במתחמים רבים בהם פעלו מתחמי תע"ש, קיימים זיהומים חמורים בקרקע ובמים, כתוצאה מחומרי נפץ ונפילים. מדוח שמפרסם היום (ג') מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, ומתבסס על בדיקות שנערכו בין אוגוסט 2023 לאוגוסט 2024, עולה כי הזיהומים מתפשטים במקרקעין ובמי התהום שמחוץ לגבולות המתחמים, דבר שמהווה סכנה ממשית לשלום הציבור ולסביבה.
● עשרות מיליארדים בבלגן: דוח המבקר חושף את כשלי האוצר בניהול קרנות ההון הממשלתיות
● מבקר המדינה: "רמ"י נותרה בתקופת האבן"; רמ"י: "המבקר ממחזר"
התעשייה הצבאית (תע"ש) מייצת חומרי נפץ, תחמושת ואמל"ח מאז קום המדינה. לצורך כך, הוחכרו לה ע"י רמ"י כ-80 אלף דונמים ברחבי הארץ, בין היתר ברמת השרון, בהרצליה (מתחם נוף ים), הוד השרון, יבנה וברמת בקע (דרומית לב"ש). החברה פעלה במתחמים במשך עשרות שנים, אך בשלב מסיום הוחלט כי הקרבה של המתחמים לשכונות מגורים מסכנת את הציבור - וכי עליהם להיות מפונים. אולם, עפ"י דוח המבקר קיימים כשלים מהותיים בכל הקשור לפינוי ושיקום אותם מתחמים.
מהדוח עולה כי לעיכובים בפינוי ושיקום הקרקע של תע"ש יש השלכות נדל"ניות חמורות. עיכובי הפינוי והשיקום במתחם השרון מעכבים את הקמת 36,600 יחידות דיור וכ-1.4 מיליון מ"ר תעסוקה ומסחר המתוכננים להיבנות בו.
עפ"י הערכות רמ"י ממאי 2024 המצויינות בדוח, עיכוב של כשנתיים בשיווק הקרקעות במתחם עלה למדינה כ-4 מיליארד שקל בהכנסות פוטנציאליות. כאשר המתחם במלואו צפוי להניב לקופת מדינה הכנסות בגובה של כ-33 מילארד שקל.
נוף ים: טיפול לקוי במיוחד
על פי הדוח, מפעל נוף ים מהווה דוגמה לטיפול לקוי במיוחד. ב-1992, אירע במתחם פיצוץ שהרג שני עובדים ופצע 34 אחרים. לאחר מכן, פינתה תע"ש את מפעליה מהמתחם, וכ-25 שנה לאחר מכן, ב-2023 אירע פיצוץ נוסף בו התגלו שיירים של חומרי נפץ.
במרוצת השנים נפרצה גדר המתחם, בו נמצאים מבנים פרוצים, בארות פתוחות ומכלים טמונים. אל המתחם הפרוץ נכנסו אזרחים, שנוכחותם במקום סיכנה אותם. המבקר מטיל את האחריות על רמ"י ותע"ש, שלא פעלו לתיקון הפרצות ולהצבת שילוט שמתריע על הסיכונים שבמתחם לרבות חומרים נפיצים הנמצאים בשטח, זיהומי קרקע וגז, ותוואי שטח מסוכן.
הקמת גדר מסביב למתחם החלה בתחילת 2024, אך נכון לדצמבר 2024 טרם הושלמה. עם זאת, מצוין בדוח כי במאי אותה שנה החלה פעילות אבטחה במתחם וביולי הוצבו סביבו שלטי אזהרה המתריעים מפני כניסה אליו.
פינוי המפעלים לרמת בקע
כשל מהותי נוסף המסוקר בדוח, הוא פינוי מפעלי תע"ש לרמת בקע - שטרם הסתיים. הפינוי, שנקבע ב-1978 ואז הוקצו לתע"ש כ-52 אלף דונמים במקום, נועד להרחיק את הסכנות לציבור, לטפל בזיהומי הקרקע והמים ולהקים מרכזים עירוניים בשטחים שיתפנו.
כך למשל פינוי מפעלי תע"ש מיתרת מתחם השרון למתחם רמת בקע, שהיה אמור להסתיים עוד בסוף שנת 2022 נדחה בכשנה וחצי ליוני 2024. בעקבות מלחמת חרבות ברזל, פעל משרד הביטחון לדחייה של שנתיים נוספות עד לסוף שנת 2026.
מקום נוסף בו קיים פיגור בלוח הזמנים לטיפול במפגעים הינו מתחם אליהו (כ-1,200 דונם) בו נמצאות מחפרות נפיצות: מחפורת E ומחפורת פארק הנצח. ובמתחם יבנה, בו נמצאים נפלים ומטמנות של חומרים נפיצים, למשרד הביטחון אין כלל תכנית לניקוי.
המבקר: "על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות"
נדמה כי ישנם מספר אתגרים מהותיים בכל הקשור לטיפול באותם מפגעים. הראשון נובע מכך שישראל היא המדינה היחידה ב-OECD שאין בה אסדרה וסמכויות ישירות לגבי איסור לזהם את הקרקע בחומרים מסוכנים ולגבי היכולת לדרוש לשקם את הקרקע.
ברמ"י ובמשרד האוצר פועלים להשיג מקורות תקציבים לטיפול בזיהומים ולשיקום הקרקעות באמצעות קידום תכנית מפורטת לקרקע המאפשרת לשווק אותה לבנייה, אולם בהיעדר כזו לא מתאפשר הטיפול באותן קרקעות.
בסיכום הדוח קובע המבקר מתניהו אנגלמן כי "על משרד האוצר ורמ"י לפעול בשיתוף משהב"ט ובסיוע משרד המשפטים ומשרד רה"ם לניקוים של כל מתחמי תע"ש - הפעילים ושאינם פעילים - מהזיהומים שבקרקע ובמי התהום, וכך גם לממש את התחייבותה של המדינה שניתנה בפני בית המשפט העליון בספטמבר 2015 לגבי הטיהור של מתחם נוף ים וניקויו.
"על המשרד להגנ"ס לפעול בנחישות לקידום חוק לטיפול בקרקעות מזוהמות. בה בעת, עד לחקיקתו של החוק, על רמ"י לבצע ניתוח של הסיכונים הקיימים בקרקעות שזיהמו המדינה ומוסדותיה, ובהתאם לתוצאותיו יפעלו משרד האוצר ורמ"י לקביעת הסדר מימון או תוכנית מגובה בתקציב שיאפשרו לקדם את שיקום קרקעות אלה, לרבות מתחמי תע"ש, לגביהן לא מתוכננות תוכניות לשיווק הקרקע".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון לומד את ממצאי דו״ח מבקר המדינה ויפעל ליישומם.
"ברקע מלחמת חרבות ברזל והצורך המבצעי הדחוף להגביר את ייצור התחמושת לצה"ל, החליט משרד הביטחון בתאום עם הגופים הרלוונטיים להמשיך את הייצור המוגבר במפעל תעש רמת השרון עד לסוף שנת 2026. זאת במקביל להשלמת בניית קו הייצור החדש ברמת בקע. הסיכום שהושג אפשר להמשיך את קידום התכנון במתחם על ידי רשות מקרקעי ישראל, במקביל לייצור התחמושת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.