גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi
חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

העולם הביטחוני כולו פונה לתחום הבלתי מאוישים, אך מהפעילות הנוכחית של ארה"ב בכל הענפים ניכר כי היא פועלת להיות מובילה טכנולוגית במשימות מרשימות, בהן הפעלת לייזר או פעילות תת־מימית לטווחים ארוכים; בישראל, שתי חברות מקומיות מודיעות על הסכם שיתוף־פעולה בתחום הרחפנים; ולא הרחק מישראל, איחוד האמירויות ביצע צעד משמעותי בדרך לרכישת מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

גרמניה משנה את התפיסה הצבאית, ושתי ישראליות ירוויחו במיוחד
המכה הכפולה מארה"ב שבדרך לחברות הביטחוניות הקטנות
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

שיתוף־פעולה כל־ישראלי לשילוב רחפנים בהגנה מפני רחפנים

חברת ההגנה מפני רחפנים סנטריקס פתחה בשיתוף־פעולה עם חברת הרחפנים אקסטנד, שבמסגרתו הרחפנים ישולבו כחלק מסל המענים שיוכל המשתמש להפעיל בעת זיהוי רחפן זר.

המטרה בשיתוף־הפעולה הכל־ישראלי היא ליצור סינרגיה של יכולות מוכחות בעולם שבו הרחפנים הופכים לסכנה משמעותית: בין אם מדובר בכאלה צבאיים בייעודם המקורי, ובין אם מדובר בכאלה אזרחיים שלעתים יש נטייה להשתמש בהן למשימות ביטחוניות, כדוגמת DJI או אוטל.

החיבור של אקסטנד עם סנטריקס מתרחש כארבעה חודשים לאחר שהחברה, העוסקת בייצור אמצעים אוטונומיים מבוססי בינה מלאכותית ורחפנים טקטיים, זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות. רחפן ה־FPV של אקסטנד מהווה את המערכת הראשונה שארה"ב אישרה בקטגוריה של רחפנים חמושים הפועלים בתוך ומחוץ למבנים, תוך שימוש בבינה מלאכותית.

העסקה התקבלה לאחר שנתיים של פיתוח בשיתוף משרד ההגנה האמריקאי, ותוך שהרחפן הוכיח את יכולותיו בעת שימוש נרחב בצה"ל.

החברה מייצרת ומספקת כיום כ-100 רחפנים מדי שבוע למערכת הביטחון הישראלית, ואלה מופעלים בלבנון וברצועת עזה. לפני כניסה למנהרה או לבית, הלוחמים שולחים את הרחפן כדי לסרוק אחר מחבלים.

כעת החברה עובדת על ייצור כטב"מ לטווח רחוק שמיועד ליירט כטב"מים גדולים מסדרת שאהד של איראן.

ארה"ב פונה להשקעות אסטרטגיות ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות

בפנטגון החליטו לפנות לחברות מסחריות במטרה לאתר כלים צוללים בלתי מאוישים (כצב"מים) שמסוגלים לשאת מטענים גדולים לטווחים שרחוקים יותר מ־1,000 מייל ימי (כ־1,850 ק"מ). "אמצעי הכצב"מים הנוכחיים מציגים מגבלות בטווח ובכושר הנשיאה, ומגבילים את היעילות במתארים מבצעיים מסוימים", הסבירו בסוכנות החדשנות הביטחונית האמריקאית (DIU).

הכצב"מ שאותו מחפשים האמריקאים נדרש להיות מסוגל לשאת מטענים בגדלים שונים, להיות מסוגל לשאת מערכת איסוף ומודיעין, ולפעול בסביבה נטולת GPS. בד־בבד, בוושינגטון דורשים שהכצב"ם יוכל לפעול בעומק של 200 מטרים באופן אוטונומי. "הממשל מבין כי חברות כנראה לא יוכלו לעמוד בכל הספציפיקציות, אבל מעודד חברות להציג כולות שעומדות באחדים או יותר מהם", נמסר.

