יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
באוצר מקדמים מהלך נרחב היקף בשוק החיסכון שכולל בין היתר איחוד של כלל מכשירי ההשקעה, לרבות הפנסיה, תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת תנאים והטבות מס בין קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות. המתווה פורסם לפני חודשיים במסגרת מסקנות ביניים של הצוות האחראי, ועורר סערה מעל ומתחת לפני השטח.
● רשות שוק ההון דורשת הסבר מחברות הביטוח: למה מחירי ביטוחי הרכב מופרזים כל כך?
המצדדים במהלך, בהובלת רשות ניירות ערך, גורסים כי הוא יוביל להפחתת דמי הניהול, הפחתת מספר המתווכים הגברת השקיפות והתחרות. ברשות שוק ההון לעומת זאת יוצאים נגד - וטוענים כי הציבור לא יהנה מהוזלה אלא ההפך. מאחורי הקלעים גם סוכני הביטוח, חברות הביטוח, הבנקים ושחקנים נוספים, שיושפעו מאוד מהשינויים, פועלים להכניס שינויים היטיבו איתם.
"פגיעה של ממש בציבור החוסכים"
למצעד המתנגדים לתוכנית מצטרפת כעת ההסתדרות. במכתב של היו"ר ארנון בר־דוד לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהגיע לידי גלובס, הוא תוקף וטוען כי "בשורה התחתונה, דוח הביניים נועד כל־כולו לבטל ולצמצם הטבות מס לציבור העובדים, והלכה למעשה יש בו כדי להביא לפגיעה של ממש בציבור החוסכים, בקופת גמל להשקעה, קרנות השתלמות ואף במוצרי החיסכון לטווח הארוך". עוד מפרט כי "דוח הביניים עושה זאת תוך הסטת הטבות והגדלת היתרונות דווקא לקרנות הנאמנות, על פני מוצרים אחרים, תוך פגיעה באיזון ובשוני בין המוצרים השונים".
בהמשך מוסיף בר־דוד כי "הדוח מבקש להוסיף על גזירות אלו גזירות כבדות וקשות נוספות, שוב על אותו הציבור. זאת, בהמשך לגזירות רבות אחרות שהוטלו על ציבור החוסכים במהלך השנים האחרונות שוב ושוב". בהסתדרות אף טוענים כי קידום ההמלצות מנוגד דה פקטו להסכמות שהושגו עם האוצר בנוגע לחוק ההסדרים - ובעיקר בנוגע לקרנות ההשתלמות. לטענתם, הדוח מתפרש בצורה כזו שגם הכספים הנזילים מקרנות ההשתלמות יכללו בחשבון המאוחד החדש והטבות המיסוי עליהן ייפגעו במידה מסוימת.
מוצר החיסכון שייפגע אולי יותר מכל הוא קופת הגמל להשקעה שנהנות מהטבת מס משמעותית - פטור ממס רווחי הון למי שימשוך את החיסכון החל מגיל 60 בצורה של קצבת פנסיה, עם תקרת הפקדה שנתית שעומדת על 81.7 אלף שקל צמודה למדד. לפי המתווה החדש, ניתן יהיה לפתוח חשבון בפלטפורמה החדשה וליהנות מהטבת המס מגיל 18 בלבד ולא מגיל אפס היום. בנוסף, ההטבה תוגבל למאות אלפי שקלים בודדים - נמוך משמעותית מההטבה כיום שיכולה להגיע למיליוני שקלים.
תגובת משרד האוצר: "מדובר בתוכנית שתנגיש את מגוון מוצרי ההשקעה השונים לציבור, תשפר את יכולתם להשוות ולמצות את ההטבות להם זכאים, ובכך תסייע במאבק ביוקר המחייה שהמשרד חרת על דגלו. ההמלצות בדוח הביניים, שפורסמו להערות הציבור, הן חלק מתהליך התייעצות רחב, שמקיימת הוועדה עם כלל הגורמים הרלוונטיים.
הארביטרז' הרגולטורי שהתפתח בין מכשירי ההשקעה השונים אינו מוצדק, ושנים ארוכות דובר על הצורך לתקן זאת. משרד האוצר רואה בתיקון המצב ובקביעת אסדרה עקבית מהלך תשתיתי בעל חשיבות גדולה שיקדם את התחרות ויגן על ציבור המשקיעים והחוסכים".