גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"

המכסים החדשים בארה"ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות ולחזק את האירו על חשבון הדולר ● מטבעות קריפטו צפויים להרוויח מהשינויים הרגולטוריים בארה"ב, מהשקת אירו דיגיטלי ומאתגרי התשלומים באירופה ● מהן הזדמנויות ההשקעה התקדימיות, והיכן הסיכונים?

המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

מלחמת הסחר הגלובלית בשילוב עם גישה אגרסיבית לשינויי סדרי שלטון ורגולציה בארה"ב, יוצרות אי ודאות ותנודתיות עצומות בשווקים.

מוקדם להעריך מהן ההשפעות ארוכות הטווח על מעמדם הכלכלי של ארה"ב והדולר, למול התחזקות של כוחות אלטרנטיביים באירופה ובאסיה. אולם ניתן להצביע על ניצנים לשינויים דרמטיים בשוקי המטבעות, החל מהאירו ועד למטבעות הדיגיטליים והקריפטו.

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
ניתוח|כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

מלחמת הסחר וחוסר היציבות בהתנהלות השלטונית בארה"ב, הפכו את אירופה ל"חביבת המשקיעים" (או הפחות גרועה). כספים בהיקפים עצומים מוסטים מארה"ב לאירופה מה שדחף את האירו לעלייה חדה של כ-10% מתחילת השנה.

זו מגלמת גם ציפיות לצמיחה מוגברת ביבשת יחסית לארה"ב, בשל הסטת היקפי מסחר גלובלי אליה, ולאור תוכנית ההוצאות החדשה בגרמניה להשקעה בתשתיות ובביטחון, בגובה טריליון אירו, שאמורה ליצור מכפלות של פעילות כלכלית.

בראייה ארוכה יותר, להערכתנו השווקים מתמחרים גידול ארוך טווח משמעותי בשימוש באירו למסחר גלובלי בסחורות ושירותים, ובמוצרים ושירותים נלווים, כגון מימון סחר, ביטוח ועסקאות לגידור סיכונים. אלה צפויים להגדיל את הביקוש למטבע ואת התוצר הכלכלי האירופי, המניעים את ערכו.

אירו דיגיטלי כמכפיל כוח

בקצה התהליך ייתכן שינוי טקטוני - שנראה דמיוני עד לאחרונה - של התבססות האירו כמטבע הרזרבה העולמי, על חשבונו של הדולר האמריקאי, שבו מתבצע עיקר הסחר הגלובלי ובנקים מרכזיים מחזיקים בו יתרות נזילות.

כיום, הדולר מהווה כ-60% מיתרות הרזרבה העולמיות, בעוד האירו מהווה 20% בלבד. עלייה בשימוש באירו כמטבע רזרבה אפילו באחוזים בודדים, תדחוף לאירופה היקפי הון עצומים ותתדלק עלייה חדה נוספת בערכו.

דחיפה נוספת מכיוון מעניין לאירו, עשויה להתקבל מהפיכתו למטבע הדיגיטלי הראשון שיונפק על ידי בנק מרכזי בעולם המערבי.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) מפתח בשנים האחרונות את האירו הדיגיטלי, וכעת מלחמת הסחר עשויה להוות זרז משמעותי להשקתו, לנוכח התלות של אירופה בחברות כרטיסי אשראי ותשלומים אמריקאיות.

מדינות אירופה תלויות כיום כמעט לחלוטין ב-ויזה ומסטרקארד, ובמידה פחותה באפליקציות Paypal ו-ApplePay, לביצוע תשלומים קמעונאיים ברחבי היבשת. כ-60% מתשלומי הצרכנים באירופה מבוצעים דרך תשתיות אלה, ורק לתשע מדינות יש מערכות תשלומים מקומיות עצמאיות (בדומה לישראל).

כתוצאה ממלחמת הסחר, אירופה חשה חשופה לסיכונים בשל תלות זו בארה"ב, דוגמת הטלת מכסים על שירותים אלה.

פיתוח תשתית תשלומים אירופית עצמאית לשימוש בכרטיסי חיוב ופריסתה בכל מדינות האיחוד, צפויים להיות הליך מורכב ויקר ואינו ישים בטווח הקצר, שבמהלכו מלחמת הסחר עלולה להגיע לשיא.

מנגד, הנפקת אירו דיגיטלי שיאפשר לצרכנים תשלום ישירות במטבע האיחוד באמצעות ארנקים דיגיטליים למול הבנק המרכזי, תהיה מהירה וישימה בהרבה וגם מתאימה לאופי התשלומים המיידיים באירופה, באמצעות כרטיסי דביט והעברות בנקאיות (להבדיל מכרטיסי אשראי בתשלום נדחה בישראל).

