לא זכורות פעמים רבות בהן מבקרי מדינה נכנסו לתיאורים צבעוניים של הממצאים שלהם. ואולם הדוח שנערך על אחת ממערכות המידע של רשות מקרקעי ישראל - שרובו המוחלט צונזר משיקולי בטיחות - הוא אחת מאותן פעמים, הגם שעקב הנסיבות, הציבור הרחב לא יכול להבין במדויק למה הכוונה. ועדיין, הקביעה שרמ"י נותרה בתקופת האבן מבחינת איכות השירות לציבור - מבהירה הכול. רמ"י בתגובה אינה חוסכת בביקורת חוזרת על המבקר.
● עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות
● דוח המבקר חושף: אי פינוי מתחמי תע"ש עולה למדינה מיליארדים
מדובר בדוח המשך לדוח שפורסם על אבטחת המידע והגנת הסייבר ברמ"י, שבו נמצאו בו מספר ליקויי אבטחה שקשורים לתפקוד ועדת היגוי לנושאי הגנת הסייבר ברמ"י, מימוש מדיניות אבטחת מידע שלא עודכנה מספר שנים על אף השינויים במערכת המיחשוב של רמ"י, אי-יצירת מאגרי מידע ועוד.
בהמשך לדוח הביקורת הזה, משרד מבקר המדינה ביצע בשנה שעברה בדיקה לאחת ממערכות המידע של רמ"י. בדיקת החוסן נערכה בסיוע ובליווי של חברת ייעוץ חיצונית, והתבצעה בסביבת בדיקות וירטואלית כדי שלא לפגוע במידע הקיים במערכת.
עיקר ממצאי הבדיקה נותרו חסויים ואינם מפורטים בדוח הפומבי, ואולם מהמילים הספורות שמבקר המדינה פרסם אודות הדוח, ניתן להעריך כי הוא בדק פונקציות לשירות הציבור, שבהן אנשים וגופים צריכים להתקשר באופן מקוון עם מערכת המיחשוב של רמ"י.
על-פי מה שהותר לפרסום, במחצית הראשונה של 2023 התקבלו במערך ההגנה הממשלתי התראות רבות על התקפות סייבר אפשריות על המערכת של רמ"י. בדיקת המבקר מצאה 13 סיכוני סייבר, מהם 11 שהוגדרו ברמה נמוכה ושניים ברמה בינונית.
ואולם דווקא המבקר עצמו הוסיף מידע, כשאמר כי מבחינת השירות לציבור, "רמ"י נותרה ב'תקופת האבן': 70% מהפעולות באתר רמ"י אינן מקוונות, ובמערכות מסוימות איומי הסייבר אינם מטופלים כנדרש למרות רגישות המידע על אזרחי ישראל המצויות בהן".
רמ"י: "תמונה מעוותת ומנותקת מהמציאות"
קשה שלא להבחין בכעס שחשים ברמ"י לנוכח דברי המבקר, וכך הגיבו שם על הדוח: "לצערנו מבקר המדינה בחר למחזר את אותן מסקנות מלפני כחמש שנים - מסקנות אשר לחלוטין אינן תואמות את המציאות בשטח. זו אינה הפעם הראשונה שאנשי משרד המבקר אינם פונים לכלל הגורמים הרלוונטיים ברשות, ובמקום זאת מציגים תמונה מעוותת ומנותקת מהמציאות.
בניגוד לקביעות הדוח, עיקר פעילותן של שלוש החטיבות המרכזיות ברשות - שמאות, שיווק ונכסים - מתבצע כיום באופן מקוון ומבוסס מערכות דיגיטליות מתקדמות.
"בנוסף, באתר הרשות נפתח אזור אישי מתקדם ללקוחות פרטיים ולמייצגים, המאפשר לבצע שורה של פעולות בשירות עצמי ובאופן מקוון: חתימה על הסכמים ושטרות, קבלת אישורי בעלים לוועדות תכנון והנפקת אישורי זכויות.
"בנוסף, במגזר החקלאי הוקם צוות טיוב נתונים ייעודי, וכבר בשנת 2025 נרשם הישג משמעותי - 45% מאישורי הזכויות במגזר זה ניתנים במלואם בשירות עצמי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.