גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר חושף: אי פינוי מתחמי תע"ש עולה למדינה מיליארדים

דוח מבקר המדינה חושף כשלים בפינוי מתחמי תע"ש ואת הפגיעה להכנסות המדינה מכך שהשטח, שזוהם מחומרי נפץ ונפילים, לא טוהר ● במתחם תע"ש השרון, לדוגמה,  מתעכבת הקמת 36,600 יחידות דיור כבר שנתיים - עיכוב שעולה למדינה כ-4 מיליארד שקל בהכנסות פוטנציאליות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור
מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

במתחמים רבים בהם פעלו מתחמי תע"ש, קיימים זיהומים חמורים בקרקע ובמים, כתוצאה מחומרי נפץ ונפילים. מדוח שמפרסם היום (ג') מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ומתבסס על בדיקות שנערכו בין אוגוסט 2023 לאוגוסט 2024, עולה כי הזיהומים מתפשטים במקרקעין ובמי התהום שמחוץ לגבולות המתחמים, דבר שמהווה סכנה ממשית לשלום הציבור ולסביבה.

עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות
מבקר המדינה: "רמ"י נותרה בתקופת האבן"; רמ"י: "המבקר ממחזר"

התעשייה הצבאית (תע"ש) מייצת חומרי נפץ, תחמושת ואמל"ח מאז קום המדינה. לצורך כך, הוחכרו לה ע"י רמ"י כ-80 אלף דונמים ברחבי הארץ, בין היתר ברמת השרון, בהרצליה (מתחם נוף ים), הוד השרון, יבנה וברמת בקע (דרומית לב"ש). החברה פעלה במתחמים במשך עשרות שנים, אך בשלב מסיום הוחלט כי הקרבה של המתחמים לשכונות מגורים מסכנת את הציבור - וכי עליהם להיות מפונים. אולם, עפ"י דוח המבקר קיימים כשלים מהותיים בכל הקשור לפינוי ושיקום אותם מתחמים.

מהדוח עולה כי לעיכובים בפינוי ושיקום הקרקע של תע"ש יש השלכות נדל"ניות חמורות. עיכובי הפינוי והשיקום במתחם השרון מעכבים את הקמת 36,600 יחידות דיור וכ-1.4 מיליון מ"ר תעסוקה ומסחר המתוכננים להיבנות בו.

עפ"י הערכות רמ"י ממאי 2024 המצויינות בדוח, עיכוב של כשנתיים בשיווק הקרקעות במתחם עלה למדינה כ-4 מיליארד שקל בהכנסות פוטנציאליות. כאשר המתחם במלואו צפוי להניב לקופת מדינה הכנסות בגובה של כ-33 מילארד שקל.

נוף ים: טיפול לקוי במיוחד

על פי הדוח, מפעל נוף ים מהווה דוגמה לטיפול לקוי במיוחד. ב-1992, אירע במתחם פיצוץ שהרג שני עובדים ופצע 34 אחרים. לאחר מכן, פינתה תע"ש את מפעליה מהמתחם, וכ-25 שנה לאחר מכן, ב-2023 אירע פיצוץ נוסף בו התגלו שיירים של חומרי נפץ.

במרוצת השנים נפרצה גדר המתחם, בו נמצאים מבנים פרוצים, בארות פתוחות ומכלים טמונים. אל המתחם הפרוץ נכנסו אזרחים, שנוכחותם במקום סיכנה אותם. המבקר מטיל את האחריות על רמ"י ותע"ש, שלא פעלו לתיקון הפרצות ולהצבת שילוט שמתריע על הסיכונים שבמתחם לרבות חומרים נפיצים הנמצאים בשטח, זיהומי קרקע וגז, ותוואי שטח מסוכן.

