ועדות הכלכלה והכספים בדיון על מחירי המזון: "היו מי שניצלו את המשבר"

הכנסת דנה היום ביוקר המחיה בישראל שעסק בשני נושאי ליבה עיקריים - העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים ועליית המחירים בחסות המלחמה • ח"כ משה גפני: "חברות עושות מה שהן רוצות ומרוויחות הרבה יותר ממה שהן צריכות להרוויח"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת הכלכלה וועדת הכספים של הכנסת ערכו היום (ב') דיון משותף בנושא יוקר המחיה בישראל, שעסק בשני נושאים - העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים - הצעת חוק של חברי הכנסת שלי טל מירון וולדימיר בליאק; ועליית המחירים בחסות המלחמה - הצעת חוק של חברי הכנסת אורית פרקש-הכהן, ולדימיר בליאק, נאור שירי, אחמד טיבי, יצחק קרויזר וחנוך דב מילביצקי.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הכלכלה ניר ברקת בחרו שלא להגיע לדיון אלא לשלוח נציגות, וכך גם הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן.

גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו
המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
בין המיקרו למאקרו: המספרים שמוכיחים שלמרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול

ח"כ אורית פרקש-הכהן ציינה בדיון מספר חברות שהעלו מחירים מאז פרוץ המלחמה - בהן שטראוס שהעלתה חמש פעמים, יוניליוור שהעלתה שלוש פעמים ותנובה פעמיים. גם ח"כ נעמה לזימי התייחסה ליצרניות וליבואניות, ואמרה כי "היו מי שניצלו את המשבר ואת האסון לגלי עליות מחירים. המעמד הבינוני הופך להיות נמוך בימים אלה, הורדנו מעמד שלם למטה".

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, הזכיר כי "שטראוס לא בסיפור של חלב בפיקוח, ואי-אפשר להכריח אותה. תנובה אחראית ל-70% מהחלב בפיקוח, ומרוויחה על מוצרים אחרים. אף אחד לא רוצה לייצר חלב בשקיות כי הוא הזול ביותר, ובעוד חמש-שש שנים לא יהיה חלב בשקית".

עוד צוין בדיון כי סל הצריכה הישראלי הוא השלישי הכי יקר במדינות ה-OECD.

"חברות עושות מה שהן רוצות"

ליאור לוי, יו"ר איגוד תעשיות המזון, טען כי "אנו נמצאים בעשור משבש, אבל יצרני המזון הם אי-יציב וגורם בולם אינפלציה. המדינה היא הגורם האינפלציוני מספר 1. מחיר מוצרי החלב עלו כי מחיר המטרה עלה (מחיר חומר הגלם, ג"ח), זה ביטוי מובהק של תמיכה ציונית ברפתות".

בשלב זה יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, קרא לעברו: "מה היה קורה אם לא הייתם מעלים מחיר? הייתם מפסידים?". לוי התעלם והמשיך בדברים שתכנן לומר מראש. הפתרונות שהציע לוי הם "להפחית מע"מ על מזון כמו אירופה, ואחרי חמש שנים של התעלמות ממפעלים קטנים ובינוניים (לסייע להם), במקום לברוח ליבוא".

עופרי אשל, מרכזת ועדת המחירים של משרד האוצר, התייחסה לכך שלשרים אין סמכות להכריח לייצר מוצר בפיקוח. "חלילה יכול להיווצר מצב שיהיה מחסור בהיצע של מוצר, בגלל שהמחיר שייקבע לא יהיה רווחי ליצרנים".

ביטן התפרץ: "העליתם את המחיר ב-33% מעבר להעלאה האוטומטית, ובשנה אחת המחיר עלה ב-50%. אתם משחקים את המשחק לטובת צד אחד". גפני חיזק: "איך העליתם מחיר בזמן שיש העלאה אוטומטית?". תשובה מנומקת לא הגיעה. במקום זאת נאמר כי "מנגנון העדכון האוטומטי נועד לעמוד בתכלית של פיקוח המחירים ולקדם מחיר מפוקח לפי סל התשומות שמשקף את עלות הייצור".

ח"כ גפני סיכם: "חברות עושות מה שהן רוצות ומרוויחות הרבה יותר ממה שהן צריכות להרוויח. אי-אפשר לעבור על זה לסדר היום"; והעלה הצעה: "נבחר שני חברים מוועדת הכלכלה ושניים מוועדת הכספים, מהקואליציה והאופוזיציה, שיכינו לנו תוכנית שבעזרתה נדע מה אנחנו יכולים לעשות בעניין עליית המחירים".