גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi
חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

העולם הביטחוני כולו פונה לתחום הבלתי מאוישים, אך מהפעילות הנוכחית של ארה"ב בכל הענפים ניכר כי היא פועלת להיות מובילה טכנולוגית במשימות מרשימות, בהן הפעלת לייזר או פעילות תת־מימית לטווחים ארוכים; בישראל, שתי חברות מקומיות מודיעות על הסכם שיתוף־פעולה בתחום הרחפנים; ולא הרחק מישראל, איחוד האמירויות ביצע צעד משמעותי בדרך לרכישת מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

גרמניה משנה את התפיסה הצבאית, ושתי ישראליות ירוויחו במיוחד
המכה הכפולה מארה"ב שבדרך לחברות הביטחוניות הקטנות
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

שיתוף־פעולה כל־ישראלי לשילוב רחפנים בהגנה מפני רחפנים

חברת ההגנה מפני רחפנים סנטריקס פתחה בשיתוף־פעולה עם חברת הרחפנים אקסטנד, שבמסגרתו הרחפנים ישולבו כחלק מסל המענים שיוכל המשתמש להפעיל בעת זיהוי רחפן זר.

המטרה בשיתוף־הפעולה הכל־ישראלי היא ליצור סינרגיה של יכולות מוכחות בעולם שבו הרחפנים הופכים לסכנה משמעותית: בין אם מדובר בכאלה צבאיים בייעודם המקורי, ובין אם מדובר בכאלה אזרחיים שלעתים יש נטייה להשתמש בהן למשימות ביטחוניות, כדוגמת DJI או אוטל.

החיבור של אקסטנד עם סנטריקס מתרחש כארבעה חודשים לאחר שהחברה, העוסקת בייצור אמצעים אוטונומיים מבוססי בינה מלאכותית ורחפנים טקטיים, זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות. רחפן ה־FPV של אקסטנד מהווה את המערכת הראשונה שארה"ב אישרה בקטגוריה של רחפנים חמושים הפועלים בתוך ומחוץ למבנים, תוך שימוש בבינה מלאכותית.

העסקה התקבלה לאחר שנתיים של פיתוח בשיתוף משרד ההגנה האמריקאי, ותוך שהרחפן הוכיח את יכולותיו בעת שימוש נרחב בצה"ל.

החברה מייצרת ומספקת כיום כ-100 רחפנים מדי שבוע למערכת הביטחון הישראלית, ואלה מופעלים בלבנון וברצועת עזה. לפני כניסה למנהרה או לבית, הלוחמים שולחים את הרחפן כדי לסרוק אחר מחבלים.

כעת החברה עובדת על ייצור כטב"מ לטווח רחוק שמיועד ליירט כטב"מים גדולים מסדרת שאהד של איראן.

ארה"ב פונה להשקעות אסטרטגיות ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות

בפנטגון החליטו לפנות לחברות מסחריות במטרה לאתר כלים צוללים בלתי מאוישים (כצב"מים) שמסוגלים לשאת מטענים גדולים לטווחים שרחוקים יותר מ־1,000 מייל ימי (כ־1,850 ק"מ). "אמצעי הכצב"מים הנוכחיים מציגים מגבלות בטווח ובכושר הנשיאה, ומגבילים את היעילות במתארים מבצעיים מסוימים", הסבירו בסוכנות החדשנות הביטחונית האמריקאית (DIU).

הכצב"מ שאותו מחפשים האמריקאים נדרש להיות מסוגל לשאת מטענים בגדלים שונים, להיות מסוגל לשאת מערכת איסוף ומודיעין, ולפעול בסביבה נטולת GPS. בד־בבד, בוושינגטון דורשים שהכצב"ם יוכל לפעול בעומק של 200 מטרים באופן אוטונומי. "הממשל מבין כי חברות כנראה לא יוכלו לעמוד בכל הספציפיקציות, אבל מעודד חברות להציג כולות שעומדות באחדים או יותר מהם", נמסר.

לצד זאת, חברה אמריקאית שהציגה יכולת מרשימה חדשה היא ג'נרל אטומיקס, עם מערכת לייזר אוויר־אוויר חדשה למל"ט MQ -9 B "סיגרדיאן". עבור הלייזר, המל"ט נושא עמו מערכת סוללות ייעודית שמספקת לו את האנרגיה, עבור קרן בהספק 25 קילו־וואט. עם עוצמה כזו המל"ט יהיה מסוגל, לדוגמה, ליירט חימושים משוטטים של האויב - אתגר נפוץ בשדה הקרב המודרני.

