רגע לפני שהקפיצו מחירים, החברות שחילקו דיבידנד ענק

גל ההתייקרויות שוב שוטף את המשק, כשתשע ספקיות מזון הודיעו על העלאות מחירים בשבועיים האחרונים בטענות שונות להתייקרות חומרי גלם ועלויות • בדקנו מה קרה לרווחים בענף המזון, ואיך קרה שהחברות בתחום מחלקות דיבידנדים בהיקפי שיא

האחים יוסי ושלומי אמיר, איתן יוחננוף, נעם וימן, רמי לוי ועופרה שטראוס / צילומים: יונתן בלום, אלעד גוטמן, קרן בן ציון, איל יצהר, תמר מצפי
האחים יוסי ושלומי אמיר, איתן יוחננוף, נעם וימן, רמי לוי ועופרה שטראוס / צילומים: יונתן בלום, אלעד גוטמן, קרן בן ציון, איל יצהר, תמר מצפי

בישראל העלאות המחירים נוטות לבוא בגלים בעיקר כשזה נוגע בשוק המזון ומוצרי הצריכה. אחת אחרי השנייה מודיעות חברות על התייקרות המוצרים שלהם, רשתות השיווק מגלגלות את העלויות על הצרכן, והמחירים בסופר יוצאים משליטה. בתוך פחות משבועיים תשע ספקיות מזון ומוצרי צריכה הודיעו על העלאות מחירים: תנובה, שטראוס, טרה, דיפלומט, יוניליוור, החברה המרכזית למשקאות, ויסוצקי וטמפו. אלה הצטרפו להודעות של יפאורה, מי עדן, יקבי כרמל וגלידות נסטלה, שהעלו מחירים מתחילת השנה. בקיצור - גל ההתייקרויות משתולל. למעשה, בשנים האחרונות זו הפכה לכמעט שגרה: פעם בכמה חודשים יצרנית או ספקית מזון מודיעה על העלאת מחירים וסוחפת איתה את הענף כולו.

בדיקת גלובס | ידענו שיקר בישראל, אבל הנתונים האלה הפתיעו אפילו אותנו
ועדות הכלכלה והכספים בדיון על מחירי המזון: "היו מי שניצלו את המשבר"
גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו
המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
בין המיקרו למאקרו: המספרים שמוכיחים שלמרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול

הסיבות שמספקות החברות הללו מגוונות ונעות מהעלאת שכר המינימום, דרך חומרי הגלם ועד חולשת השקל מול המטבעות המובילים. אבל בדיקה של דוחות החברות הגדולות בתחום לשנת 2024 מגלה כי לא רק שבענף המזון והצריכה לא נפגעו בשנה החולפת ממכלול הסיבות הללו, הן אף רשמו זינוק חד ברווחים ובדיבידנדים שחילקו לבעלי המניות.

במהלך שנת 2024 חילקו ארבע מספקיות מוצרי המזון והצריכה המובילות בבורסה המקומית (שטראוס, סנו, דיפלומט וטמפו) לבעלי מניותיהן סכום שיא של מעל 550 מיליון שקל כדיבידנד. קפיצה גבוהה אף יותר נרשמה בקרב שלוש רשתות הקמעונאות הגדולות (שופרסל, רמי לוי ויוחננוף), שנהנו גם הן באופן חלקי מעליות המחירים וחילקו דיבידנדים בהיקף שיא של מעל 700 מיליון שקל, זינוק של כמעט 48% ביחס לנתונים אשתקד.

שטראוס: שוב מעלה מחירים ומגדילה דיבידנד

העלאות המחירים של ספקיות המזון עוררו עליהן זעם ציבורי נרחב, אבל נראה כי העסקים עדיין פורחים. בחסות עליות המחירים, ארבע ספקיות המזון שבדקנו הציגו זינוק של מעל 50% ברווח המצרפי שלהן בשנת 2024 לעומת 2023, מה שגם איפשר להן להגדיל את סכום הדיבידנד אותו הן מחלקות לבעלי מניותיהן.

שלא במפתיע, מי שהובילה את חלוקת הדיבידנדים היא יצרנית מוצרי המזון הגדולה ביותר בבורסה בתל אביב - שטראוס. במהלך השנה החולפת חילקה החברה, שנמצאת בשליטת משפחת שטראוס (53%), דיבידנד בהיקף של 360 מיליון שקל. סכום זה התחלק לדיבידנד שחולק על בסיס הרווחים השנתיים (160 מיליון שקל, עלייה של 28% לעומת 2023) ולדיבידנד חד־פעמי כתוצאה ממכירת החזקותיה בחברות סברה ואובלה לפפסיקו (200 מיליון שקל).

החברה, שבבעלות משפחת שטראוס ובניהולו של שי באב"ד, חטפה לא מעט ביקורת ציבורית בשל העלאות המחירים שהיא גובה מקמעונאים (מה שצפוי להתגלגל לצרכן). שוקולד פרה, קפה עלית וחטיפים התייקרו בשיעור של עד 25% בשנה שעברה. אבל זה לא הפריע לה להודיע בתחילת השנה הנוכחית על העלאה נוספת במחירים של חלק ממוצרי השוקולד והקפה שלה בהיקף של עד 18%, ועל העלאה נוספת רק בשבוע האחרון.

