גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"

המכסים החדשים בארה"ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות ולחזק את האירו על חשבון הדולר ● מטבעות קריפטו צפויים להרוויח מהשינויים הרגולטוריים בארה"ב, מהשקת אירו דיגיטלי ומאתגרי התשלומים באירופה ● מהן הזדמנויות ההשקעה התקדימיות, והיכן הסיכונים?

המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

מלחמת הסחר הגלובלית בשילוב עם גישה אגרסיבית לשינויי סדרי שלטון ורגולציה בארה"ב, יוצרות אי ודאות ותנודתיות עצומות בשווקים.

מוקדם להעריך מהן ההשפעות ארוכות הטווח על מעמדם הכלכלי של ארה"ב והדולר, למול התחזקות של כוחות אלטרנטיביים באירופה ובאסיה. אולם ניתן להצביע על ניצנים לשינויים דרמטיים בשוקי המטבעות, החל מהאירו ועד למטבעות הדיגיטליים והקריפטו.

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
ניתוח|כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

מלחמת הסחר וחוסר היציבות בהתנהלות השלטונית בארה"ב, הפכו את אירופה ל"חביבת המשקיעים" (או הפחות גרועה). כספים בהיקפים עצומים מוסטים מארה"ב לאירופה מה שדחף את האירו לעלייה חדה של כ-10% מתחילת השנה.

זו מגלמת גם ציפיות לצמיחה מוגברת ביבשת יחסית לארה"ב, בשל הסטת היקפי מסחר גלובלי אליה, ולאור תוכנית ההוצאות החדשה בגרמניה להשקעה בתשתיות ובביטחון, בגובה טריליון אירו, שאמורה ליצור מכפלות של פעילות כלכלית.

בראייה ארוכה יותר, להערכתנו השווקים מתמחרים גידול ארוך טווח משמעותי בשימוש באירו למסחר גלובלי בסחורות ושירותים, ובמוצרים ושירותים נלווים, כגון מימון סחר, ביטוח ועסקאות לגידור סיכונים. אלה צפויים להגדיל את הביקוש למטבע ואת התוצר הכלכלי האירופי, המניעים את ערכו.

אירו דיגיטלי כמכפיל כוח

בקצה התהליך ייתכן שינוי טקטוני - שנראה דמיוני עד לאחרונה - של התבססות האירו כמטבע הרזרבה העולמי, על חשבונו של הדולר האמריקאי, שבו מתבצע עיקר הסחר הגלובלי ובנקים מרכזיים מחזיקים בו יתרות נזילות.

כיום, הדולר מהווה כ-60% מיתרות הרזרבה העולמיות, בעוד האירו מהווה 20% בלבד. עלייה בשימוש באירו כמטבע רזרבה אפילו באחוזים בודדים, תדחוף לאירופה היקפי הון עצומים ותתדלק עלייה חדה נוספת בערכו.

דחיפה נוספת מכיוון מעניין לאירו, עשויה להתקבל מהפיכתו למטבע הדיגיטלי הראשון שיונפק על ידי בנק מרכזי בעולם המערבי.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) מפתח בשנים האחרונות את האירו הדיגיטלי, וכעת מלחמת הסחר עשויה להוות זרז משמעותי להשקתו, לנוכח התלות של אירופה בחברות כרטיסי אשראי ותשלומים אמריקאיות.

מדינות אירופה תלויות כיום כמעט לחלוטין ב-ויזה ומסטרקארד, ובמידה פחותה באפליקציות Paypal ו-ApplePay, לביצוע תשלומים קמעונאיים ברחבי היבשת. כ-60% מתשלומי הצרכנים באירופה מבוצעים דרך תשתיות אלה, ורק לתשע מדינות יש מערכות תשלומים מקומיות עצמאיות (בדומה לישראל).

כתוצאה ממלחמת הסחר, אירופה חשה חשופה לסיכונים בשל תלות זו בארה"ב, דוגמת הטלת מכסים על שירותים אלה.

פיתוח תשתית תשלומים אירופית עצמאית לשימוש בכרטיסי חיוב ופריסתה בכל מדינות האיחוד, צפויים להיות הליך מורכב ויקר ואינו ישים בטווח הקצר, שבמהלכו מלחמת הסחר עלולה להגיע לשיא.

מנגד, הנפקת אירו דיגיטלי שיאפשר לצרכנים תשלום ישירות במטבע האיחוד באמצעות ארנקים דיגיטליים למול הבנק המרכזי, תהיה מהירה וישימה בהרבה וגם מתאימה לאופי התשלומים המיידיים באירופה, באמצעות כרטיסי דביט והעברות בנקאיות (להבדיל מכרטיסי אשראי בתשלום נדחה בישראל).

אירו דיגיטלי עשוי להוות מכפיל כוח עצום לשימוש כמטבע מוביל לצרכי מסחר גלובלי, מה שידחוף עוד את מעמדו כמטבע רזרבה.

אולם, המהלך כרוך בסיכונים, כגון סיכוני נזילות לבנקים האירופיים כתוצאה מיצירת קשר ישיר בין הבנק המרכזי לצרכנים, והפיכת האירו הדיגיטלי לחלופה לפיקדונות בנקאיים. להערכתנו, סיכונים אלה ניתנים לניהול, בין היתר באמצעות הגבלות על זהות הגורמים המורשים לפתוח ארנק דיגיטלי מול הבנק המרכזי, הגבלת היקפי ההחזקה בארנקים דיגיטליים ותשלום ריבית נמוכה על אירו דיגיטלי, שיהפוך אותו לחלופה נחותה ביחס לפיקדון בנקאי.

בראייה גלובלית, אירו דיגיטלי יהווה זרז משמעותי לפיתוח מטבעות דיגיטליים נוספים במדינות נוספות, ולשימושים נוספים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין ובמטבעות קריפטו במערכות תשלומים מקומיות וגלובליות.

הקריפטו כמעט מיינסטרים

גם בארה"ב מקבלת תעשיית המטבעות הדיגיטליים דחיפה חזקה, שבניגוד לאירופה ממוקדת במטבעות קריפטו ומקורה ברגולציה מיטיבה, לצד הצהרות על הפיכת ארה"ב ל"מעצמת ביטקוין". כתוצאה, מטבעות הקריפטו שהודרו מהמערכת הבנקאית בארה"ב באמצעות רגולציה נוקשה במיוחד, עשויים להיכנס אליה כעת בדלת הראשית.

הנה, החודש כבר הודיע הבנק U.S. Bancorp שישיק מחדש את שירות המשמורת על נכסי קריפטו, בעקבות תיקון חקיקה שביצעה רשות ני"ע בארה"ב, שהפחית דרמטית את דרישות ההון בתחום. במקביל, בנקים מובילים גלובלית, כגון דויטשה בנק וסטנדרד צ'רטרד, בוחנים אפשרות להרחיב את פעילות הקריפטו בארה"ב.

תהליכים אלה עשויים להזניק את ערכם של מטבעות הקריפטו, ובראשם הביטקוין. לאחר שזינק לשיא של 108 אלף דולר בנובמבר האחרון וירד ל-80 אלף דולר, הביטקוין נמצא בשבועות האחרונים במגמת עלייה מחודשת, בניגוד למגמה בשווקים, ונושק שוב ל-100 אלף דולר. אם יושלמו אפילו רק חלק מהמהלכים שעל הפרק, זה עשוי להגדיל דרמטית את הביקוש ואת מחיר הביטקוין.

מטבעות יציבים בבנקים?

במקביל, מקודמת בקונגרס האמריקאי חקיקה להסדרת המטבעות היציבים (מטבעות דיגיטליים הצמודים למטבעות פיאט, בעיקר לדולר), שתאפשר לחברות המנפיקות אותם לקבל רישיונות בנקאיים.

המובילות שבהן, Circle ו-BitGo כבר נערכות לכך, לצד בורסת Coinbase. חלקן מעוניינות ברישיונות בנק מלאים, שיאפשרו קבלת פיקדונות והעמדת הלוואות.