הקמת גדר מסביב למתחם החלה בתחילת 2024, אך נכון לדצמבר 2024 טרם הושלמה. עם זאת, מצוין בדוח כי במאי אותה שנה החלה פעילות אבטחה במתחם וביולי הוצבו סביבו שלטי אזהרה המתריעים מפני כניסה אליו.

פינוי המפעלים לרמת בקע

כשל מהותי נוסף המסוקר בדוח, הוא פינוי מפעלי תע"ש לרמת בקע - שטרם הסתיים. הפינוי, שנקבע ב-1978 ואז הוקצו לתע"ש כ-52 אלף דונמים במקום, נועד להרחיק את הסכנות לציבור, לטפל בזיהומי הקרקע והמים ולהקים מרכזים עירוניים בשטחים שיתפנו.

כך למשל פינוי מפעלי תע"ש מיתרת מתחם השרון למתחם רמת בקע, שהיה אמור להסתיים עוד בסוף שנת 2022 נדחה בכשנה וחצי ליוני 2024. בעקבות מלחמת חרבות ברזל, פעל משרד הביטחון לדחייה של שנתיים נוספות עד לסוף שנת 2026.

מקום נוסף בו קיים פיגור בלוח הזמנים לטיפול במפגעים הינו מתחם אליהו (כ-1,200 דונם) בו נמצאות מחפרות נפיצות: מחפורת E ומחפורת פארק הנצח. ובמתחם יבנה, בו נמצאים נפלים ומטמנות של חומרים נפיצים, למשרד הביטחון אין כלל תכנית לניקוי.

המבקר: "על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות"

נדמה כי ישנם מספר אתגרים מהותיים בכל הקשור לטיפול באותם מפגעים. הראשון נובע מכך שישראל היא המדינה היחידה ב-OECD שאין בה אסדרה וסמכויות ישירות לגבי איסור לזהם את הקרקע בחומרים מסוכנים ולגבי היכולת לדרוש לשקם את הקרקע.

ברמ"י ובמשרד האוצר פועלים להשיג מקורות תקציבים לטיפול בזיהומים ולשיקום הקרקעות באמצעות קידום תכנית מפורטת לקרקע המאפשרת לשווק אותה לבנייה, אולם בהיעדר כזו לא מתאפשר הטיפול באותן קרקעות.

בסיכום הדוח קובע המבקר מתניהו אנגלמן כי "על משרד האוצר ורמ"י לפעול בשיתוף משהב"ט ובסיוע משרד המשפטים ומשרד רה"ם לניקוים של כל מתחמי תע"ש - הפעילים ושאינם פעילים - מהזיהומים שבקרקע ובמי התהום, וכך גם לממש את התחייבותה של המדינה שניתנה בפני בית המשפט העליון בספטמבר 2015 לגבי הטיהור של מתחם נוף ים וניקויו.

"על המשרד להגנ"ס לפעול בנחישות לקידום חוק לטיפול בקרקעות מזוהמות. בה בעת, עד לחקיקתו של החוק, על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות שזיהמו המדינה ומוסדותיה, ובהתאם לתוצאותיו יפעלו משרד האוצר ורמ"י לקביעת הסדר מימון או תוכנית מגובה בתקציב שיאפשרו לקדם את שיקום קרקעות אלה, לרבות מתחמי תע"ש, לגביהן לא מתוכננות תוכניות לשיווק הקרקע".

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון לומד את ממצאי דו״ח מבקר המדינה ויפעל ליישומם.

"ברקע מלחמת חרבות ברזל והצורך המבצעי הדחוף להגביר את ייצור התחמושת לצה"ל, החליט משרד הביטחון בתאום עם הגופים הרלוונטיים להמשיך את הייצור המוגבר במפעל תעש רמת השרון עד לסוף שנת 2026. זאת במקביל להשלמת בניית קו הייצור החדש ברמת בקע. הסיכום שהושג אפשר להמשיך את קידום התכנון במתחם על ידי רשות מקרקעי ישראל, במקביל לייצור התחמושת".

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה