המשקיעים הגדולים בכלל לא בטוחים שהרע מאחורינו / צילום: Shutterstock
הכותרות השליליות על שוק המניות האמריקאי בשבועות האחרונים קיבלו תפנית חדה בסוף השבוע האחרון. לאחר שבוול סטריט המדדים רשמו "נפילות שלא נראו שנים רבות", איבדו 20% מהשיא ו"נכנסו לזמן קצר לשוק דובי", אופטימיות מסוימת נרשמה בקרב המשקיעים. בימים האחרונים מדדי הדגל בארה"ב מחקו את הירידות של חודש אפריל ואף רשמו את רצף העליות היומי הארוך ביותר מזה 20 שנה. כמו כן, מדד ה-S&P 500 מחק את הירידות שרשם לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הכריז על תוכנית המכסים ב-2 באפריל.
● המניה שעשתה קאמבק והחברה ששומרת על קשר צמוד: מי הכי עניינו את המשקיעים
● כבר בשבוע הבא? הנפקת איטורו בנאסד"ק חוזרת לשולחן
מאז הנפילות בתחילת חודש אפריל מדד ה-S&P 500 הספיק לקפוץ ב-14%, והנאסד"ק טס בכמעט 18%. במבט מתחילת השנה הירידות בוול סטריט כבר לא נראות חריפות מדי. מדד ה-S&P 500 נמוך רק ב-3.3%, והנאסד"ק ב-7%. הסיבה האחרונה לאופטימיות היו דוחות כספיים חזקים של ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט ומטא (למרות שני דוחות חלשים יותר של אפל ואמזון ) וזאת לצד דוח התעסוקה האמריקאי שהמשיך להצביע על חוזקו של שוק התעסוקה כשתוספת המשרות בחודש אפריל הייתה גבוהה מהצפי ועמדה על 177 אלף משרות.
האופטימיים שוב צדקו, בינתיים
האנליסטים שהיו אופטימיים בתחילת השנה טעו כשצפו שנה של עליות, מה ששוב מוכיח עד כמה תזמון השוק הוא קשה עד בלתי אפשרי. הסיבה פשוטה: יש יותר מדי משתנים ונתונים שקשה מדי לשקלל ביחד. האמת הפשוטה היא שבשלב מסוים של הירידות הגיעו מספיק קונים שחשבו שכדאי לנצל את הירידות כדי לקנות מניות.
במאבק בין רואי השחורות ובין האופטימיים, האחרונים צדקו והפסימיים טעו בינתיים. האופטימיים מעדיפים 'להחזיק חזק' בירידות ומזכירים שגם בשיא המפולת הנוכחית בשווקים השוק האמריקאי בסך-הכול חזר שנה אחורה. אם תרצו - מכה קלה בכנף.
אפילו המשקיע האגדי וורן באפט אמר בכנס המשקיעים השנתי שלו בשבת האחרונה דברים דומים. למרות שהוא מתנגד למכסים של טראמפ ומזהיר מההשפעה השלילית שלהם, זה לא משפיע על תפיסת ההשקעות שלו. באפט ציין כי "מה שקרה ב-30, 45 הימים האחרונים... זה באמת כלום... אני לא נבהל מדברים שאנשים אחרים פוחדים מהם מבחינה כלכלית". הוא הוסיף כי: "נניח שברקשייר תרד ב-50% בשבוע הבא, הייתי רואה בזה הזדמנות פנטסטית וזה לא היה מפריע לי כלל".
הפסימיים חוששים: הרע מכל עוד לפנינו
אז הפסימיים טעו בינתיים ולא צפו את העליות האחרונות אבל אם תשאלו גופי השקעות מובילים בעולם, לא בטוח בכלל שסוף הירידות הגיע. באתר מרקטוואצ ציטטו את ויקי צ'אנג, אנליסטית המאקרו של בנק גולדמן זאקס, שביקשה מהמשקיעים להחזיק חזק: "השווקים מתמודדים עם סוג חדש של הלם. מדד ה-S&P 500 אולי עדיין לא הגיע לתחתית". היא אף חוששת שהשוק האמריקאי יכול ליפול בעוד 12% בחזרה לרמת השפל האחרונה שלו.
גם סקוט רן מבנק וולס פארגו חושש שהשוק יכול לשוב לשפל האחרון בעקבות אי-הוודאות המתמשכת בארה"ב והלחץ בשוק בעקבות המכסים. הוא מעריך שהמדד צפוי לנוע בזמן הקרוב בטווח של 5,500-5,000 נקודות (כיום המדד עומד על 5,687 נקודות). "בינתיים מנהיגים אמריקאים ובינלאומיים מציגים צעדים ומהלכים נגדיים שרק מותירים את המשקיעים עם שאלות נוספות", מה שעלול להוסיף לתנודתיות בשוק. לכן הוא מעדיף כעת להחזיק בסקטורים של טכנולוגיה, שירותי תקשורת פיננסים ואנרגיה.
ואם מחפשים קצת סטטיסטיקה, אז סם סטובל מ-CFRA אומר כי הביצועים של שוק המניות האמריקאי ב-100 הימים הראשונים לכהונתו של טראמפ הובילו לירידה של 7.9% במדד ה-S&P 500. עוד ציין כי זו התוצאה השנייה הכי גרועה מאז 1945, כשרק אצל ריצ'רד ניקסון הייתה ירידה חדה יותר (9.9% בשנת 1972). על פי הבדיקה שלו, בדרך כלל ב-100 הימים הראשונים לכהונת נשיא חדש המדד האמריקאי עולה ב-2.1%. "100 הימים הראשונים מתחת לממוצע הובילו לירידה של 5.5% בשנה כולה", אמר סטובל. הוא הוסיף שכאשר התשואה גבוהה מהממוצע אפשר לצפות לעליות של 22% וכאשר היא מתחת לממוצע אפשר לצפות לירידה שנתית של 3.7%.
את הנתונים הללו צריך כמובן לקחת בעירבון מוגבל, שכן היו רק שלושה מקרים בעבר שבהם השוק ירד ביותר מ-5% במאה הימים הראשונים של נשיא.
החסכונות לא נפגעו באפריל
כל התנודתיות החריפה בשווקים מתגלגלת כמובן לכסף של כולנו. אבל אפשר לראות שלמרות הירידות החדות בשוק האמריקאי הכסף של הציבור לא נפגע, בוודאי לא בצורה דרמטית. החשיבות של פיזור הכסף בהשקעות באה לידי ביטוי וכך המסלולים הכלליים מציגים מתחילת השנה תשואה חיובית של 1% והמסלולים המנייתיים ירדו רק ב-0.6%. לכך כמובן צריך להוסיף שזה מגיע אחרי שנתיים שבהן המסלולים הכלליים סיפקו תשואה חיובית מרשימה של יותר מ-20% במצטבר והמנייתיים טסו ב-40%.
אם תשאלו את מנהלי ההשקעות, זו ההוכחה הטובה ביותר לכך שהשקעות עובדות לטווח הארוך ואולי צריך להתרגש פחות מהכותרות ולהתמיד יותר בהשקעות.