היישובים נחשון, אזור לטרון, נווה שלום ומסילת ציון כבר פונו. אירועי יום העצמאות פונו, ומדינת ישראל פונה, שוב, למדינות אחרות בניסיון לבלום את השריפה המשתוללת באזור ירושלים ובמוקדים נוספים.
יוון ואיטליה כבר נרתמו, אך הסיוע צפוי להתחיל להגיע רק בשעות הלילה. הפער בין ההצהרות של מדינת ישראל על הפקת הלקחים מהשריפה הגדולה בכרמל לבין המציאות, מעלות תהיות לגבי מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית, כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי, ומהו מחיר של סופר טנקר כמו זה שיוון שולחת? גלובס עושה סדר.
מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?
טייסת הכיבוי "אלעד" שהוקמה ב־2011 במסגרת הפקת הלקחים מאסון השריפה בכרמל ב־2010, נקראת על שמו אלעד ריבן, צופה אש בן 16 שנספה במאמצי הכיבוי באותה שריפה. היא כוללת 14 מטוסי כיבוי קלים ולא גדולים כדוגמת הסופר־טנקר, כשלפני שנתיים חתם המשרד לביטחון לאומי עם אלביט מערכות על הארכת ההסכם לאספקת שירותי טייסת כיבוי אש בכשמונה שנים עבור הרשות הארצית לכבאות והצלה.
אלביט שאחראית לספק את מרכיבי היכולת המבצעית, שירותי התחזוקה וההכנה לטיסה, בחרה אשתקד בחברת אלקטרה טרגט, שבשליטת אלקטרה, ספקית פתרונות לוגיסטיים וטכנולוגיים מורכבים, כקבלנית משנה שתתפעל עבור אלביט את כל מערך הכיבוי האווירי, כולל המערך המבצעי על הקרקע וטייסים.
גורמים בשוק העריכו כי היקף החוזה עבור טרגט הוא כ־200 מיליון שקל שתקבל מאלביט לתקופה של שבע שנים. לפי פרסומים בעבר, אלביט מקבלת על הפעלת הטייסת, שכוללת מטוסים שהחברה רכשה, כ-50 מיליון שקל בשנה מהמדינה. עם זאת, ניכר בשריפה הנוכחית כי סל היכולות של הטייסת הזו מוגבל ביחס לצרכים.
מהם האתגרים המקצועיים בהפעלת מטוסי כיבוי אש?
כיבוי שריפות הוא תחום תעופה ייחודי שלא דומה לשום דבר אחר, לא לטיסה אזרחית ולא צבאית. התורה, האימונים והיכולות של טיסות כיבוי אש הן ייחודיות, ונבנות אך ורק לה. גורם המעורה בפרטים אומר לגלובס כי שורש הבעיה הוא לא רק סל היכולות המוגבל של טייסת הכיבוי, כי אם גם תורת ההפעלה והפיקוד והשליטה דורשים התאמה אליו, מה שלא בהכרח קורה כיום.
כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי?
בכותרת פרסום רשמי של כיבוי והצלה מלפני שבועיים, נכתב כי "טייסת הכיבוי אלעד מוכנים לעונת הקיץ". באותה עת, היחידה סיימה את ביקורת ההערכות לקראת הקיץ, שבמסגרתה בוצעו כמה תרגילים בגזרות שונות, בתרחישי טיפול בשריפות מהאוויר באמצעות כלי טיס שונים. סוגיה מעניינת היא שבמהלך הביקורת הופעלו מטוסי הכיבוי ומסוקי משטרת ישראל, בין השאר, במרחב פרוזדור ירושלים. סגן טפסר ירון קורן, מפקד יחידת הכיבוי האווירי, מסר באותה עת, כי "יחידת הכיבוי השלימה את היערכותה לקיץ הקרוב. כלל כלי הטייס, צוותי האוויר והקרקע, מוכנים לאתגרי הקיץ הקרוב".
מהו מטוס סופר־טנקר, מהי עלותו, ואילו עוד מטוסים או מסוקים מפורסמים קיימים בתחום?
סופרטנקרים נבנו על בסיס מטוסי בואינג 747 אבל לא באמצעות חברת בואינג, אלא זו הייתה חברת "אברגרין" תעופה, שהפעילות שלה בתחום נפסקה ב־2014. המטוסים הללו הוערכו ב־2006 במחיר של 79 מיליון דולר. הם מסוגלים לטוס לטווח 10.5 אלף ק"מ ובמהירות שיוט מקסימלית 963 קמ"ש. בשריפה אחת שבו הופעל בצ'ילה, הטיל הסופרטנקר בתוך יממה כ־492 אלף ליטרים של מים וחומרי עיכוב בערה.
התנאים שיצרו את שריפת הענק ולמה המומחים לא מופתעים
מטוס מפורסם נוסף הוא CL-415 סופר סקופר. מטוס אמפיבי קנדי שעלותו עומדת על כ־30 מיליון דולר, ומסוגל למשוך כ־6,000 ליטרים מאגם תוך כ־12 שניות, ולהטיל מגובה 100 רגל. בה בעת, ישנו מסוק שמייצרת החברה־בת של לוקהיד מרטין בתחום המסוקים, סיקורסקי, בשם "פייר הוק" שמתבסס על הבלאק הוק הצבאי. דגם S-70i של פייר הוק מסוגל לשאת 3,785 ליטר, וניתן להתאמה מהירה למשימות איתור, חילוץ והצלה.
כמה עולה להפעיל מטוסי כיבוי גדולים?
עלויות תפעול של מטוסי כיבוי גדולים במיוחד, שמתבססים על בואינג 747 או DC -10 מתוצרת מקדונלד דאגלס, דומים למדי - כ־65 אלף דולר לכל הטלת כיבוי וכ־22 אלף דולר לשעת טיסה. בכל הטלה, יכולים המטוסים הללו לשאת עד כ־41.5 אלף ליטר חומרים מעכבי בערה. הדרג הבא, המטוסים הכבדים, מסוגלים לשאת כ־11.3 אלף ליטר מעכבי בערה, כשכל הטלה שלהם מוערכת בכ־12 אלף דולר. הדרג הקטן ביותר הוא המטוסים הקטנים, כמו בטייסת אלעד, שמסוגלים לשאת כ־3,000-2,300 ליטר מעכבי בערה בלבד.
האם לחיל האוויר יש כיצד לסייע?
למטוסי "שמשון", סופר הרקולס, יש יכולת להטיל עד 11 אלף ליטר חומרי עיכוב בערה. ההסבה למשימה זו והפעלתה, צפויה להתבצע רק בשעות הקרובות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.