לצד זאת, חברה אמריקאית שהציגה יכולת מרשימה חדשה היא ג'נרל אטומיקס, עם מערכת לייזר אוויר־אוויר חדשה למל"ט MQ -9 B "סיגרדיאן". עבור הלייזר, המל"ט נושא עמו מערכת סוללות ייעודית שמספקת לו את האנרגיה, עבור קרן בהספק 25 קילו־וואט. עם עוצמה כזו המל"ט יהיה מסוגל, לדוגמה, ליירט חימושים משוטטים של האויב - אתגר נפוץ בשדה הקרב המודרני.

גרמניה תספק לאוקראינה מערכות סובייטיות

משרד ההגנה של גרמניה מתכנן לספק לאוקראינה 120 טילי כתף להגנה אווירית מדגם 9 K 38 "איגלה", שייצרה ברית־המועצות בשנות ה־80. ברלין אומנם סיפקה לקייב עד עתה סיוע בתחומים שונים מאז תחילת הפלישה הרוסית, אבל המערכת הזו לא הייתה אחת מהן.

9 K 38 איגלה היא מערכת טילי כתף מונחית אינפרא אדום שמיועדת ליירוט מסוקים וכטב"מים בטווח עד 5.2 ק"מ ובגובה של עד 3.5 ק"מ.

השיקול באספקת המערכות הללו הוא התגברות מתקפות החימושים המשוטטים הרוסיות בסביבה אורבנית, שבה נדרש מענה לטווחים קצרים. מעבר לכך, איגלה נותן מענה טוב לכוחות מתמרנים, הוא מוגן יחסית מלוחמה אלקטרונית, וניתן להפעיל אותו בשיטת "שגר ושכח". לפי הערכת "ארמי רקוגנישן", גרמניה מחזיקה באיגלה מאז האיחוד עם גרמניה המזרחית.

מנגד, רוסיה מחזקת את היכולות הארטילריות שלה עם הגדלת הטווח של מערכת TOS-2 "טוסוצ'קה" ל־15 ק"מ, מ־12 ק"מ קודם לכן. המערכת הזו משגרת רקטות תרמובריות 220 מ"מ, כשהגדלת הטווח התבצעה באמצעות ייעול השימוש בדלק והקטנה של ראש הקרב התרמובארי.

פצצה תרמובארית מפזרת חלקיקים דליקים באוויר, כולל מתכות קטנות כמו מגנזיום ואלומיניום, כך שכמה שניות אחרי הירי נוצרת הצתה של ההדף.

הודו תרחיב את חיל האוויר עם מטוסים צרפתיים

בצל האיום הסיני ושיתוף־הפעולה הביטחוני הנרחב של בייג'ינג עם פקיסטן, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל שלה ב־40 יחידות נוספות - ל־76 מטוסים בסך־הכול. במסגרת הרצון לעשות את התהליך מהר ככל הניתן, בחרו בניו דלהי לפנות לפתרון המוכר מתוצרת צרפתית, על פני בחינת מטוסי קרב אחרים - אף שהתחרות העולמית שוקקת בעת הנוכחית.

התקווה ההודית היא שהרחבת הצי הקיים מתוצרת דאסו הצרפתית תרתיע את פקיסטן, שמצידה החליטה לרכוש מטוסי J-10 מסין.

מטוסי רפאל מסוגלים להגיע למהירות של 1.8 מאך ולפעול בטווח של עד כ־1,850 ק"מ. מבחינת היכולות ההתקפיות, ברפאל ניתן להשתמש, בין השאר, בטילי אוויר־אוויר מדגם "מטאור" לטווח של יותר מ־150 ק"מ, או טילי שיוט מדגם סקאלפ.

