גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבעות המפתיעים שמנצחים במלחמת הסחר, וחברות הענק שעלולות "לחטוף"

המכסים החדשים בארה"ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות ולחזק את האירו על חשבון הדולר ● מטבעות קריפטו צפויים להרוויח מהשינויים הרגולטוריים בארה"ב, מהשקת אירו דיגיטלי ומאתגרי התשלומים באירופה ● מהן הזדמנויות ההשקעה התקדימיות, והיכן הסיכונים?

המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המכסים החדשים בארה''ב עשויים לשנות סדרי עולם בשוק המטבעות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

מלחמת הסחר הגלובלית בשילוב עם גישה אגרסיבית לשינויי סדרי שלטון ורגולציה בארה"ב, יוצרות אי ודאות ותנודתיות עצומות בשווקים.

מוקדם להעריך מהן ההשפעות ארוכות הטווח על מעמדם הכלכלי של ארה"ב והדולר, למול התחזקות של כוחות אלטרנטיביים באירופה ובאסיה. אולם ניתן להצביע על ניצנים לשינויים דרמטיים בשוקי המטבעות, החל מהאירו ועד למטבעות הדיגיטליים והקריפטו.

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
ניתוח|כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

מלחמת הסחר וחוסר היציבות בהתנהלות השלטונית בארה"ב, הפכו את אירופה ל"חביבת המשקיעים" (או הפחות גרועה). כספים בהיקפים עצומים מוסטים מארה"ב לאירופה מה שדחף את האירו לעלייה חדה של כ-10% מתחילת השנה.

זו מגלמת גם ציפיות לצמיחה מוגברת ביבשת יחסית לארה"ב, בשל הסטת היקפי מסחר גלובלי אליה, ולאור תוכנית ההוצאות החדשה בגרמניה להשקעה בתשתיות ובביטחון, בגובה טריליון אירו, שאמורה ליצור מכפלות של פעילות כלכלית.

בראייה ארוכה יותר, להערכתנו השווקים מתמחרים גידול ארוך טווח משמעותי בשימוש באירו למסחר גלובלי בסחורות ושירותים, ובמוצרים ושירותים נלווים, כגון מימון סחר, ביטוח ועסקאות לגידור סיכונים. אלה צפויים להגדיל את הביקוש למטבע ואת התוצר הכלכלי האירופי, המניעים את ערכו.

אירו דיגיטלי כמכפיל כוח

בקצה התהליך ייתכן שינוי טקטוני - שנראה דמיוני עד לאחרונה - של התבססות האירו כמטבע הרזרבה העולמי, על חשבונו של הדולר האמריקאי, שבו מתבצע עיקר הסחר הגלובלי ובנקים מרכזיים מחזיקים בו יתרות נזילות.

כיום, הדולר מהווה כ-60% מיתרות הרזרבה העולמיות, בעוד האירו מהווה 20% בלבד. עלייה בשימוש באירו כמטבע רזרבה אפילו באחוזים בודדים, תדחוף לאירופה היקפי הון עצומים ותתדלק עלייה חדה נוספת בערכו.

דחיפה נוספת מכיוון מעניין לאירו, עשויה להתקבל מהפיכתו למטבע הדיגיטלי הראשון שיונפק על ידי בנק מרכזי בעולם המערבי.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) מפתח בשנים האחרונות את האירו הדיגיטלי, וכעת מלחמת הסחר עשויה להוות זרז משמעותי להשקתו, לנוכח התלות של אירופה בחברות כרטיסי אשראי ותשלומים אמריקאיות.

מדינות אירופה תלויות כיום כמעט לחלוטין ב-ויזה ומסטרקארד, ובמידה פחותה באפליקציות Paypal ו-ApplePay, לביצוע תשלומים קמעונאיים ברחבי היבשת. כ-60% מתשלומי הצרכנים באירופה מבוצעים דרך תשתיות אלה, ורק לתשע מדינות יש מערכות תשלומים מקומיות עצמאיות (בדומה לישראל).

כתוצאה ממלחמת הסחר, אירופה חשה חשופה לסיכונים בשל תלות זו בארה"ב, דוגמת הטלת מכסים על שירותים אלה.

פיתוח תשתית תשלומים אירופית עצמאית לשימוש בכרטיסי חיוב ופריסתה בכל מדינות האיחוד, צפויים להיות הליך מורכב ויקר ואינו ישים בטווח הקצר, שבמהלכו מלחמת הסחר עלולה להגיע לשיא.

מנגד, הנפקת אירו דיגיטלי שיאפשר לצרכנים תשלום ישירות במטבע האיחוד באמצעות ארנקים דיגיטליים למול הבנק המרכזי, תהיה מהירה וישימה בהרבה וגם מתאימה לאופי התשלומים המיידיים באירופה, באמצעות כרטיסי דביט והעברות בנקאיות (להבדיל מכרטיסי אשראי בתשלום נדחה בישראל).

