הודיעה כי תשקיע 30 מיליארד דולר בתשתיות AI בבריטניה ומצטרפת לאנבידיה וגוגל, שהודיעו גם הן על השקעות של מיליארדים ● היום בערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה ● וגם: ב-CNBC מסמנים שלוש מניות שירוויחו מהורדת הריבית המסתמנת

"סוף סוף הוא מודה": איך הגיבו בטורקיה לנאום "ספרטה" של נתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את נאום "ספרטה" של נתניהו, המתיחות ביחסים בין ישראל למצרים מתגברת, ואיך משפיעה התקיפה בקטאר על המלחמה בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

שר ההגנה הפיליפיני, ג'יבו טאודורו / צילום: ap, Anupam Nath

הלקוחה הביטחונית הבולטת במזרח הרחוק מפסיקה לרכוש מערכות מישראל

שר ההגנה הפיליפיני הודיע אתמול כי מדינתו לא מתכוונת לרכוש אמל"ח נוסף מישראל, בשל המלחמה ברצועת עזה ● הפיליפינים מהווים יעד יצוא משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות, ובין השנים 2023-2019 היוו את יעד היצוא השני בהיקפו מתוך כל העסקאות, אחרי הודו ולפני ארה"ב

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

היסטוריה: החל פינוי התעשייה המזהמת במפרץ חיפה

חברת תשתיות אנרגיה הממשלתית תפנה 9 מיכלי נפט שנמצאים היום ב"חוות דלק" הממוקמת ברצועה מדרום לשדרות דגניה בקריית חיים - כצעד ראשון ● הפינוי המלא ייקח כשנה וחצי, ובסופו תיפתח רצועה חדשה המובילה לחוף

קארין קלר־סוטר, נשיאת שווייץ / צילום: ap, Julia Nikhinson

תרנגולות תמורת הפחתת מכסים: הדיל ששווייץ מציעה לארה"ב

שווייץ נדהמה בחודש שעבר לגלות כי בעקבות שיחת טלפון לא טובה של הנשיאה עם הנשיא טראמפ, הוא הטיל מכסים בגובה 39% כמעט על כל הסחורה השוויצרית ● כעת, המדינה העצמאית מוכנה לפתוח את השוק שלה לתרנגולות שעברו חיטוי בכלור, למרות התנגדות ארגון הצרכנים השוויצרי, בתמורה להפחתת המכסים

מגדל THE PARK / צילום: מתוך ויקיפדיה

בניין PARK כמשל: המעגל השני של גוש דן נאבק למצוא שוכרי משרדים

45 קומות המשרדים שבנו אמות ואלייד יקבלו בקרוב טופס אכלוס, אבל עוד לא דווח שנסגרו חוזי שכירות ● בשוק הנדל"ן המסחרי מצביעים בעיקר על האזור הבעייתי: "לא בני ברק ולא תל אביב"

טקס מתן השם לצוללת אח''י דרקון בגרמניה, נובמבר האחרון / צילום: דובר צה''ל

צוללת הדגל מתעכבת בגרמניה: אח"י דרקון לא תגיע לישראל לפני 2026

הצוללת הגדולה והיקרה ביותר שישראל רכשה הייתה אמורה להצטרף השנה לשייטת 7, אלא שהיא עדיין עוברת בדיקות וניסויי ים ולא צפויה להימסר לצה"ל במועד ● ברקע החשש מהסחף נגד ישראל והאמברגו הגרמני, האם יש פתרון לתלות המוחלטת בתעשייה הימית של ברלין?

