גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר חושף: אי פינוי מתחמי תע"ש עולה למדינה מיליארדים

דוח מבקר המדינה חושף כשלים בפינוי מתחמי תע"ש ואת הפגיעה להכנסות המדינה מכך שהשטח, שזוהם מחומרי נפץ ונפילים, לא טוהר ● במתחם תע"ש השרון, לדוגמה,  מתעכבת הקמת 36,600 יחידות דיור כבר שנתיים - עיכוב שעולה למדינה כ-4 מיליארד שקל בהכנסות פוטנציאליות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור
מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

במתחמים רבים בהם פעלו מתחמי תע"ש, קיימים זיהומים חמורים בקרקע ובמים, כתוצאה מחומרי נפץ ונפילים. מדוח שמפרסם היום (ג') מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ומתבסס על בדיקות שנערכו בין אוגוסט 2023 לאוגוסט 2024, עולה כי הזיהומים מתפשטים במקרקעין ובמי התהום שמחוץ לגבולות המתחמים, דבר שמהווה סכנה ממשית לשלום הציבור ולסביבה.

עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות
מבקר המדינה: "רמ"י נותרה בתקופת האבן"; רמ"י: "המבקר ממחזר"

התעשייה הצבאית (תע"ש) מייצת חומרי נפץ, תחמושת ואמל"ח מאז קום המדינה. לצורך כך, הוחכרו לה ע"י רמ"י כ-80 אלף דונמים ברחבי הארץ, בין היתר ברמת השרון, בהרצליה (מתחם נוף ים), הוד השרון, יבנה וברמת בקע (דרומית לב"ש). החברה פעלה במתחמים במשך עשרות שנים, אך בשלב מסיום הוחלט כי הקרבה של המתחמים לשכונות מגורים מסכנת את הציבור - וכי עליהם להיות מפונים. אולם, עפ"י דוח המבקר קיימים כשלים מהותיים בכל הקשור לפינוי ושיקום אותם מתחמים.

מהדוח עולה כי לעיכובים בפינוי ושיקום הקרקע של תע"ש יש השלכות נדל"ניות חמורות. עיכובי הפינוי והשיקום במתחם השרון מעכבים את הקמת 36,600 יחידות דיור וכ-1.4 מיליון מ"ר תעסוקה ומסחר המתוכננים להיבנות בו.

עפ"י הערכות רמ"י ממאי 2024 המצויינות בדוח, עיכוב של כשנתיים בשיווק הקרקעות במתחם עלה למדינה כ-4 מיליארד שקל בהכנסות פוטנציאליות. כאשר המתחם במלואו צפוי להניב לקופת מדינה הכנסות בגובה של כ-33 מילארד שקל.

נוף ים: טיפול לקוי במיוחד

על פי הדוח, מפעל נוף ים מהווה דוגמה לטיפול לקוי במיוחד. ב-1992, אירע במתחם פיצוץ שהרג שני עובדים ופצע 34 אחרים. לאחר מכן, פינתה תע"ש את מפעליה מהמתחם, וכ-25 שנה לאחר מכן, ב-2023 אירע פיצוץ נוסף בו התגלו שיירים של חומרי נפץ.

במרוצת השנים נפרצה גדר המתחם, בו נמצאים מבנים פרוצים, בארות פתוחות ומכלים טמונים. אל המתחם הפרוץ נכנסו אזרחים, שנוכחותם במקום סיכנה אותם. המבקר מטיל את האחריות על רמ"י ותע"ש, שלא פעלו לתיקון הפרצות ולהצבת שילוט שמתריע על הסיכונים שבמתחם לרבות חומרים נפיצים הנמצאים בשטח, זיהומי קרקע וגז, ותוואי שטח מסוכן.