רכש מטוסי רפאל מדור 4.5 משקף כי הודו רחוקה מעצמאות בתחום האווירי, אבל ביכולות תעשייתיות כמו פגזים היא מצליחה מאוד. לפי דיווח של רויטרס, היא מצליחה למכור פגזי 155 מ"מ במחירים שנעים בין 400-300 דולר - עשירית מיריבותיה בשוק. היקף ייצור הפגזים שמאפשר מחיר שכזה משקף חלק מהתוכנית של ראש הממשלה נרנדרה מודי להכפיל את היצוא הביטחוני ל־6 מיליארד דולר ב־2029.

איחוד האמירויות רוצה לחזק את חיל האוויר בעזרת קוריאה הדרומית

איחוד האמירויות וקוריאה הדרומית חתמו על הצהרת כוונות בדבר שיתוף־פעולה בתחום מטוסי הקרב, כשבמרכז נמצא מטוס KF-21 מדור 4.5 שקוריאה הדרומית מפתחת וצפוי להפוך למבצעי בשנה הבאה. על הצהרת הכוונות חתמו מפקדי חילות האוויר של שתי המדינות, מייג'ור גנרל רשיד מוחמד אל־שמסי האמירותי וגנרל לי יונג־סו הדרום־קוריאני.

את המטוס החדש מייצרת ומפתחת התעשייה האווירית הקוריאנית (KAI), כשההסכם יאפשר לאנשי חיל האוויר האמירותי לבקר ביחידות דרום־קוריאניות שמפעילות את KF-21 בשלב הנוכחי.

העניין של אבו דאבי במטוסי הקרב הדרום־קוריאניים החדשים החל לפני כשנתיים, כששיתוף־הפעולה בין הצדדים כבר כולל עסקאות של ממש בתחום ההגנה האווירית.

קוריאה הדרומית משתמשת בשיתופי־פעולה עם מדינות וחברות ממדינות אחרות כדבר שבשגרה. כך, לאחרונה החליטה חברה האנווה המקומית לחתום על הסכם עם WB אלקטרוניקס הפולנית להקמת מיזם משותף לייצור טילים למערכת הרקטות "צ'ונמו" על אדמת פולין. המפעל של החברה שבה האנווה תהיה בעלים של 51% יספק טילים מונחים מדגם CGR-80 למערכת הומאר-K, הגרסא הפולנית למערכת צ'ונמו.

שלושה מטוסים חדשים נחתו אתמול בנבטים

שלושה מטוסי F-35 "אדיר" מתוצרת לוקהיד מרטין נחתו אתמול (ה') בבסיס חיל האוויר בנבטים. עם הגעתם, חיל האוויר יפעיל 45 מטוסי אדיר, כולל מטוס הניסוי (AS-15) שמוצב במרכז ניסויי הטיסה בבסיס תל נוף.

מדינת ישראל הייתה הראשונה בעולם לבחור במטוס ה-F-35 כחלק מעסקת מכירה צבאית (FMS) עם הממשל האמריקאי.

החתימה הראשונה על הסכם LOA (Letter of Agreement) התבצעה באוקטובר 2010, ואילו כיום הסכמי הרכש עומדים בסך הכל על 75 מטוסי F-35 עבור מדינת ישראל.
חיל האוויר הישראלי הכריז על יכולת מבצעית למטוסי ה-F-35 בדצמבר 2017, לאחר השלמת התהליכים המקיפים לאימון, ההכשרה וההטמעה של המטוסים וצוותיהם בבסיס חיל האוויר בנבטים. מאז, נמצא המטוס בשירות מבצעי מלא ותהליך ההצטיידות הנוכחי יימשך בשנים הקרובות עד להשלמת כלל המטוסים שנרכשו.

נכון לתחילת אפריל, צברו 1150 מטוסי ה-F-35 ברחבי העולם מעל מיליון שעות טיסה מצטברות. מטוסי ה-F-35 פועלים מ-36 בסיסים ו-12 נושאות מטוסים וספינות ברחבי העולם, תוך שמעל 2,880 טייסים ו-17,950 אנשי תחזוקה הוכשרו עד כה.

מטוס F-35 ''אדיר'' / צילום: לוקהיד מרטין

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה