אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
לווי המשכנתאות נתונים לבעיות הולכות וגוברות בהחזרי המשכנתא. היקף המשכנתאות בפיגור החזרים שב לעלות בחודשים האחרונים, וציבור הלווים מגדיל את מיחזורי המשכנתאות - כך עולה מנתוני בנק ישראל. עם זאת, היקף המשכנתאות שנלקחות בתקופה האחרונה מוסיף לעמוד סביב ממוצע של מיליון שקל.
● בלעדי | 2 דונם בצפון תל אביב - הבית שרכשו דניאלה פיק וקוונטין טרנטינו
● ראיון | המנכ"ל שמזהיר מעליית מחירים: "העולם שבו קנו דירות כמו לחמניות נגמר"
● עסקה בשבוע | קבוצת רוכשים קנתה בניין בקריית אתא. כמה זה עלה לה?
כאמור, הממצא המדאיג הוא הגדלת המשכנתאות שמצויות בפיגור החזרים של יותר מ-90 יום. בחודשי המלחמה הראשונים הם קפצו ב-22% והגיעו לרמה של כמעט 3.3 מיליארד שקל, אך לאחר מכן נרשמו ירידה והתייצבות במספרים, שברבעון השלישי של השנה שעברה הגיעו לכ-3.1 מיליארד שקל. ואולם מאז חגי תשרי האחרונים ניכרת עלייה מחודשת בקצב המשכנתאות בפיגורים, שבחודשים האחרונים הגיעו לרמות של 3.4-3.5 מיליארד שקל.
פילוח המשכנתאות בפיגורים לפי מחירי הדירות שנרכשו מורה כי הגידול המשמעותי ביותר במשכנתאות בפיגורים חל בקרב רוכשי דירות במחירים של 2-4 מיליון שקל, ששם היקפי המשכנתאות בפיגורים גדל בשליש בין ספטמבר 2024 (שהיה החודש האחרון להתייצבות המצב) למרץ 2025; גם אצל רוכשי דירות במחירים של 1.2-2 מיליון שקל חל גידול משמעותי של 17% בהיקפי הפיגורים לאורך תקופה זו, ואילו אצל מי שרכשו דירות יקרות מ-4 מיליון שקל וזולות מ-1.2 מיליון שקל, קצב העלייה איטי יותר.
עלייה במיחזורי המשכנתאות
במקביל, חלה עלייה בכמות המשכנתאות שעוברות הליכי מיחזור. כשמדובר במשכנתא שניתנה לצורך פירעון אשראי בבנק אחר, הבנקים נתנו בחודש שעבר 640 מיליון שקל, ההיקף הגדול ביותר מאז מרץ 2022, ערב התחלת סדרת העלאות הריביות על-ידי בנק ישראל; בנוסף, מוחזרו משכנתאות בהיקף של כ-2.7 מיליארד שקל בתוך הבנקים. נתון זה הוא הגבוה מאז חודשי המלחמה הראשונים, אז יצא בנק ישראל במדיניות שאיפשרה דחייה של החזרי משכנתאות, מה שהביא רבים לממש את האפשרות.
כאמור, נתונים אלה לא באים לידי ביטוי אצל רוכשי דירות חדשים. בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בגובה 9.17 מיליארד שקל - רמה גבוהה מאוד, שחלקה מוסבר במיחזורים. פרסום בנק ישראל את טיוטת ההגבלות העתידיות על משכנתאות נדחות (בולט ובלון), שמאפיינות בעיקר רוכשי דירות חדשות במבצעי יזמים (נוסח 20%-80%), לא הקטין את שיעור ההלוואות הללו, שנותר ברמה גבוהה של 16%. יש להניח כי עד למימוש המדיניות, יזמי הנדל"ן ינסו להמריץ את המכירות שלהם באמצעות מיצוי שיטת המכירות הזו, עד לרגע האחרון.
רוכשי הדירות מוסיפים לקחת משכנתאות גבוהות. משכנתא ממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה ממוצעת של 994 אלף שקל. משקיעי הנדל"ן הובילו בגובה המשכנתא הממוצעת שלקחו - 1.14 מיליון שקל. משכנתאות שנלקחו על-ידי רוכשי דירות בשוק החופשי שאינם משקיעים הגיעו בממוצע למיליון שקל, ואילו רוכשי דירות במסגרת תוכניות הדיור המסובסד (מחיר למשתכן וכדומה) לקחו משכנתא ממוצעת של 775 אלף שקל.