דיווח: עימות אווירי ראשון בין ישראל לטורקיה בסוריה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המתיחות בין טורקיה וישראל בסוריה מתחממת, ראש הממשלה התימני פורש, והמטבע האיראני ממשיך להישחק • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

שאלות ותשובות | אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?
WSJ | הן נחשבו מדינות פציפיסיטיות שוחרות שלום. עכשיו מגיע המהפך

1דיווח: מטוסים טורקים שלחו אזהרה למטוסים ישראליים

חילופי הירי בין כוחותיו של אחמד אל־שרע הסורי לבין הדרוזים הביאו את ישראל לבצע תקיפות ביום שישי נגד שמונה יעדים של המשטר הסורי במחוזות דמשק וחמה. אותן התקיפות הביאו, לפי דיווח בעיתון סוזג'ו שמזוהה עם האופוזיציה הטורקית, להחלטה של אנקרה להפעיל מטוסי F-16 טורקיים ששלחו למטוסים הישראליים אותות אזהרה, ואף פנו אליהם במערכות הקשר. עם זאת, שני הצדדים נמנעו מעימות אווירי ישיר.

מקורות מקומיים מסרו לסוזג'ו כי ישראל תקפה את בסיסי הגדודים סולטן מוראד וסולימאן שאה, כשבעיתון ציינו כי הטורקים כבר פועלים בבסיסי חיל האוויר T4 וחמה. אלו יעדים שבתקופת משטר אסד תקפה ישראל לא פעם ולא פעמיים, בגין נוכחות איראנית באותה תקופה. בסוזג'ו נטען כי ביום שישי הופעלו לא פחות מ־14 מטוסי קרב נגד יעדים של המשטר הסורי.

בצה"ל מכחישים את הדיווח.

מתוך סוזג'ו. לקריאת הכתבה המלאה.

2סוריה: המשטר של אל־ג'ולאני מעלים דרוזים

המשטר הסורי בהנהגת אחמד אל־שרע (אבו מוחמד אל־ג'ולאני) חזר להקים עמדות בידוק בפרברי סחנאיה, שבאזור דמשק, לאחר שלושה ימים של חילופי אש בינם לבין הדרוזים המקומיים. במהלך חילופי האש, מאות אלפים נלכדו בלב הקרבות, ואילו כעת עדיין פזורות פצצות מרגמה שלא התפוצצו, והמקומיים אוספים את השברים מבתיהם וחנויותיהם שנבזזו.

"יותר מ־500 איש נלקחו מסחנאיה, ורק 30 חזרו", סיפרה תמרה אבו־עלוואן, פעילה הומניטרית מקומית. "בתים הוצתו, וקראו לאנשים 'כופאר' (כופרים). השייח'ים הדרוזים הושפלו, בזמן שכוחות הממשל עמדו בצד. הם סימנו את הכוחות המקומיים כאן בתור לא לגיטימיים, קבוצות לא חוקיות, וכך פתחו את הדרך למה שקרה". מנגד, אבו פאדי, בכיר בכוחות של הממשל, הכריז: "אנחנו כאן כדי למנוע מכל מי שאינו המדינה לשאת נשק".

ראש עיריית סחנאיה, חוסאם וורור, נרצח ביום חמישי לצד בנו, זמן קצר לאחר שהופיע בסרטון שבו קרא לרגיעה - ושיבח את חזרת כוחות הממשל מדמשק. על כן, החשש הוא מהסלמה דתית שתלך ותחמיר. בה בעת, עימותים מתחוללים גם באזור ג'ראמנה, שנמצא בקרבת דמשק. "פקידים מהממשל בדמשק ביקרו בג'ראמנה לאחר העימותים", סיפר התושב המקומי, רביע מונזר. "הנפגעים הראשונים היו למעשה מכוחות הביטחון. חלק אף היו מהעיר שלנו".

מאת דני מכי, מתוך הנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.

3בזמן שאין פתרון לחות'ים, ראש ממשלת תימן התפטר

ראש ממשלת תימן שמוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית, אחמד בן מובארכ, הודיע בשבת על התפטרותו, תוך שנימק זאת בחסמים חוזרים ונשנים שמנעו ממנו לנהל את המדינה. כך פורסם באנאדולו. "אני סיימתי פגישה עם ראש מועצת הנשיאות, רשאד אל־עלימי, שבמהלכה הנחתי את התפטרותי. אני מתפלל להצלחת המחליף שלי וקורא לכולם לתמוך בו ולעטוף אותו כדי שיממש את סמכויותיו בעת הקשה הנוכחית שהמדינה שלנו שרויה בו".

מובארכ ציין כי הקש ששבר את גב הגמל היה מניעת רפורמות נדרשת במוסדות המדינה שכרגע מנוהלת מעדן, משום שהמורדים החות'ים שולטים בבירה צנעא. עם זאת, הוא טען כי ממשלתו הצליחה להגשים התקדמות משמעותית ומהירה, במיוחד ברפורמות פיננסיות ובמאבק בשחיתות. "אני מחויב לקרב להשבת המדינה ולהבסת ההפיכה החות'ית", הכריז.

לצד האתגר החות'י, שאותו רוצה ממשלת תימן להשמיד בעזרת ארה"ב, הממשל שנמצא בעדן מתמודד עם קריסת הריאל המקומי, ועם מצב אזרחיהם שבאו"ם מגדירים אותו בתור "אחד מהמשברים ההומניטריים החמורים ביותר בעולם". בממשלה התימנית נועצים את הגירעון החמור שבו הם שרויים בהפסקת יצוא הנפט מאוקטובר 2022, בעקבות מתקפות החות'ים על התשתיות שלהם.

מאת מוחמד אל־רגאווי ורניא אבו־שמאלה, מתוך אנאדולו. לקריאת הכתבה המלאה.

4הריאל האיראני נשחק שוב בעקבות המבוי הסתום במשא־ומתן עם טראמפ

הריאל האיראני חזר להישחק על רקע ההחלטה לדחות את סבב השיחות הרביעי בנושא הגרעין בין משטר האייתוללות לבין ארה"ב, נכתב באיראן אינטרנשיונל. הריאל נפל לכ־870 אלף לדולר בשוק החופשי, לאחר שסבב השיחות הקודם הביא לחיזוק הריאל לכ־795 אלף לדולר. בין כה וכה, הריאל עדיין רחוק מהשפל שאליו הגיע בתחילת אפריל, בטרם תחילת המשא־ומתן, של 1.058 מיליון לדולר.

מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו אמר ביום חמישי כי איראן מוכרחה להפסיק את כל העשרת האורניום ולפתוח את מתקני הגרעין, כולל אתרים צבאיים, לפקחים אמריקאים. וזאת, אם בטהרן מעוניינים להימנע "מהשלכות חמורות, כולל פעולה צבאית פוטנציאלית. "אין סיבה להעשרה, אחרת אתה מעוניין בנשק", אמר רוביו לרשת פוקס ניוז. "איראן צריכה לעזוב את התמיכה בארגוני פרוקסי ולהשהות את פיתוח הטילים ארוכי־הטווח".

מי שהשיב לו הוא שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י, שהזכיר כי "עמדות מקסימליסטיות ורטוריקה התקפית לא ישיגו דבר מלבד פגיעה בסיכויי ההצלחה". לדבריו, לאיראן "יש כל הזכות להחזיר את כל המעגל של דלק גרעיני, בתור מדינה שחתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. הסכם אמין ואיתן הוא בר־השגה. כל שנדרש הוא רצון פוליטי כנה וגישה הוגנת".

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.