שריפה בהרי ירושלים / צילום: ap, Mahmoud Illean
במהלך היממה האחרונה עצרה המשטרה שלושה בני אדם שחשודים בניסיון הצתה מכוונת. אחד מהם אף תועד בשעת מעשה בזמן אמת. עם זאת, ניתן לקבוע כי אין קשר בין השלושה הללו לשרפה הגדולה, בשל העובדה שהשלושה נתפסו מדרום לירושלים, ולא באזור שבו היא התלקחה.
רב טפסר אייל כספי, נציב כבאות והצלה לישראל, הכריז היום כי צוות חקירה מיוחד החל בחקירה לנסיבות פריצת השרפה. השרפה באזור ירושלים עדיין לא כובתה במלואה. בשטח יש עדיין מאות מוקדי בערה מעשנים. לא מדובר במוקדים גדולים, אך עדיין מדובר במוקדים פעילים.
בריאיון ב"המהדורה המרכזית", כספי ציין כי "העלייה בטמפרטורה ברחבי העולם תייצר מצבי קיצון ואירועים מתפרצים". כספי התייחס לסגירה המאוחרת של כביש 1, שבו מצאו עצמם נהגים נוטשים את רכבם: "קצת ההתפשטות היה עשרות מטרים בשנייה. ברגע שהכביש היה סגור והיה צורך לתת מענה, עשינו את זה בתיאום עם המשטרה".
אחר הצהריים הכריז נציב כבאות והצלה לישראל רב טפסר אייל כספי על שליטה על השריפה הגדולה באזור שפלת יהודה. נציב הכבאות הנחה לשחרר כוחות באופן הדרגתי. לוחמי האש ימשיכו לעבוד בעצימות נמוכה אבל באחיזה חזקה בקרקע כדי למנוע התחדשות של האש.
צוות חקירה מיוחד החל בחקירה לנסיבות פריצת השריפה.
מוקדם יותר היום, כלי הטיס הבלתי מאויש "הרון" של התעשייה האווירית הופעל במוקדי השרפה והעביר תמונת מצב לחפ"קים באמצעות מערכת CRISP, המבוססת בינה מלאכותית. המידע שנאסף סייע בגיבוש תוכנית טיסה למטוסי הכיבוי ובהכוונת צוותי השטח לנקודות הבעירה.
בתוך כך מאמצי הכיבוי נמשכים גם היום (חמישי), כשהאש עדיין מתפשטת ב-6 מוקדים עיקריים. צוותי הכיבוי פועלים בדרך בורמה, אשתאול, יער הקדושים, פארק קנדה, שער הגיא, שורש ומבואות נווה אילן ונטף. בכבאות והצלה מדווחים כי הם מתקרבים לשליטה באש, והמשטרה עדכנה הבוקר כי כל הכבישים שנחסמו אתמול לתנועה נפתחו מחדש. בתום הערכת מצב: כל התושבים שפונו הורשו לחזור לבתיהם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס במהלך נאומו בחידון התנ״ך לשרפות בהרי ירושלים, ואמר ש-18 חשודים נעצרו בחשד למעורבות בהצתות, שאחד מהם אף נתפס בשעת מעשה.
כלי הטיס הבין-לאומיים שמגיעים לישראל במטרה לסייע בכיבוי השריפה, נוחתים בבסיס חיל האוויר חצור החל משעות הצהריים המוקדמות והם יסייעו בכיבוי השריפה בהנחיית רשות הכבאות וההצלה. בשעה זו נוחת מסוק סיוע מקפריסין, ובקרוב ינחת גם מטוס הסיוע מקרואטיה. יותר מאוחר יגיעו שני מטוסים מאיטליה.
מצב הרוחות - שמשפיע על מאמצי הכיבוי
נציב כבאות והצלה לישראל, רב טפסר אייל כספי, הנחה את כלל המפקדים בגזרות השונות לרכז מאמץ מרבי בשעות הקרובות, וזאת במטרה לנסות להשיג שליטה על מוקדי האש עד הצהריים בטרם יתעצמו הרוחות.
לפי התחזית, הרוחות היום צפויות להיות צפוניות מערביות עד 30 קמ"ש, חלשות יותר משמעותית מהמדידות אתמול בשעות הדליקה. העוצמות הגבוהות יותר צפויות בשעות 17:00-12:00, ולאחר מכן תחול היחלשות הדרגתית.
בקק"ל עדכנו כי כ-20 אלף דונם עלו באש בשרפת הענק. פארק קנדה נפגע בצורה הקשה ביותר.
על פי הנתונים העדכניים, כ-5,000 תושבים ממועצה אזורית מטה יהודה עדיין מפונים מבתיהם, מתוך למעלה מ-10,000 תושבי מטה יהודה שפונו במהלך יום אתמול. עד כה, לא נמסרה לתושבים המפונים הערכה מדויקת לגבי מועד חזרתם לבתיהם.
מוקדים מרכזיים ופעילות הכיבוי
מוקדי האש המשמעותיים ביותר ממוקמים כעת באזור מסילת ציון ובסמוך לשער הגיא בכביש 1. לאורך הלילה פעלו הכוחות ללא הפסקה, וכעת 155 צוותי כיבוי עדיין לוחמים באש. עם עלות השחר, הצטרפו למאמץ גם מטוסי כיבוי של טייסת אלעד, המבצעים הטלות חוזרות ונשנות מעל המוקדים הפעילים.
דובר צה"ל מסר כי הצבא ממשיך לסייע במאמצי הכיבוי באמצעות כוחות מחטיבת החילוץ, מחוז ירושלים והמרכז, וכ-50 כבאיות מפיקוד העורף ומאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. "לאורך הלילה הופעלו עשרות כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) ליצירת פסי אש למניעת התפשטות השריפה", נמסר. "בנוסף, סופקו מיכליות עם כ-300 אלף ליטר מים, ציוד ומזון לצוותים הפועלים בשטח".
חיל האוויר תרם גם הוא למאמץ, כאשר מטוסי ה'שמשון' פעלו לאורך כל הלילה והטילו יותר מ-95 מטעני כיבוי. במקביל, הקים להק המודיעין של חיל האוויר צוות איסוף מיוחד לחקר מוקדי השריפות, שפעל לאיתור מוקדי אש והכוונת מאמצי הכיבוי.
היישובים המפונים
שישה יישובים עדיין מפונים:
- מסילת ציון
- בית מאיר
- שורש
- יד השמונה
- נווה אילן
- נטף (שתושביו התפנו באופן עצמאי)
במהלך השריפה פונו אזורים רבים נוספים, ביניהם מנזר השתקנים בלטרון, אתר יד לשריון, בית מאיר ומבוא חורון. בשעות הערב המאוחרות של אתמול הותר לתושבי נחשון ונווה שלום לשוב לבתיהם, והבוקר הותרה גם חזרתם של תושבי מבוא חורון.
רבים מהתושבים המפונים מחכים לעדכונים רשמיים באשר למועד חזרתם הצפוי לבתיהם, אך בינתיים לא נמסר להם מידע מדויק בנושא.
עדכונים דקה אחר דקה
13:34 - בכבאות והצלה מעדכנים ש-21 לוחמי כיבוי נפצעו קל במהלך הניסיונות להשתלט על השרפה
11:03 - לאחר קבלת אישור: תנועת הרכבות לירושלים חודשה
09:08 - בכבאות והצלה הודיעו כי חל איסור להגיע היום ליערות וחניונים באזורי סיכון, בשל סכנת התקלחות מחודשת ומטעמי בטיחות. רשימת האזורים האסורים לביקור כוללת בין היתר את פארק איילון קנדה, יער אשתאול, בן שמן, יער קולה, חניוני שורש, סטף, דרך בורמה, נווה אילן, יער הקדושים, חולדה, פארק בריטניה
07:01 - בית חולים שמיר אסף הרופא: נכון להבוקר מאושפזים במרכז הרפואי שמיר 3 נפגעים מהשרפה אמש באזור שער הגיא. יתר 9 המטופלים שוחררו לביתם
06:32 - עדיין לא הושגה שליטה בשרפות
לפי 155 צוותי כיבוי עדיין פועלים במלוא העוצמה בכל מוקדי השרפה באזור שפלת יהודה. עם אור ראשון, מטוסי הכיבוי של טייסת אלעד עורכים סבבים מעל המוקדים המשמעותיים ובסמוך ליישובים על מנת לחצוץ בין האש לבתים. בשלב זה טרם הושגה שליטה.
● התנאים שיצרו את שריפת הענק ולמה המומחים לא מופתעים
● שאלות ותשובות | 14 מטוסים קלים, בלי ״סופר טנקר״: מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?
06:28 - המשטרה מעדכנת: כלל הצירים שנחסמו כתוצאה מהשרפה אתמול נפתחו לתנועה
00:33 - עודכן מספר הפצועים - 17 לוחמי אש נפצעו
כבאות והצלה עדכנו כי 17 לוחמי אש נפצעו במהלך הניסיונות להשתלט על האש. 6 מהם ממחוז מרכז, 5 ממחוז ירושלים.
