מנוע הרווחים של קסטרו מגיע לבורסה: הנפקת אורבניקה תממן גם דיבידנד ענק

לאחר השיפור בביצועי קסטרו וטיסה של מאות אחוזים במניה, חושף תשקיף ההנפקה את הביצועים החזקים של אורבניקה־הודיס, שמספקת את עיקר רווחיה • שיאנית השכר בחברה: סמנכ"לית הסחר

חנות אורבניקה / צילום: בר - אל
חנות אורבניקה / צילום: בר - אל

כחודש אחרי שרשת האופנה קסטרו דיווחה כי היא בוחנת אפשרות להנפיק את החברות־הבנות - אורבניקה והודיס - כמקשה אחת, פורסמה טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקת מניות ראשונה (IPO) של הפעילות שהפכה בשנים האחרונות למנוע הצמיחה המרכזי של קבוצת האופנה.

ניתוח | מככבות בביצועים ובתשואות: הנוסחה שהקפיצה את חברות האופנה
למה בשווקים אדישים לדרמה סביב פיטורי ראש השב"כ, ומה כן יכול לטלטל אותם?

לפי ההערכות בשוק, קסטרו מעוניינת להנפיק כרבע ממניות החברה־הבת אורבניקה ריטייל, לפי שווי חברה של כ־1 מיליארד שקל לפחות, הדומה לשווי הנוכחי של קסטרו עצמה.

ההנפקה מתבצעת כאשר מניית קסטרו נמצאת במומנטום חיובי, על רקע השנה החזקה בעסקיה, והשלימה עלייה של כ־400% ב־5 השנים האחרונות (ושל 463% מאז השפל אליו צנחה המניה בקיץ 2020).

את מהלך גיוס ההון מובילות חברות החיתום של לידר ואיפקס, שם מסרבים בינתיים למסור פרטים על היקף הגיוס והשווי המדויק - שייקבעו לטענתם רק בעת מהלך ההנפקה.

רוב מוחלט של רווחי קסטרו מגיע מאורבניקה

דוחות קסטרו לשנת 2024 שפורסמו בשבוע שעבר הביאו לידי ביטוי את פירות תהליך ההבראה שעברה הקבוצה, לצד תרומת השמיים הסגורים והיעדר הטיסות עקב המלחמה. קסטרו רשמה אשתקד הכנסות של כ־2.1 מיליארד שקל ורווח תפעולי של 236 מיליון שקל.

מטיוטת התשקיף עולה כי עיקר הצמיחה בהכנסות וברווח נבעו מפעילותן של אורבניקה והודיס, שתרמו כ־46% מהכנסות הקבוצה וכ־72% מהרווח התפעולי שלה. זאת אגב גידול במכירות בחנויות זהות, לצד עלייה בהיקף שטחי המסחר של שני המותגים, לצד ירידה בהכנסות רשת קסטרו בעקבות סגירת החנויות.

מטיוטת התשקיף של אורבניקה ריטייל עולה כי הכנסות אורבניקה והודיס יחד עמדו ב־2024 על כמעט מיליארד שקל (952 מיליון שקל), זינוק של 30% ביחס להכנסות ב־2023. המכירות באינטרנט הסתכמו ב־79.5 מיליון שקל, צמיחה של 49% לעומת שנה קודמת.

שיעור הרווח הגולמי של הפעילות המונפקת עמד בשנת 2024 על 57%, לעומת 55% ב־2023, והרווח התפעולי הסתכם ב־170 מיליון שקל (17.8% מהמחזור), גידול של 81% מ־2023. הרווח הנקי של הפעילות המונפקת עמד על־פי טיוטת התשקיף על 110 מיליון שקל - כמעט כפול מבשנת 2023.

בין שלושת תחומי הפעילות שכוללת החברה המונפקת - אורבניקה אופנת הלבשה, אורבניקה אביזרי אופנה והודיס - ההכנסות הגבוהות ביותר מגיעות מהתחום הראשון, המהווה כמחצית מהן, אך הודיס רווחית יותר ותפסה 44% מסך הרווח התפעולי של החברה המונפקת. הפעילות המונפקת גם ייצרה בשנה שעברה 116 מיליון שקל מפעילות שוטפת, ובסוף השנה היו לה יתרות מזומנים בסך 84 מיליון שקל.

דיבידנד של 200 מיליון שקל לבעלי קסטרו

לאחר ההנפקה תכלול אורבניקה כ־100 חנויות בפריסה ארצית, מתוכן 30 חנויות לאורבניקה ו־70 להודיס, שמעסיקות יחד בסך־הכול 1,186 עובדים. מטרת ההנפקה, לפי החברה, היא כניסה לקטגוריות חדשות, הגדלת שטחי המסחר והרחבת פעילות שני המותגים בישראל.

בטיוטת התשקיף נכתב כי אורבניקה ריטייל הודיעה בחודש שעבר על חלוקת דיבידנד של 200 מיליון שקל (רובו לחברה־האם קסטרו), בכפוף להשלמת ההנפקה ומיד אחריה - כמעט כל יתרת הרווחים הראויים לחלוקה. חלק מתמורת ההנפקה תשמש את החברה לחלוקת הדיבידנד האמור, והיתרה להמשך העמקת פעילותה השוטפת ולמימוש האסטרטגיה העסקית. תוכנית העבודה כוללת לפתוח עוד 12 חנויות עד סוף השנה, בעלות של 30-50 מיליון שקל.

הסמנכ"לית שמקבלת שכר גבוה מהמנכ"ל

פעילותן של הודיס ואורבניקה מוזגה לקסטרו בשנת 2018. כיום נשלטת קבוצת האופנה על־ידי משפחת המייסדים של קסטרו, בני הזוג אתי וגבי רוטר, וקבוצת הבעלים של הודיס לשעבר, בראשות יוסי גביזון (מנכ"ל מותגי קסטרו), יאיר אוחיון (מנכ"ל קסטרו), מריאנו קרפ (מנכ"ל אורבניקה), ניצן ישראלי (מנכ"ל הודיס) ואחרים.

יוסי גביזון, מנכ''ל מותגי קסטרו / צילום: הגר בדר
 יוסי גביזון, מנכ''ל מותגי קסטרו / צילום: הגר בדר

טיוטת התשקיף של אורבניקה ריטייל מגלה כי מנכ"ל אורבניקה מריאנו קרפ ומנכ"ל הודיס ניצן ישראלי קיבלו כל אחד ב־2024 תגמולים בעלות של כ־2 מיליון שקל, המורכבים משכר של כ־1.5 מיליון שקל ומענק של כחצי מיליון שקל לכל אחד. בעלת התגמולים הגבוהים ביותר בחברה היא סמנכ"לית סחר ורכש אופנת הלבשה, אוסנת ליאון, עם תגמולים בעלות של כ־2.6 מיליון שקל. בחברה מועסקים גם כמה קרובים של בעלי שליטה, שקיבלו תגמולים בעלות שהגיעה עד 1.1 מיליון שקל ב־2024.

אורבניקה, שהושקה בשנת 2015 על־ידי קבוצת הודיס עוד טרם המיזוג עם קסטרו, מוגדרת כרשת דיסקאונט בקונספט בינלאומי המתמחה באופנת הלבשה ובאביזרי אופנה וצריכה שונים, עם פוטנציאל התרחבות וצמיחה משמעותי.

סניפי אורבניקה מאופיינים לרוב כחנויות גדולות שמוקדשות לתחום פעילות אופנת ההלבשה והיתרה לתחום פעילות אביזרי אופנה. לצידן שליש מהסניפים ("אורבניקה סטיישן") מתפרשים על 500 מ"ר בממוצע.

נראה כי הקהל הישראלי אוהב את המודל המשולב של חנויות קטנות עם המוצרים הנמכרים ביותר של הרשת, לצד חנויות דגל גדולות שמתחילות להוות עוגן בקניונים ומרכזי הקניות. בשנה הקרובה צפויה אורבניקה לפתוח 7 חנויות נוספות. חנויות מותג הבייסיק הודיס הן קטנות משמעותית, ובשנה הקרובה מתוכננות להיפתח 5 חנויות חדשות.