ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: גיא חמוי
מנורה מבטחים של האחיות גריפל־גורביץ הפכה ליומיים לקבוצת הביטוח השנייה בשווי השוק שלה בבורסה בת"א, כשהיא חולפת לרגע על פני הראל של משפחת המבורגר, שנסחרת לפי שווי דומה של 12.3 מיליארד שקל. כל חברות הביטוח נהנות מגאות בעסקיהן וקפיצה במניותיהן בשנה האחרונה של כמעט 90% בממוצע, כשהן מובילות בכך את העליות בבורסה בת"א. זאת הודות לגאות בעסקיהן והעליות החדות בבורסות בארץ ובעולם.
● הבכיר במגדל שמשוכנע: "כשמלחמת הסחר תיפתר, יחזרו לשוק המניות"
● תחזית חיובית מקפיצה את מניית הביטוח הישראלית בוול סטריט
● ניתוח גלובס | רגע לפני שהקפיצו מחירים, החברות שחילקו דיבידנד ענק
אך בכל זאת יש הבדל גדול בין החברות. למשל, התשואה שמספקת הראל בשנים האחרונות מחווירה לעומת זו של מנורה. ב־5 השנים האחרונות זינקה מניית מנורה ב־500% בעוד זו של הראל קפצה ב־230% "בלבד", בדומה לתשואה של כלל ומגדל. הפניקס, החברה הגדולה בענף, זינקה ב־430% והיא נסחרת בשווי של 18 מיליארד שקל. הפערים נשמרים גם מתחילת השנה הנוכחית: מניית הפניקס עלתה ב־41%, מנורה ב־32%, כלל והראל כ־20% ומגדל ב־5% בלבד.

גורם בשוק מסביר בשיחה עם גלובס את ההבדלים בין מנורה והפניקס, לחברות האחרות ב"סגמנטים שלהן". לדבריו, "הפניקס ומנורה יחסית רזות ויעילות. התשואה להון שלהן דו ספרתית גבוהה, כיוון שהן נמצאות יותר בתחומים האלמנטריים, שהם ביטוחים לטווח קצר, וניתן לבצע בהם התאמות מהר יותר. כמו למשל ביטוחי רכב שזינקו ב־30% בשנה האחרונה". בנוסף, "מנורה היא חברת הפנסיה הגדולה בישראל, והפניקס 'משלימה' את החסר עם תחום האשראי - חברת גמא, וניהול הנכסים דרך אקסלנס, שהם תחומים מאוד רווחיים".
הפנסיה - "טייס אוטומטי"
תחום הפנסיה, שבו מובילה מנורה עם ניהול של 265 מיליארד שקל, נחשב ל"טייס אוטומטי" מבחינת חברות הביטוח. הציבור מחויב להפריש לפנסיה 18% מהשכר, מה שמתבטא בתוספת של כ־7 מיליארד שקל כספי חוסכים בכל חודש, בשוק שצומח במהירות ונשלט ב־90% על ידי חברות הביטוח. כל זה גם מתבטא בהיקף דמי הניהול שהן גובות מהלקוחות. לשם המחשה, שוק הפנסיה הסתכם במרץ האחרון ב-952 מיליארד שקל, ומנורה מחזיקה מעל רבע ממנו (28%).
"מהצד השני כלל ומגדל נפגעות מהתיק הביטוחי הישן שלהן (ביטוחי מנהלים שנמצאים במסלול חיסול - Run Off, נ"א), שלא בהכרח מותאם לסיכון וזה פוגע ברווחיות", מציין הגורם בשוק. "הרווח שלהן נובע יותר משוק ההון והתשואה להון שלהן נמוכה, שיעור דו ספרתי נמוך".
ואכן, התשואה להון של מנורה הייתה הגבוהה ביותר מבין חברות הביטוח בשנת 2024 - תשואה של 19.3% עם רווחי שיא של 1.2 מיליארד שקל. הפניקס רשמה רווח של 2.1 מיליארד שקל ותשואה להון של 18.6%. אצל הראל הרווח עמד על 1.1 מיליארד שקל עם תשואה להון של 13%, מגדל סיכמה את השנה עם רווח של מיליארד שקל ותשואה להון של 11.7%, וכלל הרוויחה 956 מיליון שקל והתשואה להון עמדה על 11.2%.

"סביר שמנורה והפניקס ימשיכו להוביל, אם כי לא לעולם חוסן. אנו נמצאים להערכתי בסוף הסייקל העולה בתחום האלמנטרי. יש בו הרבה רגולציה, וראינו את זה ברפורמות בביטוחי הבריאות, הבעיות בביטוח הסיעודי ועוד. גם בתחום הרכב, הרגולטור מאותת לחברות שחגיגת העלאות המחירים חייבת להסתיים", מזכיר הגורם.
"הראל איפשהו באמצע"
כן הוא מוסיף כי "הראל נמצאת איפשהו באמצע. היא מרוכזת בתחומי חיים ובריאות והכי גדולה שם, שזה יותר ביטוחים לטווח ארוך, והשוק פחות יודע לצפות את הרווחיות. התקן החשבונאי החדש (IFRS 17) אמור לסייע למשקיעים בהראל, כשהוא מבחין בין תוצאות הביטוח לתוצאות שנובעות משוק ההון. כך המשקיעים יכולים להבין באיזו חברה הרווחים יציבים יותר".