00:20 - כביש 424 נפתח לתנועה - כביש 1 עדיין חסום
המשטרה עדכנה כי כביש 424 ממחלף חטיבה שבע לרמלה נפתח לתנועה. כביש 44 ממחלף שמשון למחלף נחשון נפתח לתנועה. גם כביש 444 ממגדל אפק לגבעת כ"ח נפתח לתנועה.
00:10 - האש קרובה לבלימה - שני מוקדים עדיין פעילים
בכבאות והצלה עדכנו כי הם קרובים לבלום את האש. שני מוקדים מרכזיים עדיין פעילים - סמוך למסילת ציון וסמוך לשער הגיא בכביש 1. הצוותים נערכים להמשך פעולות כיבוי ומניעה לאורך כל הלילה.
23:20 - שר החוץ של אוקראינה: נעזור לישראל
שר החוץ של אוקראינה אנדריי סביהה: "מוכנים לשלוח סיוע לישראל שמתמודדת עם השרפות. אפילו שאנחנו מגינים מפני תוקפנות בבית, אנחנו מוכנים לעזור לאחרים כדי להציל חיים".
23:15 - גם אוקראינה תשלח מטוס כיבוי לישראל
שר החוץ גדעון סער עדכן שגם הממשלה בקייב תשלח מטוס לסייע בכיבוי השרפה. היא מצטרפת לספרד, רומניה, קרואטיה, איטליה וצרפת.
22:53 - איסור הגעה מחר לשורת חניונים ויערות
בכבאות והצלה אוסרים על ציבור המטיילים והחוגגים להגיע מחר לפארקים ויערות מחשש לפגיעה בשלום הציבור. רשימת האתרים המלאה שאסורים לביקור מחר: פארק איילון קנדה, יער אשתאול, יער בן שמן, יער אלעד, יער קולה, יער לח"י (גזר), יער החמישה, חניוני שורש, דרך בורמה, נווה אילן, חניון הפורצים, יער הקדושים, יער חולדה, חניון מח"ל, יער חרובית, הר הרוח, מטע, פארק בריטניה, פארק עדולם, יער המגינים (נחשון), סטף, יער צרעה.
22:40 - צרפת מצטרפת למדינות שיגישו סיוע לישראל
שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו עדכן את שר החוץ גדעון סער כי גם מדינתו תשלח מטוס כיבוי לסייע בכיבוי השרפה.
22:31 - הערכה ראשונית של קק"ל: כ-11,700 דונם נפגעו בשרפות במהלך היום.
22:20 - גם ספרד הודיעה שתשלח מטוסי כיבוי לישראל
שר החוץ סער עדכן כי שר החוץ של ספרד חוזה מנואל אלברס הודיע שמדינתו תשלח מחר שני מטוסי כיבוי לישראל. יחד עם ספרד, המדינות הראשונות שישלחו מטוסים לישראל הן רומניה, קרואטיה ואיטליה.
21:20 - רומניה תשלח שני מטוסים למאמצי הכיבוי
שר החוץ סער עדכן ששוחח עם שר החוץ של רומניה - שהודיע שתשלח מחר שני מטוסים - מטוס כיבוי ומטוס תמיכה לוגיסטית. בנוסף, שר החוץ של ספרד עדכן כי גם מדינתו נכונה להירתם לסייע. מדינות נוספות שהביעו רצון לסייע: צרפת, אוקראינה ואקוודור. חלק מהמדינות הציעו סיוע במסוקי כיבוי.
20:40 - עדכון של כבאות והצלה: שרפות פעילות בבית מאיר, שורש, שער הגיא, נווה אילן, מסילת ציון, נווה שלום, פארק קנדה, ענבה. האירוע המרכזי מתמקד בין מסילת ציון לשער הגיא.
163 צוותי כיבוי, 21 טרקטורונים ומטוס שמשון פועלים בשטח להתמודדות במוקדי השרפות השונים. מחר עם שחר צפויים להצטרף למאמצי הכיבוי 12 מטוסים ייעודיים.
20:30 - המשטרה הורתה על גיוס נרחב מחשש להצתות
המפכ"ל רנ"צ דני לוי הורה על פריסה נרחבת של כוחות משטרה יחד עם חברי כיתות כוננות ברחבי הארץ במטרה לנסות ולמנוע אירועי הצתה. המשטרה נערכת לפרוס אמצעי תצפית כדי לאתר מבעוד מועד ניסיונות הצתה שעלולים להסלים למוקדי שרפות נוספים.
20:15 - תושבי היישובים אשתאול ומשמר אילון הורשו לחזור לביתם. המשטרה מפנה את הרכבים שנותרו בכביש 1, ומאמצי הכיבוי מתרכזים בניסיון למנוע מהאש להגיע לנווה אילן ולשער הגיא.
פורסם לראשונה ב-N12