לטעמנו, זוהי רעידת אדמה ברגולציה הבנקאית, שתציב סיכונים יציבותיים חדשים למערכת ולצרכנים, אך מנגד תכניס את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הבנקאי ותאפשר למטבעות היציבים להפוך לאמצעי תשלום מהירים ומקובלים בארה"ב. לא בכדי, שווי שוק המטבעות היציבים מזנק לאחרונה והגיע לשיא של 234 מיליארד דולר.

בנוסף, מנפיקות המטבעות היציבים מייצרות חדשנות טכנולוגית באמצעות מערכות בלוקצ'יין בעלות יכולות סליקת כספים מהירות ומשופרות, שמאיימות על המעמד המסורתי של הבנקים ומערכות התשלומים. כך Circle השיקה מערכת תשלומים בינלאומית שנועדה לאפשר למוסדות פיננסיים וחברות טכנולוגיה לבצע תשלומים גלובליים בזמן אמת ובעלויות זניחות.

מגמות אלה, בשילוב עם התפתחות מטבעות דיגיטליים מטעם מדינות כאמצעי תשלום, עשויות ליצור אתגרים תחרותיים וטכנולוגיים עצומים לבנקים ובמיוחד למערכות תשתיות התשלומים המסורתיות של ויזה ומאסטרקארד, שעלולות להיפגע בקרוב חזיתית בהיקפי פעילותם ורווחיותם ולהביא לירידות במחירי מניותיהם בעתיד הקרוב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט לאחר יום מסחר תנודתי; אנבידיה ירדה ב-2%

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו במגמה חיובית ● מחירי הנפט יורדים בכ-2% ● בלומברג: 100 הימים הראשונים של טראמפ, הכי גרועים של שוק המניות של נשיא מאז 1974 ● שר האוצר הסיני מבטיח שסין "תנקוט מדיניות מאקרו-כלכלית פרואקטיבית יותר במטרה לקדם את השגת יעד הצמיחה השנתי" ● אנליסטים מובילים בוול סטריט מסמנים שלוש מניות מומלצות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד להחלטת סמוטריץ': ברקת ממשיך לקדם היטל על יבוא קנאביס

בשבוע שעבר הודיע סמוטריץ' על התנגדותו להיטל שביקש ברקת לקדם, בגובה עד 165%, על יבוא קנאביס מקנדה ● כעת, במכתב חריף ששלח שר הכלכלה לשר האוצר, הוא האשים את שותפו לממשלה בעיוות נתונים, בהתעלמות מהמלצות מקצועיות ובפגיעה בתעשייה המקומית ● גם נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, קרא לסמוטריץ' לחזור בו מעמדתו בסוגיה

בת ים / צילום: Shutterstock

איחור בלתי נתפס במסירת דירות מתגלגל לתביעת ענק

קבוצה של עולים מצרפת, שרכשו דירות בפרויקט בבת ים, תובעים את קבוצת הנדל"ן גשם ואת בעלי השליטה בקרן וולת'סטון, אשר לטענתם העמידה מימון לפרויקט ● וולת'סטון: "אין שחר לדברים" ● קבוצת גשם: "העיכובים נגרמו בגלל דיירים סרבנים"

אלביט מקימה בית ספר לטיסה במדינה מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההתקדמות במו"מ בין ארה"ב ואיראן מציבה את נתניהו בין הפטיש לסדן; כך חמאס עושק את כספי הסיוע שמעביר האו"ם לתושבי רצועת עזה; ויוזמי אירוע בין-דתי בכורדיסטן ספגו ביקורת על קידום נורמליזציה עם ישראל

חסכונות ותשואות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בית ההשקעות שהופך ללהיט של הישראלים וזה שאיבד מעל 3 מיליארד שקל ברבעון

בית ההשקעות אנליסט ממשיך להוביל את טבלת הגיוסים בגמל ובקרנות ההשתלמות בסיכום של חודש מרץ והרבעון הראשון של השנה ● במקום השני בחודש מרץ נמצא בית ההשקעות מיטב, שגייס 809 מיליון שקל ומתחילת השנה 2.1 מיליארד שקל ● מה עשו חברות הביטוח, ומי איבד הכי הרבה כסף?

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

הנכס המפורסם, התביעה והאלמנה שנושלה

איש עסקים ציווה לאשתו נכסים וחברות בשווי של עשרות מיליוני שקלים לצד ירושה לילדיו, אך קבע כי מי שיתנגד לצוואה ינושל ויקבל שקל אחד ● האלמנה תבעה את ילדיו של המנוח מנישואיו הקודמים למחצית מהשבחת נכסיו שהיו חלק מהירושה ● מה קבע בית המשפט? ● שמות המעורבים בפרשה אסורים לפרסום

רוני על דור מנכל ונשיא חברת סאפיינס / צילום: גל חרמוני

בכ-80 מיליון דולר: חברת התוכנה הישראלית רכשה שתי חברות בשבוע

חברת התוכנה הדואלית סאפיינס הודיעה אמש על רכישת חברת AdvantageGo הבריטית תמורת 43 מיליון פאונד ● מדובר ברכישה השנייה של החברה תוך שבוע, כאשר בשבוע שעבר היא דיווחה על רכישת קנדלה מאסיה ב-22 מיליון דולר

הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: יוסי כהן

זיגזג ברכבת: החברה הסינית שנפסלה בירושלים במו"מ לספק עשרות קרונות לת"א

על רקע לחץ אמריקאי, החליטו באוצר שלא לאשר רכש מ–CRRC לקו הכחול בירושלים ● עם זאת, לגלובס נודע כי מול החברה מתקיים מו"מ להוספת קרונות לרכבת הקלה בת"א ● בכך, משדרת הממשלה חוסר עקביות ומסרים סותרים ביחס להשתתפות חברות מסין בפרויקטי תשתית

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

נתונים חדשים מגלים: כמה מרוויחים המוסכים על התאונות שלנו

משרד התחבורה ורשות שוק ההון נקלעו לעימות בנוגע לטיפול במחירון חלקי החילוף לרכבים, הגבוה בעשרות אחוזים לפחות מול המחיר האמיתי ● בינתיים, מחקר שהוזמן ע"י חברות הביטוח מעריך את ההפסד השנתי שלנו ב־1.9 מיליארד שקל - הזורמים לכיס מוסכים וחברות

אילוסטרציה: shutterstock

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?

בשבוע אחד מדד S&P 500 תיקן את רוב הירידות שספג בשל תוכנית המכסים והחזיר כמחצית מהירידות מאז השיא האחרון ● בעוד שאינדקטורים שונים מצביעים כי התחתית מאחורינו, חלק מהמומחים מזהירים לא להתפתות להצטרף לראלי ● מהאזהרה של בנק אוף אמריקה ועד הסימן האופטימי הנדיר שנראה בשוק, כולם מנסים לפענח: לאן הולכת וול סטריט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; מדד הנפט והגז יורד בכ-1.3%, קרסו נדל"ן עולה ב-3%

ת"א 35 עולה ב-0.1% ● הבורסה תהיה סגורה ברביעי וחמישי בשל ימי הזיכרון והעצמאות ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● ארבה רובוטיקס השלימה עלייה של 38% בשבוע ● בלידר שוקי הון מסבירים איפה אפשר למצוא הגנה מהטלטלה בשווקים ● הסמנכ"ל שמעריך שמחיר הביטקוין יטפס ל-200 אלף דולר ● וגם: בסיטי בנק מעריכים כי עולם הקריפטו ישתנה בעשור הקרוב

מיחזורי משכנתא נמצאים בשיא. כך תדעו אם זה מתאים גם לכם

מיחזורי המשכנתא הפכו לכלי אפקטיבי להפחתת גובה ההחזרים החודשיים ● איך ניתן למחזר, בכל כמה זמן רצוי לבדוק האם אנו במסלול הנכון, ועד כמה בכלל כדאי לעשות זאת?

אילוסטרציה: Shutterstock

פיצוי למתווך בשיעור 3% משווי הדירה: מוגזם או סביר?

