טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)
משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן מתקדם עם הממשל האמריקאי לרכישת טילי שיוט מסדרת JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) של ענקית הנשק לוקהיד מרטין - כך נודע לגלובס מפי שני בכירים במערכת הביטחון. מחירו של כל טיל עומד לפי מגזין "Air & Space Forces" על כ־1.5 מיליון דולר.
● שאלות ותשובות | אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?
● כותרות העיתונים | דיווח: עימות אווירי ראשון בין ישראל לטורקיה בסוריה
JASSM מצוידים בראש קרב של 450 ק"ג חומר נפץ, והם יכולים לתמרן באוויר, לעקוף מכ"מים ולהתחמק מיירוט - יתרון משמעותי מול מערכות הגנה. אולם ככלל, בשל יכולות התמרון, טילי שיוט איטיים יותר מטילים בליסטיים. מערכת ההנחיה של הטיל, שמזהה ומתחקה אחר מטרות לפי פליטת החום שלהן, וכן הטווח שלו מאפשרים את שיגורו ממרחק של מאות קילומטרים, ובכך פוחת הסיכון לצוותי האוויר.
מועדון מצומצם
הגרסה הבסיסית של הטיל נכנסה לשירות בחיל האוויר האמריקאי ב־2009, כשמונה שנים לאחר שהחל הייצור ההמוני שלו, עם טווח של כ־370 ק"מ. הגרסה העדכנית לעומת זאת - JASSM-ER - מגיעה לטווח של כ־930 ק"מ, והפנטגון בעצמו מאיץ את קצב ההתחמשות בו כחלק מההיערכות במרחב הפסיפיק מול סין.
תקציב ההגנה של ארה"ב לשנת 2025 הקצה כספים לרכש 550 טילים מדגם זה - מספר גבוה יותר מכלל רכש טילי ה־ER בחמש השנים האחרונות גם יחד. רק במרץ האחרון נסגר חוזה של 122.6 מיליון דולר. ביוני 2022 לוקהיד מרטין פתחה מפעל נוסף על מנת להגביר את כושר הייצור.
טיל ה־JASSM הפך לנכס מבוקש בקרב בעלות הברית של ארה"ב, אך מספר המדינות שמחזיקות בו מלבדה עדיין מצומצם. אוסטרליה היא הלקוחה המרכזית, ולפני כשלוש שנים היא רכשה 80 יחידות של הדגם תמורת כ־235 מיליון דולר. במרץ אשתקד אישרה מזכירות המדינה האמריקאית מכירה פוטנציאלית לפולין של גרסת AGM-158B-2 שכוללת, בין השאר, שיפור יכולות מיקום, עדכוני תוכנה, ותקשורת לוויינית מוגנת שיבושים ברמה גבוהה.
ב־CNN דווח כי מפקד פיקוד אירופה כריס קאבולי בצבא ארה"ב פנה לקונגרס בספטמבר אשתקד עם רשימה של אמצעי לחימה אמריקאים שעשויים להועיל לצבא אוקראינה מול רוסיה, כולל JASSM. בוושינגטון לא אישרו זאת בטענה להיעדר עליונות אווירית, על אף שאוקראינה משתמשת בטילי שיוט כדוגמת "סטורם שאדו" הבריטי.
מאמר שפורסם לפני כחודש וחצי בקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD), מכון מחקר אמריקאי שעוסק במדיניות חוץ ובביטחון לאומי, עסק במכירה אפשרית של הטיל לישראל, תחת הכותרת: "אמריקה צריכה שיהיה לישראל JASSM-ER".
שלושת המחברים, ריאן ברובסט, בראדלי באומן ואדמירל משנה (בדימוס) מארק מונטגומרי, ציינו כי ישראל כבר הוכיחה את יכולותיה לתקוף בשטח איראני באוקטובר ואפריל 2024, אך הזהירו כי מערך ההגנה האווירית של איראן משתקם ומשתפר, עם מערכות כמו בוואר 373 וחורדאד 15.
לטובת תקיפות עתידיות נרחבות, כך הם טוענים, ישראל תזדקק ל"ארגז כלים" גדול יותר של חימושים מדויקים, במיוחד כאשר המלאי של טילים בליסטיים כמו רמפייג', רוקס ולורה, מוגבל. "מגוון עמוק יותר של טילים", כתבו, "יאפשר לישראל לפגוע במספר גדול יותר של מטרות מטווח עמידה, מה שעשוי להקטין את מספר המטוסים שיידרשו להיכנס למרחב האווירי האיראני. אפילו JASSM בעל הטווח הקצר משמעותית, יכול לשמש לפגיעה במטרות בסמוך לגבול איראן־עיראק".
מטרות רכות
הטיל משתלב בעיקר בפלטפורמות מתקדמות כמו מפציצים חמקניים מדגם B-2 ומטוסי F-18 וכן מטוסי F-35 - שחיל האוויר הישראלי היה הראשון בעולם להשתמש בהם מבצעית ב־2018, נגד יעדי משמרות המהפכה בסוריה. באותה השנה מטוסי קרב אמריקאים שיגרו 19 טילי JASSM כחלק מהמאבק בדאעש בסוריה.
בסיכומו של דבר, טילי JASSM-ER לא מסוגלים להשמיד מטרות מבוצרות היטב ועמוקות בקרקע כמו אתרי הגרעין באיראן, בהם המתקנים בפורדו ובנתנז.
כפי שנכתב בקרן להגנה על דמוקרטיות, "ישראל תוכל לשגר JASSM-ER ממטוסי קרב שפועלים מחוץ לאיראן ולפגוע במטרות רכות או קשות (לא קבורות עמוק) במרבית המדינה. המטרות עשויות להיות אתרי פיקוד, שליטה, תקשורת, הגנה אווירית ומכ"ם. זה יעזור לפנות את הדרך למטוסים אחרים לבצע מתקפות ממושכות וחוזרות על מתקני הגרעין של איראן".
ממשרד הביטחון לא נמסרה תגובה. מלוקהיד מרטין לא נמסרה תגובה עד לשעת סגירת הגיליון.