ניר זוהר, נשיא חברת Wix / צילום: אלן צצקין

מההייטק לפוליטיקה: האם נשיא WIX בדרך לכנסת

לצד בכירים נוספים, נשיא וויקס ניר זוהר, הוא אחד החתומים על מסמך ההקמה של המפלגה החדשה של גדי איזנקוט ● אם ירוץ בבחירות וייבחר לכנסת, קשה לראות כיצד ימשיך למלא תפקיד פעיל בחברה, שנסחרת כיום בנאסד"ק בשווי של קרוב ל-10 מיליארד דולר

דירות חדשות שנבנות / צילום: Shutterstock

מחירי הדירות נמצאים בירידה עקבית, אבל יש בעיה במקום אחר

לפי מדד מחירי הדירות שפורסם אתמול, מחירי השכירות עולים בקצב מהיר - בעוד שמחירי הדירות יורדים בקצב איטי, וגם זה לא בכל המדינה ● מהם ממצאי המדד העיקריים, ומה ההסבר לשונות הגדולה במגמות? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות לקראת החלטת הריבית מחר; טסלה עלתה ב-2.5%, מטא ב-2%

נעילה שלילית באירופה ● אורקל עולה בעקבות ההסכם להפעלת טיקטוק בארה"ב ● TD Cowen הורידה את הדירוג של וורנר ברדרס ל"החזקה" ● ישראליות: סולאראדג', וויקס ובריינסוויי זינקו ● טראמפ תובע את הניו יורק טיימס בגין לשון הרע; מניית העיתון יורדת ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית, בשוק מצפים להורדה של 0.25% ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־0.6% בחודש שעבר לעומת יולי, מעל הצפי

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים הערב / צילום: צילום מסך

נתניהו: "הייתה אי-הבנה. כלכלת ישראל מדהימה את העולם"

לאחר שאמר כי ישראל "תצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים", הופיע נתניהו במסיבת עיתונאים בעברית ובאנגלית ואמר: "השקל חזק, הבורסה חזקה, ורואים כניסת משקיעים זרים לישראל"● בנוסף הבהיר רה"מ כי דבריו על משק אוטרקי כוונו רק לצורך בעצמאות בסקטור הביטחוני

קארן שווק - מייסדת ומנכלית לוסיד פמילי אופיס / צילום: יריב פיין

מנהלת ההשקעות שבטוחה: זה התיק שתישנו איתו בשקט

קארן שווק, מייסדת ומנהלת השקעות ראשית בלוסיד השקעות, חברת פמילי אופיס המנהלת כ־1.5 מיליארד שקל, מעריכה כי העליות בשוקי המניות יימשכו, גם אחרי רצף של שיאים ● מה מדאיג אותה בשוק הישראלי, ואיזה פתרון היא מציעה לריכוזיות הגבוהה במדד S&P 500

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

בפעם השנייה תוך פחות משנה: שופרסל נקנסת בכ-2 מיליון שקל

לטענת הרשות להגנת הצרכן, הקנס יוטל על רשת שופרסל בגין אי-הצגת מחיר, הטעיה במחיר המוצר בקופה ואי-סימון ארץ הייצור ● בדצמבר האחרון הודיעה הרשות על כוונתה להטיל על שופרסל קנס בסך 2.1 מיליון שקל מסיבה דומה

צילום: Shutterstock

18 המניות האלה צפויות להוביל בוול סטריט, בגלל סיבה מפתיעה אחת

ניתוח היסטורי שנערך במרקטווץ' מעלה כי לקראת סוף שנה, מניות גדולות נוטות להניב ביצועים טובים יותר ממניות קטנות ● האנליסט מרק הולברט מצביע על סיבה מפתיעה לתופעה - וגם מסמן 18 מניות גדולות שלדעתו יובילו בשווקים ברבעון האחרון של 2025

פרטנר החלה לשדר את התכנים של yes / צילום: פרטנר tv+

השקה רכה: פרטנר החלה למכור את שירות הטלוויזיה החדש שלה

לפני כחודשיים החל פיילוט בקרב עובדי פרטנר, ואילו כעת מדובר בגרסת בטא המיועדת ללקוחות חדשים - בין אם בחבילות טלוויזיה ובין אם בחבילות משולבות אינטרנט סיבים אופטיים ונטפליקס ● בחודש הבא יחל באופן אוטומטי שדרוג מדורג ללקוחות הטלוויזיה הקיימים, עם חבילות טלוויזיה הכוללות גם את התכנים של yes