הקמת גדר מסביב למתחם החלה בתחילת 2024, אך נכון לדצמבר 2024 טרם הושלמה. עם זאת, מצוין בדוח כי במאי אותה שנה החלה פעילות אבטחה במתחם וביולי הוצבו סביבו שלטי אזהרה המתריעים מפני כניסה אליו.

פינוי המפעלים לרמת בקע

כשל מהותי נוסף המסוקר בדוח, הוא פינוי מפעלי תע"ש לרמת בקע - שטרם הסתיים. הפינוי, שנקבע ב-1978 ואז הוקצו לתע"ש כ-52 אלף דונמים במקום, נועד להרחיק את הסכנות לציבור, לטפל בזיהומי הקרקע והמים ולהקים מרכזים עירוניים בשטחים שיתפנו.

כך למשל פינוי מפעלי תע"ש מיתרת מתחם השרון למתחם רמת בקע, שהיה אמור להסתיים עוד בסוף שנת 2022 נדחה בכשנה וחצי ליוני 2024. בעקבות מלחמת חרבות ברזל, פעל משרד הביטחון לדחייה של שנתיים נוספות עד לסוף שנת 2026.

מקום נוסף בו קיים פיגור בלוח הזמנים לטיפול במפגעים הינו מתחם אליהו (כ-1,200 דונם) בו נמצאות מחפרות נפיצות: מחפורת E ומחפורת פארק הנצח. ובמתחם יבנה, בו נמצאים נפלים ומטמנות של חומרים נפיצים, למשרד הביטחון אין כלל תכנית לניקוי.

המבקר: "על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות"

נדמה כי ישנם מספר אתגרים מהותיים בכל הקשור לטיפול באותם מפגעים. הראשון נובע מכך שישראל היא המדינה היחידה ב-OECD שאין בה אסדרה וסמכויות ישירות לגבי איסור לזהם את הקרקע בחומרים מסוכנים ולגבי היכולת לדרוש לשקם את הקרקע.

ברמ"י ובמשרד האוצר פועלים להשיג מקורות תקציבים לטיפול בזיהומים ולשיקום הקרקעות באמצעות קידום תכנית מפורטת לקרקע המאפשרת לשווק אותה לבנייה, אולם בהיעדר כזו לא מתאפשר הטיפול באותן קרקעות.

בסיכום הדוח קובע המבקר מתניהו אנגלמן כי "על משרד האוצר ורמ"י לפעול בשיתוף משהב"ט ובסיוע משרד המשפטים ומשרד רה"ם לניקוים של כל מתחמי תע"ש - הפעילים ושאינם פעילים - מהזיהומים שבקרקע ובמי התהום, וכך גם לממש את התחייבותה של המדינה שניתנה בפני בית המשפט העליון בספטמבר 2015 לגבי הטיהור של מתחם נוף ים וניקויו.

"על המשרד להגנ"ס לפעול בנחישות לקידום חוק לטיפול בקרקעות מזוהמות. בה בעת, עד לחקיקתו של החוק, על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות שזיהמו המדינה ומוסדותיה, ובהתאם לתוצאותיו יפעלו משרד האוצר ורמ"י לקביעת הסדר מימון או תוכנית מגובה בתקציב שיאפשרו לקדם את שיקום קרקעות אלה, לרבות מתחמי תע"ש, לגביהן לא מתוכננות תוכניות לשיווק הקרקע".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון לומד את ממצאי דו״ח מבקר המדינה ויפעל ליישומם.

"ברקע מלחמת חרבות ברזל והצורך המבצעי הדחוף להגביר את ייצור התחמושת לצה"ל, החליט משרד הביטחון בתאום עם הגופים הרלוונטיים להמשיך את הייצור המוגבר במפעל תעש רמת השרון עד לסוף שנת 2026. זאת במקביל להשלמת בניית קו הייצור החדש ברמת בקע. הסיכום שהושג אפשר להמשיך את קידום התכנון במתחם על ידי רשות מקרקעי ישראל, במקביל לייצור התחמושת".

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו