בשבוע הראשון של חודש אפריל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "הטיל פצצה" על הכלכלה הבינלאומית כשהכריז על רפורמת המכסים שלו. בשבוע האחרון של אותו החודש הוא כבר נשמע אחרת לגמרי כשהוא מקיים משא ומתן אפילו עם "אויבת" הסחר הגדולה ביותר - סין. המעבר החד הזה בא לידי ביטוי גם בוול סטריט. בסוף השבוע שאחרי ההכרזה הדרמטית על המכסים, מדד S&P 500 כמעט ונכנס לשוק דובי (ירידה של 20% או יותר מהשיא האחרון), בעוד שמדדים מובילים אחרים כמו נאסד"ק או ראסל 2000 זכו רשמית לתואר הפסימי. אבל בשבוע האחרון, וול סטריט רושמת עליות מסחררות.
● ניתוח | כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם
● הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"
מדד S&P 500 זינק בכ־6%, מתקן יותר ממחצית מכל מהלך הירידות סביב המכסים מאז 2 באפריל. אם ב־8 באפריל מדד הדגל האמריקאי היה רחוק ב־19% מהשיא האחרון, מרחק נגיעה מטריטוריה דובית לחלוטין - היום הוא נמוך רק ב־10% מהשיא. למעשה, מאז אותו השפל סביב המכסים, המדד זינק ב־11%. האם העליות האחרונות מלמדות על סופו של המשבר? או שמדובר במלכודת משקיעים? הדעות בשוק חלוקות.
בנק אוף אמריקה: תנצלו את העליות כדי למכור
בבנק אוף אמריקה משוכנעים שהמומנטום החיובי בשווקים הוא לא יותר מאשליה, והתנאים הנדרשים לעליות חסרים. הם המליצו למשקיעים למכור מניות וגם נכסים דולריים, לפי בלומברג. "המסחר הנוכחי הוא ללא צל של ספק צר, מובל על ידי 7 המופלאות, ודוחק את הדולר ושוק המניות", כתבו צוות האנליסטים בראשות מייקל הארטנט. הדולר מצוי בעיצומה של מגמת ירידה ארוכת טווח, והנטישה מהנכסים האמריקאיים צפויה להימשך עד שהפדרל ריזרב יתחיל להוריד ריביות, ייחתם הסכם סחר עם סין ויושג יציבות בצריכה הפרטית: "הנסיקה של מחירי הזהב מדגימה זו באכזריות". ההמלצה היא להסיט השקעות לסחורות, שווקים מתעוררים ומניות בינלאומיות, בדגש על טכנולוגיה סינית ובנקים אירופים ויפניים.
אבל לא כולם פסימיים. ב־UBS דווקא שומרים על גישה אופטימית, גם על רקע המתיחות המתמשכת בסחר והאי־ודאות הכלכלית הגלובלית. "אנו ממליצים על מניות ארה"ב", כתבו אסטרטגים בבנק, כשהם מציינים את השהיית המכסים כסימן לכך שטראמפ מודע לסיכונים הכלכליים והשווקים שמדיניות המכסים עלולה ליצור, מה שעשוי לסמן נקודת מפנה במדיניות. "סנטימנט המשקיעים שלילי מאוד והתנודתיות גבוהה במיוחד", ציינו ב־UBS, והוסיפו כי אלו בדרך כלל אינדיקציות מנוגדות המעידות דווקא על פוטנציאל להתאוששות חזקה במהלך 12 החודשים הקרובים, בהתבסס גם על מדד ה־VIX וסקרי משקיעים עדכניים.
האינדקטור שמעודד את השוורים
בסוף השבוע האחרון בורסת ניו יורק השלימה את מה שנקרא Zweig Breadth Thrust (ZBT). מדובר בתופעה בה חלקן של המניות העולות במסחר מזנק בחדות מ־40% ליותר מ־61.5% בפחות מ־10 ימים. לפי אתר investopedia, התופעה הזו קרתה רק 19 פעמים ב־80 השנים האחרונות, ונחשבת לסימן כמעט ודאי לעליות מתקרבות. "הסימן הזה דייק ב־100% מאז מלחמת העולם השנייה, בכל פעם מחדש S&P 500 עלה בחצי השנה בשנה שלאחר הופעתו", אומר ראיין דטריק, אסטרטג שוק ראשי בקבוצת קרסון. לפי האתר, ב־19 הפעמים בהם הופיע ZBT, מדד הדגל האמריקאי עלה ב־14.8% בחצי השנה שלאחר מכן וב־23% בשנה שלאחר מכן.
כשמתבוננים על דפוסים דומים במדד הדגל האמריקאי בהיסטוריה, בולטת במיוחד הזריזות של המהלך הנוכחי. מדד S&P 500 נכנס לטריטוריית תיקון (ירידה של 10% מהשיא) עוד במרץ, טרם תוכנית המכסים, והוא מצוי בה כבר 31 ימים. לפי חלק מההגדרות, עלייה כמו זו שחווינו בשבוע האחרון, של 10% מהשפל, מלמדת בעצמה על יציאה מטריטוריית תיקון. עם זאת, מומחים שונים נוקטים בהגדרה השמרנית לפיה יציאה מהטריטוריה הפסימית מתרחשת רק כאשר מדד הדגל חוזר לרמות השיא שלו. כך או כך, לפחות במבט היסטורי, אנחנו רק בתחילת המהלך.

במחקר של ירדני ריסרצ'ס, שבחן 56 תקופות של תיקון ושוק דובי מאז שנת 1929, נמצא כי הזמן הממוצע להימשכות תקופת תיקון (שאינה גולשת לשוק דובי) הינה 115 ימים. לעומת זאת, כעת המדד עבר את היום ה־31 שלו מאז נכנס לטריטוריית התיקון. גם נקודת השפל לא ברורה. 39% מתקופות התיקון הידרדרו לשוק דובי, לעומת 61% מהמקרים, בהם מיתון הפך לעליות, או לכל הפחות לא העמיק.
בבדיקה שערכה חברת המחקר schaeffer's נבחנה דינמיקה דומה לזו שאנחנו נמצאים בה היום - תיקון של כמחצית מהירידה. הבדיקה התמקדה בתקופות של שוק דובי ומצאה שב־85% מהפעמים בהם השוק החזיר מחצית מהירידות שלו - מדד S&P 500 עלה בששת החודשים העוקבים והציג תשואה ממוצעת של כ־14.1%. עם זאת, כאמור, הבדיקה נערכה על מצבים של שוק דובי, הגדרה שאנחנו לא מצויים בה רשמית.
האם 8 באפריל היה השפל?
אבל כדי לבחון את הדינמיקה הזו במבט היסטורי, צריך ראשית לזהות את נקודת השפל. ההשוואות שערכנו מניחות כי נקודת השפל היא 8 באפריל, אך ספק אם התחתית מאחורינו. "כדי שהשפל של 8 באפריל יחזיק מעמד, המשקיעים חייבים לראות מספיק שינוי במדיניות הסחר כדי לתת להם תקווה שהגרוע מכל עבר", צוטט ניק קולאס, מייסד שותף של DataTrek Research, ב־CNN. הוא הסביר שלאורך ההיסטוריה נקודת השפל כמעט בכל משבר בשווקים, הייתה נקודה שחוזרת שוב ושוב. אמנם לא כל נקודת שפל צריכה לבסס את עצמה כך, אך הפעם, הסביר קולאס, זה "סביר" בגלל כמות האי־ודאות שמסחררת את השווקים.
אד ירדני, נשיא Yardeni Research, צוטט גם הוא ב־CNN ואמר כי S&P 500 עשוי לבחון מחדש את השפל של 8 באפריל ו"כנראה למצוא שם תמיכה". "אם כן, אז השוק עשוי ליצור תחתית", אמר ירדני.
הישראלים מתחילים לחזור לוול סטריט
ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי. סבור כי היה פה מעין אפקט של רגיעה מקומית לאחר המפולות. "היה פה רליף־ראלי, (Relief-Rally) כלומר עליות של אנחת רווחה משום שהרטורטיקה כלפי סין הייתה הרבה יותר נעימה בשבוע שחלף. ראינו התבטאויות שיותר הזמינו את הסינים למו"מ מאשר הכתבה חד צדדית של גובה המכסים.
"השווקים מנסים לכמת את ההסתברות למיתון ולפגיעה בתוצאות של חברות, והם נעים בין תקווה לפחות תקווה. טראמפ מאוד לא צפוי ובתי ההשקעות בעולם מתקשים לקרוא את הכוונות האמיתיות שלו. מה שמכניס הרבה אי ודאות. מי שיש לו אופק השקעה ארוך, מבין שהדברים פתירים לאורך זמן".
בינתיים, נראה שאין ספק שהמשקיעים הישראלים פיתחו חוסן. בשוק קרנות הנאמנות בינתיים מזהים בעיקר יציבות, ואף רכישות של מניות בוול סטריט. יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות, אומר כי "ראינו אחרי הנפילות מעט גיוסים בדרך כלל דרך האפיקים הפאיביים בעיקר בחשיפה ל־S&P 500. ניתן להגיד שראינו תנועה פנימה של המוסדיים בארץ. ככלל זה היה חודש מטורף, מי שיצא לחופשה ב־1 באפריל, היה נדהם לגלות אחרי כל מה שעבר על השוק, שמדד הנאסד"ק עלה השבוע ב־8% וירד רק 2.4% בחודש החולף".
קוסטיקה סבור כי "ייתכן שהמוסדיים בארץ ניצלו את הירידות החדות ונכנסו לשוק. אבל ייתכן גם שחזרו לפרופורציית האחזקות שלהם שהייתה לפני המשבר. הציבור בארץ התנהג הפעם בבגרות, הוא לא ברח, והיה יחסית יותר אגרסיבי. עם זאת, הוא גם לא נוהר חזרה להשקעות (בקרנות הנאמנות האקטיביות) במניות האמריקניות. אנחנו רואים גיוסים קלים של השקעות בקרנות נאמנות האקטיביות בתחום".
מי שמתריע מהעליות של השבוע הוחלף וסבור שמוקדם לשמוח הוא אייל גורביץ', המנתח הטכני של בורסהגרף, "ההתאוששות הזאת הגיעה אחרי שראינו את הקונים רוכשים מניות במחירים הולכים ויורדים. זה מנוגד למצבים של מגמות עלייה בשוק. הניתוח של מחזורי המסחר מראה שאלה נתונים של עליות (בשבוע החולף) שהגיעו בכדי למכור. לכן הנתונים מראים שצריך להיזהר. במפולות עבר, גם הייתה ירידה חזקה ואז גל של עלייה, שלאחריו התחדשות הירידות. המצב הנוכחי מאוד מסוכן וזה יכול להיגמר מהר מאוד. אלה גם ירידות רוחביות, כלומר לא רק במדד S&P 500, אלא גם במחיר הנפט (מחיר חבית נפל ב־14% ביחס לערב ההכרזה של טראמפ ל־63 דולר). להערכתי גם מחיר הזהב (עלה בכמעט 10% בחודש האחרון), מיצה את עצמו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.