גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר הפד: "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו"

הפד הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות ● הפד: חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" ● פאוול: "לא ממהרים להוריד את הריבית" ● "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע" ● פאוול נשאל על הלחץ מצד טראמפ להפחתת הריבית, "זה לא משפיע בכלל"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin
ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בתום ישיבה בת יומיים בוושינגטון, החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, כצפוי, להותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, 4.5%. החלטת הפד היום (ד') היא הפעם השלישית ברציפות שהוא מותיר את הריבית ולאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, החל מספטמבר 2024, שהסתכמו בהורדה של אחוז שלם עד דצמבר, מ-5.5% ל-4.5%.

ניתוח | האתגרים הכלכליים של הקנצלר שהבטיח לחלץ את גרמניה מהמשבר
ניתוח | הטרנד שייצר כמה מהקריסות המהדהדות חוזר לוול סטריט ובגדול

אף אחד לא מופתע - מאז ההחלטה האחרונה, בכירי הפד חזרו והדגישו כי מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ מעלה את רמת אי-הוודאות. למרות זאת, חברי הפד עמדו, ועוד יעמדו בפני דילמות לא פשוטות.

אנשי הפד ציינו לאחר ההחלטה כי חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" , אך הכלכלה המשיכה להתרחב "בקצב יציב" למרות תנודות בנתוני הייצוא נטו שהשפיעו על הנתונים במהלך החודשים הראשונים של 2025.

הם הביעו חשש מכך שהסיכונים לאבטלה גבוהה יותר ולאינפלציה "עלו" , אך נכון לעכשיו קובעי המדיניות רואים את שוק העבודה כ "יציב", וציינו ששיעור האבטלה התייצב ברמה נמוכה בחודשים האחרונים. הפד ציין כי הוא עדיין רואה אינפלציה "גבוהה במידה מסוימת".

"טארמפ לא משפיע בכלל"

במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית יו"ר הפד פאוול אמר כי הכלכלה נראית יציבה למרות העלייה בחוסר הוודאות. אך "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו ועלו מאז הפגישה האחרונה".

פאוול ציין את הירידה החדה בתוצר ברבעון הראשון, שהעיד על התכווצות של 0.3% בתוצר, שהגיע בשל עלייה בייבוא בשל צורך של יבואנים להימנע מהמכסים. כמו כן, הדגיש כי הסנטימנט הצרכני לגבי המצב הכלכלי בארה"ב נפל. "נצטרך לראות את התמונה תתפתח באפיקים אלו".

"יישום המכסים שהוכרזו יכול להביא לעלייה באינפלציה ובאבטלה, אך לא ידוע האם ישארו לזמן ארוך או לא" אמר פאוול, וקבע כי הפד פועל למנוע מעלייה חד פעמית במחירים(כפי שמתרחש כעת) להפוך למצב מתמשך של זינוק במדד המחירים.

לשאלות הכתבים אמר פאוול כי במידה והמכסים יוטלו במצבם הנוכחי, הם יעצרו את ירידת רמת המחירים. כלומר, המכסים ימנעו מהאינפלציה להגיע ל-2%. "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע", אמר.

כאשר נשאל על הלחץ מצד טראמפ על הפד ועל היו"ר להפחתת הריבית, הוא אמר:
"זה לא משפיע על ביצוע העבודה שלנו בכלל. אנחנו תמיד נעשה את אותו הדבר - נשתמש בכלים שלנו כדי לקדם תעסוקה מרבית ויציבות מחירים לטובת העם האמריקאי".

הדילמה של הפד

עם עיניים על האינפלציה, בכירים נוטים להשאיר את הריביות יציבות, אך החששות מהאטה כלכלית הולכים ומתרקמים, והנשיא טראמפ וחלק מעוזריו ממשיכים לתקוף את הבנק המרכזי בדרישה להורדת ריבית.

בתוך הדילמה הזו, ייתכן כי יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, מצא מעט נחמה בנתונים שפורסמו ביום שישי האחרון, אשר הראו עלייה בריאה של 177,000 משרות באפריל. אבל, בניגוד לפגישות קודמות, פאוול אמר כי חברי הבנק הפדרלי לא בטוחים יותר מה מהווה סיכון רב יותר: האבטלה או האינפלציה, בפגישות קודמות, פאוול אמר בצורה ברורה כי האבטלה לא מהווה סיכון לתמונה הכלכלית.

מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE) הראה כי הלחצים על המחירים ממשיכים להתמתן בהדרגה. מדד אינפלציה המועדף על הפדרל ריזרב הראה כי קצב הצמיחה של המחירים האט במרץ ל-2.6%, גבוה מהמטרה של הפדרל ריזרב - 2%.

בעוד שפאוול וצוותו בדרך-כלל היו מברכים על התמתנות כזו, העלאות מכסים על סחורות מיובאות בארה"ב עשויות לסכן בעתיד הנראה לעין את ההתקדמות שהושגה במאבק באינפלציה.

בראיון ל-NBC בתוכנית "פגישה עם העיתונות" עם קריסטן וולקר, ששודר בתחילת השבוע, טראמפ התעקש כי הוא לא מתכוון לפטר את פאוול, למרות הביקורת המתמשכת על קצב הורדות הריבית.

השאלה הגדולה שעומדת בפני הפדרל ריזרב עתה היא איך להתמודד עם "מלחמת משיכה" הקשורה למכסים, בין אינפלציה עיקשת לכלכלה המאטה - וכן נשיא שרוצה מדיניות מוניטרית רפויה.

הפתרון לדילמה הזו עשוי להוביל לשני מסלולים שונים מאוד עבור הריביות בחודשים הקרובים. הנשיא טראמפ הביע את דעותיו בשבועות האחרונים: הוא רוצה להוריד את הריביות לפני כל האטה כלכלית שאולי תיגרם על ידי מדיניות הסחר שלו, והוא לא מרוצה מהזהירות של יו"ר הפד, שאמר כי הבנק המרכזי "יחכה ליותר בהירות" בזמן שהוא שוקל את שני הצדדים של המנדט שלו ליציבות מחירים ותעסוקה מלאה. "יש סיכוי חזק", אמר פאוול בחודש שעבר, שהכלכלה תתרחק משני היעדים של הפדרל ריזרב ב"מהלך השנה, או לפחות לא תעשה הרבה התקדמות".

"הפד יפעל אם הכלכלה תתדרדר"

מספר כלכלנים צופים כי האינפלציה תתפוס תאוצה, והכלכלה תמשיך להתדרדר בחודשים הקרובים. וילמר סמית', מנהל תיקי האג"ח ב-Wilmington Trust, אמר כי הוא צריך לזהות את "מלחמת המשיכה בין כמה אינפלציה יש מעל ה-2% לבין שוק העבודה המתדרדר".

לוק טילי, הכלכלן הראשי ב-Wilmington Trust, לא ציפה לשינוי משמעותי בעמדת הפדרל ריזרב במהלך השבוע. הוא כן מצפה שפאוול יחזור על המתח בין צמיחה נמוכה לאינפלציה גבוהה. "הם יציינו את כל חוסר הוודאות ושהנתונים על התמ"ג עדיין נראים די חזקים, ושהביקוש המקומי היה חזק", אמר.

טילי אמר כי הביקוש הבסיסי היה למעשה מנופח במהלך הרבעון הראשון על ידי עסקים שרכשו מלאים לקראת מימוש תוכנית המכסים של הנשיא. הוא צופה כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון קל וקצר ברבעון השני, שיביא את הפדרל ריזרב להוריד את הריביות. "אני מצפה שבסוף השנה הם יתחילו להוריד את הריביות יותר ממה שהם חושבים עכשיו - ויותר ממה שהם יהיו מוכנים לומר כרגע", אמר טילי.

להמתין זמן רב יותר עשוי לסכן מיתון חריף יותר. "אני מניחה שאם תתרחש התדרדרות משמעותית בשוק העבודה, בשלב הזה הפד יהיה מוכן לפעול", אומרת לייל בריינרד, לשעבר מושלת בפדרל ריזרב.

שמירה על עמדה תקיפה נגד סיכוני אינפלציה עשויה להשפיע על אופן קביעת המחירים והשכר. "גם אם הייתי חושב על דרכים להפחית את הריבית, הייתי מדבר בטון תקיף, כי אני רוצה לשמור על הציפיות לאינפלציה מעוגנות", אומר רוברט קפלן, לשעבר נשיא הפד בדאלאס.

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?