רועי דגני, מייסד אירודרום והמנכ''ל לשעבר / צילום: איל יצהר
שמה של חברת הרחפנים הציבורית אירודרום עלה בחודשים האחרונים לכותרות בעיקר בהקשרים שליליים. הודעה של החברה, לפיה בוטלה הזמנת הענק שקיבלה ממשרד הביטחון, הביאה לשורה של זעזועים בחברה ששיאם בהתפטרות של המנכ"ל והמייסד רועי דגני בעקבות צניחה במחיר המניה. כעת, רשות ניירות ערך מפרסמת דוח ביקורת ממנו עולים שלל כשלים בממשל התאגידי של החברה.
● המניה שעשתה קאמבק והחברה ששומרת על קשר צמוד: מי הכי עניינו את המשקיעים
● "מתמודדים עם סוג חדש של הלם": אחרי הראלי - מה צפוי בשווקים?
● החברה הביטחונית שפרחה בחסות המלחמה ובינתיים רק הולכת ומסתבכת
על-פי הרשות, מהביקורת "עולה תמונה מדאיגה וחמורה" בכל הנוגע ליכולת של הדירקטוריון לממש את אחריותו ולפקח על עבודת החברה וההנהלה בראשות המנכ"ל. ברקע הם מציינים את עזיבתם של שלושה מחברי הדירקטוריון, ובהם שתי דירקטוריות חיצוניות, אשר מונו כחצי שנה בלבד קודם לכן, בשל "פערים מהותיים בין אופן תפיסת תפקיד הדירקטוריון לבין אופן התנהלות הנהלת החברה". תחלופה זו לא הוגבלה לדירקטוריון בלבד, כאשר גם בהנהלה נרשמו חילופים בתפקידים בכירים, ובהם סמנכ"ל הכספים, כמו גם בקרב נותני שירות חיוניים, דוגמת רואה החשבון המבקר והיועצים המשפטיים.
מלבד חוסר היציבות של "שומרי הסף", ממצאי הביקורת העלו כשלים מהותיים בתהליכי קבלת ההחלטות הניהוליות בחברה, בדגש על המנכ"ל לשעבר רועי דגני. הביקורת העלתה מקרים חוזרים בהם התקבלו החלטות מהותיות, ונוהלו מהלכים עסקיים משמעותיים ללא מעורבות הדירקטוריון, וללא שהתקיים דיון מקדים בנושאים אלה. לפי הדוח, חלק מהמהלכים אף הובאו לידיעת חברי הדירקטוריון רק בדיעבד או תחת אילוצי זמן חריגים, "באופן שלא אפשר קיום בחינה מושכלת של הנושא והפעלת פיקוח אפקטיבי".
בנוסף, הביקורת העלתה כי במהלך תקופה ממושכת פעלה החברה ללא מדיניות תגמול מאושרת. לפי הדוח, במשך פרק זמן של למעלה משנה לא הייתה בידי החברה מדיניות תגמול בתוקף - מה שלא הפריע לה לבצע מינויי בכירים, על אף שכאמור לא עמדה לרשותה מדיניות תגמול תקפה. כמו כן, בין השנים 2023-2024 לא הובא תקציב שנתי לאישור הדירקטוריון במועדים סבירים.
אירודרום: חלק מהליקויים טופלו
אירודרום מדגישה כי ככל שידוע לה, הליך הביקורת הסתיים ללא קביעת סנקציות או צעדי אכיפה מצד הרשות. עוד היא מדגישה כי חלק מהליקויים טופלו על-ידי החברה עוד בטרם התקבל הדוח, וכי החברה פועלת להשלמת הטיפול ביתר הנושאים שהועלו בו.
דוח הביקורת של רשות ניירות ערך מגיע בזמן שאירודרום נמצאת בעיצומו של משבר, שתחילתו בחודש פברואר האחרון, אז היא דיווחה כי משרד הביטחון החליט לבטל את מכרז הענק בו היא זכתה בהיקף של 74 מיליון שקל. כאמור, בעקבות הדיווח והנפילה במחיר המניה שהגיעה לאחר מכן, הודיע רועי דגני, מנכ"ל ומייסד החברה, על התפטרותו.
אירודרום, העוסקת באיסוף מודיעין באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים, נכנסה לבורסה בתחילת שנת 2020, לאחר שהוערכה בשווי של 50 מיליון שקל. בחודשים שלאחר מכן זינקה מניית אירודרום לשיא ששיקף לחברה הצעירה שווי של יותר מ-400 מיליון שקל. אלא שבהמשך הצטננה התלהבות המשקיעים, ובעקבות האירועים האחרונים וחוסר היכולת של החברה להציג רווחים, החלה צניחה במחיר המניה המשקפת כיום לאירודרום שווי של 40.5 מיליון שקל בלבד - לאחר שאיבדה כ-60% מערכה בשנה האחרונה ומעל 90% מהשווי בשיא.