גרמניה תספק לאוקראינה מערכות סובייטיות

משרד ההגנה של גרמניה מתכנן לספק לאוקראינה 120 טילי כתף להגנה אווירית מדגם 9 K 38 "איגלה", שייצרה ברית־המועצות בשנות ה־80. ברלין אומנם סיפקה לקייב עד עתה סיוע בתחומים שונים מאז תחילת הפלישה הרוסית, אבל המערכת הזו לא הייתה אחת מהן.

9 K 38 איגלה היא מערכת טילי כתף מונחית אינפרא אדום שמיועדת ליירוט מסוקים וכטב"מים בטווח עד 5.2 ק"מ ובגובה של עד 3.5 ק"מ.

השיקול באספקת המערכות הללו הוא התגברות מתקפות החימושים המשוטטים הרוסיות בסביבה אורבנית, שבה נדרש מענה לטווחים קצרים. מעבר לכך, איגלה נותן מענה טוב לכוחות מתמרנים, הוא מוגן יחסית מלוחמה אלקטרונית, וניתן להפעיל אותו בשיטת "שגר ושכח". לפי הערכת "ארמי רקוגנישן", גרמניה מחזיקה באיגלה מאז האיחוד עם גרמניה המזרחית.

מנגד, רוסיה מחזקת את היכולות הארטילריות שלה עם הגדלת הטווח של מערכת TOS-2 "טוסוצ'קה" ל־15 ק"מ, מ־12 ק"מ קודם לכן. המערכת הזו משגרת רקטות תרמובריות 220 מ"מ, כשהגדלת הטווח התבצעה באמצעות ייעול השימוש בדלק והקטנה של ראש הקרב התרמובארי.

פצצה תרמובארית מפזרת חלקיקים דליקים באוויר, כולל מתכות קטנות כמו מגנזיום ואלומיניום, כך שכמה שניות אחרי הירי נוצרת הצתה של ההדף.

הודו תרחיב את חיל האוויר עם מטוסים צרפתיים

בצל האיום הסיני ושיתוף־הפעולה הביטחוני הנרחב של בייג'ינג עם פקיסטן, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל שלה ב־40 יחידות נוספות - ל־76 מטוסים בסך־הכול. במסגרת הרצון לעשות את התהליך מהר ככל הניתן, בחרו בניו דלהי לפנות לפתרון המוכר מתוצרת צרפתית, על פני בחינת מטוסי קרב אחרים - אף שהתחרות העולמית שוקקת בעת הנוכחית.

התקווה ההודית היא שהרחבת הצי הקיים מתוצרת דאסו הצרפתית תרתיע את פקיסטן, שמצידה החליטה לרכוש מטוסי J-10 מסין.

מטוסי רפאל מסוגלים להגיע למהירות של 1.8 מאך ולפעול בטווח של עד כ־1,850 ק"מ. מבחינת היכולות ההתקפיות, ברפאל ניתן להשתמש, בין השאר, בטילי אוויר־אוויר מדגם "מטאור" לטווח של יותר מ־150 ק"מ, או טילי שיוט מדגם סקאלפ.

רכש מטוסי רפאל מדור 4.5 משקף כי הודו רחוקה מעצמאות בתחום האווירי, אבל ביכולות תעשייתיות כמו פגזים היא מצליחה מאוד. לפי דיווח של רויטרס, היא מצליחה למכור פגזי 155 מ"מ במחירים שנעים בין 400-300 דולר - עשירית מיריבותיה בשוק. היקף ייצור הפגזים שמאפשר מחיר שכזה משקף חלק מהתוכנית של ראש הממשלה נרנדרה מודי להכפיל את היצוא הביטחוני ל־6 מיליארד דולר ב־2029.

איחוד האמירויות רוצה לחזק את חיל האוויר בעזרת קוריאה הדרומית

איחוד האמירויות וקוריאה הדרומית חתמו על הצהרת כוונות בדבר שיתוף־פעולה בתחום מטוסי הקרב, כשבמרכז נמצא מטוס KF-21 מדור 4.5 שקוריאה הדרומית מפתחת וצפוי להפוך למבצעי בשנה הבאה. על הצהרת הכוונות חתמו מפקדי חילות האוויר של שתי המדינות, מייג'ור גנרל רשיד מוחמד אל־שמסי האמירותי וגנרל לי יונג־סו הדרום־קוריאני.

את המטוס החדש מייצרת ומפתחת התעשייה האווירית הקוריאנית (KAI), כשההסכם יאפשר לאנשי חיל האוויר האמירותי לבקר ביחידות דרום־קוריאניות שמפעילות את KF-21 בשלב הנוכחי.