אירו דיגיטלי עשוי להוות מכפיל כוח עצום לשימוש כמטבע מוביל לצרכי מסחר גלובלי, מה שידחוף עוד את מעמדו כמטבע רזרבה.

אולם, המהלך כרוך בסיכונים, כגון סיכוני נזילות לבנקים האירופיים כתוצאה מיצירת קשר ישיר בין הבנק המרכזי לצרכנים, והפיכת האירו הדיגיטלי לחלופה לפיקדונות בנקאיים. להערכתנו, סיכונים אלה ניתנים לניהול, בין היתר באמצעות הגבלות על זהות הגורמים המורשים לפתוח ארנק דיגיטלי מול הבנק המרכזי, הגבלת היקפי ההחזקה בארנקים דיגיטליים ותשלום ריבית נמוכה על אירו דיגיטלי, שיהפוך אותו לחלופה נחותה ביחס לפיקדון בנקאי.

בראייה גלובלית, אירו דיגיטלי יהווה זרז משמעותי לפיתוח מטבעות דיגיטליים נוספים במדינות נוספות, ולשימושים נוספים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין ובמטבעות קריפטו במערכות תשלומים מקומיות וגלובליות.

הקריפטו כמעט מיינסטרים

גם בארה"ב מקבלת תעשיית המטבעות הדיגיטליים דחיפה חזקה, שבניגוד לאירופה ממוקדת במטבעות קריפטו ומקורה ברגולציה מיטיבה, לצד הצהרות על הפיכת ארה"ב ל"מעצמת ביטקוין". כתוצאה, מטבעות הקריפטו שהודרו מהמערכת הבנקאית בארה"ב באמצעות רגולציה נוקשה במיוחד, עשויים להיכנס אליה כעת בדלת הראשית.

הנה, החודש כבר הודיע הבנק U.S. Bancorp שישיק מחדש את שירות המשמורת על נכסי קריפטו, בעקבות תיקון חקיקה שביצעה רשות ני"ע בארה"ב, שהפחית דרמטית את דרישות ההון בתחום. במקביל, בנקים מובילים גלובלית, כגון דויטשה בנק וסטנדרד צ'רטרד, בוחנים אפשרות להרחיב את פעילות הקריפטו בארה"ב.

תהליכים אלה עשויים להזניק את ערכם של מטבעות הקריפטו, ובראשם הביטקוין. לאחר שזינק לשיא של 108 אלף דולר בנובמבר האחרון וירד ל-80 אלף דולר, הביטקוין נמצא בשבועות האחרונים במגמת עלייה מחודשת, בניגוד למגמה בשווקים, ונושק שוב ל-100 אלף דולר. אם יושלמו אפילו רק חלק מהמהלכים שעל הפרק, זה עשוי להגדיל דרמטית את הביקוש ואת מחיר הביטקוין.

מטבעות יציבים בבנקים?

במקביל, מקודמת בקונגרס האמריקאי חקיקה להסדרת המטבעות היציבים (מטבעות דיגיטליים הצמודים למטבעות פיאט, בעיקר לדולר), שתאפשר לחברות המנפיקות אותם לקבל רישיונות בנקאיים.

המובילות שבהן, Circle ו-BitGo כבר נערכות לכך, לצד בורסת Coinbase. חלקן מעוניינות ברישיונות בנק מלאים, שיאפשרו קבלת פיקדונות והעמדת הלוואות.

לטעמנו, זוהי רעידת אדמה ברגולציה הבנקאית, שתציב סיכונים יציבותיים חדשים למערכת ולצרכנים, אך מנגד תכניס את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הבנקאי ותאפשר למטבעות היציבים להפוך לאמצעי תשלום מהירים ומקובלים בארה"ב. לא בכדי, שווי שוק המטבעות היציבים מזנק לאחרונה והגיע לשיא של 234 מיליארד דולר.

בנוסף, מנפיקות המטבעות היציבים מייצרות חדשנות טכנולוגית באמצעות מערכות בלוקצ'יין בעלות יכולות סליקת כספים מהירות ומשופרות, שמאיימות על המעמד המסורתי של הבנקים ומערכות התשלומים. כך Circle השיקה מערכת תשלומים בינלאומית שנועדה לאפשר למוסדות פיננסיים וחברות טכנולוגיה לבצע תשלומים גלובליים בזמן אמת ובעלויות זניחות.

מגמות אלה, בשילוב עם התפתחות מטבעות דיגיטליים מטעם מדינות כאמצעי תשלום, עשויות ליצור אתגרים תחרותיים וטכנולוגיים עצומים לבנקים ובמיוחד למערכות תשתיות התשלומים המסורתיות של ויזה ומאסטרקארד, שעלולות להיפגע בקרוב חזיתית בהיקפי פעילותם ורווחיותם ולהביא לירידות במחירי מניותיהם בעתיד הקרוב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה