ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin
בתום ישיבה בת יומיים בוושינגטון, החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, להותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, 4.5%. החלטת הפד היום (ד') היא הפעם השלישית ברציפות שהוא מותיר את הריבית ולאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, החל מספטמבר 2024, שהסתכמו בהורדה של אחוז שלם עד דצמבר, מ-5.5% ל-4.5%.
● ניתוח | האתגרים הכלכליים של הקנצלר שהבטיח לחלץ את גרמניה מהמשבר
● ניתוח | הטרנד שייצר כמה מהקריסות המהדהדות חוזר לוול סטריט ובגדול
אף אחד לא מופתע - מאז ההחלטה האחרונה, בכירי הפד חזרו והדגישו כי מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ מעלה את רמת אי-הוודאות. למרות זאת, חברי הפד עמדו, ועוד יעמדו בפני דילמות לא פשוטות.
אנשי הפד ציינו לאחר ההחלטה כי חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" , אך הכלכלה המשיכה להתרחב "בקצב יציב" למרות תנודות בנתוני הייצוא נטו שהשפיעו על הנתונים במהלך החודשים הראשונים של 2025.
הם הביעו חשש מכך שהסיכונים לאבטלה גבוהה יותר ולאינפלציה "עלו" , אך נכון לעכשיו קובעי המדיניות רואים את שוק העבודה כ "יציב", וציינו ששיעור האבטלה התייצב ברמה נמוכה בחודשים האחרונים. הפד ציין כי הוא עדיין רואה אינפלציה "גבוהה במידה מסוימת".
"טארמפ לא משפיע בכלל"
במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית יו"ר הפד פאוול אמר כי הכלכלה נראית יציבה למרות העלייה בחוסר הוודאות. אך "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו ועלו מאז הפגישה האחרונה".
פאוול ציין את הירידה החדה בתוצר ברבעון הראשון, שהעיד על התכווצות של 0.3% בתוצר, שהגיע בשל עלייה בייבוא בשל צורך של יבואנים להימנע מהמכסים. כמו כן, הדגיש כי הסנטימנט הצרכני לגבי המצב הכלכלי בארה"ב נפל. "נצטרך לראות את התמונה תתפתח באפיקים אלו".
"יישום המכסים שהוכרזו יכול להביא לעלייה באינפלציה ובאבטלה, אך לא ידוע האם ישארו לזמן ארוך או לא" אמר פאוול, וקבע כי הפד פועל למנוע מעלייה חד פעמית במחירים(כפי שמתרחש כעת) להפוך למצב מתמשך של זינוק במדד המחירים.
לשאלות הכתבים אמר פאוול כי במידה והמכסים יוטלו במצבם הנוכחי, הם יעצרו את ירידת רמת המחירים. כלומר, המכסים ימנעו מהאינפלציה להגיע ל-2%. "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע", אמר.
כאשר נשאל על הלחץ מצד טראמפ על הפד ועל היו"ר להפחתת הריבית, הוא אמר:
"זה לא משפיע על ביצוע העבודה שלנו בכלל. אנחנו תמיד נעשה את אותו הדבר - נשתמש בכלים שלנו כדי לקדם תעסוקה מרבית ויציבות מחירים לטובת העם האמריקאי".
הדילמה של הפד
עם עיניים על האינפלציה, בכירים נוטים להשאיר את הריביות יציבות, אך החששות מהאטה כלכלית הולכים ומתרקמים, והנשיא טראמפ וחלק מעוזריו ממשיכים לתקוף את הבנק המרכזי בדרישה להורדת ריבית.
בתוך הדילמה הזו, ייתכן כי יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, מצא מעט נחמה בנתונים שפורסמו ביום שישי האחרון, אשר הראו עלייה בריאה של 177,000 משרות באפריל. אבל, בניגוד לפגישות קודמות, פאוול אמר כי חברי הבנק הפדרלי לא בטוחים יותר מה מהווה סיכון רב יותר: האבטלה או האינפלציה, בפגישות קודמות, פאוול אמר בצורה ברורה כי האבטלה לא מהווה סיכון לתמונה הכלכלית.
מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE) הראה כי הלחצים על המחירים ממשיכים להתמתן בהדרגה. מדד אינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב הראה כי קצב הצמיחה של המחירים האט במרץ ל-2.6%, גבוה מהמטרה של הפדרל ריזרב - 2%.
בעוד שפאוול וצוותו בדרך-כלל היו מברכים על התמתנות כזו, העלאות מכסים על סחורות מיובאות בארה"ב עשויות לסכן בעתיד הנראה לעין את ההתקדמות שהושגה במאבק באינפלציה.
בראיון ל-NBC בתוכנית "פגישה עם העיתונות" עם קריסטן וולקר, ששודר בתחילת השבוע, טראמפ התעקש כי הוא לא מתכוון לפטר את פאוול, למרות הביקורת המתמשכת על קצב הורדות הריבית.
השאלה הגדולה שעומדת בפני הפדרל ריזרב עתה היא איך להתמודד עם "מלחמת משיכה" הקשורה למכסים, בין אינפלציה עיקשת לכלכלה המאטה - וכן נשיא שרוצה מדיניות מוניטרית רפויה.
הפתרון לדילמה הזו עשוי להוביל לשני מסלולים שונים מאוד עבור הריביות בחודשים הקרובים. הנשיא טראמפ הביע את דעותיו בשבועות האחרונים: הוא רוצה להוריד את הריביות לפני כל האטה כלכלית שאולי תיגרם על ידי מדיניות הסחר שלו, והוא לא מרוצה מהזהירות של יו"ר הפד, שאמר כי הבנק המרכזי "יחכה ליותר בהירות" בזמן שהוא שוקל את שני הצדדים של המנדט שלו ליציבות מחירים ותעסוקה מלאה. "יש סיכוי חזק", אמר פאוול בחודש שעבר, שהכלכלה תתרחק משני היעדים של הפדרל ריזרב ב"מהלך השנה, או לפחות לא תעשה הרבה התקדמות".
"הפד יפעל אם הכלכלה תתדרדר"
מספר כלכלנים צופים כי האינפלציה תתפוס תאוצה, והכלכלה תמשיך להתדרדר בחודשים הקרובים. וילמר סמית', מנהל תיקי האג"ח ב-Wilmington Trust, אמר כי הוא צריך לזהות את "מלחמת המשיכה בין כמה אינפלציה יש מעל ה-2% לבין שוק העבודה המתדרדר".
לוק טילי, הכלכלן הראשי ב-Wilmington Trust, לא ציפה לשינוי משמעותי בעמדת הפדרל ריזרב במהלך השבוע. הוא כן מצפה שפאוול יחזור על המתח בין צמיחה נמוכה לאינפלציה גבוהה. "הם יציינו את כל חוסר הוודאות ושהנתונים על התמ"ג עדיין נראים די חזקים, ושהביקוש המקומי היה חזק", אמר.
טילי אמר כי הביקוש הבסיסי היה למעשה מנופח במהלך הרבעון הראשון על ידי עסקים שרכשו מלאים לקראת מימוש תוכנית המכסים של הנשיא. הוא צופה כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון קל וקצר ברבעון השני, שיביא את הפדרל ריזרב להוריד את הריביות. "אני מצפה שבסוף השנה הם יתחילו להוריד את הריביות יותר ממה שהם חושבים עכשיו - ויותר ממה שהם יהיו מוכנים לומר כרגע", אמר טילי.
להמתין זמן רב יותר עשוי לסכן מיתון חריף יותר. "אני מניחה שאם תתרחש התדרדרות משמעותית בשוק העבודה, בשלב הזה הפד יהיה מוכן לפעול", אומרת לייל בריינרד, לשעבר מושלת בפדרל ריזרב.
שמירה על עמדה תקיפה נגד סיכוני אינפלציה עשויה להשפיע על אופן קביעת המחירים והשכר. "גם אם הייתי חושב על דרכים להפחית את הריבית, הייתי מדבר בטון תקיף, כי אני רוצה לשמור על הציפיות לאינפלציה מעוגנות", אומר רוברט קפלן, לשעבר נשיא הפד בדאלאס.