חברה נוספת ששמה נקשר פעם אחר פעם עם העלאות המחירים התכופות במשק היא יבואנית מוצרי המזון והצריכה דיפלומט, שחילקה במהלך השנה החולפת דיבידנד בהיקף של כ־60 מיליון שקל. על אף שמדובר בירידה ביחס לסכום אותו חילקה אשתקד, הרי שעדיין מדובר בסכום משמעותי, שמהווה חלק גדול מהרווחים אותם רשמה במהלך השנה (111 מיליון שקל). מי שבעיקר נהנו מהדיבידנד הם בעלי השליטה, המשפחות וימן ומנדל, שמחזיקות יחד בכ־60% ממניות דיפלומט.

לפני כשבועיים הודיעה דיפלומט על העלאת מחירים עבור חלק ממוצריה בשיעור של עד 15%. זאת, שנה בלבד לאחר שהודיעה על מהלך דומה של העלאת מחירים עבור שורת מוצרים פופולריים אותם היא מייבאת, כולל שוקולד מילקה, מוצרי אוראו וקפה ג'ייקובס.

אל מול אלה, חברת מוצרי הצריכה והניקיון סנו אומנם לא העלתה השנה את מחיריה, אבל בשנים 2022-2021 עמדה בראש גל ההתייקרויות כשהקפיצה מחירים של מאות מוצרים. סנו עדיין נהנתה מהביקוש הגדול למוצריה, בין היתר בשל המלחמה, ורשמה עלייה של כ־11% בשורת הרווח. בהתאם, בחרה החברה לחלק לבעלי מניותיה סכום של 86 מיליון שקל, גידול של 21% בחס לשנת 2023.

חברת המשקאות שהכפילה את הדיבידנד

העלאות המחירים לא פסחו גם על חברות המשקאות, כאשר חברות כמו טמפו ויפאורה בחרו להעלות בשנים האחרונות את המחירים של מותגיהם פעם אחר פעם. כך למשל, במהלך שנת 2024 חילקה קרור החזקות, שמחזיקה ביפאורה (70%) ובחברת מוצרי המזון הקפואים תפוגן (38%), דיבידנד של 96 מיליון שקל, כמעט כפול מזה שחילקה שנה קודם לכן (50 מיליון שקל). מי שנהנו מהרווח הם בעלי השליטה (67%), שלמה רודב ורוני גת, שניסו לאחרונה למחוק אותה מהמסחר, ללא הצלחה.

גם טמפו, שאגרות החוב שלה נסחרות בבורסה בתל אביב, רשמה זינוק של 67% בדיבידנד אותו חילקה במהלך 2024, שעמד על 50 מיליון שקל.

האחים אמיר לקחו 90 מיליון שקל במזומן

השאלה האם העלאות המחירים של הספקיות יגיעו לכיס של הצרכן תלויה בקמעונאיות. וכשתשומת־הלב הציבורית מופנית למלחמה, והישראלים נתקעים בארץ בשל ביטולי הטיסות - הקמעונאיות לא יספגו על עצמן את גל ההתייקרויות. במהלך שנת 2024 רשתות המזון רשמו ביצועי שיא עם רווחים חסרי תקדים ודיבידנדים גדולים לבעלי המניות. בשנה החולפת נרשם זינוק של כ־46% בהיקף הדיבידנד אותו חילקו חמש הרשתות הגדולות בבורסה המקומית (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, ויקטורי וטיב טעם).

את הדיבידנד הגדול ביותר חילקה כמובן שופרסל של האחים יוסי ושלומי אמיר. החברה חילקה 360 מיליון שקל לבעלי המניות - פי שניים מהדיבידנד בשנת 2023. ולא רק הדיבידנד הוכפל, אלא גם הרווחים שעמדו בסוף 2024 על 657 מיליון שקל, במקביל לצמצום החוב של החברה. הם עשו זאת הודות לנקיטת שורה של תהליכי ייעול מהירים ואפקטיביים, תוך שהם נהנים מתנאי השוק והמצב במשק, שהיטיב עם מרבית רשתות הקמעונאות. האחים אמיר, שרכשו את השליטה בשופרסל תמורת 1.5 מיליארד שקל, נהנו מרווח נאה של כ־90 מיליון שקל במזומן רק בזכות חלוקת הדיבידנד השנה.

אך מלבד שופרסל, כאמור, גם יתר רשתות קמעונאות המזון נהנו מהמציאות בשוק ורשמו גידול משמעותי בהכנסות וברווחים. כך למשל, רמי לוי, שרשמה קפיצה של 21% ברווח הנקי, החליטה להגדיל את הדיבידנד שהיא מחלקת מדי רבעון ל־240 לעומת 207 שחילקה בשנת 2023.

תמונה דומה עולה גם ממבט על רשת יוחננוף שהגדילה גם היא את הדיבידנד בשיעור דומה, כך שהיא חילקה לבעלי מניותיה סכום של 105 מיליון שקל. מי שבעיקר נהנו מההגדלה הם בעלי השליטה בחברות - רמי לוי (40%) ומשפחת יוחננוף על ענפיה השונים, המחזיקה יחד בכ־68% מהחברה.