אירו דיגיטלי עשוי להוות מכפיל כוח עצום לשימוש כמטבע מוביל לצרכי מסחר גלובלי, מה שידחוף עוד את מעמדו כמטבע רזרבה.

אולם, המהלך כרוך בסיכונים, כגון סיכוני נזילות לבנקים האירופיים כתוצאה מיצירת קשר ישיר בין הבנק המרכזי לצרכנים, והפיכת האירו הדיגיטלי לחלופה לפיקדונות בנקאיים. להערכתנו, סיכונים אלה ניתנים לניהול, בין היתר באמצעות הגבלות על זהות הגורמים המורשים לפתוח ארנק דיגיטלי מול הבנק המרכזי, הגבלת היקפי ההחזקה בארנקים דיגיטליים ותשלום ריבית נמוכה על אירו דיגיטלי, שיהפוך אותו לחלופה נחותה ביחס לפיקדון בנקאי.

בראייה גלובלית, אירו דיגיטלי יהווה זרז משמעותי לפיתוח מטבעות דיגיטליים נוספים במדינות נוספות, ולשימושים נוספים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין ובמטבעות קריפטו במערכות תשלומים מקומיות וגלובליות.

הקריפטו כמעט מיינסטרים

גם בארה"ב מקבלת תעשיית המטבעות הדיגיטליים דחיפה חזקה, שבניגוד לאירופה ממוקדת במטבעות קריפטו ומקורה ברגולציה מיטיבה, לצד הצהרות על הפיכת ארה"ב ל"מעצמת ביטקוין". כתוצאה, מטבעות הקריפטו שהודרו מהמערכת הבנקאית בארה"ב באמצעות רגולציה נוקשה במיוחד, עשויים להיכנס אליה כעת בדלת הראשית.

הנה, החודש כבר הודיע הבנק U.S. Bancorp שישיק מחדש את שירות המשמורת על נכסי קריפטו, בעקבות תיקון חקיקה שביצעה רשות ני"ע בארה"ב, שהפחית דרמטית את דרישות ההון בתחום. במקביל, בנקים מובילים גלובלית, כגון דויטשה בנק וסטנדרד צ'רטרד, בוחנים אפשרות להרחיב את פעילות הקריפטו בארה"ב.

תהליכים אלה עשויים להזניק את ערכם של מטבעות הקריפטו, ובראשם הביטקוין. לאחר שזינק לשיא של 108 אלף דולר בנובמבר האחרון וירד ל-80 אלף דולר, הביטקוין נמצא בשבועות האחרונים במגמת עלייה מחודשת, בניגוד למגמה בשווקים, ונושק שוב ל-100 אלף דולר. אם יושלמו אפילו רק חלק מהמהלכים שעל הפרק, זה עשוי להגדיל דרמטית את הביקוש ואת מחיר הביטקוין.

מטבעות יציבים בבנקים?

במקביל, מקודמת בקונגרס האמריקאי חקיקה להסדרת המטבעות היציבים (מטבעות דיגיטליים הצמודים למטבעות פיאט, בעיקר לדולר), שתאפשר לחברות המנפיקות אותם לקבל רישיונות בנקאיים.

המובילות שבהן, Circle ו-BitGo כבר נערכות לכך, לצד בורסת Coinbase. חלקן מעוניינות ברישיונות בנק מלאים, שיאפשרו קבלת פיקדונות והעמדת הלוואות.

לטעמנו, זוהי רעידת אדמה ברגולציה הבנקאית, שתציב סיכונים יציבותיים חדשים למערכת ולצרכנים, אך מנגד תכניס את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הבנקאי ותאפשר למטבעות היציבים להפוך לאמצעי תשלום מהירים ומקובלים בארה"ב. לא בכדי, שווי שוק המטבעות היציבים מזנק לאחרונה והגיע לשיא של 234 מיליארד דולר.

בנוסף, מנפיקות המטבעות היציבים מייצרות חדשנות טכנולוגית באמצעות מערכות בלוקצ'יין בעלות יכולות סליקת כספים מהירות ומשופרות, שמאיימות על המעמד המסורתי של הבנקים ומערכות התשלומים. כך Circle השיקה מערכת תשלומים בינלאומית שנועדה לאפשר למוסדות פיננסיים וחברות טכנולוגיה לבצע תשלומים גלובליים בזמן אמת ובעלויות זניחות.

מגמות אלה, בשילוב עם התפתחות מטבעות דיגיטליים מטעם מדינות כאמצעי תשלום, עשויות ליצור אתגרים תחרותיים וטכנולוגיים עצומים לבנקים ובמיוחד למערכות תשתיות התשלומים המסורתיות של ויזה ומאסטרקארד, שעלולות להיפגע בקרוב חזיתית בהיקפי פעילותם ורווחיותם ולהביא לירידות במחירי מניותיהם בעתיד הקרוב.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו