גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט של שמלצר וקושנר מתרחק: בוטלה הנפקת שלמה החזקות רכב

אחת ההנפקות הגדולות שתוכננו בת"א השנה בוטלה, על רקע התנודתיות בשווקים ● לעומתה הצליחה קבוצת קסטרו לסגור את הנפקת רשת אורבניקה, בשווי של מיליארד שקל לפני הכסף

יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר
יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר

התנודתיות בשווקים פוגעת בגל ההנפקות המתוכנן בבורסה בתל אביב: קבוצת שלמה החזקות שבבעלות משפחת שמלצר הודיעה (א') כי החליטה "בשלב זה" לבטל את הנפקת החברה־הבת שלמה החזקות רכב - שאמורה הייתה להיות אחת ההנפקות הגדולות בגל הצפוי.

שלמה החזקות, אותה מוביל היו"ר אסי שמלצר, תכננה להנפיק את פעילות הרכב לפי שווי חברה של מעל 4 מיליארד שקל. בסוף חודש מרץ דיווחה החברה כי הגישה טיוטת תשקיף ראשונה עבור שלמה החזקות רכב לרשות ניירות ערך, לקראת הנפקה על בסיס דוחות 2024, אך כעת כאמור היא מדווחת על ביטול המהלך.

למנהל ההשקעות הבכיר יש עצה אחת בשבילכם לימים של טלטלות
כסף סעודי? מי באמת מימן את ההשקעה בעסקים של משפחת שמלצר
"בשוק כזה אי־אפשר להנפיק מניות": סימני השאלה מעל גל ההנפקות בתל אביב

שלמה החזקות עצמה נסחרת בבורסה באמצעות אג"ח בלבד (ולא מניות) ומחזיקה ב־85% ממניות שלמה החזקות רכב, המהווה את זרוע הפעילות המרכזית שלה ופועלת בתחומי הליסינג, השכרה ומכירת רכב וכן במימון לרכב.

מי שעוד אמורה הייתה ליהנות מהצפת ערך משמעותית כתוצאה מהנפקת החברה־הבת היא קרן ההשקעות אפיניטי פרטנרס, שייסד ומוביל ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הקרן הפכה בתחילת 2024 לשותפה (15%) בעסקי הרכב של קבוצת שלמה, בעסקה ששיקפה לשלמה החזקות רכב שווי של 2.7 מיליארד שקל - "הנחה" של 30% על מחיר העסקה שסוכם בין הצדדים כמה חודשים קודם לכן.

במסגרת העסקה, שהיקפה צומצם בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", השקיעה קרן אפיניטי של קושנר 110 מיליון דולר במניות שלמה החזקות רכב. בהסכם נקבע מנגנון התאמת שווי על בסיס תוצאות עתידיות, כך שהקרן תוכל לעלות להחזקה של 18% בזרוע הרכב. בנוסף, מונו מטעמה דירקטור ומשקיף בדירקטוריון החברה־הבת.

השקעת קושנר קוצצה

אגב, קרן אפיניטי עצמה הזרימה רק כ-63 מיליון דולר מכספי ההשקעה. היתרה מומנה באמצעות הלוואת מוכר בהיקף של כ-47 מיליון דולר שהועמדה לה על־ידי חברות פרטיות בבעלות משפחת שמלצר, המובטחת בשיעבוד על מלוא המניות שהוקצו לקרן.

דוחות שלמה החזקות לשנת 2024 מלמדים על חברה עם הון עצמי של 2.2 מיליארד שקל, שהכנסותיה עלו ב־11% בתוך שנה ל־5.8 מיליארד שקל, בעיקר הודות לגידול במכירת כלי רכב וסחר ברכבים (שם נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף ההכנסות). עיקר הכנסות החברה מגיעות מתחום הליסינג התפעולי, שתרם 3.3 מיליארד שקל אשתקד. הוצאות המכירה והשיווק צומצמו ב־9%, מה שסייע לרווח התפעולי לזנק ב־23% בשנה ל־826 מיליון שקל. עלייה בתשלומי המסים שחקה את הרווח הכולל, שעלה ב־10% והסתכם ב־511 מיליון שקל.

שלמה החזקות מחזיקה בפעילויות שונות בתחום הרכב וכן הביטוח והתיירות. הקבוצה נוסדה על־ידי שלמה שמלצר ז"ל, שכיהן בעברו בתפקיד היו"ר (תפקיד ששמלא כאמור בנו אסי היום).

אמפא וקסטרו ממשיכות בתוכניות ההנפקה

למרות ביטול ההנפקה המתוכננת של שלמה החזקות, מוקדם להספיד את גל ההנפקות הצפוי - גם אם חברות המבקשות לגייס הון לראשונה בתל אביב יידרשו כנראה להתאמת מחיר כלפי מטה. זאת, כפועל יוצא מאי־היציבות בשווקים מאז הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ.

כך מדווחים חתמי הנפקה גדולה אחרת שעומדת על הפרק, של קבוצת אמפא (בשליטת משפחת נקש ושלומי פוגל), העוסקת בין היתר בנדל"ן מניב, מימון חוץ בנקאי ועוד, כי המהלך מתקדם כסדרו. הוא מתוכנן לצאת לפועל בחודשיים הקרובים לפי שווי מבוקש של כ-3 מיליארד שקל לחברה (לפני הכסף), כשהכוונה היא לגייס לפחות 700 מיליון שקל.

הנפקה אחרת, שעומדת בפני סגירה מוצלחת לאחר הפחתת שווי, היא זו של רשת האופנה אורבניקה מקבוצת קסטרו. במסגרת מהלך ההנפקה, נכנסת תחת אורבניקה הפעילות של החברה־האחות הודיס. יחד מספקות השתיים את עיקר רווחיה של קבוצת קסטרו ומהוות מנוע צמיחה מרכזי.

קסטרו דיווחה בשבוע שעבר כי אורבניקה קיבלה הזמנות מחייבות ממוסדיים בהיקף העולה על הכמות המוצעת בטיוטת התשקיף, ולפיכך היא צפויה להשלים גיוס של 400 מיליון שקל לפי שווי חברה של מיליארד שקל (לפני הכסף). כפוף להשלמת ההנפקה, ולפניה, תחלק אורבניקה דיבידנד של 200 מיליון שקל לחברה־האם קסטרו.

מטיוטת התשקיף של אורבניקה עלה כי הכנסות הרשת והודיס עמדו במצטבר על כמעט מיליארד שקל (952 מיליון שקל) ב־2024, זינוק של 30% מ־2023. שיעור הרווח הגולמי של הפעילות המונפקת (אורבניקה והודיס) היה 57%, והרווח התפעולי הסתכם ב־170 מיליון שקל, גידול של 81% מ־2023. הרווח הנקי של הפעילות המונפקת עמד אשתקד על 110 מיליון שקל - כמעט כפול משנה קודם לכן.

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל ברשת אושר עד / צילום: שירה ספיר

נינג'ה בפחות מאלף שקל: השיטה שהפכה את אושר עד לשחקנית בשוק מוצרי החשמל

קמעונאית המזון אושר עד, שידועה בעיקר במחירים נמוכים, משקיעה בשלוש השנים האחרונות גם בתחום מוצרי החשמל, שמהווה זרוע הכנסה בולטת עבורה ● עם היצע מנינג'ה ועד שואבי דרימי ואסטרטגיה שמדלגת על משלוחים, הובלות והתקנות - מתהווה שחקנית שנותנת פייט לשוק כולו

תומכת חיזבאללה על חורבות כפר כילא. הארגון השקיע 57 מיליון דולר בשיקום הבתים / צילום: ap, Hassan Ammar

חיזבאללה במשבר חמור, האם הוא עדיין מסכן את ישראל?

חיסול נסראללה, היחלשות הזרוע האיראנית וההפיכה בסוריה שגם חסמה את נתיבי ההברחות: בחודשים האחרונים ספג חיזבאללה מכה אחר מכה, שהורידו אותו ממפת האיומים ● נשיא לבנון כבר הצהיר על כוונתו לפרק את הארגון מנשק, ובביירות אף מסירים את דגליו מרחבי העיר ● האם "הניצחון המוחלט" של ישראל יגיע דווקא מצפון, או שהחגיגה מוקדמת? המומחים מסבירים

בריכה בפנטהאוז באשדוד. בונים קונסטרוקציה למשקל כבד / צילום: אלעד בן נחמיאס

ממשיכים לשדרג גם אחרי עליות המחירים: מה רוכשי הדירות רוצים

במקביל לעליית הסטנדרט של הקבלנים, רוכשי הדירות ממשיכים לשדרג אותן בעשרות אלפי שקלים ● "אנשים נכנסים לשיפוץ שלם אחרי שהם מקבלים את הדירה"

תקיפת צה''ל בביירות בעבר / צילום: ap, Hussein Malla

צה"ל מאשר: חיל האוויר תקף והשמיד בניין בדאחיה בביירות

איראן: התחדשה האש בנמל בנדר עבאס; מספר הנפגעים ממשיך לעלות ● המגעים לעסקת חטופים: ראש ממשלת קטאר אמר כי חלה התקדמות בשיחות המו"מ שהתקיימו ביום חמישי ● צה"ל יירט אחה"צ כטב"ם שעשה את דרכו לישראל מכיוון מזרח; לא הופעלו התרעות ● קצין צה"ל עידו וולוך ולוחם ימ"ס נטע יצחק כהנא נפלו במהלך סוף השבוע בקרבות קשים בעזה ● 59 חטופים - 569 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רונן קפלוטו, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים / צילום: מולה הפקות - ליאור נורדמן

מנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים נכנס לתפקיד המנכ"ל. זה מי שיחליף אותו

רונן קפלוטו, בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשוק ההון, כיהן במגוון תפקידי השקעות ומכשירי השקעה שונים בארץ ובחו"ל ● עוד נמסר מטעם הראל כי קפלוטו יחליף את מיכאל בנוולגי, שצפוי להיכנס בקרוב לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות

מימין למעלה בכיוון השעון: גיא לרר בערוץ 13, ינון מגל בערוץ 14, ''קופה ראשית'' בערוץ 11, יונית לוי בערוץ 12 / צילום: צילומי מסך, Shutterstock

הדיגיטל לא נספר, החישוב הדמוגרפי לא ברור: הנתון השנוי במחלוקת שמנהל את תעשיית הטלוויזיה

מדי יום בתשע בבוקר מופצים הנתונים שמניעים את הפרסום בתעשיית הטלוויזיה כולה ● אלא שבחודשים האחרונים נשמעות שלל טענות נגד שיטת המדידה, והן מגיעות משורה של שחקנים בשוק ● איך קרה שגם בערוץ 11 וגם בערוץ 14 לא מרוצים, מה אפשר ללמוד מהעולם, והאם ניסיונות הממשלה לשלוט גם כאן יצלחו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית בדיון בוועדת החוקה על חקירת הדלפות: "בניגוד לכותרת הדיון, אין אכיפה בררנית"

ועדת החוקה התכנסה הבוקר לדיון שכותרתו "אכיפה בררנית בתחום ההדלפות", על רקע פרשת קטארגייט וחקירות נוספות המתנהלות בעת זו ● היועמ"שית בהרב־מיארה טענה כי יש הליכי עבודה סדורים לפתיחה בחקירה על העברת מידע ● מנגד, נציגי הקואליציה אמרו כי היא משמיעה "סיסמאות ריקות", והתלוננו שאין אכיפה נגד מדליפים מחדרי המו"מ לעסקת חטופים

ראש השב''כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע״מ

רונן בר בתגובה לבנימין נתניהו: "דבריו רצופים אי דיוקים, ציטוטים מגמתיים וחצאי אמיתות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש תצהיר לבג"ץ בנוגע לתשתית העובדתית שהובילה לפיטורי ראש השב"כ רונן בר ● בתצהיר טוען נתניהו כי "בר כשל בתפקידו כראש השב"כ ואיבד את אמונה של ממשלת ישראל כולה ביכולתו להמשיך ולעמוד בראש המערכת" ● בר בתגובה: "הדברים שכתב ראש הממשלה בתצהירו רצופים אי דיוקים, ציטוטים מגמתיים וחצאי אמיתות שמטרתם להוציא את הדברים מהקשרם ולשנות את המציאות"

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

משה שלו / צילום: עמית אלקיים

בגיל 17 הוא עזב את הישיבה והתגייס, היום הוא מנהל סטארט-אפ ששווה חצי מיליארד דולר

משה שלו גדל בבני ברק, אך הסקרנות שלו והרצון לעשות כסף הובילו אותו לעולם הגדול ● כיום, הוא מחזיק בחברת AI שגייסה עשרות מיליוני דולרים, ושואף הכי גבוה שאפשר: "אנחנו רוצים להיות מעצמה, ברמת גוגל. האתגר הגדול מבחינתנו יהיה לא להתפתות למכור את החברה"

מבקרת במוזיאון במרקובה, פולין. ביד ושם משפרים את חוויית המבקר באמצעות AI / צילום: Reuters, Artur Widak/NurPhoto

על הדרכים לנצל כלי AI כדי להנחיל את זיכרון השואה

סערת הרשת בעקבות משפיענית שזלזלה בעדות ניצול חושפת את הפער בין תרבות הריגוש המיידי לצורך בשימור זיכרון היסטורי מורכב ● ביד ושם פונים לבינה מלאכותית כדי לעדכן את דרכי ההנצחה ולהנגיש אותן, וחוקרים מנסים להבין איך לעורר רגש במציאות שבה גם טראומה צריכה להיות "מספיק מעניינת"

שכונת מורשת במודיעין ושכונת גליל ים בהרצליה / צילומים: סלע בינוי, יח''צ

מה קורה כשזוכי מחיר למשתכן יכולים למכור? השכונה בלב אזור הביקוש שהמחירים בה יורדים

בשכונת גליל ים בהרצליה, הגידול בהיצע הוביל לירידה במחירי הדירות שהוגרלו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" ● בשכונת מורשת במודיעין, מוכרי דירות יד שנייה מוכנים להתפשר יותר - אך לא עד כדי ירידות מחיר מובהקות

צוות EON / צילום: אסף רביבו

בשווי של 1.4 מיליארד דולר: הסטארט־אפ הכי צעיר ברשימת המבטיחים

איון מבטיחה שמסדי נתונים שארגונים שומרים בענן לא יימחקו, גם בעקבות מתקפות כופרה או אסון טבע ● שלושה המייסדים ראו מקרוב את הביקוש למוצר כשעבדו אצל ספקית הענן הגדולה ביותר, אמזון

קמפוס מיקרוסופט בהרצליה / צילום: עמית גרון

מיקרוסופט ישראל עוברת לצי ליסינג של מכוניות חשמליות בלבד

כחלק מהמדיניות הגלובלית לא תאפשר לעובדים לקבל רכב צמוד עם מנועי בעירה פנימית החל מהקיץ

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

מה עושים כשבניין שלם מתנגד לפרויקט פינוי־בינוי?

החקיקה והפסיקה מצאו פתרונות, גם אם חלקיים, למצבים שבהם דיירים מעכבים פרויקטים של התחדשות עירונית - אך מה קורה כשבניין מסרב להצטרף לפרויקט פינוי־בינוי שהוא חלק ממנו?

הבניין של חברת סולם יעקב, בדרום קריית אתא / הדמיה: Sveta Aryeva

קבוצת רוכשים קנתה בניין בקריית אתא. כמה זה עלה לה

הרוכשים קיבלו הטבות שונות כמו עו"ד על חשבון החברה ותנאי תשלום נוחים של 10/90 ● הבניין הוא חלק מפרויקט "מול הקיבוץ" של סולם יעקב, הפונה אל שדות הקיבוצים הסמוכים אושה ורמת יוחנן

ארונו של האפיפיור פרנציסקוס / צילום: Associated Press, Evan Vucci

בנוכחות טראמפ ומנהיגי העולם: הלוויית האפיפיור פרנציסקוס

תחת מערך אבטחה חסר תקדים - האפיפיור ה-266 יובא לקבורה בטקס בוותיקן • מאות אלפי בני אדם ישתתפו באירוע, לצד מאות מנהיגי מדינות ונציגים רשמיים - החל מטראמפ, ביידן, מקרון, הנסיך וויליאם ורבים אחרים ● את ישראל ייצג רק השגריר בוותיקן ירון זיידמן

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

ענקית התרופות בשיתוף־פעולה ייחודי עם אוניברסיטת תל אביב

תביעה שהוגשה נגד היזם סם וקסל מאשימה אותו כי טיפל בילד באמצעות תרופה וטרינרית ● מחקר אדיר־ממדים בתחום בריאות האישה שפועל משנות ה-90 נסגר - והושב לאחר קול זעקה תקשורתית ● Healthee הישראלית גייסה 50 מיליון דולר ● וקול קורא חדש לחברות טכנולוגיות מחפש אחר פתרונות ללוקמיה ● השבוע בביומד 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעלי הדירות בדו-המשפחתי הסתכסכו בגלל שער חניה צר. מה קבע ביהמ"ש?

שני אחים העבירו לאחיהם הבכור את מניותיהם בחברה המשפחתית ללא תמורה, ואז דרשו את המניות בחזרה - איך הכריע ביהמ"ש? ● שני בעלי דירות בבית דו-משפחתי הסתכסכו והגישו תביעות הדדיות על שימושים בשטח המשותף. המפקח על המקרקעין התערב ● ביהמ"ש העליון: פגם בערבות בנקאית לא יביא לפסילת המציעה בתנאים מסוימים, בין היתר אם לא ניסתה להשיג יתרון ● 3 פסקי דין בשבוע

פיטר טוכמן / צילום: ap, Craig Ruttle

הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"

פיטר טוכמן, אחד הסוחרים המפורסמים בוול סטריט, מכנה את התנהלות טראמפ והבית הלבן כ"טרור כלכלי" ● ואומר כי משקיעים לטווח הארוך לא יכולים לעשות הרבה בתנודתיות הגבוהה, מלבד להחזיק מעמד