העניין של אבו דאבי במטוסי הקרב הדרום־קוריאניים החדשים החל לפני כשנתיים, כששיתוף־הפעולה בין הצדדים כבר כולל עסקאות של ממש בתחום ההגנה האווירית.

קוריאה הדרומית משתמשת בשיתופי־פעולה עם מדינות וחברות ממדינות אחרות כדבר שבשגרה. כך, לאחרונה החליטה חברה האנווה המקומית לחתום על הסכם עם WB אלקטרוניקס הפולנית להקמת מיזם משותף לייצור טילים למערכת הרקטות "צ'ונמו" על אדמת פולין. המפעל של החברה שבה האנווה תהיה בעלים של 51% יספק טילים מונחים מדגם CGR-80 למערכת הומאר-K, הגרסא הפולנית למערכת צ'ונמו.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

מייסדים Finout / צילום: עומר הכהן

אפילו וויז לא יכולה בלעדיהם: הכירו את הסטארט-אפ המבטיח של גלובס לשנת 2025

המעבר של חברות לענן גרם להן לאבד שליטה על ההוצאות - חשבונות התנפחו, ואף אחד לא ידע למה ● שלושת מייסדי פינאאוט, יוצאי 8200 שעבדו יחד בחברה אחרת וזיהו את הבעיה, בנו מערכת שמאפשרת להבין בזמן אמת מי בארגון צורך מה וכמה זה עולה ● מאז, פינאאוט הפכה לכלי חובה בקרב חברות ענק כמו וויז והניו יורק טיימס

פרויקט פינוי בינוי בבאר יעקב / צילום: חברת ענב

העיר הצומחת שזוכה לפרויקט פינוי בינוי הראשון בתולדותיה

בבאר יעקב ניתן היתר לפרויקט פינוי בינוי ראשון בתולדות העיר, בהיקף של כ-1,900 יח"ד ● באשדוד, אושרה תוכנית חלופית לתמ"א 38, המייצרת פוטנציאל לכ-7,400 יח"ד ● וקבוצת אלקטרה תקים חוות שרתים בנתניה תמורת כ-450 מיליון שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן

קמפיין מזרחי טפחות

ה"איחוד" של סברי מרנן משגר את מזרחי טפחות ישירות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לחברת התקשורת HOT, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, שייכת גם השבוע למיזם הסטרימינג free TV

חניכי המדרשה למנהיגות עין פרת / צילום: תמונה פרטית

המדרשה שתעניק 77 אותות גבורה לרגל יום העצמאות

המדרשה למנהיגות חברתית עין פרת תקיים במוזיאון הסובלנות בירושלים כנס מיוחד בו יחולקו אותות ל-77 גיבורים וגיבורות ● בין מקבלי האות: אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, ורז פרויליך, מנכ"ל משרד התרבות לשעבר, שנפצע קשה בתחילת המלחמה וחזר לנהל בית ספר ● אירועים ומינויים

המוניות האוטונומיות / צילום: יח''צ יצרן

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי

פולקסווגן וחברת שירותי התחבורה השיתופית UBER, יפעילו בארה"ב שירותי מוניות אוטונומיות על בסיס הטכנולוגיה של מובילאיי ● בעקבות ההכרזה, מזנקת היום מניית מובילאיי במסחר בארה"ב

ארז בן ישי, לשעבר מנכ''ל PromAI / איור: גיל ג'יבלי

התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ׳ט המציא לי מסמך״

המנכ"ל לשעבר של חברת PromAI, ארז בן ישי, שניהל רומן עם המייסדת, תיאר לחוקרים פרטיים כיצד המציא עסקאות עם חברות ענק, ובהן בואינג ● במסמך שהוגש כחלק מתביעה נגדו מתאר בן ישי כיצד השתמש ב-AI כדי לייצר תרמית שעלתה לחברת הסטארט-אפ מיליונים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

שרת התחבורה ביקשה ממזכיר הממשלה לדון מחדש בתוכנית המטרו, כדי לכלול בתוכה חיבור של מערכת המטרו למסילת הרכבת שתוקם בין חדרה ללוד, וכך לקשר אותה למזרח הארץ ולאזור השומרון ● הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בעבר ארוכות במהלך ומצאה בו יתרונות, אך החליטה בסוף להשאיר את התכנון כמו שהוא, כדי למנוע עיכובים

מדד s&p 500; / אילוסטרציה: Shutterstock

האסטרטג שטוען: זה התרחיש המפחיד שיוביל להזדמנות חד פעמית בשוק

תומאס קי, שמנהל חברת השקעות, טוען כי המניות צריכות לחזור לערך ההוגן שלהן, או במילים אחרות - שהשוק "עדיין צריך להגיע לתחתית", ורק אז אפשר לחזור ולקנות מניות ● לטענתו, ההצלחות שלו מדברות בעד עצמן

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

בצל הגזירות וההתייקרויות, יש מהלכים שניתו לעשות כדי לשמור על הכסף שלכם ואפילו להגדיל אותו ● להזיז את הכסף מהעובר ושב, לדרוש החזרי מס ולבצע מהלך פשוט שיחסוך לכם הוצאות על חשמל - גלובס מציג סדרת מדריכים על הדברים שמשתלם להתעכב עליהם

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אוהד צויגנברג/ידיעות אחרונות, יוסי כהן, Shutterstock

מתוכננת בשבוע הבא לא שביתה אחת, אלא שתיים

הממשלה לא חושפת את השיקולים בשוק הקנאביס ● עד שמצאו איך להוזיל את עלויות ביטוחי הרכב, כלום לא קורה ● ושתי שביתות מאיימות על ההורים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

תביעת נאמן דורי בנייה על חצי מיליארד שקל נגד EY וחלק מבעלי התפקידים נדחתה על הסף

תביעת ענק נגד נושאי משרה לשעבר בדורי בנייה וחברת רואי החשבון EY נדחתה בשל התיישנות ● נגד ג'י סיטי, קבוצת עמוס לוזון ונושאי משרה בה תתברר התביעה, במסגרתה נטען כי האחריות לקריסת החברה היא על בעלות השליטה ונושאי המשרה • דורי בנייה נותרה עם תביעות חוב של מעל 750 מיליון שקל, וב-2019 נפתחו נגדה הליכי חדלות פירעון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מובילאיי קפצה בכ-10% לאחר הדוחות

נאסד"ק עלה בכ-2.8% למרות שסין הצהירה כי "אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים" ● נעילה חיובית באירופה • הדולר חוזר לרדת והזהב עולה ● מניית אלביט ירדה ב-8% השבוע, ייתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה • למרות הרגיעה האחרונה בבורסות בעולם, אנליסטים צופים "רצפים דוביים אכזריים" נוספים • הלילה, גוגל פרסמה דוחות חזקים והמניה קפצה במסחר המאוחר ● מנגד, אינטל צללה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השני

בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

אישה התנגדה לפעול בהתאם להוראות הסכם הממון. איך הכריע בית המשפט?

זוג שנישא בשנת 1992, חתם בשנת 2002 על הסכם ממון. 20 שנה מאוחר יותר הגיעו נישואיהם לקיצם ● הבעל עתר לחלק את הרכוש שנצבר להם במהלך הנישואים בהתאם להוראות הסכם הממון, והאישה התנגדה וטענה כי כל צד צריך להישאר עם הזכויות הצבורות על שמו ● בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון, ולכן באופן חריג קיבל את עתירת האישה

נמלים אורגות. בונות יחד בית / צילום: באדיבות פרופ' עופר פיינרמן

מנמלים ועד שפנים: מה חיות יכולות ללמד אותנו על שיתוף פעולה?

למה נמלים מצליחות יותר מאנשים לסחוב יחד חפץ כבד, איך דבורים מאמתות מידע ומה משיגים זרזירים כשהם עפים כגוש אחד ● ארבעה חוקרים מספרים על מחקרים פורצי דרך על תקשורת רשתית של בעלי חיים, שהציגו לאחרונה בכנס חדשנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; אופקו הלת' צללה בכ-6%

ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● עליות בוול סטריט למרות שסין הצהירה כי אין מגעים עם ארה"ב בנוגע למכסים ● הדולר נחלש בעולם ומול השקל, מחיר הזהב עולה ● בעלי המניות של קרור דחו את הצעת הרכש של בעלי השליטה בה ● מניית אלביט ירדה והשלימה ירידה של 10% השבוע, יתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

לאחר שביטלו וחזרו לחוזה: ממשלת ספרד מתנערת מרכש תחמושת מתע"ש

לאחר לחץ פוליטי מצד הקואליציה, ממשלת ספרד, שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, ביטלה אמש באופן סופי עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו מתע"ש ● "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד

אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock

השריפות בלוס אנג'לס הן הזדמנות לבנייה מחדש: האם הצפיפות תגדל?

שריפות שהרסו שתי שכונות בעיר החמירו עוד יותר את מצוקת הדיור בקליפורניה ● כעת, גוברת ההתנגדות להגדלת הצפיפות לצורך בניית יחידות דיור נוספות