מתעניינת ברכישה לא עמדה בהתחייבותה כלפי המתווך ● בית המשפט נאלץ להכריע בשאלה האם תצטרך לשלם לא רק 2% דמי תיווך - אלא גם פיצוי נוסף למתווכים

פרויקט ''יפה נוף'' של דוניץ אלעד בחיפה. בעיגול: גד זאבי / הדמיה: viewpoint, צילום: פולי בלום

זה הסכום שקיבל איש העסקים ממכירת חלקו בפרויקט היוקרתי בחיפה

דוניץ אלעד רכשה מאיש העסקים הוותיק גד זאבי את יתרת חלקו בשלב ב' של פרויקט המגורים "יפה נוף" בפסגת הכרמל, שקיבל עד כה כ-80 מיליון שקל ● במתחם נמכרות בקצב מתון למדי דירות במחירים של עד כ-6 מיליון שקל

צוות ההנהלה של לייטראן / צילום: נתנאל טוביאס

גיוס של 70 מיליון דולר לסטארט-אפ הישראלי שמתקן באגים בזמן אמת

הטכנולוגיה של הסטארט-אפ לייטראן מאפשרת למפתחים לנטר ולאבחן תקלות בתוכנה בזמן שהיא פועלת, ללא צורך להשבית את המערכת או לשחרר גרסה חדשה ● לאחר הסבב הנוכחי, סך הגיוסים של החברה עומד על 110 מיליון דולר

טיב טעם סניף חוצות המפרץ / צילום: בן פרידמן

טיב טעם רוכשת את חברת מזרח ומערב תמורת 139 מיליון שקל

בדצמבר 2024 הודיעה טיב טעם על רכישת מזרח ומערב, המתחה ביבוא מוצרי מזון אסייתי, תמורת 121 מיליון שקל - אולם כעת היא מדווחת כי התמורה בעסקה תגדל ל-139 מיליון שקל, וזאת בעקבות הנתונים בדוחות הכספיים לשנת 2024 של מזרח ומערב

פעילות כוחות שייטת 13 בעזה / צילום: דובר צה''ל

במערכת הביטחון דנים על הרחבת התמרון, על הפרק: גיוס מילואים נרחב בקרוב

שורדי שבי שחזרו בעסקה השנייה בקריאה לעסקה: "חבריי נרצחו לנגד עיניי" ● טראמפ: אנחנו מתקדמים טוב מאוד בנושא האיראני, אני חושב שאנחנו הולכים להשיג עסקה בלי שנצטרך לזרוק שם פצצות ● דיווח בתימן על נזק כבד ועשרות הרוגים ופצועים מתקיפות צבא ארה"ב הלילה בצנעה ובצעדה ● 59 חטופים - 570 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

האנליסטים מזהירים: ספרד עלולה להיפגע מביטול עסקת הנשק עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: אנליסט ביטחוני מזהיר: הניתוק של ספרד מישראל "יפגע בביטחון שלה" ● ישראל חסמה סיוע הומניטרי לעזה, כעת היא שוב מוזמנת להאג ● איסלנד קוראת לאסור את השתתפות ישראל באירוויזיון, וההסכמה המפתיעה להניף דגלי פלסטין ● הלחץ לפרק את חיזבאללה מנשקו גובר, אבל איך זה יקרה? ● כותרות העיתונים בעולם

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

פרשת אול-יר: נדחתה על הסף תביעת הענק נגד יועצי ההנפקה רפי ליפא וגל עמית

התביעה הוגשה בעקבות קריסת חברת הנדל"ן אול-יר שגייסה בת"א 2.3 מיליארד שקל ● השופט קבע כי היועצים לא היו נושאי משרה, וכי כתב התביעה לא מטיל עליהם חובות של נושאי משרה או "שומרי סף" בחברה

בינה מלאכותית / איור: Shutterstock

ההנחיה החדשה על שימוש ב־AI שיכולה לסבך ארגונים בקנס של מיליוני שקלים

הנחיות חדשות שייכנסו לתוקף בקרוב יחילו את הוראות חוק הגנת הפרטיות על שימוש במערכות בינה מלאכותית, בכלל הסקטורים במשק ● הן מהוות אבן־דרך מרכזית ברגולציה בתחום, ומטרתן להגן על המידע של הציבור